NATO bi trebao izbaciti članice koje ne plaćaju dovoljno

Lindsey Graham
27 komentara

Američki senator Lindsey Graham predložio je izbacivanje zemalja iz NATO-a ako njihov budžet za odbranu ne ispunjava kriterije potrošnje bloka, ponavljajući niz kontroverznih izjava koje je nedavno dao bivši predsjednik Donald Trump.

Smjernice NATO-a zahtijevaju od država članica da odvoje najmanje 2% svog BDP-a na potrošnju za odbranu koju, prema Grahamu, ne poštuje 19 od 31 članice. Govoreći za CBS News u nedjelju, Graham je rekao  da se slaže s Trumpom, koji insistira na tome da sve “NATO nacije” treba da plate “svoje račune” ili da im na drugi način uskrati vojnu zaštitu.

“Predsjednik Trump je u pravu što želi da zemlje NATO-a ispune svoju obavezu od 2 posto. Moramo to pretvoriti u obavezu koja nešto znači”, rekao je poslanik i dodao da želi “sistem u kojem, ako ne platiš, budeš izbačen”.

“Ja sam veliki obožavatelj NATO-a. Ali na stolu je ostalo 70 do 80 milijardi dolara. Ako ste u NATO-u, platite 2 posto”, dodao je.

Trump, koji je trenutno vodeći u republikanskoj predsjedničkoj nominaciji za ovogodišnje izbore, bio je vatreni kritičar vojnog bloka predvođenog SAD-om, nazivajući ga “zastarjelim” i tvrdeći da se države članice “smijaju gluposti Sjedinjenih Država ” za povlačenje većine težine kada je u pitanju potrošnja na Ukrajinu. Prošle sedmice je rekao da neće braniti “delinkventne” članice NATO-a i da će čak “ohrabriti” Rusiju da napadne nacije koje ne plaćaju.

Lindsey GrahamNATOSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
2 mjeseci prije

TAKO JE DRUŽE LINDSEY (hebem ti ime)Hrvatsku prvu izbacite, poruku sa ukrajinskom raketom u centar Zagreba ste poslali,
ko bi vam platio išta za takvu zaštitu ?
sad ritnjak i van iz NATO partije !!

Bruno
2 mjeseci prije

Nato bi trebao izbaciti SAD iz članstva. Tada bi članice mogle da organiziraju miran suživot i sa Rusijom i sa Kinom i sa Indijom i sa Arapskim svijetom. A , da i da potaracaju Veliku Britaniju, da nema ko zakuhavati.

Max
2 mjeseci prije

Kreten.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

E to se zove mudar Amerikanac 🤣 !!! PA KONJINO JEDNA PA NIJE NITI ČUDO ŠTO ĆE VAS RUSI STUĆ PORED VAS TAKOVIH !!! PA TKO BI TI ONDA OSTAO UNUTAR TA *SRANA NATO ???!!!

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Evo na imbexu buzincad slavi obaranje ruskih aviona,kazu da ih ukri rushe ko muhe i to bas iznad avdijevke.

Veceras vjerojatno dolazi strucnjak akrap u otvoreno, objasniti puku kako su rusi izgubili sve avione kod avdijevke i sada su prisiljeni letiti u vesmasinama i to na centrifugi.

Zvone
2 mjeseci prije

Američki proizvođači oružja su se požalili da nema dovoljno zarade pa sad treba da nato države plate više. Treba se onda pitati što su države koje su u natu?

tihobl
2 mjeseci prije

Hrvatska bi trebala uzeti bar jedan nosac aviona. Eno britanci imaju dva, skoro ko novi, nisu puno presli.

25.ura
2 mjeseci prije

Hrvaski paradoks, hrvaska ide u demografsko izumiranje, a povećava izdvajanje za obranu stranih radnika i imigranata (žuto-crnih) i budućih pepito europejaca koji će nastanjivati ljepu našu (propalu) a junačka hrvatska mladost će negdje na Zapadu biti manjina u nestajanju!!!

Ico
2 mjeseci prije

Lindsey Graham je zločinac!

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Godisnji proracun nato pakta iznosi preko 1000 milijardi dolara, treba li toj cinjenici jos nesto dodati, ja mislim da ne.

P.S. U posljednje vrijeme gledao sam na stotine strucnjaka na htv dalekovidnici koji su elaborirali Trumpove izjave, niti jedan od njih nije spomenuo godisnje izdvajanje za nato, odnosno niti jedan novinar nije iznio taj podatak, to sve govori o svijesti i stanju uma ispranih mozgova.

Zorule
2 mjeseci prije

e kad bi stvarno tako lako bilo izaći iz te terorističke organizacije

abc
2 mjeseci prije

To je dobro za sve države, koje žele van iz te zločinačke i kriminalne organizacije.

goran
2 mjeseci prije

tako je i ja se slažem sa time,onda bi pola nato saveza ispalo van i pridružilo se rusiji a onda bi onaj ostatak od natoa fasovao uzduž i poprijeko.
bravo napokon dobar prijedlog od blesavih amerikanaca

abc
2 mjeseci prije

Vjerovatno to izbacivanje iz NATO-a znači i izbacivanje iz svih zapadnih trgovinskih i gospodarskih zajednica, te ukidanje kreditiranja od strane žido-američkih banaka.
Znači potpuna ucjena, da se prisilno iznude pare za američke oružarske korporacije.
Žido-američko-saksonska mafija upotrebljava sve zločinačke metode, da se spasi od propada i bankrota.

mujica
2 mjeseci prije

ovak…ima jedna stara vijest koju je prenio žuti informer da hr obnavlja saudijske tenkove u đđ i za koji mjesec to sve poklanja jewkrajini…jel se treba čuditi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI