Najviši dužnosnik Bijele kuće posjetio Kijev

Zelenski - Sullivan
10 komentara

Putovanje je uslijedilo u trenutku kada je Pentagon najavio 400 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se u petak s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, ponavljajući potporu Washingtona oružanim snagama te zemlje, dok su razgovarali o detaljima najnovijeg sigurnosnog paketa. Prethodno nenajavljeno putovanje potvrdila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson, koja je rekla da je Sullivan razgovarao sa Zelenskim i drugim visokim dužnosnicima kako bi “naglasio nepokolebljivu potporu Sjedinjenih Država Ukrajini i njezinom narodu dok brane svoj suverenitet i teritorijalni integritet”.

“U potpunosti namjeravamo osigurati da resursi budu tamo koliko je potrebno i da ćemo dobiti glasove s obje strane otoka kako bismo to ostvarili”, rekao je Sullivan novinarima u Kijevu, dodajući “Neće biti kolebanja, zastave, oduzimajući našu podršku dok idemo naprijed.”

Savjetnik za nacionalnu sigurnost također je iznio novu rundu vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 400 milijuna dolara, rekavši da će uključivati ​​”obnovljene” tenkove T-72, bespilotne letjelice, kao i “obnovu projektila zemlja-zrak HAWK za eventualno prebacivanje u Ukrajinu”.

Šef stožera predsjednika Zelenskog, Andriy Yermak, rekao je da je Kijev “dobio potvrdu nepokolebljive podrške našoj pobjedi” tijekom sastanka sa Sullivanom u petak, dodajući “Naši prijatelji i partneri su s nama, oni u potpunosti razumiju našu situaciju.”

U četvrtak se ukrajinski čelnik sastao s par američkih senatora, demokratom Chrisom Coonsom i republikancem Robom Portmanom, koje je Zelenskij pozdravio kao “prave prijatelje Ukrajine”. Zastupnici su rekli da su otputovali u Kijev kako bi “raspravljali o potrebama Ukrajine” i “pokazali američku solidarnost s ukrajinskim narodom”.

Unatoč očitoj dvostranačkoj podršci, neki u Kongresu kritizirali su goleme iznose pomoći odobrene Ukrajini ove godine, a čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy nedavno je upozorio da njegova stranka neće nastaviti pisati “bjanko ček” za Kijev ako osvoji većinu u nadolazeći izbori na sredini mandata.

Uz humanitarnu i financijsku pomoć, Washington je odobrio nešto više od 19 milijardi dolara izravne vojne pomoći Ukrajini otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, a većina je odobrena nakon što je Rusija poslala trupe u zemlju u veljači. Iako velik dio te potpore tek treba stići na bojno polje, Pentagon je obećao poslati dugačak popis platformi teškog i lakog naoružanja, opreme, vozila i streljiv

Bjela kućaKijevPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gnostik
1 godina prije

Crna kuća.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dok američki savjetnik za nacionalnu sigurnost (za sada Jake Sullivan) nakon Kijeva ne produži za Moskvu, krvoproliće se u njihovoj režiji nastavlja.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se u petak s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.” Razgovor je išao otprilike ovako: “Imaš li dovoljno topovskog mesa za oružje koje ti šaljemo?” “Ima, nemaš brige.” “Buni li se narod zbog rata?” “Ne dovoljno da bih izgubio vlast.” “OK, šaljemo ti sljedeće godine još 30 milijardi dolara vojne pomoći, a ti gledaj da što više izbjeglica pošalješ u Europu.” “Trebat će mi dodatno i podrška u ljudstvu” “Već smo poslali, budemo još.” “Treba mi 7,5 milijardi dolara mjesečno da bih mogao nastaviti rat sa Rusijom i održavao ekonomiju na životu.” “Već je dogovoreno sa onim glupavim Europljanima da ti šalju 1,5 milijardi eura mjesečno tijekom cijele 2023. godine, a mi ćemo ti i dalje slati 3 milijarde dolara vojne pomoći na mjesečnoj bazi. “Ali treba mi još novaca.” “Ne brini, i to će Europljani plaćati kroz višestruko skuplji plin koji… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Sastanak šefova i slugu.

Ivan
1 godina prije

Sto to Rusi ne potamane, pa ni vrag da ne znaju gdje se ta bagra sastaje?

Lucija, prva
1 godina prije

Traka “Logično” mi je nasred strane. Ovdje.
Na drugom tekstu error 400.
Nema ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI