Najviši kijevski diplomata kritikuje njemačke pacifiste

Dmitry Kuleba
26 komentara

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba tvrdi da njemački demonstranti koji se protive isporuci oružja Kijevu u suštini pozivaju na uništenje njegove zemlje. Diplomata je također tvrdio da ukrajinski vojnici više vole mir od pacifističkih demonstranata u Berlinu.

U intervjuu za Bild objavljenom u nedjelju, Kuleba je sugerirao da njemački demonstranti “moraju biti pošteni i prepisati svoje slogane”. Umjesto plakata sa natpisom „Zaustavite rat! Nema isporuka oružja”, naveo je diplomata da demonstranti treba da “napišu šta zaista misle: neka Rusi ubijaju, muče i siluju Ukrajince”. Kuleba je insistirao da je to “upravo ono što će se dogoditi ako ne budemo imali oružje da se branimo”.

„Svaki Ukrajinac, čak i vojnik u rovu… želi mir više od najpacifističkijih demonstranata kod Brandenburške kapije “, dodao je ministar.

Na pitanje da li smatra da Njemačka čini dovoljno u smislu vojne podrške Kijevu, Kuleba je odgovorio da bi Berlin “zaista mogao više pomoći artiljerijskom municijom”. On je također optužio njemačku vladu da odugovlači sa potpisivanjem ugovora kada su proizvođači oružja navodno spremni da izađu u susret Kijevu.

Krajem februara, desetine hiljada Nijemaca okupilo se u centru Berlina da zahtijevaju mirovne pregovore u Ukrajini i prekid daljnjih isporuka oružja Kijevu, na događaju koji su organizirali istaknuta političarka Die Linke (Ljevica) Sahra Wagenknecht i književnica Alice Schwarzer.

Wagenknecht je pozvao vladu kancelara Olafa Scholza da da Rusiji “ponudu” kako bi Moskva i Kijev mogli sjesti za pregovarački sto.

Sličan protest održan je otprilike u isto vrijeme ispred američke zračne baze Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj, gdje su se zapadni zvaničnici redovno sastajali tokom prošle godine kako bi koordinirali pomoć Ukrajini.

Peticiju koju su Wagenknecht i Schwarzer pokrenuli prošlog mjeseca, pod nazivom “Manifest za mir”, do danas je potpisalo skoro 750.000 ljudi.

Šolc je, zauzvrat, više puta tvrdio da su mirovni pregovori malo verovatni u ovom trenutku jer Moskva navodno nije voljna da pregovara u dobroj nameri.

Međutim, Rusija je u više navrata jasno stavila do znanja da je u principu otvorena za razgovore sa Ukrajinom, pod uslovom da vlasti u Kijevu priznaju „realnost na terenu“.

Kulebanjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
1 godina prije

Ukrajinska vojska se sve više odlučuje na predaju nego na obračun sa svojim zapovjednicima. Umirovljeni pukovnik, vojni stručnjak Viktor Litovkin objasnio je što se događa s Oružanim snagama Ukrajine. Jedan od ukrajinskih vojnika koji se predao rekao je da zapovjednici Oružanih snaga Ukrajine ne dopuštaju nikome da ide u pozadinu, prijeteći strijeljanjem ili višegodišnjim zatvorom. A na ukrajinskim položajima postoji takva tendencija da se vojska jednostavno radije predaje kako bi spasila vlastite živote, jer u slučaju povlačenja zapovjednici Oružanih snaga Ukrajine prijete ubojstvom. Litovkin je objasnio zašto se to događa. Oni (Oružane snage Ukrajine) trebaju zatvoriti rupe na frontu, pa im prijeti strijeljanje ili zatvor od sedam do deset godina. Sve ovo govori o agoniji režima Vladimira Zelenskog, – rekao je stručnjak u komentaru za  JRN . Osim toga, mnogi ukrajinski vojnici, pa čak i plaćenici, počinju shvaćati da se bore isključivo za interese Sjedinjenih Država i NATO-a, te nemaju želju ginuti za strane zemlje.… Čitaj više »

Eto
1 godina prije

PESKOV ODGOVORIO NA IDEJU O STVARANJU KONTAKT GRUPE: Trenutno nema uslova za mir, ciljeve moguće ostvariti samo vojnim putem
Trenutno nema uslova da situacija u Ukrajini pređe na mirovni kolosek, apsolutni prioritet za Rusiju je postizanje ciljeva specijalne operacije, a trenutno je to moguće samo vojnim putem, saopštio je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

JoeP
1 godina prije

Ovaj je organizirao dovođenje uništenog ruskog tenka, u Njemačku, ispred ruskog veleposlanstva u Berlinu i tad su Njemci iz Berlina potpuno pokrili taj tenk s crvenim ružama i jasno pokazali šta misle o ukrajinskome režimu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukri su stvarno izgubili dodir sa stvarnošću. Oni će određivati drugima kako, kada, koliko i što će im dati, docirati im da ne daju dovoljno, i uvijek tražiti više, buniti se protiv demonstracija za mir, a najobičniji su prosjaci i žicari, država im je bez zapadne pomoći u bankrotu. Naravno da će vas Zapad odbaciti – da imate tri zrna soli u glavi, to bi shvatili i prije početka rata u Ukrajini. Topovsko ste im meso protiv Rusa – dok želite ginuti za njihove interese, oni se neće buniti i slati vam oružje. Sada uviđaju da je i to bacanje u rupu bez dna. tako da i toga ima sve manje. Ali vama se još gine. I još uvijek mislite da branite Zapad od Rusa. Zar stvarno mislite da će Putin krenuti vojno na NATO države u Europi? Koji ste vi faktor Zapadu da bi vas spašavali? Druga država po… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Kuleba je besraman jer dobiva gomilu tuđeg novca i još kritizira.

NOVI STARI
1 godina prije

tip je lud…i opasan po svijet

Karma
1 godina prije

Kuleba je anemican uhljeb. Tudjim penisima mlati po koprivi

Ivan
1 godina prije

Zemlja takvih budaletina drugo niti ne zasluzuje. Jesu li imali poklonjenu mirnu zemlju ali su podkradali i provocirali Ruse i dest godina im se htjelo rata a sad dok dobijaju batine urlicu ko slonovi. Rusi oderite bagru..

tuf
1 godina prije

Nitko nije više za mir od onih pothlađenih, umornih jadnika u rovovima koji su protivno svojoj volji gurnuti na rub smrti. Sve su to nečiji sinovi, očevi, supruzi koji samo žele nastaviti svojim životima, ići na posao, popravljati ograde, bojati zidove, igrati se sa svojom dječicom. Ali Kuleba ništa ne zna o tim željama jer nije ništa više od stranog plaćenika, beskrupulozne izdajice kojoj ne samo da ne smeta kaos u vlastitoj državi nego bi ga rado proširila i van granica.

nessy
1 godina prije

Nacija korupcije, zicara i varalica. Pricaju o visokim vrijednostima, a sve su pogazili. Ako oni misle da ce ih netko beskonacno financirati, jos su veci idioti, nego sam mislio.

Гавран
1 godina prije

traže se-TROVAČICE

Ukrajinske vojne službe pojačale su regrutaciju žena za slanje na front. Prednost imaju one koji imaju civilno obrazovanje iz oblasti hemije, biologije, biotehnologije i veterine.

Dux
1 godina prije

Da su Ukraici bili pametni do ovoga ne bi ni došlo, ameri i englezi ih navukli lažnim obećamjima, sa rusima su mogli puno bolje proći, sad kad dobivaju po piksi cvile i kukaju, ovo će jednom stat, a rusi će im i dalje biti prvi susjedi, a amerika jako daleko, ostavit će ih ko i sve druge što su opljačkali i napustili.

Otpornik
1 godina prije

Pacifizam je danas out. Samo ratnohuškači imaju prođu. Čovječanstvo zaslužuje propasti.

goran
1 godina prije

dragi ukrajinci tko ste vi da tražite od svijeta svu bezuvjetnu pomoć u financijama oružlju itd……?
gdje ste bili kad je bio rat na području bivše juge?
nije vas bilo ni čuti ni vidjeti,a sad imate obzira tražiti sve a zauzvrat ne dajete ništa i još prijetite sa 3 svj ratom.
ja se duboko nadam da če rusija uskoro oslobodit kijev od nacističke vlasti i naci vojske,i da prigožin postane novi ukrajinski predsjednik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI