“Ako se Sirija vojno složi s Emiratima, Erdogan je propao”, tvrdi Bassam Tahhan

Erdogan i zastava
24 komentara

S jačanjem koronakrize, jačaju i diplomatski kontakti između Sirije i Ujedinjenih Arapskim Emirata. Zbližavanje se odvija između Abu Dabija i Damaska. Prema Bassamu Tahhanu, francusko-sirijskom politologu i stručnjaku za regiji, ovo bi mogao biti događaj koji će odrediti budućnost sukoba.

“Velika pobjeda za sirijsku i emiratsku diplomaciju.”

Ovako francusko-sirijski politolog Bassam Tahhan opisuje diplomatsko zbližavanje koje je započelo između Sirije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbližavanje je pojačano posljednjih tjedana, posebno od kraja ožujka, kada su prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammad ben Zayed Al Nahyane (MBZ) i sirijski predsjednik Bashar al-Assad telefonom razgovarali o pandemiji koronavirusa.

„Unatoč zdravstvenoj katastrofi koju predstavlja koronavirus, možemo reći da je trenutno razdoblje za Siriju prilično pozitivno. Prestolonasljednik Abu Dabija Mohammad bin Zayed Al Nahyane (MBZ), jaka osoba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nedavno je nazvao Bashara al-Assada kako bi ga uvjerio u podršku u borbi protiv koronavirusa”, analizira Bassam Tahhan.

Zašto je to toliko važno za budućnost sukoba?

„Morate shvatiti da MBZ teži biti lider u arapskom svijetu. Dostojan je nasljednik svog oca koji je bio poznat po svojoj darežljivosti prema arapskim zemljama poput Jemena, gdje je pomogao u izgradnji brane ili Egipta, gdje je sudjelovao u proširenju Nila. MBZ ima široke ekonomske i političke poglede na arapski svijet. Nekako teži postati novim Nasserom”, objašnjava Bassam Tahhan.

Prema politologu koji je specijaliziran za Siriju i bivšem predavaču arapskog jezika na Politehničkom fakultetu, MBZ gura svoje figure na šahovskoj ploči Bliskog Istoka s nišanom usmjerenim na Ankaru.

“To jasno vidimo intervencijom MBZ-a u Jemenu, kao i u Libiji gdje podržava generale Haftara protiv vlade u Tripoliju na čelu s Fayez el-Sarrajom, a koju podržava Turska. Jednostavno kaže za sebe: neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. Otuda ta želja za zbližavanjem s Basharom al-Assadom, velikim neprijateljem Ankare. Ako Sirija uspostavi vojne veze s Emiratima, Erdogan će propasti.”, tvrdi Bassam Tahhan.

Prema Bassamu Tahhanu, Moskva, nepokolebljivi pobornik predsjednika Assada, zalagala se za ovo približavanje. Ovo je također mišljenje diplomatskog izvora kojeg je citirao L’Orient-Le jour:

“Rusi su sve organizirali…Protiv toga su bili zapadnjaci. Amerikanci i Francuzi.”

Početak zbližavanja između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sirije započeo je u prosincu 2018., kada su prvi ponovno otvorili svoje veleposlanstvo u Damasku.

“Budućnost sirijsko-emiratskih odnosa vjerojatno je obećavajuća. MBZ bi vrlo dobro mogao igrati veliku ulogu u obnovi Sirije. I to je veliki kolač”, kaže Bassam Tahhan, pogotovo jer su odnosi Turske i Damaska ​​daleko od mirnih.

„Situacija u Idlibu na sjeverozapadu Sirije još je uvijek napeta. Erdogan i dalje podržava islamističke borce u regiji iako odnosi ne izgledaju dobro i neki od tih boraca su izvan kontrole Ankare. Mnogima se uopće nije svidio sporazum o prekidu vatre koji je između Rusije i Turske potpisan 5. ožujka “, rekao je Bassam Tahhan.

Kriza koronavirusa dodala je gorivo vatri. Nakon devet godina rata, Sirija bi mogla biti plodno tlo za širenje Covid-19, što bi pogoršalo zdravstvene katastrofe koje je zemlja doživjela nekoliko godina zbog sigurnosne krize. Svjetska zdravstvena organizacija osigurala je Damasku opremu, uključujući testove, kako bi se pomoglo u borbi protiv epidemije, što je razljutilo Tursku.

Turska optužuje Siriju za instrumentalizaciju WHO-a i traži od Damaska da isporuči primljenu pomoć u regiji Idlib, iako je Anakara rame uz rame s islamističkim teroristima.

Bassam TahhansirijaUAEvojna suradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ruby
4 godine prije

Tko jaše valja da se ukine.

tango
4 godine prije

Dva nazovi nekakva predsjednika bolje rečeno slugić diktatora kao i svi nazovi muslimanske vođe na bliskom istoku oni su jedino najveći neprijatelji muslimana i ISLAMA da su muslimani nebi muslimani u svijetu umirali od gladi ili bili sluge zapada ili istoka jedino zašto su sposobni je to da muslimansko tijelo razjedinjuju a zašto slugići

Pero
4 godine prije

Erđo ce izgleda zimus glođati kost.

Dejan
4 godine prije

Kako sad da mislim o Siriji a uz Siriju je nezaobilazna figura ludi sultan kad mi se korona šunja oko prozora a vakcina iza brda valja a novac pada iz helikoptera. Ovo su sve nadrealne stvari koje su odjednom došle u naš život i okupirale nas. Ako hoćemo da putujemo moraćemo da primimo žig (jel to beše onaj žig zveri iz biblije). Ako hoćemo da budemo slobodni – uveravaće nas da je sloboda ropstvo, da je rat mir, da je neznanje moć. A na kraju, kada nam sve uzmu i ostane nam samo goli život onda će doći po našu dušu i to kod onih koji dušu još nisu dali a takvih će biti malo. Ovo jeste crna budućnost… ali ako volite new age varijantu samo izvolite… U new age ima sreće i sveća, nema korona virusa, nema žiga, nema tame, nema straha, ima samo ljubavi. Nevolja je što sam… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Erdo je svakako svoju sudbinu zapecatio, treba samo sacekati da objave kako vise nije veliki sultan, mozda mu opremaju celiju i zato cekaju.

Lucija
4 godine prije

U Siriji se dogodilo nekoliko čuda:

– Turci razjurili one teroriste što su ometali rusko-turske patrole na M4,
– kod al- Tanfa poveći čopor se predao Asadovim snagama,
– na sjeveru Sirije viđen je F-35 kako – leti. Ljudi…!!
Sve strane su zaprepašteno gledale tu pojavu…

Kažun
4 godine prije

Erdo je neki svetac,vidi na slici – aureolu oko glave 😇.

Max
4 godine prije

Emirati iSirija u savezništvu? e to je nešto novo.

Alen
4 godine prije

Nema tu sirije nema ni emirata , Sirija zastupa Iran , dok emirati zaastupaju KSA..
Dakle za pravilno razumjevanje BI čitajte ovako ” Ako se Iran vojno složi s KSA , Erdogan je propao”
Da se ne mučite , lakše je ovako..

mane
4 godine prije

za erdogana je vec jasno da je propao,ko i za makrona.cekaju se izbori i to je to

Kaj ti
4 godine prije

Burte sta ti kazes? Dje ces povuc crtu mislim crvenu liniju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI