Agrokor i Philip Morris – Koliko vrijede milijarde dolara gubitka?

Agrokor će pojesti lešinarski fondovi
26 komentara

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, što znači da koncern vrijedi 41,78 milijardi kuna, stoji u revidiranom financijskom izvješću koje je u ponedjeljak prezentirao izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak, potvrdivši da je zbog uočenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu.

Odlično, iako smo još uvijek u mutnim vodama u kojima nije jasno hoće li ili neće hrvatski građani platiti potraživanja vjerovnika i kreditora, obzirom da je vladinom odlukom nametnuta izvanredna uprava, Ivica Todorić je de facto razvlašten, a banke i dobavljači ne odustaju od svojih zahtjeva za naplatu duga.

Agencija Moody’s je u travnju snizila kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, te podigla vjerojatnost njegova stečaja, zadržavši negativne izglede. Krajem ožujka Moody’s je već smanjio kreditni rejting Agrokora, na vjerojatnost bankrota uz negativne izglede.

Neovisno o Ramljaku, Todoriću, vladi i njezinim odlukama i politički motiviranim procjenama rejting agencija Moody’s, Standard & Poor’s i sličnima, koji svi zajedno ne zaslužuju više od jednog i pol retka novinarskog teksta, ipak govorimo o kompaniju koja je važna za radnike i proizvodnju u Hrvatskoj i široj regiji.

U tom smislu je nejasno kada i gdje je donesena odluka da se Agrokor uništi? Osobna sudbina Ivice Todorića je potpuno nevažna i nikakav grijeh ne bi bio da se vrati u vrijeme privatne proizvodnje i trgovine cvijećem, ali bez poslovnih i političkih veza u klanovima ”crvene buržoazije” njegova oca, moćnog generalnog direktora Agrokombinata, prema više izvora najmoćnije jugoslavenske kompaniju za uzgoj stoke i izvoz mesa, junetine, govedine, peradi, jaja i slično. ”Mali Ivica”, čini je otac bio je predstavnik elite bivšeg sustava, a Ivan Todorić Ivić (1902. – 1988.), bogati uzgajivač stoke, duhana i vinove loze, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije je pet godina bio načelnik Zmijavaca, vrlo brzo i s nevjerojatnom lakoćom je ojačao poslovanje u ”demokratskoj Hrvatskoj”, što traje više od četvrt stoljeća. Sad bi bilo vrijeme da nestanu  on i sva bulumenta prevaranata koja, kao što se vidi iz životopisa, vuče korijene još od vremena hajdučije po ovim prostorima. Nikakva šteta.

Međutim, ono što meni nikako ne ide u glavu jesu neke nejasnoće o statusu Agrokora, revizijskih izvješća i procjene stanja koncerna kojeg treba uništiti. Ako treba razvlastiti Todorića, neka tako bude, ali napravimo nekoliko usporedbi.

Dakle, ukupne obveze Agrokora su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, što znači da koncern vrijedi 41,78 kuna. Dakle, nema se tu što puno mudrovati, posebno tražiti ili čekati procjene nekakvih ”analitičara” Moody’sa ili Standard & Poor’sa.

Uzmimo primjer kompanije Apple, čija tržišna vrijednost nema nikakve veze s pravom vrijednošću tvrtke.

Tvrtka može izgubiti tržišta, pokazati pad prodaje i pad dobitka, no njena će se tržišna vrijednosti u protekle dvije godine povećati za 1,5 puta. U tome nema nikakve logike. Ali to nije najbolji primjer.

Naime, svjetski gigant za proizvodnju cigareta Philip Morris je još življi primjer da vrijednost tvrtke ne mora biti povezana sa stanjem poslovanja. Ako je tako, onda to znači da se u divljem kapitalizmu kompanije likvidiraju u hodnicima moći, a ne zbog ”otkrića” revizora.

Philip Morris stoji puno, ali neusporedivo gore od Agrokora, ali je tržišna vrijednost kompanije 178,83 milijardi dolara. Kako? To samo oni znaju.

U mnogim zemljama se provode se aktivne kampanje protiv pušenja, uvode se brojna zakonodavna ograničenja na mjestima za pušenje i aktivno se uvodi zdrav stil života. Zbog toga je prodaja Philip Morrisa u stalnom padu oko deset godina, a financijska situacija kompanije, blago rečeno, nije najbolja.

Pokušavajući nekako popraviti katastrofalnu situaciju i narušeni imidž, Philip Morris je uložio 3 milijarde dolara u razvoj “bezdimnih” i drugih “elektronskih” cigareta. Uložit će još jednu milijardu u “kampanju protiv cigareta”, što je prilično smiješno.

Svjetska zdravstvena organizacija se oštro okomila na Philip Morris, jer kompanija vara ljude, tvrdeći ”da su određene vrste duhanskih proizvoda manje opasne od drugih”, uz poziv vladama svjetskih zemalja da ne podupru ovu prijevaru.

No, sve navedeno je sporedno u ovoj priči, iako bi ”stručnjaci” vrlo lako samo njima razumljivim rječnikom objasnili kako je sve u redu.

Naime, prema izvješću o poslovanju kompanije Philip Morris,

imovina tvrtke iznosi 38,66 milijardi dolara, a obveze su joj 50,66 milijardi dolara. Ukupan temeljni kapital tvrtke Philip Morris iznosi -12 milijardi dolara. Točno tako. Minus dvanaest milijardi dolara, kao što možete provjeriti u linku dolje.

Ta je tvrtka u dubokim minusima, do grla u dugovima. No, istovremeno, tržišna vrijednost tvrtke, prema najnovijim podacima, iznosi 178,83 milijardi dolara!

Znaš li itko zašto? Tvrtka je 30,36 milijardi dolara i još 5 milijardi zajmova potrošila na otkup vlastitih dionica, samo kako zadržala ovako veliku tržišnu vrijednost, što je vidljivo iz istog financijskog izvješća.

Naravno, “stručne izjave” liberalnih ekonomista su bile da “kako je to samo računovodstvena znanost koja ne odražava aktualnu gospodarsku stvarnost“.

No, za svakoga razumnog je kompanija jednostavno bankrotirala, a njezine dionice su obični baloni.

Postoji li itko normalan tko bi na temelju nekoliko brojki koje stoje na internetu  na internetu Philip Morris kupio za 178 milijardi dolara. Tvrtka koja je minusu 12 milijardi i kojoj poslovanje pada deset godina za redom ne vrijedi ni jedan dolar, a nova generacija ”ekonomista” nas pokušava uvjeriti da “košta” 178 milijardi dolara.

Logika? Ne, nje nema kada je riječ o tržištima dionica. A logika za Agrokor? Valjda je jasno?! Koncern je bankrotirao. No, što vrijedi za Jupitera ne vrijedi i za vola i Philip Morris vrijedi 178 milijardi, a Agrokor je kao Đekna, koja još nije umrla, a kad će, ne znamo. Takva je logika ”tržišnog kapitalizma”. Konačno, za njega ”smo” se borili.

Financijsko izvješće Philip Morris / Tržišna vrijednost Philip Morris Market Cap

AgrokorAnte RamljakgospodarstvoIvan Todorić IvićIvica TodorićLex AgrokorMoody'sPhilip Morrisrevizorski izvještajtržišna vrijednost
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Agrokor kao Djekna:)))) Agrokor je ipak umro a Djekna jos nije..

bbbb
6 godine prije

Izvrsno Babiću, kad popizdiš radiš najbolje tekstove. Onaj tko nam je donio rat na ove prostore taj je iznjedrio i Todoragu koji je od tame bio zaštičen da donedavno nisi mogao o dotičnom naći negativan tekst bilo gdje u lijepoj našoj. Prvo su ga iskamatarili zapadni aškenaci a onda istočni a sad će pola Hrvatske dobiti za badava a nama ostaviti dugove dotićnog megalomana. I taj ne kuži da je sa vragom tikve sadio da će nagrabusiti ko i Sandi koji je mislio da je pametan da se sa rogatim možeš bosti. Samo se pitam čime su Todorage zaslužili kroz dvije Jugoslavije i Hrvatsku specijalan povlašten tretman, jel to riječ o genima sposobnim ili odabranim tu mi nešto zaudara………

posmatrac
6 godine prije

Cekajte samo, kad vam se sad jave vajni “ekonomisti”, mudroseri, kako pisete i pricate o necemu o cemu pojma nemate!
Cekaj samo da vam oni objasne logiku neoliberalne ekonomije…

Dano
6 godine prije

Več viđena formula u privatizaciji !
Stvori dug u firmi, smanji vrijednost, uzmi poticaj,preprodaj ,otvori firmu kčer,zamuljaj , pretumbaj za to vrijeme kraljevski živi i uživaj!Samo što sad to rade veči i strani fondovski bankari i muljatori !Slijedi daljnja privatizacija države “čitaj krađa”ostalih dobara ove “naše ” tj. buduče njihove .Akteri ove muljaže biče viječno upisani u knjigu veleizdaje , nemorala i lopovluka koju , ja se nadam , da če netko pametnji napisati pa neka se njihova djeca ponose precima vozeci se BMW-om, Jahtom sa vitrom ili bez , helićom ili kojim aviončičem !

Zorule
6 godine prije

Negdje sam citao (zerohedge mozda) da kompanije Netflix i Twitter koje jako dobro stoje na burzama i nemaju problema sa pronalaskom ulagaca nisu nikada niti u jednoj poslovnoj godini ostvarili ikakav dobitak. Samo gubici iz godine u godinu, ali na burzi sve odlicno, ulagaci stoje u redovima. Priznajem da mi ekonomija bas ne lezi (ja sam full tehnicka struka) ali sve mi se cini da ovaj neoliberalizam bas i nema nekakve veze sa ikakvom ekonomijom.

choxon
6 godine prije

sta se cudite, kako drzava koja je u minusu uzme jos minusa od ecb da pokrije minus. ahahahhaa moderna logika, moderna ekonomija

vladek68
6 godine prije

Generalno se slažem sa svime napisanime,uz jednu malu opasnu.Jedna lokalna i globalno nebitna kompanija poput Agrokora se jednostavno ne može usporediti sa tvrtkom koja je vodeći svjetski proizvođač cigareta i vlasnik najpopularnijih brandova istih.Radi se o jednom od simbola SAD-a i nijedan političar neće dozvoliti propast ove kompanije.S druge strane cijena je prenabrijana zbog želje kineza da kupi većinski udio pod svaku cijenu.Politički efekat ukoliko uspiju je jasan.Još bi trebali kupiti i Coca-colu i još poneku tvrtku i to je to.S druge strane,ovi minusi su i napravljeni zbog toga što je tvrtka kupovala vlastite dionice kako bi spriječila preuzimanje.Slažem se sa svime rečenim.Sa strogo ekonomske točke gledišta je tako kako je rečeno.
Međutim,na cijenu dionica utječu mnogi faktori,kako imamo priliku primijetiti.

Brainstorm
6 godine prije

cijenu dionica ne odredjuje samo dividenda nego i ocekivanja.
zasto bi jedan dao vise nego sto iznosi zarada? zato sto postoji drugi koji ce dati vise.
zasto bi drugi dao vise? zato sto postoji treci koji ce dati jos vise. i tako lanac.
broj raste i i svi veseli a za zivot im treba jednako bili milijunasi ili milijarderi.
sve je broj, rece platon.

Zgvaca
6 godine prije

Glup test. Danas se sve može. Ako uprava Agrokora u saradnji sa vladom proglase bankrot Agrokora onda je Firma vrijedna 42 Miljarde. Oni kojima Agrokor nasto duguje ce Ostat prazni ali sva postrojenja i prostori može preuzeti novi upravljač. U USA ima onaj čuveni Chapter 11 koji Firmi omogućavaju novi početak bez dugova. Sve je politička volja. Agrokor ce opstati ali ne u ovom formatu. Izvadit ce se dobre Firme i Nastavit rad bez dugova. Lošije Firme idu u stečaj i od tog stečaja ce se morati zadovoljiti dužnici. Banani Državi ostaju sudski procesi, a stoci sitnog zuba obaveze gubitke plaćat.

posmatrac
6 godine prije

Malo off teme, ali evo jos jedan primer kako funkcionise moderna ekonomija!
Vest: Vlada Srbije donela je odluku da iz budžetskih rezervi izdvoji 62 miliona dinara za snimanje filma “Bela vrana”.Novac će biti prebačen Filmskom centru Srbije, koji će na taj način pomoći britanskoj kompaniji “BBC films” u ekranizaciji biografske drame o ruskom baletanu Rudolfu Nurejevu.
-prebogata Srbija pomaze siromasni BBC.

Mate
6 godine prije

ne vrijedi Philip Morris kao tvrtka, već ka “brand”.

Osoba C
6 godine prije

Očekuje se da će puhnuti vjetrić u Meksičkom zaljevu, nešto se dogoditi u Nigeriji, smanjiti se američke rezerve, Kina će kupovati kao luda, nafta ode iznad 120 dolara.
Uragani deru li ga deru, u Nigeriji se krve iako se o tome malo piše, američke rezerve su takve kakve jesu, Kinezi kupuju kao i do sad, na Bliskom istoku gori nebo i pijesak i……. nafta oko 50 dolara.
Najzaduženia zemlja na svijetu ima najbolji kreditni rejting.
Burzovni indeksi, napuhani baloni, do jučer tržište nekretnina, danas IT industrija……
Šta se tu još ima crtati a da onima koji dolaze na ovaj portal nije jasno?

beligorod
6 godine prije

Neoliberalizam nije ekonomska doktrina, nego ideologija, sažeta kroz agendu “uzmi siromašnima i daj bogatima”.

stipa
6 godine prije

Jedino što ima pravu vrijednost su zlato, srebro, naftna crpka, tona bakra, izvor pitke vode, apartman…. Sve ostalo su špekulacije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI