Najviši ukrajinski general kritikuje Zelenskog

8 komentara

Najviši ukrajinski general je navodno tvrdio da je odluka predsjednika Vladimira Zelenskog ranije ove godine da otpusti šefove svih vojnih ureda za regrutiranje ometala napore da se dovedu svježe trupe potrebne za borbu protiv ruskih snaga na prvoj liniji fronta.

U razgovoru s novinarima u ponedjeljak na događaju u Kijevu, glavnokomandujući Valery Zaluzhny je upitan o posljedicama otpuštanja njegovih direktora za zapošljavanje. „To su bili profesionalci“, rekao je Interfax. “Znali su kako to da urade i otišli su.”

U pitanju je bila odluka Zelenskog u avgustu da otpusti sva 33 šefa ukrajinskih regionalnih vojnih regrutnih centara jer su navodno uzimali mito da bi se potpisali lažna medicinska izuzeća za muškarce koji očajnički žele izbjeći regrutaciju. Predsjednik je rekao da će šefove za regrutaciju zamijeniti vojnicima koji su bili povrijeđeni u borbama, uz obrazloženje da će razumjeti zašto su „cinizam i mito u vrijeme rata veleizdaja.“

Zelenski i Zalužni su se sukobili oko mogućeg prekoračenja svojih uloga u djelokrug jednog drugog. Ured predsjednika smijenio je jednog od zamjenika Zalužnog prošlog mjeseca, a pomoćnik Zelenskog je kritizirao najvišeg generala jer je jednom zapadnom medijima rekao da je sukob Kijeva s Rusijom dospio u “zastoj.”

Sam Zelenski je rekao britanskom tabloidu da vojni lideri moraju da se drže podalje od politike: “Sa svim poštovanjem prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumevanje hijerarhije, i to je to, i ne može biti dva, tri, četiri, pet (vođa).“

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) potvrdila je u nedjelju da istražuje postavljanje prikrivenog uređaja za prisluškivanje u jednom od Zalužnijevih radnih prostora. General je potvrdio da on nije jedini visoki vojni vođa koji je očigledno bio na meti nepoznatih špijuna.

Na vrhovnog komandanta se gleda kao na potencijalnog političkog rivala Zelenskog, s obzirom na njegovu popularnost među ukrajinskim biračima. Nova anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS), objavljena u ponedjeljak, pokazala je da je povjerenje javnosti u Zelenskog palo na 62% sa 84 % prije godinu dana, Zaluzhnyju je vjerovalo 88% ispitanika.

Potreba Ukrajine za svježim trupama usred teških žrtava na linijama fronta je toliko akutna da su regruti navodno počeli „otimati“ ljude s ulica i prisiljavajući ih na borbu. „Regruti su oduzimali pasoše, oduzimali ljude sa radnih mjesta i, u najmanje jednom slučaju, pokušali poslati mentalno hendikepiranu osobu na vojnu obuku“, New York Times izvijestio je u petak, pozivajući se na intervjue s ukrajinskim advokatima, aktivistima i regrutnicima.

rusijaukrajinaValery Zaluzny
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

SBU kaze da su to stari prislusni uredjaji koji su postavljeni prije Majdana. Neko je prisluskivao da li ce Janukovic narediti vojsci da izadje na Majdan.

A sto se tice mobilizacije sad i SBU hvata dobrovoljce.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Profesionalni komičar i glumac ne samo da je potpuno politički neiskusan došao na mjesto predsjednika Ukrajine – posljedice njegove političke vladavine vidimo – već se sada potpuno vojno neiskusan miješa i u vođenje ukrajinske vojske.
Nevjerojatno kako jedan diletant može rasturiti jednu površinom i stanovništvom veliku europsku državu.

KomisarX
4 mjeseci prije

Zanimljiva vremena. Imaju danas vojnici više zdravog razuma nego političari i takozvani demokrate koje bi samo ratovali protiv svih ako bi mogli.

Max
4 mjeseci prije

Zalužnji poznaje materiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI