fbpx

Macron iznenada “mijenja mišljenje” o iranskom nuklearnom programu

Trump - Macron

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron prije samo tri dana izjavio kako nema “plana B” za iranski nuklearni sporazum, nakon posjete Washingtonu je promijenio mišljenje i sada tvrdi kako se sporazum može “proširiti”, što je želja Donalda Trumpa. Naime, “proširenje” bi značilo da se kao uvjet za ukidanje sankcija, osim nuklearnog sporazuma, zabrani i iranski raketni program, omogući pristup vojnim objektima koji nisu označeni kao potencijalna postrojenja bivšeg nuklearnog programa i druge želje Washingtona koje Iran neće ispuniti.

Francuski predsjednik Macron je u utorak rekao kako želi raditi na novom sporazumu s Iranom koji bi za pregovaračkim stolom okupio predstavnike zemalja iz regije.

Macron je u službenom posjetu Sjedinjenim Državama rekao je “kako ne želi odustati od postojećeg sporazuma nego izgraditi nešto novo što će uključiti sve što ih zabrinjava”.

“Smatram da smo u razgovorima otvorili puta za novi sporazum”, rekao je Macron dodajući kako bi želio da to podrže regionalne sile, zajedno s Rusijom i Turskom.

U odgovoru na Macronov prijedlog Trump je rekao da bi mogao pristati na novi sporazum, ali ako on bude dovoljno snažan i upozorio Iran da ne nastavlja s prijetnjama o ponovnom aktiviranju svojega nuklearnog programa.

Iranske su vlasti nedavno izvijestile da će, ako sporazum propadne, ponovno aktivirati nuklearni program, a Teheran je rekao da bi, ako Trump odbaci sporazum, Iran mogao učiniti isto.

Dakle, bilo je dovoljno da Emmanuel Macron sleti u SAD i da se susretne s Donaldom Trumpom i istog trenutka promijeni mišljenje.

Iran: Novi nuklearni sporazum između SAD-a i Europe je za nas “nevažeći”

iran

Iran je kao “nevažeći” odbacio bilo kakav budući sporazum između Sjedinjenih Država i Europe, koji traže promjene postojećeg, potpisanog od strane Teherana i “Grupe 5+1”.

“Islamska Republika Iran smatra da je bilo koji mogući novi sporazum između SAD-a i Europe o budućnosti trenutnog nuklearnog sporazuma nevažeći, čak i o nuklearnim aktivnostima Irana nakon isteka roka 2025. godine, kada bi se ukinula ograničenja u postojećem sporazumu”, rekao je tajnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana Ali Shamhani.

Nuklearni sporazum, koji se službeno naziva Sveobuhvatni plan zajedničke akcije (JCPOA), 2015. su potpisali Teheran i “Grupa 5+1”, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka, kojim se ukidaju financijske sankcije Iranu, a Teheran zauzvrat ograničava nuklearni program i istraživačke i razvojne kapacitete u Iranu na deset godina.

Macron je u društvu Trumpa rekao da postoje problemi koji se trebaju rješavati, uglavnom po pitanju iranskog nuklearnog djelovanja nakon 2025. godine, iranskog raketnog programa i ograničavanja uloge Teherana na Bliskom istoku.

“Razgovarali su o produženju trajanja ograničenja mirnodopskih nuklearnih aktivnosti Irana i to je san koji će im sigurno ostati neostvaren”, upozorio je Shamhani u govoru pred visokim međunarodnim predstavnicima za sigurnosna pitanja u ruskom gradu Sočiju.

Ali Shamhani je izjavio da Sjedinjene Države izmišljaju “iranske, ruske, kineske i druge prijetnje samo kako bi bolje prodavali oružje u regiji Bliskog istoka”.

“Američka politika u toj regiji se temelji na izazivanju nesigurnosti i nestabilnosti, što je izgovor za produženje njihove vojne nazočnosti, izgradnju vojnih baza i prodaju oružja”, rekao je visoki iranski dužnosnik.

Kao najveći svjetski izvoznik, SAD upravlja s više od trećine globalnog tržišta oružja i izvozi više od 70 posto svojih vojnih proizvoda na Bliski istok. Washington je u toj regiji u posljednjih deset godina udvostručio prodaju oružja i pretvorio je u bure baruta”, dodao je Shamhani.

“Iako se svi sukobi u zemljama ovog područja, uključujući one u Siriji, Iraku, Jemenu i Afganistanu, mogu riješiti mirnim sredstvima, SAD i njegovi zapadni saveznici potkopavaju sve napore za ostvarenje tog cilja”, zaključio je  Shamhani.

Tijekom svog govora je izrazio otvorenu spremnost Irana da iskoristi sve svoje sposobnosti i kapacitete u rješavanju tih kriza i promicanju ozbiljne i sveobuhvatne borbe protiv terorizma.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Macron je obicna Lutka u svim tím igrama.Prema plánu globalista Irán už Kinu,Rusiju třeba postati centar kojí ce rijesavati ulogu muslimana i arapa u svijetu, stvaranje nové drzave muslimanske u Evropi.Zato sada taj proces u Armenije koja ce postati noví centar jevreja i krscana.Velike su to igre věc dugo i procesí kóje třeba razumjeti.Iran je tu ulogu trebao preuzeti davnih 70-ih godina Ali pao na ispitu u ratu protiv Iraka,sada taj proces ide preko Sirije.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Globalista

Izvori , podatci , odkle ti to , ostavi link.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Riddick

Link nepostoji,taj proces ide věc dugo,postoje informacije rázně sa raznih izvora samo třeba své dobro sloziti,razumjeti své to.Ja osobno zapadne analiticare nepratim,svi pricaju istu pricu po diktátu americké drzavne elite,puno kvalitetnijih analiticara ima u Rusiji sa konkrétním informacijama

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Globalista

Napisao si da Iran uz Rusiju i Kinu treba rešavati ulogu Muslimana u svetu , Iranci su Štiti većinim , njih Suniti ne smatraju za muslimane uopšte pogledaj malo o progonima šita u Saudijskoj Arabiji , šite nazivaju politeistima obožavaocima vatre , govore da čine širk , da su nevernici , Šiti su u mnogim stvarima kontrast Sunni Islamu . Ta tvoja teorija bi mogla da funkcioniše kada bi u svetu postojala sloga medju raznim silama i kada bi mirno dogovorili o tome ko šta kotroliše i ko je za šta zadužen . Danas najviše uticaja u Arapskom svetu imaju Amerikanci bez obzira što ih narod ne voli ,i oni žele i trude se svim sredstvima da imaju još više uticaja. Ja ne vidim nikakvu slogu u svetu , vidim mnogo ratova i još više potencijalnih žarišta , vidim neslogu i u Evropi oko osnovnih pitanja , vidim ekonomsku nestabilnost , vidim poitičku nestabilnost vladajućih stranaka u svakoj državi… To o čemu ti govoriš mora biti rezultat koncenzusa mnogo svetskih sila , čega nema niti će biti jer svi gledaju svoj interes … To je priroda moći da teži ka još većoj moći , nema tu dogovora nikakvog niti slaganja… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ridik,zabrinjavas me koliko obracas paznju na Milana;ali kada vec radis reci nam ima napiseli ista pametno…konacno!?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Ne pišem zbog Milana , već zbog toga što mnogi ovde stvarno misle da tako nešto kao što je globalna vlada koja sve kontroliše do najsitnijih segmenata postoji , broj takvih je zabrinjavajuć …

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Riddick

Da,globalna vlada sve kontrolira,sve predsjednike drzava pa cak i Trumpa,Macrona,Merkel itd..Stvar je kako se koji predsjednik uklapa u njihov koncept,igru na duge ili kratke staze.Globalisti su upravljali svijetom prije puno godina i nastavljaju dalje,tako da svaki proces ima svoje znacenje za buducnost pojedinih drzava,regiona itd..Premalo vi imate informacija o svemu tome.To sto pisu pojedine novine,morate raspoznati bit svega toga,dali je to odvlacenje paznje od puno krupnijih stvari ili stvarni proces,realizacija necega sto ima u skoroj buducnosti jako bitan politicki faktor u globalnoj politici.Prije nije bilo raznih portala,interneta da svemu svemu tome moglo janvo pisati,komentirati,danas je duga prica,ali procesi svega toga idu kao davnih 90-ih godina i do danas istim smjerom i svrhom.Onaj tko sve to nerazumije,pametnije da neprati sve to,neumara se pojedinim stvarima,pametnije da vrijeme koristi za setnju,odmor itd.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick,ja sa jednom grupom ceha ,slovaka imamo malo jacu stranicu o svemu tome,pa ako admin dozvoli,moci ces vidjeti o cemu se radi,na ceksom je,imas odlicnog analiticara Pjakina,pa imas njegov video na ruskom i ceskom,ako razumijes,pogledaj sve od pocetka,pa ces onda ti mnogi shvatiti o cemu ja pisem,kud sve to ide,kojim smjerom..Nepisem neke stvari napamet,malo toga vise se prati,skupljaju informacije da bi s mogao sloziti mozaik globalista i globalne politike..Link je: http://leva-net.webnode.cz/

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Globalista

Ruski razumem dobro , pogledaću video kada budem imao vremena , hvala na linku.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Riddick

da pregledas sva videa od pocetka,trebati ce ti malo duze vremena,moras sve od pocetka pogledati da bi onda sve shvatio o sto ide,sve te procese,događanja itd..Prvi video je 20.8.2014 godine ..

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Globalista

Ok hoću , pregledaću .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick:VLADA U SJENI
Vladi, pomjeriti suncobran i adio sjena?

Segota
Gost
Segota
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick pravilno se kaže šiiti…
Ako napišeš šiti ima negativnu čak uvredljivu konotaciju…. pozz

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Segota

dobro nije bas tako…kad vec uvodis anglicizme siiti su chia…

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Riddick

iranci jesu muslimani kao i 25% muslimana u svetu siita….ono sto nisu …to je da nisu arapi, kao sto to nisu ni azarbejdzanci, afrikanci (delom) ….uostalom ima mapa siita i muslimana ne arapa!

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  jupiter

Meni izgledaju ko Dalmatinci i Crnogorci ! 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Globalista

kako je pao na ispitu protiv iraka? meni se prije čini obrnutim.

Edo
Gost
Edo
2 godine prije

Nije on ni prvi ni jedini koji je promijenio mišljenje nakon posjete SAD. Ne mogu da zamislim kako teku ti njihovi razgovori i dogovori. Da li je u pitanju argumentirana rasprava ili se “mišljenje” nameće silom, ucjenama i drugim prijetnjama. Nezaboravno je kako je Merkelica otišla u SAD da ih nabrusi zbog prisluškivanja Bundestaga i nje lično a kad se vratila samo što nije svima preporučila da budu prisluškivani.
U svakom slučaju, Makron je korisni idiot koji uz ostale idiote nosi prevagu u međunarodnim prepucavanjima.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Edo

Trump je pompezno dočekao Malog narcisa, koji se pokušava riješiti frustracija.
Sutra dolazi Angela i Trump će joj zorno pokazati da više nije prva na tablici.
A usput je zabio novi klin između Pariza i Bona.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Većina takvih političara su osobe za odnose sa javnošću duboke države , jednostavno nešto se odluči i oni to sada treba da prenesu javnosti ,upakuju u neki lep paket .
Gledao sam snimak gde se Niki Hejli smeška kada je pitaju o zločinima Izraela protiv Palestinaca , pre nego što počne sednica UN na kojoj će kritikovati Asada za hemijski napad.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Kakva su ovo vremena dosla da je Iran moralna vertikala postao.
Sve mi vise ovo lici na alternativni svemir jos samo da se kap kirk pojavi ili da se probudim i shvatim da samo sanjam

hohoho
Gost
hohoho
2 godine prije

“a Sjedinjene Države izmišljaju “iranske, ruske, kineske i druge prijetnje samo kako bi bolje prodavali oružje u regiji Bliskog istoka” …to je kljuc svega, a ne samo na BI nego i u EU i svuda po svijetu.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  hohoho

Kljuc je bolje da platis ovu skalameriju nergo da te sa njom gadamo. ili ubijemo ,tipa teroristicki cin.
Vrlo zanimljiva vremena.
Kada malo iz daljeg pogledam,cini mi se da je BI svijetski sajam, poligon na BI prezentacija u zivo za prodaju naoruzanja.Za sada je hit S400,pa amerika vojna industrija prisiljava ucijenama da nesto proda.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Sasvim je jasno da Izrael svojom gravitacijom u crnu rupu vuce SAD i Europu – kako bi ostvario svoje ciljeve. Jer realno gledano niti Europi niti SAD-u Iran nije nikakva prijetnja. Da su ih ostavili na miru ne bi razvijali ni trenutni balisticki program.
Ostaje za vidjeti da li postoji krajnja granica do koje su Europljani spremni ici – jer evidentno je da SAD, po narudzbi Izraela, ide za opstrukcijom sporazuma, njegovim potpunim unistenjem postavljanjem nemogucih uvjeta te pripremom za vojni obracun s Iranom. Jer nema drugog plana – Iran ce nastaviti obogacivati uran, ovi ce od toga napraviti Svjetski Problem Br. 1 , obnoviti maksimalne sankcije te poceti intenzivno pripremati teren za novi rat. Sve petokolonaske skupine koje sada pripremaju za Iran biti ce aktivirane, a svi gospodarski ugovori, desetke milijardi eura teski, koje je Europa sklopila s Iranom biti ce ponisteni. Imaju li Europljani minimum ? Granicu strpljenja ? Moze li pritisak gospodarskog, kao i civilnog, sektora prevagnuti nad korumpiranim europskim politicarima koji ne mare za boljitak svojih drzava ?

blatanko
Gost
blatanko
2 godine prije
Reply to  tuf

Izrael zasluzuje kemijski napad na vlastiti teritorij

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  blatanko

70%, možda i više Izraelaca su normalni ljudi i ne volje nasilje ali onaj ostatak ih stalno pili u mozak i prakticira nasilje, baš kao i u našem regiJonu.

milan
Gost
milan
2 godine prije

Biti ce belaja. Dovlacenje H. Turman nosaca aviona i ostale sklamerije je prvenstveno radi Irana jer sa Moskvom postoji dogovor oko na neki nacin “odredjenih” ciljeva raketiranja. Sad treba disciplinirati Iran. Kako ce se to postici? Tek treba vidjeti. Kad, ako prokuha koristice se PVO zastita Izraela i SA da ruse Iranske rakete. Turska ostaje nepoznanica, kojem taboru ce prici! 90% sam siguran da ce se ukljuciti u napad na Iran. Turci ko’ Turci! Rusima dobro cijena nafte u plafonu pogotovo one Brent, samo cekaju da se stveri rasciste, plus stede kapacitete jer niti operacija Sirija nije gotova, mislim, rasciscena do kraja.

9a3bwv
Gost
9a3bwv
2 godine prije

Bilo tko da sleti tamo bilo kakvog mišljenja usvojit će njihovo mišljenje, ako nije svoju kuću sagradio na čvrstoj stijeni. Mračne su to sile 😉

Filip889
Gost
Filip889
2 godine prije

Zanima me kaj bu Angela rekla nakon posjeta Washingtonu

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Filip889

Mislim da je većinu vremena slušala , klimala glavom i govorila da .

Segota
Gost
Segota
2 godine prije

Izgleda ima Macron kičmu kao svinjski rep, malo uvijenu…

žrec
Gost
žrec
2 godine prije

Očekivano, uskoro dolazi Merkl u Bijelu kuću, zanima me što će ona sve polizati. Možda ne samo Iran, već i Sjeverni tok. “America first” kako vidimo znači nastavak iste politike, samo bez globalističkih mantri i lijepih diplomatskih fraza i svodi se na “Učini što ti kažemo, ili…..” Ili kao što je Bolton svojedobno zaprijetio svom šefu u onom povjerenstvu za otrove “Imaš 24 sata da podneseš ostavku, znamo gdje su ti djeca, znamo gdje ti je žena”. A Europa treba americi samo da bude privjesak, da ne ispadne da ameri rade nešto na svoju ruku, ne to je ugledna međunarodna zajednica. Inače, taj nuklearni sporazum bio je obična navlakuša predviđen da ga Iranci odbiju, pa da globalisti s tugom i žalošću moraju objaviti rat Iranu. Lukavi su ih Perzijanci prozreli i prihvatili sporazum, i otada se ameri pokušavaju izvuć iz njega.

Laki
Gost
Laki
2 godine prije

bežite bre đavoli sa ljudskim likom.većeg zlo od vas nema ovaj svet

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Usporedbe: 65 miliona Francuza od kojih je barem 10% muslimana i 82 miliona Iranaca, ili Francuska ima 643,427 km² a Iran 1,648,195 km² Teheran je 4 puta veci od Pariza, kako dakle Francuska moze odlucivati o Iranu, Ili kroz povijest kao nastanak Galske drzavnosti uzima a nastalo je 260 g. AC a Iran koji biljezi povjest od preko 7000 godina prije Isusa i prvu drzavnost 550–330 BC.
Sto se bi Makakrom kao pudlica na lancu dozvoljava. Makarona treba vezati na kratki lanac ili zatvoriti u kucicu da ne laje na prolaznike.

Alfons_x
Gost
Alfons_x
2 godine prije

Zašto ovu podguznu muhu zvati predsjednikom? To analog onome da lutku na koncu nazivamo osobom….Ovaj takozvani predsjednik ne može sam odlučiti ni otići na WC (vjerojatno zato ima starateljicu kraj sebe 🙂

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Evo ide i Merkelica u SAD kako bi prominila mišljenje, samo će ona imat malo više problema prominit mišljenje Njemaca nego šta Macron ima za prominit mišljenje Francuza.

Nik
Gost
Nik
2 godine prije

Napali covika a meni mi je bas lipo bilo vidit kako se drzu za rukice i ljubakaju ocito je svatija da mu ona baba nije dovoljna cak su se i komentatori na tv u poceli sprdat koliko se ljubakaju ali lipo da se vidi kako izgleda covik s velikim problemima u glavi….

slavuj
Gost
slavuj
2 godine prije

Kaze Makron; ” Ugovor treba prosiriti, da imaju pristup i onome sto nema veze sa nuklearnim programima, raketni sustav i na sve ono sto njih zabrinjava”. A dali ima nesto u Francuskoj i Amerci sto zabrinjava Iran, dali bi Iran mogao postaviti iste takve uvjete onima koji su se prije 50- i vise godina naurazali nuklearnim i svim mogucim oruzjima, da oni imaju uvid u sva njihova naoruzanja. Pazi sad Iran je prijetnja, a jos nije niti proizveo nuklearno oruzje, a SAD- i ostali koji idu okolo po citavom svijetu i dijele “demokraciju” nisu prijetnja za nikoga- naravno tko nece da igra kako oni sviraju.

Domba
Gost
Domba
2 godine prije

Najace mi je kad ovaki zabranjuju nekome nuklearni program i razvijanje….a oni puni nuklearki….tako da mi danas sutra vas mozemo kolonizirati i uzeti vase resurse bez otpora.kako su im Iran i Sirija trn u oku…..znaju da nemogu sto sruse ponovo oni gradit i busit desetljecima kao sto rade u Iraku.

fbslo
Gost
fbslo
2 godine prije

U osamdesetih i devedesetih, imao sam Francusku za ponosnu, trmastu i revolucionarnu državu. Pomišljao, ko može da se protivi surovom kapitalizmu, jedna mala i zadužena Slo sigurno ne, ali kad se digne raja u Francuskoj…Pa znate ono: egalite, liberte, fraternite..
Al ovo sad, jao bože…

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  fbslo

ja tak vidim i švedsku, benelukšane i njemačku. a smatrali smo ih vrhovima civilizacije. a kad ono moralna jad i bijeda.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  nime

danas se vidi da je to bila meka sila kojom se tada vas/nas kao konzumente htjelo uvjeriti da je na zapadu med, mlijeko, napredak i demokracija.

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Macron je dobar dečko. Uvijek sluša starije od sebe.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  nekoime

Trump,Mikronu:Zena ti je robustnija nego RENAULT4!

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

I inače ovaj “slučajni”predsjednik ima svoje mišljenje ?da mu Trump kaže “od sada si žensko” on bi reka “tako je šefe -pička najpičkastija !!!

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Jel vi primjećujete ludačku crtu na licu i u očima Macrona?
Nekako, odaje mi dojam luđaka..
Što bi stari rekli, čehra mu ne valja.

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije

Macron je sizofrenicar koji samo lupeta. Zasto nesto slicno ne predloze I za Izrael. Normalno da svaka zemlja ima pravo na odbranu svoje teritorije. Oni hoce da sve zemlje osim njih imaju slabu odbranu pa da prave sto hoce (obojene revolucije, razna proleca I sl.). Sramota ja za Francusku da ima ovakvog salabajzera za premijera. Svi dosadasnji francuski presednici bili su ozbiljni stabilni I obravovani ljudi koji drze do sebe I imaju ugled politicara I intelektualca medzu ljudima (osim do negde mozda Sarkozi).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik