NATO će se fokusirati na ‘podmorske kablove i cjevovode’

Jens Stoltenberg
13 komentara

NATO će uspostaviti novo koordinaciono tijelo za rješavanje prijetnji podvodnoj infrastrukturi, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Jens Stoltenberg. Njegova objava dolazi samo nekoliko dana nakon što je legendarni istraživački novinar Seymour Hersh rekao da SAD i Norveška stoje iza septembarskih eksplozija na plinovodima Sjeverni tok ispod Baltičkog mora.

“Zaštita kritične podmorske infrastrukture također će biti visoko na našem dnevnom redu”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, nakon sastanka ministara odbrane NATO-a. Blok predvođen SAD-om “radi na tome dugi niz godina”, dodao je Stoltenberg, “i sada to podižemo na sljedeći nivo”.

U sjedištu NATO-a bit će uspostavljena nova “koordinirajuća ćelija” kako bi “mapirala naše ranjivosti i uključila se u industriju”, koja će “podržati naše napore u sprječavanju i suzbijanju prijetnji kritičnoj infrastrukturi, uključujući podmorske kablove i cjevovode”, rekao je Stoltenberg. On je rekao da će o daljim mjerama biti odlučeno na samitu NATO-a u Vilniusu u Litvaniji u julu.

Stoltenberg, koji je bio norveški premijer prije nego što je preuzeo vodstvo NATO-a 2014. godine, nije se osvrnuo na Hershovu priču od prošle srijede. Nijednog od novinara nije pozvala ni portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Istraživački novinar dobitnik Pulitzerove nagrade optužio je SAD da su naredile uništavanje cjevovoda koji vode od Rusije do Njemačke i Norveške da su pomogli u izvođenju bombardovanja.

Bijela kuća ga je osudila kao “potpuno lažnu i potpunu fikciju”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ukazao je na riječi zamjenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland koja je rekla da Amerikanci “u suštini priznaju” da su eksplozije plinovoda bile njihovo djelo. U međuvremenu, Peking je saopštio da Vašington duguje svetu objašnjenje.

“Ako Hersh govori istinu, ono što je otkrio je očigledno neprihvatljivo i za to se mora odgovarati”, rekla je u petak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Kako je Hersh primijetio, i Nuland i američki predsjednik Joe Biden uputili su vrlo konkretne prijetnje Sjevernom toku 2 prije eskalacije neprijateljstava u Ukrajini prošle godine. Nakon eksplozija, američki zvaničnici okrivili su Rusiju, ali su rekli da situacija predstavlja “priliku” za Evropu da prekine odnose s Moskvom.

NATOrusijaSADSjeverni tokStoltenberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
1 godina prije

Za sabotaže?

throne
1 godina prije

Ha vidi vraga,mali norveski hico, uz njega su ishlapljeni Bajden, stari prdonja Jonson ali i novi UK premijer idijskog podrijekla Rishi Sunak nakon diverzija na sjevernom toku I i II, su se ukakili da ne dobiju reprocitetom povratni udarac po njihovim polozeim optickim kablovima na baltiku i atlanskom oceanu te norveskom plinovodu i naftovodu.

Vojni analitičar
1 godina prije

Pa na primjeru Sjevernog toka vidimo da se NATO već itekako fokusirao na podmorske kablove i cjevovode. Vidimo i na koji način se fokusirao.

nekoime
1 godina prije

Pa već su se fokusirali.

Sir Oliver
1 godina prije

Ovo Natovsko kreštalo samo što nije još iz Argete iskočio.

Zvone
1 godina prije

Ameri če štititi svoje podvodne kablove a pametni Rusi se toga nisu setilli pa su jim razvalili severni tok 1 i 2

nessy
1 godina prije

Bas me zanima kako to misle stititi npr., opticki kabel UK-USA, koji ide dnom Atlanskog oceana, na nekim mjestima je dubina i 4.000m? Najbolje da spuste vojnika sa puskom na ramenu, pa neka patrolira i zaustavlja sve sumnjive ribe. Naravno, ribe treba prethodno pretresti, i ustanoviti da koja nije ruski agent. Pogotovo su sumnjive skarpine, ako ih ima na toj dubini. One su crvene, a to vec sve govori.

Max
1 godina prije

Boje se ostati bez porno stranica,

dragi
1 godina prije

Kakav bezlični aparatčik,ljigavi lakej,vjerojatno izopačen seksualno a sigurno i moralno.

Jupiter
1 godina prije

perpendikularni kolmajz

Roccos
1 godina prije

Čipirani Glupenberg po običaju laprda laži i bedastoće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI