Napadnut iranski tanker u Crvenom moru

Altair Tanker
27 komentara

Iranski tanker se zapalio nakon eksplozije blizu saudijske luke Džeda, koja se dogodila rano jutros. U početku u agencije tvrdile da je riječ o terorističkom napadu, ali su iranski mediji objavili da je tanker pogođen s dvije rakete na udaljenosti šezdeset milja od saudijske luke.

Nacionalna naftna kompanija Irana (NITC), na koju se poziva lokalna novinska  agencija IRNA , potvrdila je da tanker nafte „Sabity“ pripada ovoj državnoj kompaniji.

Prema izvješću, brod je pretrpio dvije odvojene eksplozije zbog dva raketna udara, jedan u 5:00, a drugi u 5:30 po lokalnom vremenu.

Dva glavna spremnika nafte na brodu su oštećena, a brod se nalazi u Crvenom moru. Šteta je uzrokovala izlijevanje nafte u more.

Tanker je trenutno u stabilnom stanju. Čitava posada je sigurna, a iranski tehničari istražuju uzroke incidenta. Nekoliko lokalnih medija nije isključilo terorističku prirodu raketnog udara, što je navela i iranska agencija ISNA.

Napad, projektilima ili drugim oružjem, najnoviji je incident u kojem su napadnuti tankeri u Crvenom moru i Perzijskom  zaljevu i mogao bi pojačati napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

„Peta flota“ američke ratne mornarice, koja operira u regiji, navela je da je vidjela napise u medijima, „ali da nema nikakve dodatne informacije“.

Saudijska Arabija nije još reagirala na informacije o napadu.

Cijene nafte su na svjetskom tržištu odmah porasle za oko 2%.

napadnuti tankeri
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
4 godine prije

Bit će više ovih “napada” da na taj način sprijeće irance da izvoze naftu.

Ivo
4 godine prije

Kao i uvijek, kriv je Iran.

Riddick
4 godine prije

Ovaj napad je verovatno odgovor na nedavne napade Huta na Saudi Aramko postrojenja, napade za koje Saudi smatraju da su ih izveli Iranci a da su Huti samo preuzeli odgovornost. Čini mi se da je stvorena jedna matrica po kojoj Saudijsko Iranski konflikt funkcioniše koja vodi u otvoreni rat nažalost.
https://www.youtube.com/watch?v=SdHHJZW9MjE

gost
4 godine prije

Ili je to pak mosad sproveo da održava i dalje potpaljuje sukob između Saudiske Arabije i Irana

Генерал Платов
4 godine prije

treba zabranit naftu

Samo realno
4 godine prije

Na 2% porastu cijene nafte Iran i Saudija su zgrnuli možda vise love nego sto vrijedi 10 ovakvih tankera. Možda je bio i prazan, i tko zna o kakvoj se krntiji od broda radi – par stotina barela nafte da se fino zadimi pa da bude spektakularnije…

Mile
4 godine prije

Hrabri borci Hutiji zamjenili Iranski tanker za UAE pa su greškom ispalili iz Jemena projektile koji su pogodili prijateljski iranski tanker, ovi što označavaju laserom di treba pogodit raketa bili daltonisti pa nisu znali crvenu i zelenu boju razaznat!

samo tako
4 godine prije

Za detalje obratiti se Tel Avivu

burt
4 godine prije

sve je to posljedica događaja na bliskom istoku oko Irana, Sirije, Saudijske Arabije, turska akcija je početak novih odnosa u Siriji, umjesto stare unitarne Sirije stvorena je nova federativna Sirija u kojoj Assad definitivno gubi svoje dosadašnje pozicije a potrebno je bilo i zaustaviti ekspanziju IRGC-a, vodi se teška borba između turske i kurdsko-arapske strane za sjevernu Siriju, umjesto priča da će Kurdi sada tražiti da se vrate pod Assadovu vlast od toga neće biti ništa jer kad su organizirane kurdsko-arapske vojno-političke strukture pod američkim nadzorom nije prejudicirano koliki će oni u konačnici držati teritorij Sirije nakon uništenja ISIS-a, to znači da će turska strana zauzeti dio granice uz Tursku ali kurdskom federativnom dijelu će ostati značajan dio teritorija i to sve u dogovoru sa SAD-om i uz garanciju američke vojske, tako da su teorije uredništva portala logično o vraćanju Kurda pod Assadovu vlast samo iluzije od kojih nema ništa… Čitaj više »

4 godine prije

2% je 2%. Nekome nove milijarde dolara od prodane nafte. Paljenje jednog tankera je “win-win” situacija za svakog proizvođača…:-))

Odisea
4 godine prije

USA V flota nije detektovala rakete,znači nisu oni,možda Kurdi, nisu savlsfali još ovaj model projektila pa o’šlo na brod, jbg. nije bilo namjerno!

Max
4 godine prije

Netko izaziva incidente i huška ih jedne na druge znajući da Iran ne mogu napasti sami.

CPGS
4 godine prije

Ovaj… a je li itko vidio ikakav dokaz da se ovo zbilja i dogodilo? Ne kazem da nije, ali cudno mi je da nema ama bas ni jedne slike. Ova gore nije od tog tankera.

Arcibald Rajs
4 godine prije

V flota je procitala u medijima…Ovde je jasno zbog koga se prave blesavi,…Izrael!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI