Ekonomski izgledi u Velikoj Britaniji smanjeni na “negativne”

Ekonomija Velike Britanije
10 komentara

Izglede britanske vlade za rejting je u petak smanjila na “negativne” sa “stabilne” od strane agencije Moody’s.

U saopćenju, agencija je ukazala na “pojačanu nepredvidljivost u kreiranju politike usred nestabilnog domaćeg političkog pejzaža, što dovodi u pitanje sposobnost Velike Britanije da upravlja šokom koji proizlazi iz slabijih izgleda za rast i visoke inflacije”.

Ponovna procjena Moody’sa uslijedila je nakon ostavke britanske premijerke Liz Truss u četvrtak nakon samo šest sedmica na funkciji. Njen kabinet je obećao ogromno smanjenje poreza, a da nije objasnio kako će se oni finansirati, što je dovelo do skoka u troškovima zaduživanja države. Novi kancelar, Jeremy Hunt, poništio je većinu smanjenja poreza, ali prema Moody’su, i dalje postoji “rizik od trajnog slabljenja kredibiliteta politike”.

“Negativna” procjena izgleda od petka ne znači da je kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva snižen, ali ukazuje da bi mogao biti snižen kasnije. Period izgleda obično traje 12-18 mjeseci, kaže Moody’s.

Dvije druge rejting agencije, S&P i Fitch, također su ranije snizile izglede za UK na negativne.

Britanija se bori s krizom troškova života, pri čemu je inflacija u septembru porasla za 10,1 % na godišnjem nivou, prema procjenama koje je ranije ove sedmice objavio Ured za nacionalnu statistiku. Najnovija brojka odgovara vrhuncu od 40 godina u britanskom indeksu potrošačkih cijena, postignutom u julu.

Ekonomski ParametriMoody'sVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bit će još i gore.

Tupko Glupko
1 godina prije

Za to vrijeme, SAD sa vanjskim dugom od 130% BDP-a (što je čini 12-om na listi najzaduženijih država svijeta), sa inflacijom od 10%, sa 12% populacije prisiljene koristiti bonove za hranu, ima od tri najpoznatije međunarodne kreditne agencije najbolje kreditne rejtinge.
Sve tri su, naravno, američke.
Morat će i oni ubrzo tražiti drugi posao.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kakovi izgledi 😂 😂 😂 ???

C.F.
1 godina prije

Savrseno da se polako fizicki novac eliminira, dali ga investirati ili potrositi ako ne ce postati bezvrijedan. Nevjerojatno kojom brzinom se ova tranzicija u digitalno desava pritom nemareci za stetu i zrtve na putu do cilja.

Vrata
1 godina prije

Liz je izgleda Putinov tajni agent,unistiti ekonomiju svoje zemlje za 6 nedjelja,ne moze biti slucajno.

Lucija, prva
1 godina prije

Ljudi, jel’ vi shvaćate tko je taj koji zarađuje na ovim promjenama valuta?

Da je samo ovo sad napravio, koja je to gomila love??????
Soroš.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI