Američka Peta flota dobila je poziv u pomoć od dva tankera u Omanskom zaljevu nakon prijavljenog napada

Tanker-napadnut
120 komentara

Izvješća o incidentu pojavila su se bliskoistočnim medijima mjesec dana nakon napada na četiri broda u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje su istražitelji UAE okrivili neodređenog “državnog aktera”.

Peta flota američke mornarice priopćila je u četvrtak kako je pristigla u pomoć naftnim tankerima koji su prijavili napad u blizini Hormuškog tjesnaca, nakon što su ta dva brodova poslali pozive za pomoć.

Nije odmah bilo jasno tko je napao brodove. Jedan od napadnutih tankera identificiran je kao MT Front Altair, tanker za sirovu naftu u vlasništvu norveške Frontline, a koji nosi zastavu Maršalovih otoka.

U međuvremenu, brodarska tvrtka Bernhard Schulte dala je izjavu kako je njihov naftni tanker Kokuka Courageous također oštećen u incidentu.

“Trup je probijen iznad vodene linije na desnoj strani broda”, navodi se u priopćenju tvrtke. “Svi članovi posade su na sigurnom i prijavljena je samo jedna manja ozljeda.”

Prema brodskim novinama Tradewinds, naftni tanker u vlasništvu norveškog tankera bio je “torpediran” kod obale Fujaira u Omanskom zaljevu.

Iranska državna Press TV priopćila je kako su dvije uzastopne eksplozije u četvrtak ujutro pogodile dva naftna tankera, a incidente su opisali kao napade.

Reuters kaže, pozivajući se na četiri izvora u pomorstvu i trgovini, da su dva tankera evakuirana u zaljev i da je posada sigurna.

U međuvremenu, Pomorska trgovinska operacija Velike Britanije, odnosno pomorska sigurnosna skupina koju vodi Kraljevska mornarica, upozorila je na nespecificirani incident u Omanskom zaljevu između Emirata Fujairaha i iranske obale. Skupina je pozvala na “ekstremni oprez”, s obzirom na tekuće napetosti u regiji između Sjedinjenih Država i Irana, i kazala kako je u tijeku istraga.

Ovo dolazi mjesec dana nakon još jednog očiglednog napada na brodove u zaljevu. Dana 12. svibnja, četiri naftna tankera, dva saudijska, jedan emiratski i jedan norveški, su napadnuta uz obalu Fujairaha u onome što je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedninjenih Arapskih Emirata opisalo kao sabotažu.

Zemlje čiji su brodovi oštećeni u zajedničkom priopćenju kažu kako su morske mine (limpet mines) postavili ronioci u sofisticiranoj i koordiniranoj operaciji. UAE su izjavili da je to vjerojatno rad “državnog glumca”, ali da ne prepoznaju krivca.

Međutim, američki dužnosnici brzo su pokazali prstom na Iran. “Jasno je da Iran stoji iza napada. Što mislite, tko drugi bi to mogao učiniti? Netko iz Nepala?” rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

S druge strane, američki državni tajnik Pompeo tvrdio je da je Iran napao tenkove kako bi podigao globalnu cijenu nafte.

Teheran je zanijekao bilo kakvu umiješanost i pozvao na istragu.

napadnuti tankeriOmanski zaljevUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arcibald Rajs
4 godine prije

A gde se nalaze izraelske podmornice klase Delfin, da nisu u Omanskom zalivu!?

aeofvonoanefvnaofvafnafnafvf
4 godine prije

Ovo rade gmazovi vodomari tame a za to će biti optužen Iran. Medijska halabuka će jačati svakim danom dok ne odluće da ga napadnu da odbrane “slobodu”, ljudska prava”, “demokraciju” itd. itd. itd.

eu kolonija
4 godine prije

pa nisu napadači iz nepala već iz amerike. zašto poslije prvog incidenta nisu zabranili plovidbu omanskim zalivom. ovo je specijalni rat protiv irana u kojem amerika I izrael trebaju svojim saveznicima prikazati barbarstvo irana a sve kako bi dobili novčanu potporu I potporu u vojnicima za eventualni rat protiv irana kojeg pičkkice nesmiju same započeti. mada mislim da im pomoć europskih I nato phedera također neće biti od koristi. zna se da je iran na tome prostoru tata mata I za ameriku I sve njene teroriste

Trubadur
4 godine prije

Za sad je Iranska mornarica spasila 44 članova posade.. Tanker Front Altair, koji je bio pun nafte ( prevozio za Taiwan ), je več potonuo….Spasili su svih 28 članova posade…

Kile
4 godine prije

Zvijer ne miruje, samo ruje i provocira

burt
4 godine prije

već je spremno 1000 tomahawka na brodovima, podmornicama, strategijskoj avijaciji, samo je pitanje koji će biti povod da interveniraju

mla
4 godine prije

molim vas, ako je moguće stavite fotku jednog od dotičnih tankera, može ih se naći na netu.. ovaj ovdje vam je neki maleni kontejneraš…. znam da je nebitno, ali đavo leži u detaljima. i podiže opći dojam…

tuf
4 godine prije

Ovo mi nekako dođe poput nove sezone serije kakvu smo gledali s kemijskim napadima u Siriji.
S time da su u ovome slučaju foto i videomaterijali još škrtiji ili čak nepostojeći. Prije mjesec dana vidio sam samo jednu fotku oštećenog broda, upravo listam razne zapadne medije i ne vidim niti jednu fotografiju najnovijih napada – čak niti broda koji je potonuo. U današnjem svijetu gdje svatko u ruci ima kameru i Internet – poprilično neobično.
Također su mi “odlične” ove podudarnosti u tajmingu, jer se novi napadi poklapaju s današnjom posjetom japanskog predsjednika Abea u pokušaju da smanji tenzije između Irana i SAD-a. Sjetimo se da su eskalacije i sa Sjevernom Korejom dolazile od sive eminencije upravo trenutak prije pokušaja pregovora.
P.S. Napravite korekcije članka, odnosno uklonite propagandu Reutersa, jer SVE članove posade su spasili Iranci – ne ameri.

black
4 godine prije

na jednom od njih bi trebao biti hrvatski pomorac.. čekam detalje..

krezubi glasac
4 godine prije

BURTE da tebi doleti koji tomahawk kojima se tako divis i radujes. Zlo si ili mucki provokator . Ili si samo zaboravio tablete…
Zamisli paradoxa i ruganja da se ludilo nazove tomahawk a isti pomeli indijance. Tome se isto radujes da je stotine plemena indijanskih pometeno od demokrata …

Zvrk
4 godine prije

Ameri torpedirali, ali nisu racunali na to da ce Iranci stici prije njih da spase posadu 🙂

spartak
4 godine prije

Brko se pravi duhovit s napadom iz Nepala. A zašto ne? Zapravo, napad nekih “Nepalaca” je vjerojatniji od napada Iranaca, jer irancima nikako ne odgovara eskalacija pa neće napadati, a bogme razno razni nositelji false flag itekako. Pa onda to mogu biti i Nepaolci ili Gvineja Bissao ili Nauru. Kao da odabrani i izuzetni gledaju na takve sitnice

Kažun
4 godine prije

The Leader of #Iran Sayyed Ali Khamenei told #Japan Prime Minister Shinzo Abe that Iran shall not negotiate with the #US.

US President @realDonaldTrump should now stop waiting by the phone for a call that will never come as long as he is president.

2:16 AM – 13 Jun 2019

E.J.Magnier

burt
4 godine prije

Houthi nemaju podmornice ni torpeda prema tome ovo je djelo iranskih podmornica pod zapovjedništvom mornarice IRGC-a jer o takvim napadima odluku donose Khamenei i IRGC

Prvi od 7
4 godine prije

Od kada civilni brodovi imaju korespondenciju sa vojnim brodovima? Kako to da brodovi koje napadaju nigerijski gusari koji otmu i brod i posadu,ne zovu u pomoc nato nego angaziraju privatne zastitare na brodu(u tim zastitarskim poslovima britanci imaju monopol)?

Ivica
4 godine prije

Deep state minira posredovanje shinzo abea između SAD-a i irana, protiv trumpa.

Mile baraba
4 godine prije

Interesantna rasprava.Mi koji radimo,nažalost,nemamo vremena da se pridružimo,nego tek kasnije.

Zadranin
4 godine prije

Ma ovo amerokenjski F-35 istražuje podmorje, pa je malo udario u trup ovih brodova. 😁

Pljuc!

hutimir
4 godine prije

gluposti peta flota je čula poziv ko i svi drugi al sudeči po robi ovo je udar na kinu i iran

Z.A.
4 godine prije

Otkad je Americka administracija obznanila javno da Iran ugrozava americke interese na Bliskom Istoku i pocela da salje borbene avione B52H,nosace aviona,razarace, krstarice kopnene snage poceli su se desavati i incidenti u persijskom zaljevu.Nisam misljenja da Iran jedva ceka da izbije sukob a i sama izjava ajatolaha Hamneia da Iran nece ratovati ide tome u prilog.Same izjave aktera u ovim dogadjanjima pokazuju da se radi o veoma opasnoj zavjeri,Iran se optuzuje odmah i sad bez ikakvih relevantnih dokaza.Nemozes nekoga osuditi bez ikakvog dokaza samo rijecima ali izgleda da moze danas je Iran osudjen na strijeljanje a ko ce biti sledeci vidjecemo a ovaj vrli svijet neka suti i promatra zlo na dijelu i nek se ne zanose da i oni nece doci na red

puki
4 godine prije

Cionističko-teroristička osovina SAD-Izrael-S.Arabija očito želi svoj “sarajevski atentat”, da ima povod ua udar na Iran.

hutimir
4 godine prije

ruska posada ????? optužujete krive

Max
4 godine prije

Ovakvi pritisci Na Iran i f”alse flag” napadi će se nastaviti.

nessy
4 godine prije

Ovaj dogadjaj je stvarno, nevjerojatan, cak se komentatori na Index-u smiju. Koji to idiot moze ozbiljno shvatiti Americke optuzbe protiv Irana? Da su Iranci napali, napad bi imao neki efekt, a ne brodove, jedva ostecene. Potruditi se, izvesti tako kompliciranu, sinkroniziranu operaciju, sa visoko obucenim i opremljenim komandosima, da bi postigli, sto? Dizanje napetosti? Pa, zna se, kome to odgovara, Iranu siguno ne. Najgore od svega je, da smradovima upoce ne treba razlog, dovoljan je povod, i dobra rijec psihicki bolesnog Boltona i frenda mu, Pompea. Ako je epruveta praska za rublje, dostajala za napad na Irak, e, pa sada stvarno treba klepiti te Irance, koji se, eto trude, mute vodu, a sve nekako ispada u korist fasisticke bande, od preko bare. Samo naprijed, karcinomi globalni, nadam se da ima neke univerzalne pravde, pa da vam se vrati barem dio strasnog zla koje ste izazvali.

Ara
4 godine prije

Znači dok je danas japanski premijer u posjeti Teheranu u pokušaju da spasi nuklearni dogovor napadnuti su tankeri koji su prevozili japansku robu.

Pompeo je upravo optužio Irance da su odgovorni za napad.
Naravno nisu predočeni nikakvi dokazi .
Da li klizimo prema ratu?
Vidit ćemo , ako krenu CBG prema zaljevu onda ide pičvajz, jedna koja je momentalno dolje im je malo.

Ako sljedećih dana ne dobijemo vijesti o razmještanju dodatnih CBG prema zaljevu i dodatnih THAAD sistema i Patriota onda Pompeo laje u prazno.

Generalno ne sviđa mi se ovo.

Nenad
4 godine prije

Pa nije to Norveška fregata “Helge Instad”. Baš su zločesti ovi Persijanci. He, He potonuće i Peta flota kao prethodno pomenuta fregata inače poslednja reč tehnike, tako kažu Norvežani a nema razloga da im ne verujemo.

RAJKO
4 godine prije

MOJ KOMENTAR JE DA SU IZRAELCI SVE PRORACUNALI I DA SU ONI JEDINI REMETILACKI FAKTOR B ISTOKA BEZ OBZIRA STA IZIGRAVAJU TJ GLUME DA SU NEVINASCA I SVE DOK GOD POSTOJI DRZAVA IZRAEL TAMO GDJE UPRAVO JE BIT CE UVJEK NEKA KARAMBOLA ONI DA SU BOZJI NAROD PUSTILI BI DRUGE DA ZIVE NO ONI SU DRUGACIJI KO VRAZI TRAZE UVJEK PARE I K0LIKO VIDIMO USPJEVAJU DA IH DOBIJU SAD SU SE NAMERACILI NA IRAN I ODUSTATI NECE SVE DOK GA NE VIDE NA KOLJENIMA TJ RAZRUSENI RAZBUCANI RASPORENI IRAN KO STA SU IRAK LIBIJA SAD SIRIJA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI