Nakon Macrona, pred Trumpom o iranskom pitanju kapitulirala i Angela Merkel

Angela Merkal u crvenom
34 komentara

Nakon pretjerano toplog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu, njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump su jučer u Bijeloj kući održali prilično hladan sastanak i nisu uspjeli sakriti razlike u stavovima, prenosi The Guardian. Međutim, iako je bilo razlika u stavovima u odnosima između Sjedinjenih Država i Njemačke i Europske unije općenito, oko najvažnijeg pitanja za međunarodnu zajednicu, iranskog nuklearnog programa, željezna kancelarka je pred stanarom Bijele kuće kapitulirala, baš kao i njezin kolega iz Elizejske palače.

“Sadašnji sporazum o iranskom nuklearnom programu nije dovoljan za obuzdavanje ambicija Teherana. Mislimo da je taj sporazum prva etapa koja je pridonijela usporenju njihovih aktivnosti, ali s njemačkog stajališta, također mislimo da to nije dovoljno za da se obuzdaju i pod kontrolu stave iranske ambicije. Europa i Sjedinjene Države moraju biti usklađeni po tom pitanju”, izjavu Angele Merkel prenosi agencija France Presse, što znači da je i Berlin spreman pristati na zasebni revidirani sporazum koji bi pooštrio uvjete Iranu za zamrzavanje nuklearnog programa kako je propisano sporazumom kojeg su Teheran i šest svjetskih sila potpisali 2015.

Da je postojeći sporazum povijesni uspjeh koji sprečava proliferaciju nuklearnog naoružanja smatraju samo Rusija i Kina. Izmjene se koje želi Trump, posebno Izrael i Saudijska Arabija, odnose se na proširivanje sporazuma na iranski raketni program i izmjene postojećeg sporazuma koje Islamska Republika ne prihvaća.

Istina je da su Donald Trump i Angela Merkel naporno radili da na sastanku predstave ujedinjene fronte, ali nisu mogli prikriti razlike koje se tiču bilateralnih odnosa, stava Sjedinjenih Država o trgovinskoj praksi  u odnosima Njemačkom i EU, kao i problema oko povećanja proračunskih izdataka za obranu, odnosno NATO pakt.

Iako je dvoje čelnika naglasilo bliske veze Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, njihov sastanak je bio snažan kontrast u odnosu na raskošan državni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a njihov je govor bio izrazito hladniji.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući se Donald Trump potužio na Trump američki trgovinski deficit od 151 milijardu dolara s Europskom unijom. Podsjetimo da izuzeće od carina na čelik i aluminij za zemlje EU istječe u utorak, osim ako SAD ne odobre produljenje ove pogodnosti za europske “saveznike”.

“Predsjednik će o tome odlučiti, to je jasno. Razmijenili smo mišljenja o trenutnoj situaciji stanju i pregovorima. Odluka je na predsjedniku”, rekla je njemačka kancelarka.

Trump je rekao “kako su potrebne uzajamne veze, kojih nema”.

“Radimo na tome i želimo to učiniti pošteno. I kancelarka želi učiniti to pošteno”, rekao je Trump i dodao “kako nije optužio Merkel, Njemačku ili EU zbog neravnoteže, nego ljude koji su mu prethodili i to su dopuštali”.

Američki predsjednik je također ponovio svoje kritike upućene članicama NATO pakta koje se ne drže obveze o izdvajanju 2% BDP-a za obranu. Angela Merkel je rekla kako će najnoviji njemački proračun za obranu izdvojiti 1,3% BDP-a.

NATO je divan, ali pomaže Europi više nego što pomaže nama i zašto da plaćamo većinu troškova?”, rekao  je Donald Trump.

Iranski nuklearni program

Prilikom prvog posjeta Washingtonu od ponovnog izbora, Angela Merkel je imala sličan stav kao i Emmanuel Macron. Ona načelno podupire nuklearni sporazum s Iranom, kojeg Trump želi raskinuti.

Ma što mediji pisali, kancelarka je ipak popustila. Podsjetimo da je Emmanuel Macron rekao kako se aktualni sporazum može se smatrati jednim “potpornim stupom, a treba mu dodati još tri”, čime je uskladio stavove s američkom administracijom. Ostala “tri stupa” Emmanuela Macrona znače ponovne pregovore i proširenje sporazuma na iranske nuklearne ambicije izvan okvira postojećeg, na iranski program balističkih projektila i na suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Njemačka kancelarka je rekla isto. Za nju je sporazum “sve samo ne savršen i neće riješiti sve probleme s Iranom, ali je dobar temelj za nadograditi”. Rekla je kako Donald Trump mora odlučiti hoće li se SAD povući iz sporazuma ili ne.

Nakon toga je Trump davao mnoštvo odgovora o njegovim planovima oko novog američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, povlačenju Ronnyja Jacksona iz kandidaturu za državnog tajnika veterana i druge stvari koje kao da nisu zanimale njemačku kancelarku.

Unatoč posebno važnim temama u odnosima između Sjedinjenih Država  i Njemačke i Europske unije, te njihovim odnosima unutar NATO pakta, iranski nuklearni sporazum je svjetsko postignuće kojeg trump namjerava uništiti, a Francuska i Njemačka stvar pokušavaju spasiti ustupcima o reviziji sporazuma, što Iran odbacuje.

Prema sporazumu Irana i velikih sila, Kine, Rusije Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, Teheran je pristao zamrznuti svoj nuklearni program do 2025.

Trump je žestoki protivnik sporazuma potpisanog u srpnju 2015. i 12. svibnja će priopćili hoće li SAD jednostrani raskinuti taj sporazum. Američki predsjednik je jučer oštro kritizirao iranske vlasti i nazvao vlasti u Teheranu “smrtonosnima”.

“Iranski režim potiče nasilje, krvoproliće i kaos na cijelom Bliskom istoku. Moramo biti sigurni da se taj smrtonosni režim ne približava nuklearnom oružju i da će Iran obustaviti svoju podršku terorizmu. Bez obzira gdje na Bliskom istoku, gdje postoji problem, tamo je Iran”, zaključio je Donald Trump.

Trump je rekao kako Iran neće steći nuklearno oružje, ali je odbio odgovoriti bi li uzeo u obzir i uporabu sile protiv toga, navodi Reuters.

“Ne govorim o tome bi li ili ne upotrijebio vojnu silu, ali vam mogu reći da Iran neće proizvoditi nuklearno oružje. To vam mogu reći. Budite sigurni”, rekao je Trump.

Iran se još nije oglasio o izjavama njemačke kancelarke, koje su usklađene s francuskim predsjednikom, ali je stav Teherana jasan. Nema novih pregovora, nema revizije postojećeg sporazuma, a ako se SAD povuku iz njega, Islamska Republika nema nikakvih obveza da ne nastavi raditi na razvoju nuklearnog oružja.

Angela Merkel je pokušavala spasiti sporazum, rekavši “kako je ranije postignuti dobar temelj”. No, uz oštar Trumpov pristup, sve to je izgledalo prilično smušeno.

Iran je u srijedu, na međunarodnom susretu visokih predstavnika za sigurnosna pitanja u ruskom gradu Sočiju, već rekao svoj stav i danas ga je ponovila državna agencija IRNA.

“Na ovom sastanku su nazočili predstavnici više od 100 zemalja. Ja, kao predstavnik Islamske Republike Iran, objavljujem da bez obzira na dogovor Europe i Sjedinjenih Država koji bi se ticao budućnosti nuklearnog sporazuma i iranskog nuklearnog programa nakon završetka ograničenja, izjavljujem da njihov sporazum za nas ne bi imao nikakve vrijednosti, niti bi ga Iran poštovao”, rekao je ranije ovog tjedna tajnik iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti.

Dodao je i da Iran odbacuje optužbe da pokušava napraviti nuklearnu bombu, posebno nakon što je vrhovni vođa ajatolah Hamnei izdao fetvu protiv izrade stvaranje ovog oružja.

Od potpisivanja sporazuma u 2015. godini je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više puta potvrdila kako se Iran drži dogovora i da su njegove nuklearne aktivnosti mirne i nema traga odstupanja.

Jasno je da je Trumpu cilj zaustaviti sve veći utjecaj Irana u regiji i spriječiti slabljenje geopolitičkog utjecaja Zapada na Bliskom istoku. Tijekom posjete Washingtonu su Emmanuel Macron i Angela Merkel pokušali spasiti postojeći i pokrenuti proces pregovora o novom sporazumu, što je nemoguće.

Europa do 12. svibnja ima priliku da jasno izrazi svoj stav. Ili će se skrivati iza prazne retorike i nastojanjem da se nuklearni sporazum proširi na iranske aktivnosti koje nemaju veze s razvojem nuklearnog oružja ili će Washingtonu reći da ostaje predana međunarodnom dokumentu odobrenom od strane Ujedinjenih naroda.

Macron iznenada “mijenja mišljenje” o iranskom nuklearnom programu
Der Spiegel: Europa će pokleknuti pred Trumpom i uvesti sankcije Iranu

kapitulacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Святославич 966
5 godine prije

Babac nije postavljena da misli i razmislja vac jednostavno da izvrsava.

Filip889
5 godine prije

Nije bilo govora o sjevernom toku 2?mozda joj je Trump rekao gradite taj plinovod zauzvrat vi nad podržite

Zagor
5 godine prije

Na ovom sporazumu će se vidjeti tko je sila.

nekoime
5 godine prije

Bliske veze između USA i Njemačke podsjećaju me na bliske veze Srbije i Hrvatske krajem osamdesetih.

Baba
5 godine prije

Svi mi ponekad zaboravljamo da je ona “kancelarka” okupirane države.

Đuro
5 godine prije

Ma zapad,generalno,traži guzici čepa.
A Tramp na pitanjima Rusije,Sirije i Irana provjerava na koga može da računa.Samo što su napali Siriju,već bi da obezbjede povod za napad na Iran.A vazali se utrkuju ko će prije podržati i mijenjaju mišljenje pred Trampom.

davor
5 godine prije

Tužno je promatrati kako je američki predsjednik manji od čistača zahoda u izraelskom Knessetu, a taj isti američki siledžija predsjednik je za Izrael spreman potrgati sve SAD-EU spone i sijati kaos i disbalans po čitavom Bliskom Istoku, Europi i Aziji.

wreckel
5 godine prije

merkel je stara kgb-ovka

Branko
5 godine prije

Jevrejski(cionistcki) lobiji je nevjerojatno jak. To potvrđuje i naglo promjenjena mišljena svjetskih lidera o sporazumu sa Iranom. Trump je od početka igrač Izraela. Jos za vrijeme predizborne kampanje je napadao Iran. Ali njihov hendikep na zapadu je taj sto nitko od njih nije dorastao da igra šah sa Iranom. Izrael je u početku imao veliku početnu prednost na šahovskoj ploči,ali će ipak na kraju ostati matiran. Iran steže obruč oko njih. Hezbolah sa sto tisuća raketa na sjevernoj granici, a evo sad im izbijaju na istočnoj granici sa Sirijom. Izrael je sam sebi iskopao jamu. Muslimani su im nudili ruku prijateljstva,oni su je odbili jer su zeljeli drzavu samo za sebe.

Mölltaler
5 godine prije

Nije mi baš jasno ono “željezna kancelarka” u uvodu. Po čemu je ona to željezna? Možda po čvrstoći izvršavanja tuđih naredbi koje su protiv interesa vlastitog naroda.

Tomica
5 godine prije

Baba fasovala i mrš kući. Završilo kao što sam i mislio. Osobno, jako mi je drago kad im Tramp ovako zorno pokaže gdje im je mjesto, no sve će to biti ništa u usporedbi kad njemu neko napokon pokaže mjesto.

prika
5 godine prije

pitanje-tramp odbije sporazum a iran nastavi sa programom…. sta slijedi????
smiju li napasti iran?

Mate
5 godine prije

Stoka !

Sardelino
5 godine prije

Trump, Macron, Merkel.
Loše sluge, lošeg gospodara

mmne
5 godine prije

a debeloguza baba se pred putinom prenemaze….

Majk Majers
5 godine prije

Macron ga je primija od sprida, oci u oci a merkelica od zada, doggy style. Zakljucak, oboje su ga primili, nije uopce bitno kako

Nikod
5 godine prije

Pa sto drugo ocekivati od sluge

Anđa
5 godine prije

Nek se uvati Kurza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI