fbpx

„NATO je farsa, priznajmo to konačno“

Andrzej Duda

Nakon što je na NATO summitu u Londonu poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio kako Rusija nije neprijatelj NATO pakta, jučer je poljski list Obserwator Polityczny objavio sličnu vijest.

NATO je stvoren da vrši pritisak na SSSR, koji više ne postoji, tako da nema razloga podržavati farsu i graditi jedinstvo na navodnoj ruskoj prijetnji, piše Obserwator Polityczny. Poljski list objašnjava da NATO u stvari služi za održavanje američke hegemonije i plaćanje skupih projekata nabave u američkoj obrambenoj industriji.

“NATO je farsa, pa bismo možda s tim trebali i završiti?”, pita se retorički Obserwator Polityczny.

„Ova organizacija je stvorena da vrši pritisak na SSSR, a danas SSSR više ne postoji. Nema razloga podržavati farsu i graditi jedinstvo na navodnoj ruskoj prijetnji. Ovo je čista farsa. Europskim zemljama nije u interesu da djeluju u skladu s retorikom licemjernih sankcija i stalnim pritiskom na Rusiju. Zdrav razum pobjeđuje tamo gdje ima novca i Europi je potrebna stabilnost, a Rusija je najveći i najpouzdaniji dobavljač ovog “proizvoda na svijetu”, objašnjava poljski list, koji Rusiji čak pripisuje neizostavnu ulogu „faktora stabilnosti“ u svijetu, čime je Obserwator Polityczny otišao korak dalje od predsjednika Andrzeja Dude.

„Svi znaju da Francuzi ne žele umrijeti za Gdanjsk, a nakon Macronovih riječi to možemo dodati i za Vilnius, Rigu ili Tallinn. Zauzvrat, Turska je zemlja koja traži solidarnost u svom sukobu s nacionalnom manjinom u susjednoj zemlji koju bombardira. Štoviše, ona je neprijateljski raspoložena prema drugoj članici saveza i otvoreno prijeti europskim saveznicima upotrebom „humanitarnog oružja“, odnosno da će povećati priliv izbjeglica. Osim toga, Turci još uvijek kupuju plin, nuklearne elektrane i oružje od Rusije“, navodi Obserwator Polityczny.

Publikacija također skreće pozornost na Njemačku koja je u strateškom partnerstvu s Rusijom i od koje kupuje nevjerojatne količine plina, i ne samo nje. Uz to, Njemačka nema ništa protiv kineske 5G tehnologije, čija se primjena isključuje u skupini američkih saveznika.

„Vanjska politika Njemačke u posljednjih 30 godina značajno je pridonijela ratovima na Balkanu i tragediji u Ukrajini“, piše poljski list.

„Velika Britanija je na rubu samouništenja, gdje se duh nacionalističkog carstva očitovao u populizmu za idiote, što je zauzvrat prisililo društvo, podvrgnuto manipulaciji elita, da se suprotstavi vlastitim interesima. Teško je predvidjeti rezultate, ali sve bi moglo završiti raspadom zemlje”,  naglašava publikacija.

„Štoviše, mnoge zemlje zapadne Europe imaju problema s identitetom. Pojava neautohtonog stanovništva i njegov brzi demografski rast dovode do stalnih promjena u strukturi stanovništva. Uz to, Zapad, odgajan i kastriran rodnom i seksualnom ideologijom, više nije interno ujedinjen na individualnoj razini. Jednostavno se nema protiv koga boriti“, upozorava Obserwator Polityczny, list blizak vladajućoj stranci Pravo i pravda.

„Svim ostalim pitanjima NATO saveza možemo dodati da najjača država, Sjedinjene Države, predvođene Donaldom Trumpom, jednostavno očekuju da Europljani plaćaju za svoju sigurnost. U Americi nema besplatnog zdravstvenog osiguranja, ali u Americi postoje nosači zrakoplova. Europski čelnici se ne mogu pretvarati da ne vide ovu vezu. Sigurnost je skupa i za nju morate stalno plaćati, a to znači da Trump ne očekuje ništa drugo nego realizam u odnosima“, objašnjava publikacija.

„Još jedan značajan političar, Emmanuel Macron, zaustavio je širenje Europske unije na Balkanu, ali nije zaustavio širenje NATO saveza. Danas u Sjevernoatlantskom savezu postoje države koje je u demokratskoj dimenziji jednostavno teško definirati i koje su zaglavljene u buradima baruta. Imaju tako velike probleme da ih nisu u stanju same riješiti. Ne tako davno postojale su ideje da se prihvate i zemlje poput Ukrajine ili Gruzije. Ali gdje bismo bili danas da su se realizirale takve lude ideje. Zar bi NATO trebao sudjelovati u oružanim sukobima koje su pokrenuli luđaci?”, pita se Obserwator Polityczny.

„Zapad se ne može mobilizirati oko zajedničke obrambene akcije zato što je politički podijeljen, a njegove vođe jedni druge vrijeđaju. Postoji i otvoreno nadmetanje. Očekivanje Turske da će Zapad zatvoriti oči pred njenim postupcima u Siriji i istovremeno potkopati legitimitet obrane zemalja saveza konačni je dokaz ne samo moždane smrti NATO saveza, već i činjenice da nema nikoga tko bi sahranio ovog pokojnika – NATO”, naglašava poljski list.

„Suočeni smo sa situacijom da NATO služi samo za održavanje hegemonije i za skupe nabave u američkoj obrambenoj industriji. NATO ni za koga neće ginuti, a jer je smrt za gubitnike“, rezimira Obserwator Polityczny.

Obserwator Polityczny

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
82 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Interesantno.
A neki drugi Poljaci mole na koljenima, da ih okupira američka vojska, da ih brani od Rusa…
Čak nude 2 milijarde dolara zato….
Šta je tim ljudima?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  preseren3

Nisu drugi, nego isti Duda je Pravo i pravda i ove novine su vjesnik stranke Pravo i pravda

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  preseren3

Poljska se je očito počela djeliti na dva tabora. Na lude i na normalne.

bager
Gost
bager
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

hahah mislis dele se na lude i nenormalne

Belay
Gost
Belay
1 godina prije
Reply to  preseren3

J..e lud zbunjenog

bager
Gost
bager
1 godina prije
Reply to  preseren3

Iskreno ovo je samo politicko-propagandni trojanski konj,,,sracunato unapred u zaednistvu sa CIA,,,cilj je dobijanje nafte i plina sto jeftinije

mars
Gost
mars
1 godina prije

“Svirao je David Bowie
I Pauci s Marsa,
Mi smo bili kao novi
A sada smo farsa” – Riblja Corba

Trenutno najaktuelniji hit medju NATO liderima. Mozda ga usvoje i kao himnu pakta.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  mars

Nemoj tako, NATO ce se nastaviti siriti. Iduce godine prima Kolumbiju.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

NATO za Tursku predstavlja samo eventualni supermarket za oružje,ako ga bude na akciji…ostalo…Mržnja prema Francuzima,Englezima I Amerikancima datira još od 1.sv.rata.A činjenica da Ameri otvoreno stoje na strani Izraela I da Židovi imaju stravičan lobi u USA,čini Tursku da Amere smatra pencijalnim neprijateljima.Jer Erdogan je taj koji želi postati novi Sultan Bliskog Istoka.Turcima nitko nikada neće moći objasniti što imaju Yankie mrsit mu*da po Bliskom Istoku,koji je tisućama kilometara daleko od njihove zemlje.Osim toga NATO je radio na uništenju ISIL a,koga je Turska podržavala,pomagao Kurde,pa Gulen….Turska doduše,neće istupiti iz Nato a,ali neće dati ni pišive lire za njega.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Alex

Pišem mjesecima, ukoliko BREXIT prođe na normalan i civiliziran način i ukoliko aktualni predsjednik “velikog brata” bude opet izabran u studenom sljedeće godine, onda je izgledan WW III u proljeće 2021., nažalost!

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Željko

Da, moglo bi biti tako, jer si ti ovdje poznat po intelektu i vidovitosti.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Željko

@ Željko

Recimo na sekundu da si u pravu. Kojim činjenicama bi mi došli do tog zaključka?

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  Željko

Danas, pored interneta, ne postoje apsolutno nikakve šanse za novim svjetskim ratom.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

Internet se isključi sa nekoliko prekidača, možda bi to bio okidač za neki sukob? Probajmo zamisliti što bi sve prestalo sa radom.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

pa tako su i njujorčani i svjetski arhitekti a osiguravajuća društva garantovala i na 500 god. mislili da će nihov world trade Center neuništiv. projektanti du garantovali da će bliznaca izdržat preko 9• po richteru i orkannsko nevrjemeod 450. km. na sat …
zabiju se dva osrednja avina i sve se pulvrizaviju a 3 zgrade padaju u pepeo, a tek ljudstvo

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

Brate, jeste li Zeljko i ti u kakvom srodstvu il’ je promjena nicka u pitanju ?

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije
Reply to  Željko

Nikakvih ráta nece bití,Tako dá znáš..nestrasi nepíší dezinformacije.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Željko

Rodjeni, ti bas odlucio preskakti terapiju ?

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Alex

“Osim toga NATO je radio na uništenju ISIL a”, dobar vic, imas jos koji.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Mogao je biti precizniji i napisati da je NATO stvorio ISIL a onda se kao borio protiv njega. Tko to nevidi čorav je zdravih očiju.

bager
Gost
bager
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Unistavali one nesposobne sto otkrivaju polozaj

IP Lovac
Gost
IP Lovac
1 godina prije

O danasnjoj ulogi NATO-a pakta se moze slobodno voditi polemika , cak je i pozeljna ali cinjenicama i argumentima,ideoloska baljezganja bazirana na indoktrinacijama i osobnim frustracijama ne mogu i nece rijesiti tako kompleksna geopoliticka i ekonomska pitanja.Cinjenica jest da je NATO samim svojim postojanjem sprijecio barem 10 -tak ratova koji bi se dogodili u periodu od 1949-2019.samo na prostoru Europe, medjutim za sloziti takvu sliku potreban je holisticki pogled na svijet u kojem zivimo, um koji je fragmentiran ideologijama i pecinskim nacionalizmom svakako nije u stanju spoznati cinjenice i kao takve ih procesuirati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

Cinjenica jest da je NATO samim svojim postojanjem sprijecio barem 10 -tak ratova koji bi se dogodili u periodu od 1949-2019.samo na prostoru Europi. Navedi samo dva od tih ratova i koji bi bili uzroci?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

I mene interesuje…

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

IP,
navedi barem jedan rat koji je NATO spriječio: A ja znam barem 10 koji su zbog NATO-a vođeni.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Sarmat, pa kako će ti ga navesti ako je sprijećen. Evo recimo rat na Kosovu.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

@IP Lovac
Do 91-e kada je SSSR prestao zvanično postojati nisu spriječili ni jedan jedini rat a od 91-e pa na ovamo izazvali su gotovo svaki rat koji se vodi na planeti , od 91-e ja ne mogu da se sjetim ni jednog jedinog rata koji je nastao između neke dvije suverene države a koji je NATO spriječio jer takvih ratova nije ni bilo ( ne računam neke plemenske sukobe unutar pojedinih afričkih zemalja ) ali je zato NATO bio akter svakog parazitskog rata kome je krajnji cilj bio otimanje prirodnih resursa napadnute zemlje ili njezin geostrateški položaj ! Od Iraka,Avganistana,Srbije,Libije ……..oni su bili umješani svaki put i taj niz ide sve do Sirije gdje su napokon zaustavljeni !

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

@IP Lovac
Ova žvrljotina ti je puna oximorona.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

IP Lovac. Idi ti radije nazad u svoju pečinu i ne izlazi od tamo……

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

IP Lovac Nato je zločinačka organizacija nastala na osnovi selektirane nacističke kreme odma nakon WWII koja je imala ”know how” . . . dok je vladalo zamantanje između istoka i zapada do raspada SSSR-a to možda i nije bilo tako vidljivo . . . sredinom 1970-ih NATO je izvodija operaciju Gladio kako bi održava straj od komunizma i SSSR-a, nakon raspada SSSR-a NATO počinje neskriveni zločinački pohod po raznim zemljama i di je NATO proša ostajali su deseci tisuća ubijenih civila i totalni kaos . . . a to šta ti misliš kako će iko popit inverziju stvarnosti koju nudiš je tvoj problem i jedino šta moš je to da tražiš utjehu u holističkome pogledu, ali za neku stvar ti je takvi pogled kad ti je glava u kutiji, a rupica na toj kutiji ti daje holistički pogled na sličice koje su ti servirane isprid rupice na vanjskoj strani te kutije.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Mogo si i onu zapjevati,disam bijo kad se pamet djelila.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Slavonac

znamo da si ti bio u WC-u.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

Grešite kolege, ovakve izjave su dragocene jer pokazuju snagu protivnika.

Evo zato jedno “holističko” pitanje: zašto NATO (“međunarodna zajednica”) nije sprečavao uspon pećinskog nacionalizma već je čekao da ratovi ohoho odmaknu pa da tek tad reaguje?
Nisu znali šta će se dogoditi (uprkos planovima CIA-e da se na ovim prostorima upravo tako izazove kriza i to decenijama ranije)?
Nisu imali snage?
Nisu mogli da se dogovore?

Može li bilo ko da smisli bilo kakav koliko toliko smislen razlog?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Kako bi moga shvatit tvoju prvu rečenicu daj molin te pojasni ko su kolege, o kojim se izjavama radi i ko su čiji protivnici . . . ne razumin ništa šta si tija reć . . .

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

U pravu si Moreno – Lovac je iz “PR” protivnika a kolege su oni koji su mu replicirali.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Śumi, šumi javore . . .

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

Ma lik je običan troler , NATO nije spriječio ni rat između NATO članica Grčke i Turske a kamoli nešto drugo…

Nord
Gost
Nord
1 godina prije
Reply to  Busola

IP Lovac = ad astra. Očigledno. Zašto to radiš?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Nord

Nord, ja imam samo jedan nick i nisam od onih koji dolaze s tri adrese. A to što ima i drugih koji razmišljaju slično meni, to me veseli i daje mi nadu u budučnost. Retrogradni ljudi nisu poželjni nigdje u društvu. Da li se vidiš negdje.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

Čuj, “IP Lovac” 🤣🤣🤣

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

Cim cujem „holisticki“ znam da se neko krece u nekim krugovima…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  IP Lovac

Lovce jarane, lijepo je to sto su oni “sprijecili” 10 ratova ali je zlo sto su zapoceli 100 ratova.
Ako su ih i sprijecili onda su ih sprijecili tamo gdje bi od tog imali stete a sve ostale su zapoceli tamo gdje su od njih imali koristi.
Razbijanjem jedne SFRJ koja NIJE htjela u NATO dobili su 4 uguza natovska koji su jedva docekali da im zaigaju oko rektuma. A one preostale koji oko istog obigravaju da ne spominjem.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  DažBog

Koji komentar, od 6 bivših republika, njih 4 je u NATO, a i BiH bi da nema problema s narodom koji je blizak bivšoj republici koja jedina nije u NATO. Cijelo selo je u krivu samo sam ja u pravu. I sad ono, nama ne ide pa hajmo malo vrijeđati ostale.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Već drugi u tri dana, jesu “poludili Polaki”? Ili……??????

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Ne, nisu poludili, ali se probudili, ima nade.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Probudili i progledali

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Sjajna analiza čak i malo prehrabra za nekoga iz Poljske !

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Sjajna analiza,sa posebno obilježenom opaskom o ulozi njemačke vanjske politike na ratove na Balkanu i Ukrajini,to nitko iz velikih zemalja još nije tako direktno rekao?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Možda nije hrabrost već lukavost.
NATO je za Vašington isuviše opterećen raznim ograničenjima, pre svega u odlučivanju. Vašinton bi se mnogo komotnije osećao kada ne bi morao da se dogovara sa “saveznicima” već da jednostavno radi po volji. Paradoks je da NATO koji je bio produžena ruka Vašingtona postaje sve veća smetnja. Znači gurni druge (a znamo šta je Poljska) da urade posao za tebe…

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Vidjeli Poljaci da sva sredstva koja vuku iz EU trebaju dat Amerikancima za oružje pa malo uzeli kalkulirati i dobili rezultat.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ovo već postaje ozbiljno zabrinjavajuće stanje!!!

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

…”NATO u stvari služi za održavanje američke hegemonije i plaćanje skupih projekata nabave u američkoj obrambenoj industriji”…
To i jeste suština cijele priče (oko NATO i stalnih izazivanja sukoba i ratova), a datira još od I. svjetskog rata kada je USA razvila svoju namjensku industriju do takvih razmjera, da je to sada nemoguće zaustaviti. Zato iznova i iznova USA ratuje na sve strane svijeta, zavađa susjede elem samo da bi njena namjenska (bolje reći ratna) industrija radila i prodavala oružje tim korumpiranim i ucijenjenim bijednicima (koliko smo vidjeli u SA čak i neupotrebljivo oružje tipa “Patriot”). U toj branši su toliko jaki jaki lobiji i toliko veliki profiti, da svaki političar u USA koji bi se tome suprostavio rizikuje da izgubi glavu.
Ima toga još za napisati, ali neda mi se, mislim da je to svakome već poznato.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Činjenica je da je NATO podržavao svaku američku vojnu agresiju i služio USA kao alat za osvajanje evropskog istoka.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Evo, da covjek doceka, da cuje i nesto pametno iz Poljske.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Evo ljepi komentara za Poljake.Prije par dana samo pljuvanje i uvrede.Kako se ovdje navija za i protiv.Sve staje protiv NATO i Amerike je super.Ja to razumjem,jer oni koji su sprecili veliku drzavu su uvjek krivi.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Ako neko misli kako Poljskom upravlja poljski narod odnosno dvi suprotstavljene struje poljskog naroda onda se grdno vara. Valjda smo došli na taj nivo kako smo shvatili da su dvi suprotstavljene struje aproksimirane u dvi stranke sa pripadajućim satelitima u svim državama u stvari jedan te isti mainstream, ili ipak još nismo na tome nivou . . .
Sve ovo u Poljskoj ima svoje razloge i svoj tajming . . . ovo je čisti psihopatski obrazac sje*avanja znanja, ne samo Poljaka nego i puno šire. Modaliteti politike se minjaju ka šta se i sve ostalo minja . . . dokaz je sama pojava Trumpa . . . jeli Trump lutak ili nije, jeli Trump samo neki osebujan lik ili nije, jeli se Trump slučajno pojavija ili nije, ko je taj ko more odgovorit na ta pitanja, volija bi ga čut . . . ono šta se da vidit je to kako je Trump psihopat narcisoidnog tipa . . . do sad smo imali političare koji jedno misle, drugo govore i treće rade. Već je velika većina populacije na globalnoj razini to apsolvirala i misli kako je ”pametna” barem onoliko koliko i globalni vladari, ali povijest i sama pojava Trumpa govori kako to ipak nije tako jer su globalni vladari uvik desecima i stotinama godin isprid rulje još od staroga Babilona. Psihopate u prevarama i manipulacijama mogu nadigrat samo veći psihopati ili osviješćivanje kritične mase zemaljske populacije . . . za sad ni jedno ni drugo nije na vidiku . . . ali teško se otet dojmu kako se ipak nešto čudno događa danas u svitu . . .
Svak triba sebi postavit pitanje, je li oslobađanje Europe od nacizma bilo stvarno oslobađanje ili je to bila okupacija čije obrise vidimo tek zadnjih godina . . . odnosno bi li eventualna eutanazija NATO pakta bila stvarna i dok je eventualno budemo proživlavali već ćemo bit u nečemu novome, a da toga nebudemo svijesni nego to tek počmemo shvaćat za desetak godin . . . ako se zapitamo kako je u zadnjih stotinjak godin bilo moguće zavarat više od miljarde ljudi šta je rezultiralo stotinama miljuni ubijenih i jesmo li sigurni kako danas ne živimo u prevari . . .

mike
Gost
mike
1 godina prije
Reply to  Moreno

pa dajte gosin Moreno malo opsirnije… o kome pricamo da stoji iza trumpa?!… waspovci…. da li smo mi sada svedoci da se dva velika klana medjusobno nadmecu za kolac… da li mi procamo sada o borbi ciohazrske mafije protiv wasp mafije…. ne mogu se sastati da postoje samo jedni globalni vladari tj mogu da su u momentu na vlasti ali da su jedni te isti od pada babilona?!? pa barem taj patern vidjamo svuda… dobro i lose… crno i belo.. glava i pismo…gore i dole… toplo i ladno… radjanje i smrt… to mi govori da mora biti i dve struje medju globalistima?!?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  mike

mike Meni je irelevantno ima li više klanova ili struja u globalnoj mafiji . . . obrazac je isti . . . šta se Amerike tiče ona od svoga postanka nije ratovala samo nekoloko godina i od 44 predsjednika ubijeni su 4 komada . . . i Amerika je samo sredstvo . . . Trump nema uticaj na FED niti na vojnoindustrijski komplex. Trump zagovara da FED proizvodi joś više dolara šta FED i radi, Trump je poveća vojni proračun, daje nekoliko miljardi dolara godišnje više Izraelu, Trump otvoreno reketari EU da mora platit više za svoju sigurnost i Trump ne smamjuje naorużavanje EU nego ga povećava . . . e sad jeli to Trump radi kako bi sve šta prij otišlo u 3PM ili je to upravo to šta on želi . . .

Točno je da postoji dobro i zlo i mislin kako je velika većina ljudi dobra, želi živit u miru i nije spremna ubijat druge ljude za materijalnu korist . . . ali postoje i psihopati koji su čisto zlo i u stanju su okrenit ljude jedne protiv drugih kako bi se ubijali, a oni izvlačili korist od toga kako bi održavali svoju moć . . . svi termini koje god mi koristili, od toga tvoga ciokazari pa priko masona, jezuita do iluminata ili globalista su također irelevantni . . .

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Ne da Trump nema utjecaj na vojno-industrijski kompleks, nago mu svesrdno daje vjetar u leđa

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Prije Pola godine pisao dá ide raspad Nato snaga..ví mi niste vjerovali..Londonu své rijeseno,zbogom Nato..glasno i jasno Trump to rekao a sada i ostali politicari to otvoreno píšu.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Allah…
Cekaj… kad nesto deluje suvise dobro da bi bilo istinito…
Ovo deluje suvise dobro :/

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

.poljaci brane ruse !!???…a,jbt, svet je otisao u p.m…..

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

“Ništa se ne događa slučajno u politici. Kad se nešto dogodi, možete biti sigurni da je tako već izplanirano. Franklin D. Roosevelt (1882-1945)”

Žukov (IP Lovac)
Gost
Žukov (IP Lovac)
1 godina prije

Koliko lupetanja na jednom mjestu,fascinantno.

Max
Member
Max
1 godina prije

Počjaci su u pravu.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Nit je NATO farsa nit je stanje u EU ovakvo kakvim ga autor teksta prikazuje. Međunarodni odnosi su “živi organizamm” i oni se razvijaju i njeguju da bi se ostvarili određeni benefiti za svoju državu. NATO je naj jača vojno politička organizacija na svijetu i kao takviu je treba gledati. To je daleko, daleko naj močnija vojna organizacija na svijetu. Nema ni države ni organizacije koja joj donekle može parirati. No međutim, među 29 članica mora biti neslaganja, ali se ta neslaganja rješavaju civilizirano. Svijet počiva na sukobima. Za one koji sukob gledaju samo kao rat, moram kazati da postoji mnogo vrsta sukoba. Sukob mišljenja je eklatantni primjer sukoba koji se može riješiti civilizirano ili prerasti u nasilje. I da ne dužim s tim. NATO i zapadna civilizacija su maksimum civilizacijskih dostignuća društva ovog vremena. U NATO-u i EU su koncentrirane države predvodnice razvoja čovječanstva i prizivanje bilo kakvog kraha takvih organizacija znači prizivanje kaosa.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ ad astra

“NATO i zapadna civilizacija su maksimum civilizacijskih dostignuća društva ovog vremena.” – to i je problem

Da slučajno ne bi izdvajali 2% za istraživanje i znanost…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury, ajde malo proguglaj. Nemoj se iznenaditi koliko neke zapadne kompanije ulažu u istraživanje i razvoj, znatno više od 2%. Zapad se temelji na velikom ulaganju u R&D. Odakle ti dolaze gotovo svi izumi u posljednjih 100-tinjak godina.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ ad astra

Kakve to veze ima sa 2% proračuna?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury, pa takve što je tamo kapitalizam i svatko razvija svoje proizvode. Lijekove razvijaju farmaceutske tvrtke, elektroniku firme koje se bave time itd. Država potiče R&D tako da te oslobodi poreza. Pa tko bi trebao baviti se s R&D, država. Stravično razmišljanje. Nije sve komunizam.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ ad astra

A da, da je država više uložila, ne bi ti lupao takve gluposti. Jel ti uopće znaš koliko američko visoko školstvo ulaže u znanost i istraživanje? Ne znaš. Koliko NASA ulaže? Jel znaš od kuda dolaze ti koji rade u privatnom sektoru? Nemoj se naprezati. 90% iz javnog školstva. Kako ti uopće pada napamet uspoređivati istraživanje koje radi privatni sektor za vlastiti dobitak sa javnim? Srećom pa astronomija ili arheologija ne ovise o tvom privatnom sektoru…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury, da li ti znaš otkud američkim fakultetima novac? Da li ti znaš koliko košta godina na fakultetu i tko je plaća? Da li ti znaš što u Americi znači javno školstvo? Da li ti uopće znaš kako funkcionira američko školstvo? Da li ti znaš odakle dolazi večina izuma u Americi? Da li ti uopće kužiš kako funkcionira zapad?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

da li ti uopće imaš neku školu, trolejbus? Jeli te netko drugi odgajao osim službenih odgajatelja? Koliko te plaćaju za ovo sendvičarenje?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@ Ad astra

Da, ja to sve znam. I još znam kakav tip ljudi voli trošiti lovu na naoružanje umjesto na znanost.

Ali evo dvije zanimljive informacije za tebe. Prva je zbog takvih poput tebe. 2014. je u OECD-u prosjek po učeniku (osnovna + srednja) bio 10.756 dolara, a 2018. je bio 9.500 dolara. Druga, 2018. je Amerika davala 30.000 dolara po studentu što je skoro duplo više nego OECD zemlje. Da je po tebi, 20% proračuna bi bilo za vojsku i 30% za vojne mirovine…

blek
Gost
blek
1 godina prije
Reply to  ad astra

znamo ko si

Nord
Gost
Nord
1 godina prije
Reply to  ad astra

NATO je kolonijalna vojska. I to takva koja se rastače ovih dana. Ti li si glup ili..??? Pišeš po narudžbi, šta li?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad mustra

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

13.PLEME BOLUJE OD MULTIPLERSKLEROZE……..

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

U slucaju narednog ‘gradjanskog rata[ letjet ce se u avionima od ‘nato-a’

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Nisu Poljaci ludi nego oni koji neznaju što se u Poljskoj tačno događa. Svi znamo ko nam je u Evropi največi neprijatelj – Nemačka.

MARIJAN
Gost
MARIJAN
1 godina prije

Nato savez je mrtav, to odavno znamo a ta kreacija živi jedino zahvaljujući američkim interesima najvećeg trgovca smrću i najveće terorističke zemlje svijeta.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

NATO je perspektivni vojni otpad , vojnih arheoloskih artefakata ne tehnologije …..Gori su od Scientoloske sekte …P.S imaju i slicne simbole , taktiku i ,,strategiju” ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik