Moody’s: Dolar će zadržati dominaciju “decenijama”

Dolari
57 komentara

Dominacija američkog dolara u globalnoj trgovini i finansijama održat će se decenijama uprkos izazovima, jer u ovom trenutku ne postoje održive alternative, prema rejting agenciji Moody’s Investor Services.

„Očekujemo da će se multipolarni valutni sistem pojaviti u narednih nekoliko decenija, ali će ga predvoditi dolar jer će se njegovi izazivači boriti da u potpunosti ponove njen obim, sigurnost i konvertibilnost“, napisali su analitičari Moody’sa u bilješci prošle sedmice .

Prema rejting agenciji, višedecenijsko smanjenje udjela dolara u rezervama centralne banke i produbljivanje geopolitičkih tenzija su među pitanjima koja bi mogla ugroziti globalnu dominaciju dolara.

Podaci MMF-a pokazuju da je udio dolara u zvaničnim deviznim rezervama pao na 20-godišnji minimum od 58% u četvrtom kvartalu 2022. godine, što je pad sa oko 78% na prijelazu stoljeća.

“Najveća kratkoročna opasnost za poziciju dolara proizlazi iz rizika od grešaka u politici koje narušavaju povjerenje od strane samih američkih vlasti, kao što je, na primjer, neplaćanje duga SAD-a”, navodi se u izvještaju, koji je objavljen prije gornje granice duga dogovor je postignut. „Slabljenje institucija i politički zaokret protekcionizmu ugrožavaju globalnu ulogu dolara“, dodaje se.

U izvještaju se navodi da bi čak i ako bi neizvršenje duga američke vlade brzo bilo poduprto, to bi trajno naštetilo udjelima američkog trezora kao nerizičnoj imovini.

“Veća polarizacija u domaćem političkom okruženju u protekloj deceniji oslabila je i predvidljivost i efikasnost kreiranja politike SAD”, navodi se. “Sankcije koje dodatno koče slobodan protok dolara u globalnoj trgovini i finansijama mogle bi potaknuti veću diverzifikaciju.”

U subotu su Bijela kuća i republikanci konačno postigli načelni dogovor da ukinu gornju granicu duga na dvije godine uz smanjenje dijela državne potrošnje u istom periodu kako bi se izbjeglo katastrofalno neispunjavanje duga nacije od više biliona dolara. Strane su mjesecima bile u ćorsokaku oko određenih pitanja sporazuma, što je izazvalo zabrinutost zbog kraha globalnog tržišta. Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je finalizirao sporazum o budžetu sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem o suspendovanju gornje granice duga od 31,4 biliona dolara do 1. januara 2025. godine i rekao da je dogovor spreman da se prenese u Kongres na glasanje.

Dolar je u ponedjeljak pao za 0,25% u odnosu na jen zbog sve manje privlačnosti američke valute za sigurno utočište. Indeks dolara, koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na korpu drugih glavnih valuta, također je blago pao na oko 104,22.

DolarMMFMoody's
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
10 mjeseci prije

Nisu predvidjeli ni financijsku krizu 2008-e tako da sa svojim izvješćima mogu obrisati rit.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Moody’s ima sjedište u New Yorku, a i druge dvije svjetski relevantne rejting agencije (Standard & Poors i Fitch) – gle čuda! – isto u New Yorku.
Naravno da su potpuno objektivne 😄

hiber
10 mjeseci prije

Najbliza zamjena za dolare je koristenje ljustura skoljki. Kinezi sve cine da ograniče protok juana, čak i rusi trebaju dozvolu kineske narodne banke za veće transakcije. Tehnički, rezervna valuta ima svoje prednosti (prijenos inflacije na druge korisnike), ali i velike mane (veliki deficit). To sto je pala zastupljenost dolara u dvadest godina je uzrok pojave eura. Stvarna zastupljenost valuta u svjetskoj trgovini u petogodišnjem razdoblju, ugleda se kroz kvazi valutu MMF i tu je kinesko sudjelovanje povecano sa 10 na 12%. Dolar je takoder povećan sa 42 na 43%.

giovani
10 mjeseci prije

Rejting efendija. Majke ti ovi lažu da sami sebi vjeruju, pa ipak nešto tu ne štima čim oni izlaze s ovakvim nebulozama, Gospodo iz rejtinga, dolar je gotov, obični bezvrijedni papir. Samo se vi tješite.

joškoboško
10 mjeseci prije

Kad se počnete pozivati na zasluge,tradiciju,povjesnu veličinu i slične atribucije znajte da se dešavaju dinamične promjene pa tako kad “odvjetnica-rejting agencija” brani $ kao što odvjetnik brani kriminalca da je nevin dok se ne dokaže !! (poznato) znamo da je pokrenuta “lavina” detronizacije $, kao globalnog smeća i onoga što predstavlja (svjetske valute). Problem će biti što izvjesno US$ može biti nametnut kao platežna valuta svim zemljama Zapada iz prostoga razloga jer ga ima velika količina izštampanoga i na neki način mora disperzirati u druge ekonomije da bi sačuvao kako takvu vjerodostojnost vrijednosti, tako da će Euro,kanadski $ i još zavisnih ekonomija o US$ biti prisiljeni utopiti se u dolarizaciju (globalnu korporativnu liberalizaciju) spram rastućih utjecaja drugih ekonomskih sustava i globalnih pristupa suverenih naroda i nacija….

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Plaće u SAD bi mogle doći na realu.
Ne više prosječna od 4.500 dolara, nego duplo manja.

Antee
10 mjeseci prije

U Monopoly-ju.

Nitko i ništa
10 mjeseci prije

Dollar je već u ovom trenutku samo jedna od svjetskih valuta u upotrebi, istine radi sa najvećim postotkom zastupljenosti koji je u ovom trenutku spao na na nekih 47%. To je dramatičan pad i ta valuta više ne posjeduje karakteristike nekadašnjeg pojma svjetske rezervne valute. Uostalom nitko i ne očekuje njegov potpuni nestanak, već će imati, odnosno već je postigao sličnu sudbinu prethodne svjetske rezervne valute – funte. Kako bi se uopće u razgovoru razumjeli obavezno je definirati svaki pojam o kojem govorimo. Bez toga u naoko istom jeziku komuniciramo, a razumijemo se ko Mongol i Eskim. Prvo, valuta nije novac, naglašavam nije novac. Razumijem kako mnogima ova izjava izaziva mučninu spram onog tko to govori, jer sva vaša iskustva govore suprotno. Pa sve u životu radite kako za tako i sa time što se zove valuta pa prema tome to jeste novac. Ja se i danas stidim kako sam… Čitaj više »

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Hajde vi to sve u digitaliju, izbrišite dolar i dugove, nazovite valutu ‘američki šekel’, izolirajte se od svijeta, zabranite izlaske iz SAD, prcajte svoj narod sa CO2 porezom, maskama, cjepivima, kamerama, špijuniranjima, socijalnim kreditiranjem, štancajte djecu u labosima, legalizirajte brakove s djecom i sakaćenje iste ako žele promijeniti spol, pardon rod (imajte ih barem 33), sa starcima kao u filmu Logannov bijeg, sa neposlušnima isto tako, uvedite dozvole za rađanje, dozvole za izlaske iz kuće i otiđite sa FED, FDA, Trilateralom i sličnima u 3 PM, a po definiciji će onda financijski propasti i WHO.
Živite u svojoj utopiji kojoj toliko stremite, da vam jpm, i pustite ostatak svijeta da živi!
Prva vidljiva posljedica u svijetu će biti 80% manje ratova.

goran
10 mjeseci prije

hahahahahaha agencija koju plaćaju bogate elite sa zapada,i sad ja njima trebam vjerovati je baš hoću hahahaha.
dolar ne da če vladati decenijama,nego če pasti kroz 3 godine i to zahvaljuljući BRICSU

Nena
10 mjeseci prije

Što babi milo to joj se snilo..

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Bit će skroz dok usa demokratski razgovara nosačima aviona.

Suze Roni
10 mjeseci prije

Moody i jos dvije rejting agencija, vezu
svoju opstojnost uz usd. To si inace samo alati za manipulaciju lihvarske kabale.Pa prve su USA koje bi morale imati garbage rejting.Neka te rejting agencije krepaju skupa sa US$.

Stjepan cuković
10 mjeseci prije

Normalno je , da ova agencija mora dati pozitivno mišljenje o dolaru. Kada bi i oni bili objektivni, to bi dovelo do još bržeg kraha dolara i Amerike. Vrijeme Amerike i dolara definitivno prolazi i pitanje je vremena kada će Amerika bankrotirati i nestati.

Max
10 mjeseci prije

Malo sutra.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Slobodno neka ga drže za …

Nitko i ništa
10 mjeseci prije

no dobro presretan sam ako i jedna osoba želi čuti rezultate mog truda. prvo ispravljam greškice i lapsus jer su 4 a ne tri uvjeta da bi nešto bilo novac i da bude jasnije od prvog dana do danas dolar je izgbio preko 98% svoje kupovne moći odnosno vrijednosti. Odgovor na pitanje što može biti novac je svima nama poznat: zlato srebro platina paladij Dijamanti ne mogu biti novac jer kad se izrežu na manje karatne veličine neproporcionalno puno izgube na vrijednosti. Primjedbe navedenom su kako je nepraktično nositi zlato. Pa upravo zato je i postojao “zlatni standard” gdje su banknote, novčanice smjele biti tiskane isključivo u onolikoj vrijednosti koliko je država imala vrijednosti zlata i srebra. Taj zlatni standard je međunarodno vrijedio praktično u povijesnim okvirima do nedavno do 1973. god. Cijela pisana ljudska povijest od 5000 godima počiva na realnom novcu (zlato i srebro u odnosu 1:16 za… Čitaj više »

Гавран
10 mjeseci prije

Sjajna misao sa neta se i ovde može primeniti:

Западни медији не говоре истину и не лажу.
У западним медијима причају шта некоме може донети профит или неку врсту дивиденде.
Да ли је истина или лаж, није битно. Они ће рећи било шта.

Ingerman
10 mjeseci prije

O tome tko još drzu tu polugu moći jos jednom smo imali igrokaz oko odobrenja kongresa za podizanje granice duga. Mozemo mi sad lapradati da je to sve prijevara,urota elita, debilno Ameri bla bla bla ali je tako . Oni samo poručuju da ce ostlima pomnožiti sve što imaju s 0. Budi li se zahebavali

10 mjeseci prije

Lol , propalim bankama su davali aaa rejting 😂…Mislim ko još vjeruje bilo šta tim lažovima i manipulatorima…

Putin je recimo tražio da se osnuje euroazijska rejting agencija…

Nitko i ništa
10 mjeseci prije

Ono što vi zovete printanjem, ima svoju cijenu jer treba posjeći stabla napraviti celulozu, izgraditi strojeve za tiskanje, uposliti ljude za posluživanje istih itd…. Ne i ne, sada se samo pošalje digitalni signal računalom i na ekranima financijskih institucija zasvijetle nove znamenke. Cijena proizvodnje takvog novca je hladnokrvno izrugivanje čovječanastvu. Ako ćemo o tom ludilu evo vam činjenicu: od svih postojećih dolara u Americi i svijetu njih 37% kreirano je u zadnje 2 godine. Ili druga činjenica: USA priznaje da je dužna 32 trilijuna dolara (trideset i dvije tisuće milijardi dolara) iako je stvarni dug 10 puta veći. No neka je 32. E pa sad još malo šizofrenije: od početka ljudske povijesti do danas iskopano je 156000 tona zlata (sto pedeset tisuća tona) što znači da po današnjim cjenama zlata amerikanci trebaju imati svo to zlato x 2,5 kako bi vratili dug. Ili, trebali bi imati zlato koje ne postoji… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Malo morgen..

10 mjeseci prije

pa tko ima sto za prodati? dakle treba stvoriti ekonomiju koja ce prodavati u svojoj valuti pa ce ta valuta istisnuti dolar.
a ovo, bilijuni, ja sam stvarno izgubljen. otkad se pocela prevoditi engleska rijec biliun ja vise ne znam koliko je to. sto je biliun, bilijun, bilijarda, trilijarda. najsretiniji bih bio kad bi pisali nule pa makar ih morao brojati. tisuca je E3 i tako je jasno.

10 mjeseci prije

kad bi nestalo amerike, ako bi se amerika okrenula na samoizolaciju, ne bi nestalo ratova ni zla. bilo bi ih jos vise.
svijet bi se vratio u politicko 19. stoljece. evropske drzave bi krenule u obnavljanje kolonijalnih carstava. malo pomalo to bi zaiskrilo. svi bi se trazili. njemacka bi se trazila. francuska, italija. neka utrka krene. turska bi osvojila siriju i irak, izrael bi nestao, poljska i rusija bi zaratile, kina se ne bi dala.
bez amerike – gdje smo ono stali pa da nastavimo.

toncibalonci
10 mjeseci prije

Guzica im radi dinar dollar.

Garo
10 mjeseci prije

Moody’s: Dolar će zadržati dominaciju “decenijama”… NA SMETLJISTU !!!

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Земље Брикса већ су по сумарном бруто производу претекле земље Г-7.

        Не за много, али се то догодило. Разлика ће убрзо бити осетно већа јер ће се „клуб“ на чијем челу су Русија, Кина и Индија ускоро утростручити.

        Међу земљама које су пред формализовањем свог захтева да буду примљене у Брикс, налазе се: Алжир, Аргентина, Авганистан, Бангладеш, Бахреин, Белорусија, Венецуела, Египат, Зимбабве, Индонезија, Иран, Казахстан, Мексико, Нигерија, Никарагва, УАЕ, Пакистан, Саудијска Арабија, Сенегал, Сирија, Судан, Тајланд, Тунис, Турска и Уругвај.

         Брикс има и своју банку (Нову банку) која је 90 пројеката већ исфинансирала са 34 милијарде долара.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI