Ruska “Mir” kartica preuzima monopol od Visa i MasterCard platnih kartica

Kreditna kartica MIR
0
0

Najveća ruska banka Sberbank razmatra prodaju svojih dionica u Visa i MasterCard platnom sistemu naredne godine, potvrdio je viši zvaničnik ove banke. Poslovni stručnjaci kažu da je to posljedica završetka integracije Sberbanke i ruskog nacionalnog platnog sistema, a koji koristi “Mir” platnu karticu.

“Planiramo prodati ove dionice. Velika je šansa da će te transakcije biti završene 2017. godine, ali sve zavisi od tržišnih uslova”, kazao je zamjenik direktora Sberbanke Alexander Morozov.

Sberbank je najveća i najastarija ruska komercijalna banka, a pod upravom je ruske Centralne banke.

Poslovni časopis “Expert” smatra da najava iz banke ima veze sa pokretanjem novog ruskog nacionalnog platnog sistema – platne kartice “Mir” (u prevodu sa ruskog “svijet” ili “mir”).

Sberbank prihvata platne kartice “Mir” od septembra. Očekuje se da će puna implementacija tog platnog sistema biti završena početkom sljedeće godine.

Sberbank se priključila novom ruskom nacionalnom platnom sistemu u decembru 2015. godine. Rusija je bila primorana da ga kreira 2014., nakon što su se ruske banke našle pod udarom evropskih i američkih sankcija, što je uzrokovalo probleme sa Visa i MasterCard platnim sistemima.

Očekuje se da će do kraja godine biti izdato oko 16 miliona platnih kartica “Mir”, a još 45 miliona do kraja naredne godine. Takvo širenje moglo bi biti ozbiljan udarac za Visa i MasterCard biznise u Rusiji. Očekuje se da će ovaj platni sistem ojačati rusku ekonomiju i učiniti ju otpornijom na vanjske uticaje i napade, poput sankcija.

alexander morozovBankakreditna karticasberbank
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI