UAE potpisali ugovor o kupnji američkih F-35 samo jedan sat prije nego što je Biden prisegnuo kao POTUS

Lockheed Martin F-35A
9 komentara

Američki predsjednik Joe Biden obvezao se da će ukinuti američku potporu ratu u Jemenu od strane koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), čije je oružje kupljeno od Zapada uočeno u rukama jemenskih milicija, uključujući Al-Qaedu na Arapskom poluotoku (AQAP).

Samo sat vremena prije nego što je Biden položio prisegu, odlazeća Trumpova administracija potpisala je sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o prodaji zemlji Perzijskog zaljeva 50 ”stealth” lovaca Lockheed Martin F-35A.

Mlažnjaci su dio velike prodaje oružja u vrijednosti od 23,3 milijarde dolara, koja uključuje 18 bespilotnih letjelica MQ-9B Reaper i mnoštvo protuzračnih i protu-površinskih projektila. Iako je konačni raspored isporuke nejasan, u nacrtima sporazuma navedeno je da će isporuke započeti 2027. godine.

Mogućnost da bi mogao kupiti napredni borbeni avion bio je glavni dio plana kojeg je imao Washington kada je uvjeravao Abu Dhabi na povijesno zbližavanje s Izraelom, koje se dogodilo prošlog rujna. Izrael je trenutno jedina bliskoistočna država koja upravlja F-35, a održavanje strateške superiornosti Izraela nad drugim državama ključni je dio američke politike.

Međutim, kritičari su optužili Trumpovu administraciju za požurivanje dogovora, nakon što ga je State Department odobrio početkom studenog. Nakon što su demokratski zastupnici neuspjelo pokušali blokirati prodaju, njujorški Centar za vanjskopolitička pitanja najavio je tužbu protiv State Departmenta, rekavši da sporazum ne sadrži odredbu kojom se UAE sprečava od dijeljenja zaštićenih informacija o F-35 s drugim državama.

Napredni mlažnjaci ne samo da su dizajnirani tako da mogu biti nevidljivi za protivničke sustave, već sadrže i mnoštvo napredne avionike, računala i senzora. Kongres je prisilio uklanjanje Turske iz programa F-35 2019. godine nakon saznanja da je Ankara kupila protuzračne obrambene sustave S-400 ruske proizvodnje. Čelnici Pentagona strahovali su da bi upravljanje dvama sustavima u neposrednoj blizini previše otkrivalo sposobnosti i slabosti F-35, koje bi Rusija ili druge države koje koriste S-400 mogle iskoristiti.

Dolazeća Bidenova administracija još uvijek ima mogućnost poništiti taj dogovor sklopljen u ”posljednjim trenucima.” Tijekom prijelaznog razdoblja Bidenov tim jasno je izrazio svoje neprijateljstvo prema mnoštvu pokušaja “potajnih pravila,” koje je Trumpova administracija pokušala progurati prije nego što je napustio ured. Biden je već izvršnom naredbom poništio neke od njih, uključujući jedan potez kojim je legalizirana diskriminacija transrodnih osoba koje žele koristiti skloništa za beskućnike i određene druge objekte koji dobivaju sredstva od savezne vlade.

Biden će vjerojatno okončati američku podršku jemenskom ratu

Doista, Biden se prije toga obvezao da će ukinuti američku potporu ratu koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, čiji su UAE ključni dio.

Između ostaloga, Biden je potpisao otvoreno pismo iz 2018. godine sa svojim budućim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i budućom ravnateljicom nacionalne obavještajne službe Avril Haines, u kojem su pozvali tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa neka prekine američku potporu saudijskom ratnom naporu. Okončanje podrške će vjerojatno imati i potporu Kongresa, budući da je čak i Senat, koji je bio pod kontrolom Republikanaca, donio rezoluciju 2019. godine u kojoj se poziva na prekidanje podrške tom ratu, iako je na kraju Trump stavio veto na tu mjeru.

AQAPjoe bidenLockheed Martin F-35AUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
3 godine prije

Jedina svijetla tocka je, koje god napredno oruzje dobile Zaljevske Monarhije, toliko su ili nesposobni ili lijeni da ga ispravno koriste, da je efekt kao da kromanjoncu das Kalasnjikov.

tihobl
3 godine prije

Doista, Biden se prije toga obvezao da će ukinuti američku potporu ratu koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, čiji su UAE ključni dio.

Laze ko pas, cak ce povecati isporuke oruzja.

Kažun
3 godine prije

15. siječnja 2021 Izrael će sada biti prvi put uključen u zemljopisno područje odgovornosti američkog Središnjeg zapovjedništva, najavio je Pentagon u petak, usred nastojanja odlazeće Trumpove administracije za poticanje regionalne suradnje u odvraćanju Irana. Promjena, o kojoj je prvi izvijestio The Wall Street Journal, slijedi posljednji pokušaj Trumpovog predsjedništva da uvjeri arapske čelnike da uspostave formalne veze s Izraelom, budući da se Sjedinjene Države usredotočuju na suprotstavljanje Kini u narednim godinama. Do sada je Izrael potpao pod područje odgovornosti Američkog europskog zapovjedništva (EUCOM) iz diplomatskog poštovanja prema političkoj osjetljivosti arapskih čelnika, od kojih su mnogi dugo odbijali priznati legitimitet židovske države dok se ne donese političko rješenje. posegnula za statusom Palestine. “Ublažavanje napetosti između Izraela i njegovih arapskih susjeda nakon Abrahamovog sporazuma pružilo je stratešku priliku Sjedinjenim Državama da usklade ključne partnere protiv zajedničkih prijetnji na Bliskom istoku”, rekao je Pentagon u priopćenju od petka. “Izrael je vodeći strateški partner… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ovo je presedan. Dosad je najnovije avione dobivao samo Izrael. Avion F35 ima 900 grešaka i pada bez PZO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI