fbpx

Nakon vašingtonskih sankcija iranskim bankama, Teheran optužio SAD za ”ekonomski terorizam”

Iranski rijal

Iranski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Majid Takht-Ravanchi, osudio je američke sankcije protiv iranskih banaka i nazvao ih djelom ”ekonomskog terorizma, koji je stvoren radi izazivanja patnji i socijalnih nemira s ciljem promjene režima”.

“Islamska Republika Iran najoštrije osuđuje terorizam u svim oblicima, uključujući državni terorizam te ekonomski i zdravstveni terorizam”, rekao je Takht-Ravanchi na sastanku Šestog odbora Generalne skupštine UN-a, koji se održao u četvrtak navečer.

Dodao je da “za iskorjenjivanje terorizma, jednom zauvijek, ne preostaje ništa drugo nego koristiti moć i multilateralni pristup te da je potrebno osigurati blisku suradnju i koordinaciju između relevantnih sudionika na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini”.

Prema veleposlaniku, izricanje sankcija Iranu i drugim zemljama za vrijeme trajanja  koronavirusa ravno je terorizmu, jer će to samo dodatno pogoršati opće zdravstvene uvjete.

U četvrtak je američko Ministarstvo financija najavilo stavljanje na crne liste 18 glavnih iranskih banaka, u novom pokušaju zaključavanja države iz globalnog financijskog sustava.

Sankcije nisu precizirane protiv većine banaka, no rečeno je da je sveukupno 16 banaka stavljeno pod sankcije zbog onoga što su SAD nazvale “operiranjem u iranskom financijskom sektoru”. Jednoj banci izrečene su sankcije zbog njezine veze s već sankcioniranom bankom, a jednoj su sankcije izrečene zbog toga što je označena kao ”banka vojnih namjena”.

Riznica je izjavila da je “identificirala financijski sektor iranskog gospodarstva kao dodatni put koji financira zloćudne aktivnosti iranske vlade”.

Uz to, sankcije su usmjerene i na inozemne tvrtke koje posluju s bankama, no američko Ministarstvo tim je firmama dalo rok od 45 dana za prekid takvih aktivnosti, jer će se u protivnom suočiti sa „sekundarnim sankcijama“.

Do ovih je sankcija došlo nekoliko tjedana nakon što su SAD proglasile ponovno uvođenje UN-ovih sankcija Iranu, koje su ukinute međunarodnim sporazumom iz 2015. godine, koji se odnosio na iranski nuklearni program. Washington je optužio Teheran za kršenje tog sporazuma, no Iran je odbacio sve takve optužbe.

U međuvremenu, druge članice Vijeća sigurnosti UN-a ne slažu se sa SAD-om te su izjavile kako Washington ne može pokrenuti mehanizam vraćanja, jer su 2018. SAD dragovoljno izašle iz nuklearnog sporazuma.

4.8 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rdam
Gost
Rdam
13 dana prije

Imaju Marksa na valuti, prikriveni Marksisti-Lenjinisti.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
13 dana prije

Salu na stranu, imali su jos 1920. komunisticku partiju Irana (KPI – KPP), dosla s Rusima, sve sto je od nje ostalo zivi u egzilu.

Max
Member
Famed Member
Max
13 dana prije

To je ajatolah Al Homeini.

Waldau
Gost
Waldau
13 dana prije

Francuzi im uvalili obojanu revooluciju.

SULE
Gost
SULE
13 dana prije

Rohani sta kalkuliras godinama dok ti narod prezivljava ili zatvori Hormuz drugog rješenja nemas ili kapituliraj,Bolje vam je da se ugledate na ludog Kima kod njega nema izgovaranja i ponizavanja

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

E to ne dolazi u obzir. Iranci trebaju primjeniti simetrican odgovor – poslati svoje komandose na zapad da pljackaju banke.

Rdam
Gost
Rdam
12 dana prije

Na desetak nosača aviona.

Max
Member
Famed Member
Max
13 dana prije

Točno. To je ekonomski terorizam.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x