fbpx

Antiruske sankcije – Ludilo na Capitol Hillu će uništiti SAD, a ne Rusiju

Capitol

Iako je najava novih američkih sankcija protiv Moskve dovela do pada rublje i kasnije bi se ruske banke mogle se suočiti s velikim poteškoćama pri kupnji novca na svjetskim financijskim tržištima, sankcije Washingtona vjerojatno neće “baciti Rusiju na koljena”, piše Die Welt. Naime, to je nemoguće zato što je tijekom godina Kremlj postao manje ranjiv zbog nadopunjavanja deviznih rezervi i slabog javnog duga, dodaje njemački list.

“U današnjoj geopolitici se Sjedinjene Države klade na novo oružje, čiju snagu odmah može osjetiti cijeli svijet – dolar”, piše novinar Die Welta Holger Zschäpitz.

“Američka valuta služi za “podmazivanje” procesa globalizacije, a onaj tko je izložen ljutnji Washingtona prestaje poslovati”, objašnjava autor.

“Sankcije uz pomoć dolara postaju učinkovit alat, što je Rusija već osjetila. Već sama najava novih sankcija protiv Moskve je dovela do kolapsa ruske valute. Trenutno je tečaj dolara 66,71 rubalja, kakav nije bio protekle dvije godine. Najvažniji indeksi dionica u Moskvi, RTS i Moex, također su značajno pali”, nastavlja Die Welt.

Najava sankcija je značajno utjecala i na vrijednost dionica Aeroflota, koje u pale za više od 10 posto, što je bila reakcija na najavu američkih medija da bi vlada mogla zatvoriti američke zračne luke ruskim zrakoplovima. Dionice ruskih banaka također gube vrijednost. Na primjer, VTB dionice su izgubile su više od 7%, nastavlja Holger Zschäpitz.

No, pad dionica ne znači automatski poremećaj u radu poduzeća i banaka. Naime, ruska banka VTB je jučer objavila službene podatke prema kojima je drugo tromjesečje 2018. zaključila s osjetno većom neto dobiti, uz više prihode od kamata, naknada i provizija, a znatno je smanjila i rezervacije za nenaplative kredite.

U razdoblju od travnja do lipnja je druga po veličini ruska banka, pod kontrolom države, zabilježila 41,9% veću dobit nego u istom razdoblju prošle godišnje, te zaradila 43 milijarde rubalja, ili 572,9 milijuna eura.

“Ostvarili smo snažan rast u poslovanju s građanima, te malim i srednjim poduzećima, dok je profitabilnost u korporativnom i investicijskom bankovnom poslovanju dodatno poboljšana. To ističe uspjeh naših kontinuiranih nastojanja da dodatno proširimo lepezu naših usluga i povećamo temeljne prihode”, naglasio je u priopćenju direktor uprave VTB banke Andrej Kostin.

Službeno će američke sankcije stupiti na snagu 22. kolovoza, dok detalji o njima još nisu objavljeni. Moskva je već najavila odgovor. Prema riječima glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova, nove sankcije su “apsolutno neprihvatljive, a SAD su nepredvidiv partner”.

Analitičar njemačke Commerzbanke, Lutz Karpovitz, rekao je da će, ako se sankcije uvedu, ruske banke “iznimno teško moći kupiti novac na svjetskim financijskim tržištima”.

Zbog straha od sankcija bi europske banke također mogle prestati surađivati s privatnim bankama u Rusiji.

“Postoji rizik od nametanja dodatnih sankcija. Sljedeći korak može biti zabraniti investitorima da kupuju obveznice ruskog državnog kredita, što bi dovelo do daljnjeg pada rublje za 15%. Ali čak i najteže sankcije ne mogu baciti Rusiju na koljena. Tijekom godina je Kremlj mnogo učinio kako bi bio manje ranjiv, na primjer, pomoću nadopunjavanja deviznih rezervi. Osim toga, Rusija ima dug od 16% BDP-a i među zemljama je s najnižom stopom duga u svijetu. Stoga postaje očito da su nova oružja američka neučinkovita”, zaključuje Die Welt.

Novi zakoni o sankcijama protiv Rusije će puno više štetiti Americi nego Kremlju

kremlj

Richard Sawaya, potpredsjednik američkog Nacionalnog vijeća vanjske trgovine, kaže da će sankcije koje SAD Rusiji žele nametnuti novim “Zakonom o zaštiti izbora prijetnjom nametanja sankcija” (DETER), ako su se uvedu, biti udarac američkom gospodarstvu i legitimnim interesima američkih saveznika, dok Kremlj neće pretrpjeti znatne štete.

Sawaya upozorava na mogućnost “zabijanja klina” između SAD-a i Europe, što će destabilizirati energetska i financijska tržišta, a američke tvrtke će biti prisiljene napustiti Rusiju i ostaviti ga američkim konkurentima iz Kine i Europe.

“Želja za sankcioniranjem Rusije zbog uplitanja u američke izbore je razumljiva i zaslužuje odobrenje. Ali ako se uvedu sankcije prema nacrtu zakona DETER, kojeg traže senatori Marco Rubio i Chris Van Holen, oni će pogoditi američko gospodarstvo i legitimne interese američkih saveznika, dok će Kremlj proći neozlijeđen”, za The Hill piše Richard Sawaya.

Ako se usvoji, zakon će “zabiti klin”  između SAD-a i Europe, jer će se teško postići konsenzus o sankcijama. Doći će do destabilizacije energetskog i financijskog tržišta, a američke tvrtke će biti prisiljeni napustiti Rusiju, a prazninu će popuniti američki rivali iz Kine i Europe.

“Najgore od svega, vjerojatna šteta koju će Sjedinjene Države stvoriti svojim vlastitim interesima će biti puno veća od one koja će biti učinjena ruskim. Ruske će tvrtke trpjeti tek nešto više od trenutnih sankcija, dok će američke tvrtke biti prisiljene likvidirati zajedničke poslove, napustiti nove projekte i to će izazvati ozbiljne financijske gubitke, rekao je Sawaya.

Prema odredbama zakona, sankcije će utjecati na gotovo sve ruske državne tvrtke, uključujući neke od najvećih svjetskih banaka i energetskih korporacija, te postaviti niži prag za državnu imovinu nego prethodne sankcije.

“Jake sankcije protiv Gazproma, koji opskrbljuje Europu većinom energije, mogle bi prisiliti europske čelnike da se suprotstave politički otrovnim rješenjima i stvore ujedinjeni front protiv američkih sankcija, jer je logično da se boje ruskog odgovora”, upozorava američki stručnjak.

U međuvremenu će američka poduzeća biti prisiljena na prekid suradnje s ruskim partnerima. To znači da ruske tvrtke koje imaju ulog u bilo kojem projektu u svijetu zapravo mogu zamijeniti američke kompanije. Sankcije će ruskim energetskim kompanijama omogućiti veću kontrolu nad projektima, time i politički utjecaj.

Prema američkom stručnjaku, obzirom da su neka od najvažnijih naftnih polja istražena i korištena od strane ruskih tvrtki i njihovih kineskih partnera, američke naftne tvrtke će se “naći na klupi”. Sankcije utjecati čak i takve važne projekte koje podržavaju SAD, kao što je izgradnja Transjadranskog plinovoda, koji će pomoći Europi da umanji rusku dominaciju u energetskom sektoru. Prema ovom zakonu, budući da je ruska tvrtka manjinski dioničar, projekt se u cijelosti može prepustiti Rusiji ili europskim ruskim partnerima.

Posljedice će se osjetiti u svim sektorima. Američke tvrtke neće moći prevoziti teret na ruskim željeznicama, Boeing će prestati surađivati s ruskim zrakoplovima, a AT&T neće moći koristiti rusku telefonsku infrastrukturu.

Američki fondovi i financijska tržišta će također biti zaprepašteni, budući da će rublja i obveznice ruske vlade i banaka odmah postati nezakonita imovina. Američke tvrtke koje trguju u Rusiji će otkriti da zbog američkog zakona ne mogu koristiti usluge ruskih banak, kaže kolumnist The Hilla.

Industrijalci i američki think tankovi su već izrazili svoju zabrinutost zbog ovih i drugih posljedica. No, reakcija Kongresa se ne može nazvati pažljivo promišljenom.

Povrh svega, zakon DETER sada ima konkurenta koji može udvostručiti ove negativne posljedice. To je nacrt zakona o Zaštiti američke sigurnosti zbog agresije Kremlja (DASKAA), kojeg su predložili senatori Lindsey Graham i Bob Menendez, koji uključuje uvođenje  “drakonskih sankcija” zbog kojih američke energetske tvrtke neće moći sudjelovati u bilo kojem energetskom projektu, gdje bio, ako on uključuje sudjelovanje neke od ruskih energetskih tvrtki.

“Na primjer, ako ruska tvrtka posjeduje jedan posto plinovoda ili crpi jedan barel nafte u Brazilu, američke tvrtke će biti izbačeni iz posla i na srebrnom pladnju ponuditi Kremlju priliku stoljeća”, pojašnjava Richard Sawaya.

Po njegovom mišljenju zakon  DASKAA je destruktivna ideje i zakon je izvan svih granica logike. Njime će se američke tvrtke prisiliti da napuste stotine energetskih projekata širom svijeta.

“Ali to ne znači da SAD ne bi trebale odgovarati na ruska uplitanja. Kongres se mora usredotočiti na ažuriranje i provođenje sankcija, ali sankcije trebaju biti učinkovite i kolateralna šteta za američke tvrtke ne bi trebala biti veća od ostvarenog pritiska na Rusiju. Osim činjenice da sankcije trebaju biti multilateralne, one također moraju biti dio zajedničke strategije sa saveznicima u postizanja razumnih promjena u nečijem ponašanju”, rekao je analitičar The Hilla Richard Sawaya.

Die Welt / The Hill

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
33 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Dionice Aeroflota pale na naznaku zabrane korištenja američkih zračnih luka za njihove zrakoplove? Koliko će pasti dionice ako Ruje zatvore svoj zračni prostor za AA, UA, Pan-Am, Deltu i sve svjetske koje se povedu za takvim zabranama???

Tomisantak
Gost
Tomisantak
2 godine prije
Reply to  octopus

Pa dionice Pan-Am-a ne mogu pasti zato jer su propali 1991g

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
21 dana prije
Reply to  octopus

Profitirat će aerodromi u susjednim državama.
Putnici će imati međustajanja u ruskim susjednim državama – Kina, Kazahstan, Finska, Mongolija..
Izuzetni će sa druge strane biti isključivi – neće dati dolaske iz Venezuele i Kube u SAD, a Kanada je ionako njihova pokrajina, neće smjeti ruski zrakoplovi niti tamo.
Možda će se moći preko Meksika.

Undertaker
Gost
Undertaker
2 godine prije

USA diktatura si kopa vlastiti grob

Mariola
Gost
Mariola
2 godine prije
Reply to  Undertaker

Što prije padne ta diktatura svijet će slobodnije disat.

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije
Reply to  Mariola

Tako je Kako je rekao Tesla Onog dana kad znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti
Kada padne USA diktatura svijet će u 10 godina napredovati više nogo u ranijim stoljećima naše povijesti

prika
Gost
prika
2 godine prije
Reply to  Mariola

jesi siguran da neki druga zemlja nece doci na njihovo mjesto??
ako jesi onda ne znas kako kapitalisticki sistem funkconira.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
21 dana prije
Reply to  Undertaker

Ono kada najveći zagovornici ruskog izolacionizma zapravo rade na ekonomsku štetu vlastitog naroda.
Zaratit će oni na kraju politički/gospodarski/vojno/sankcijama sa svima.
I Kanada će im okrenuti leđa.

Ne znam zašto Izrael do sada nisu proglasili pedeset prvom državom SAD-a.
Izuzetni imaju pedeset država i Washington D.C. kao glavni grad.
D.C. Sjedinjenih Američkih Država je Tel Aviv, ne znam što čekaju Demokrati sa tom odlukom.

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Bolesnici… Ali mozete samo P……t. RUSIJI

kuku lele
Gost
kuku lele
2 godine prije

ahahaaa, ali cvilite. evo vam nove oktobarske revolucije.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  kuku lele

Ovim sankcijama Ameri mogu obrisati guzicu, a zatim nos. Rusija nije drzava pohlepnih psihopata, da im nije novac jedino vazna stvar . Najveca vrlina ruskog naroda je skromnost i ljubav prema svojoj domovini, ono sto se zove patriotizam. Ono malo placenih tzv. opozicionara u Rusiji su beznacajni i sa njima Ameri ne mogu praviti nikakve revolucije, nikakva “proleca” . Rusija ce biti jos jaca, a Ameri kompromitovani u celom svetu. Svakog cuda za tri dana dosta. Ameri ga mogu popusiti, a “kuku lele” im se moze pridruziti .

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Ovo je činjenica rodoljube , za razliku od Balkana većinu ruskog naroda ne zanima puko zgrtanje novca, a naučili su od svojih pisaca i umjetnika koji su to pisali …

Samo zbog tih razloga Rusija se pred naletom Zapada 90-tih nije raspala.

Blues
Gost
Blues
2 godine prije
Reply to  Busola

Za razliku od ostalih Slavena (izuzev Čeha) kojima se potvrđuje postanak imena SLAVE

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Busola

@Busola Uz dužno poštovanje zbog vaših korektnih postova mislim da griješite jer ljudi su ljudi i potrošačko društvo je jako i u Rusiji i u Kini a da ima oligarha ima u Rusiji!

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Željko

Tacno je da i u Rusiji ima oligarha, da ima i blagih karakteristika potrosackog drustva, ali ne kod vecine stanovnika Rusije. Ono sto odrzava i razlikuje Ruse od zapadnjaka je duhovnost i negovanje tradicija , kako kulturnih, tako i istorijskih. Ono sto je najvaznije, je to, da rukovodstvo Rusije, na celu sa Putinom, zeli da ocuva i izgradi Rusiju u formi kulturne i duhovne tradicije, uz ugradnju onoga sto moderno drustvo zahteva, ali bez unistenja duhovnosti i tradicije. Drustvo u kojem je materijalizam , pohlepa i potrosnja na pijedestalu dominusa gubi ljudske vrednosti.

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije

problem za Ameriku je sto ce Europa idalje nastaviti trgovati s Rusijom,dolarom ili bez njega. Kao sto je EU najavila kaznit svoje firme koje prestanu radi sankcija trgovati s Iranom,tako ce vaziti i za rusiju,jer mislim,uvesti rusiji zabranu koristenja dolara pred zimu? morate se dobro saliti da pred zimu mislite na podrsku EUa s sankcijama…inace zabrana koristenja dolara ne samo da bih valjala Rusiji,nego bih valjala i EU,a najvise Kini,sad jedini problem je ta nasa hebena EU…ona jednostavno ne mari za svoje gradjane pa me zato nebi ni cudilo da podrze sankcije,ali opet nevjerujem bar ove godine,jer nemos jednostavno 2 mjeseca prid zimu zamjenit glavnog prodavaca plina/nafte

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Nije problem u revolverašima Divljeg Zapada već u sluganstvu brojnih država i državica diljem svijeta. Točnije, u njihovim plutokracijama koje ne žele mijenjati (dolarska) pravila igre. Kad bi se barem dio svijeta ujedinio i rekao ovim anglocionističkim ucjenjivačima NE, oni bi se povukli podvijena repa. No, hoće li se stvoriti za to potrebna kritična masa. ne znam.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Spartak

Kada većina ljudi vole novac i mjere uspjeh u životu samo novcem… Bolesno društvo.

101
Gost
101
2 godine prije
Reply to  Spartak

Nije me briga za drzave i drzavice, mene brine dokle ce nasi idioti sa Markova Trga i Pantovcaka lizati usranu Trumpovu guzicu, a narod ih za to placati? Umijesto da u znak neslaganja zatraze izstup iz ZLOCINACKE NATO organizacije, i zatraze redukciju diplomatskog osoblja amerikenjaca u Hrvatskoj, na najvise 10 – 15 osoba, oni mu ponizno lizu dupe i jos pitaju jeli zadovoljan ili treba jos.

mars
Gost
mars
2 godine prije

Onako usput, mogu samo reći hvala nebesima na ruskom nuklearnom arsenalu i vojnoj moći jer bi, da nije toga, svijet već odavno bio u svjetskom ratnom haosu prema kojem bi 2. svjetski rat bio “igra u vrtiću”, jer je SAD-u već odavno drastično sužen manevarski prostor i mogućnosti da na druge “legalne” načine pospješuju svoju ekonomiju, da ne kažem mogućnosti za pljačku i otimačinu tuđeg.

Akull
Gost
Akull
2 godine prije
Reply to  mars

All hail SS-18 SATAN…..

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Akull

To grozno ime za SS18 je dala grozna americka dusa.
Rusko ime je “Vojvoda” i nema potrwbe da se koristi americko.ime za rusku ICBM.
Jos uvijek neprevazidjenog Vojvodu svakog casa treba da zamjeni Sarmat – ICBM od 200 tona, sa mogucnoscu leta cak i preko juznog pola do SADa, te sa mogucnoscu da nosi 20 nuklearnih blokova, ukljucujuci i nove hipersonicne Avangarde.
Zaista cudovisno oruzje.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  mars

MARS, slažem se donekle, za to nuklearno naoružanje. No, to nuklearno naoružanje Rusija kao najveća od sovjetskih republika-država (ukupno ih je bilo i ima 15), dakle Rusija je naslijedila od SSSR-a. Zato NE hvala NEBESIMA za rusku nuklearnu moć, već SSSR-u i KOMUNISTIMA koji su stvorili uvjete da SSSR postane nuklearna, kozmička, industrijska, kulturna i znanstvena sila. Ova današnja Rusija ne bi bila to šta jesst, da nije bilo SSSR-a, a ova sadašnja Rusija je ipak najveći dio negdašnjeg SSSR-a Ex-SSSR je imao 22,402.000 km kvadratnih, od toga sadašnja Rusija nakon povratka Krima u sastav Rusije, ima 17,100.000 km kvadrartnih. Bez Krima bilo bi 17,075.000 km kvadratnih. Ex-sovjetski prostor ima oko 296 ili 297 milijuna stanovnika, od toga Rusija nakon povratka Krima ima trenutno 146.880.000 stanovnika. Bez Krima bilo bi u Rusiji 144,800.000 stanovnika. U sovjetsko doba temelj stvarne znanstvene moći SSSR-a sukladno tome i vojne, industrijske, itd, bio je u Rusiji i Ukrajini, ali barem dva do tri puta više u Rusiji, jer Rusija je ipak imala oko 2,8 puta više stanovnika, a danas Rusija ima TRI PUTA više stanovnika od Ukrajine. Dakle, hvala komunistima za sve to, ne nebesima. Glede nebesa preporučam promatrati ovih dana “suze” sv.Lovre …ili… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Ako EU ne prihvati ove sankcije prema Rusiji i pocne ukidati stare, Ameri ce se naci u neobranom grozdju.
Rusija je Europi susjed, gospodarstva su im kompatibilna.
Saveznika je sve manje.
Od Five eyes mislim da ce im Australija prva okrenuti ledja.
Zasto Trump uporno radi kontra gospodarskog interesa svojih zemljaka, dobro je pitanje.
Valjda zamislja da se izolira od svih, te da proizvode sve sto im je potrebno. Ali to bi im drasticno diglo cijene proizvoda, a narod im generalno ima sve losiji standard, tako da to nema logike.
Mozda zeli resetirati njihov javni dug prema svojim gospodarskim/politickim protivnicima i zaplijeniti njihovu imovinu na teritoriju SAD-a pozivajuci se na bezrazlozne sankcije koje istima uvadja ili planira uvesti.

StarDam
Gost
StarDam
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Samo što ovo nije Trump nego baš kontra njega. Da ne bi slučajno nešto s Putinom mutio…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Državom se naziva najhladnije od svih hladnih čudovišta. Hladno, i laže; a evo ova laž gmiže iz njegovih usta: “Ja država, ja crkva , ja sam narod.“ To je laž! Tvorci su bili koji su stvorili samo jedan narod, i razapeli nad njim samo jednu vjeru i samo jednu ljubav: tako su služili životu. Razornici su ti, koji namještaju klopke za mnoge a nazivaju ih crkvom ili državom: oni nad njima krst , mač i zastavu vješaju i stotinu pohlepnih želja. Gdje još ima naroda, nema razumijevanja za državu, ona je omražena, kao pogled od uroka, i grijeh prema običajima i pravima. Dajem vam ovaj znak raspoznavanja: svaki narod govori svojim jezikom dobra i zla: njega ne razumije susjed. Svoj je jezik narod pronašao u običajima i pravima. A država i crkva lažu na svim jezicima dobra i zla; i štogod govorili, lažu – i sve što imaju, ukrali su. Sve je lažno u njima ; ukradenim zubima ujedaju, zajedljivici. Lažna im je čak i utroba. Zbrka jezika dobra i zla: taj vam znak za raspoznavanje dajem kao znak crkve i države. Zaista, iz tog se znaka daje čuti volja za smrću! Zaista vam kažem, i država i crkva su… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nazalost, ono sto ti ne razumijes jeste da je zapad upravo predvodjen duhom Nicea, a Rusija duhom Dostojevskog.
Zapad i pokusava da ukine i “drzavnost i crkvenost” drugim narodima, odnosno da redefinise i izbrise sve identitete, cak i rodne.

Te da stvori jednu globalnu, zombiranu, ispranu masu od covjecanstva,
bez identiteta, a izgradjenu po principu copy-paste od americkog lika, prototipa.
Da stvore jednu globalnu civilizaciju ujedninjenu u zlu, spremnu za antihrista.
Nova civilizacija, nova Vavilonka kula.

Bog je vec narode podjelio na “jezike”. nakon gradnje “Vavilonske kule”.
To je upravo pouka te price, da Bog nece dozvoliti ujedinjavanje u zlu.
Nova Vavilonska kula, koju grade, nova Vavilonska civilizacija ce takodje zavrsiti neuspjehom.

Inace, ljudi poput Nicea su pripremili Njemacki narod i njamacki duh za primanje nacizma.
Niceov nadcovjek u borbi sa svecovjekom Dostojevskog je borba dva svijeta kojoj i danas prisustvujemo.
U kljucnom trenutku bitno je da stanemo uz svecovjeka.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Savio

SAVIO , ma daj molim te, a kao Rusi nisu bili imuni na osvajanja? Kako je uopće nastala Ruska Imperija? I taj Dostojevskij, koji jednim dijelom ima ukrajinske korijene, znači barem je 33% Ukrajinac kao da mora biti u pravu?
Inače sve te priče o duhovnosti, su obično mlaćenje prazne slame, život me uvjerio u to.
Kada neki duhovnjak bude posve imun na materijalno, onda ću im vjerovati, ali takav se još nije rodio. Jer sama duhovnost teži za MATERIJALIZACIJOM nematerijalnog……..znači duhovnjaci lažu čim zinu.

grunf
Gost
grunf
2 godine prije

Zakon ima potpuno adekvatno ime…i stvarno im nedostaje.Prvi put u životu se slažem s Amerikancima…DASKAA…im nedostaje,ali u glavi… najveći problem je…što njima ni Slovenijales ne može nadoknaditi ono što im nedostaje u toj istoj glavi.Ne želim reklamirati neku Ikeu,nisu oni s nama proveli lijepe zajedničke godine…a o fašističkoj prošlosti iste…drugi put.

prika
Gost
prika
2 godine prije

dolar propada otkad znam za se.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  prika

PRIKO, i Rusija propada od kada znam….od mirnog razdruživanja pokojnog SSSR-a, čiji razvod je predvodila upravo ondašnja najveća sovjetska republika, odnosno sadašnja Ruska Federacija (u doba SSSR-a to je bila Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika, skraćeno RSFSR), stalno se piše, priča i govori: Rusija samo šta nije propala, nestala, ahhh.
Neke neofašistike tiskovina u Hrvatskoj, mračnih devedesetih, najmračnijih godina moga dugog života, pisale su takve gadarije o Rusiji, da me je bilo stid da sam Hrvat, ali izna svega da sam čovjek.
Eto, Rusija je još tu. Kada će propasti, nestati, ispariti u atmosferi? Kao mjehurić od sapuna………….

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  zlatan

Pozdrav druze Zlatane , veliki plus za iskrene i istinite komentare , drago mi je da te opet citam 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Ko vas hebe, amerokenjci. Sami sebe izolirate ovim sankcijama, i sebi i svojim firmama kopate rupu.

Tako i treba. Samo nastavite.

Pljuc.

Eto ga.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik