Najviši ukrajinski general priznaje da Rusija ima prednost

Valery Zaluzhny
26 komentara

Ukrajina neće postići nikakav napredak u borbi protiv Rusije osim ako se ne pojavi neka nova tehnologija koja će joj dati odlučujuću prednost, rekao je za The Economist ove sedmice glavni vojni komandant zemlje, general Valery Zaluzny.

Priznao je, bez pojave ‘wunderwaffea’, da je Moskva u boljoj poziciji s obzirom na njenu veću populaciju i veće resurse.

„Baš kao u Prvom svjetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u ćorsokak“, rekao je on o sukobu koji je u toku, a prenosi britanski magazin u srijedu.

Uprkos nadama pristalica Kijeva i ukrajinskih zvaničnika, “najvjerovatnije neće biti dubokog i lijepog proboja”, predvidio je on. Konflikt se može „odužiti godinama“ i „istrošiti“ zemlju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov se u četvrtak nije složio sa Zalužnijem, navodeći da Rusija nije u ćorsokaku i da će nastaviti sa svojom “specijalnom vojnom operacijom” protiv Ukrajine. Kijev je odavno trebao priznati da je “apsurdno” očekivati ​​ruski poraz , dodao je.

Svest o situaciji koju obe strane imaju zahvaljujući upotrebi dronova onemogućava iznenađujuću koncentraciju snaga, smatra Zalužni. Udžbenici NATO-a i prediktivni modeli, koji su korišteni za planiranje ljetne kontraofanzive, pokazali su se pogrešnim, tvrdi general.

“Četiri mjeseca je trebalo da bude dovoljno vremena da stignemo do Krima, da se borimo na Krimu, da se vratimo sa Krima i da se vratimo i vratimo ponovo”, rekao je on, pozivajući se na optimistične prognoze .

Komandant je otkrio da je stari sovjetski vojni udžbenik o tome kako se nositi s ukopanim neprijateljskim snagama ponudio bolje objašnjenje zašto su obje strane sada “u stuporu”, rekao je.

Zalužnijev ured je sa The Economistom podijelio esej na devet stranica, u kojem on daje prijedloge o tome kako bi Ukrajina mogla doći u bolju poziciju protiv Rusije i eventualno izbjeći rat na iscrpljivanje.

Njegova predložena tehnološka rješenja uključuju korištenje dronova s ​​mrežama za hvatanje ruskih bespilotnih letjelica, zemaljskih GPS signalnih stanica za suzbijanje ruskog ometanja i robotskih vozila naoružanih plazma bakljama za razminiranje.

General, koji je otvoreni zagovornik ratovanja dronovima, bio je “oduševljen” nedavnim razgovorima s Erikom Šmitom o tom pitanju, navodi se u izvještaju. Bivši izvršni direktor Googlea savjetovao je američku vladu o tome kako napredna digitalna tehnologija može poboljšati vojne sposobnosti.

Time je ove sedmice razotkrio nepovezanost između nastojanja ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da nastavi borbu i stvarnosti na terenu. Neki komandanti na liniji fronta prkose naređenjima da napreduju i “samo žele da sede u rovovima i drže liniju”, rekao je predsednički pomoćnik za magazin.

Izvještaj u The Timesu prošle nedjelje sugerirao je da Zalužni možda dijeli ovo mišljenje. Glasine koje kruže među ukrajinskim sigurnosnim izvorima tvrde da je general pozvao na zaustavljanje kontraofanzive, ali je Zelenski odbio.

“Zelenski zna da je strpljenje Zapada ograničeno zbog njegovih maksimalističkih zahtjeva da Ukrajina mora povratiti svu teritoriju” koju je izgubila od 2014. godine, tvrdi britanski list.

Prema riječima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, kijevske trupe su imale preko 90.000 žrtava od 4. juna, dana kada je počela kontraofanziva. Ukrajinska vojska je takođe izgubila oko 600 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila u istom periodu, rekao je on tokom bezbednosne konferencije u Kini u ponedeljak.

Moskva neprijateljstva vidi kao dio američkog rata protiv Rusije, u kojem se ukrajinske trupe koriste kao “topovsko meso”. Okrivljuje Zapad što je izbacio iz kolosijeka dogovoreno rješenje u prvim mjesecima sukoba, i umjesto toga odlučio da pogura Kijev da se bori “do posljednjeg Ukrajinca”.

rusijaukrajinaValery Zaluzny
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

General je shvatio.

abc
6 mjeseci prije

Rusija je svoju ratnu industriju povečala za sedam puta, a modernizacija naoružanja dostiže plafon. Sve napredne ideje trenutno ulažu u proizvodnju oružja iznenađenja. Zapad če tek da zine na široko.

abc
6 mjeseci prije

Možda Rusi svom naoružanji ne davaju popularna imena ali njihovo naoružanje je stvarno efikasno. Možda je poanta baš u tome, da naoružanja nose imena ruža, rijeka, nebeskih pojava, drveča, osječaja, itd.
Ipak su to Slaveni…

Noname
6 mjeseci prije

Kremlj je komentirao intervju vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog časopisu The Economist, u kojem je izjavio da je sukob u Ukrajini zašao u slijepu ulicu, sličnu onoj u kojoj su sudionici zatekli su se Prvi svjetski rat.
 
Komentar je dao predsjednik Kremlja Dmitrij Peskov, koji ne vjeruje da je rat zašao u slijepu ulicu.
 
“Ne, sukob nije zašao u slijepu ulicu. Rusija dosljedno provodi specijalnu vojnu operaciju.
 
Svi postavljeni ciljevi moraju biti postignuti”, rekao je Peskov.
 
Putinov tajnik za medije je dodao da je “čak i govoriti o izgledima za pobjedu na bojnom polju Ukrajine apsurdno”, a priznanje toga od strane Ukrajine “otvorit će neke druge izglede”.

Alex
6 mjeseci prije

Bratoubilački rat samo proizvodi sve više mržnje. Trebate će generacije da se ta mržnja potroši.

Noname
6 mjeseci prije

Zapadni emisari pokušavaju spriječiti širenje BRICS-a podmićivanjem i prijetnjama, rekao je zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Alexander Venediktov u intervjuu za RIA Novosti. “Takvi objektivni trendovi (širenje BRICS-a – op.a.) zapadnjacima se svakako ne sviđaju. Oni žele izgraditi novi svijet samo za elitu, u kojem se prava i interesi svih ostalih jednostavno neće uzimati u obzir. Vidimo beskonačna putovanja njihovih izaslanika u razne regije svijeta u nadi ili podmićivanja ili prijetnji da će promijeniti prirodni tijek povijesti. Međutim, danas je potpuno očito da svi pokušaji zapadnjaka da diskreditiraju multipolarni model međunarodne suradnje ne donose rezultate”, rekao je Venediktov. Osim toga, Washington je zainteresiran za oslabljenu Europu koja pati od ekonomske, energetske i migracijske krize, istaknulo je rusko Vijeće sigurnosti. “SAD su zainteresirane za Europu, oslabljenu energetskom, migracijskom, financijskom i prehrambenom krizom. Europska unija, koja je pod pritiskom odbila suradnju s Rusijom, svoju industriju preorijentira na skuplje sirovine iz Sjedinjenih… Čitaj više »

xyz
6 mjeseci prije

Ukrajini ne mogu pomoči ni Chuck Noriss, ni svi oni Marvelovi junaci…… Za koju godinu Rusi prave paradu pobjede sred Kijeva.

damjan
6 mjeseci prije

rusija ima prednost???? prvi glas ….

Gad
6 mjeseci prije

To je pametnim i realnim ljudima bilo jasno od prvoga dana.

tihobl
6 mjeseci prije

Zaluzni hoce robote sa plazma bakljama ???
Izgleda da se i on uzda u anunakije ko Zelenski.

Rusi su nedavno poslali u Iran pun avion prizemljenih zapadnih dronova raznih modela. Sad ce iranski inzenjeri imati se cim igrati.

Гавран
6 mjeseci prije

Od toga šta se na zapadu zvanično ili javno goviri ništa pametniji nećemo biti.
To su davno zapažene i poznate stvari.
Možda samo kao jači ili slabiji simptom suženog poimanja stvarnosti.

Ziv je Geza
6 mjeseci prije

General hoce reci da je umjesto leoparda i himarsa od zapadnih prijatelja dobio ljopate i ves masine zapadne proizvodnje sada bi sjedio na krimu i razmatrao opkoljavanje moskve.

Sto ce reci da su pijani Rusi ljopatama i vesmasinama potukli nato do nogu hehehe……

Nekoime
6 mjeseci prije

Putinu je laknulo…

Mila
6 mjeseci prije

Bravo Kolumbo!

Steve
6 mjeseci prije

Znamo generale, a ako si ti to tek sad skapirao, onda sretno… Grunf bi verovatno rekao ,,bolje ikad nego nikad,,

trajko
6 mjeseci prije

Stvarno? Samo prednost ili i mogućnost da zbriše USA i tri ukraine?

Nesko
6 mjeseci prije

Najbolji su zapadni analitičar i teoretičari sa West Pointa, uradise neke simulacije i po njima nacisti su odavno trebali biti na Krimu i brckati se u Crnom moru. Ali nešto im se teorija i praksa bas razilaze previše. I tako oni pobeđuju Ruse, ali nikako da pobede.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI