Biden prijeti da će staviti veto na paket pomoći republikanaca Izraelu

Joe Biden
8 komentara

Američki predsjednik Joe Biden odbit će potpisati paket vojne pomoći Izraelu koji podržavaju republikanci ako on ne uključuje milijarde sredstava za Ukrajinu, navodi ured za budžet Bijele kuće.

Ured za upravljanje i budžet (OMB) izdao je u utorak saopštenje u kojem se secira republikanski prijedlog, rekavši da on “unosi pristrasnost u podršku Izraelu” i ne usmjerava sredstva za Kijev u njegovom sukobu s Rusijom.

“Kongres je dosljedno radio na dvostranački način na pružanju sigurnosne pomoći Izraelu, a ovaj prijedlog zakona prijeti da će nepotrebno ugroziti taj dugogodišnji pristup”, rekao je ured, dodajući da će “razdvajanje izraelske sigurnosne pomoći od drugih prioriteta u dopuni nacionalne sigurnosti imati globalne posljedice.”

Republikanci u Kongresu iznijeli su u ponedjeljak paket pomoći Izraelu u iznosu od 14 milijardi dolara, pozivajući na smanjenje sredstava izdvojenih za Poreznu službu prema Bidenovom zakonu o smanjenju inflacije i na izostavljanje sigurnosne pomoći Ukrajini, između ostalog. Novoimenovani predsjedavajući Predstavničkog doma GOP-a Mike Johnson izjavio je da bi želio “razdvojiti” pomoć za Izrael i Ukrajinu, što je direktno protiv plana Bijele kuće da poveže ta dva pitanja.

OMB je dalje naveo da je republikanski zakon „loš za Izrael, region Bliskog istoka i našu nacionalnu bezbednost“, ali je dodao da će Bela kuća nastaviti da radi sa zakonodavcima na pronalaženju kompromisa.

Iako većina republikanaca glasno podržava dodatnu pomoć Izraelu usred njegove operacije eliminacije Hamasa u Gazi, podrška Kijevu je postala sporna unutar stranke. Tokom nedavnih pregovora da se spriječi zatvaranje vlade, Bijela kuća nije uspjela osigurati milijarde pomoći zatražene Ukrajini zbog protivljenja GOP-a. Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy smijenjen je sa svoje pozicije kao rezultat kontroverze, nakon što su ga neki pobunjeni republikanci optužili da je pokušao umiriti demokrate u vezi sa zakonima o stop-gap potrošnji.

Dok su poslanici usvojili nacrt zakona o privremenom finansiranju kako bi izbjegli zatvaranje vlade ranije ovog mjeseca, odlučili su da u potpunosti odustanu od pomoći Ukrajini, odlažući to pitanje za potpuniji paket potrošnje.

Odbijajući pritužbe republikanaca, američki ministar odbrane Lloyd Austin tvrdio je da bi se Ukrajina suočila s porazom od Rusije bez američke pomoći, insistirajući da Washington ne smije ” sada izvlačiti tepih ispod njih”.

Uprkos oko 50 milijardi dolara direktne američke vojne pomoći od februara 2022. godine, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski se navodno osjeća “izdanim” od zapadnih partnera Kijeva jer su isporuke oružja usporene, rekli su njegovi saradnici nedavno za Time Magazine. “Ostavili su ga bez sredstava da dobije rat, samo sredstava da ga preživi”, napisala je publikacija, citirajući člana tima Zelenskog.

demokrateIZRAELjoe bidenrepublikanciSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Biden se malo previše zaigrao. Mogao bi krenuti u posjetu Dallasu.

Nekoime
5 mjeseci prije

Ukrajinci daju proviziju, Izraelci uzimaju.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Amerika puca po šavovima i slabo više što funkcionira … Zemlja je raspolućena i izlaza se ne vidi …. Niti blijeda senka , nekoć ” one ” Amerike … Ostalo samo ime od nje i stara slava … Bijedna sudbina , nekoć moćna borca – no – sada su drugi fighters u octagon – pa – sa srijećom 🍸 ..

Raskoljnikov
5 mjeseci prije

Biden je stavljen kao negativac u očima javnosti a službeno je premekan u svojoj politici podrške Izraelu. Trump je stavljen kao pozitivac a najveći je pobornik Izraela i cionizma. Zato će oni vratiti Trumpa na sljedećim izborima, ne samo da zadrže naivne ovčice pod kontrolom nego da bi Izrael s punim blagoslovom SAD-a proveo svoj cilj do kraja i onda kad netko istupi protiv toga ne dopire to do hipnotiziranih ovaca, ta Trump blokada je tu.

nastran
5 mjeseci prije

super..to bi baš bilo dobro!

AJeTo
5 mjeseci prije

Ako se otvori na pacifiku, ameri prelaze na trostranačje.

LOL
5 mjeseci prije

Biden prijeti da će staviti veto na paket pomoći republikanaca Izraelu – čovijek opet pomješao tablete

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI