„NATO je farsa, priznajmo to konačno“

Andrzej Duda
82 komentara

Nakon što je na NATO summitu u Londonu poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio kako Rusija nije neprijatelj NATO pakta, jučer je poljski list Obserwator Polityczny objavio sličnu vijest.

NATO je stvoren da vrši pritisak na SSSR, koji više ne postoji, tako da nema razloga podržavati farsu i graditi jedinstvo na navodnoj ruskoj prijetnji, piše Obserwator Polityczny. Poljski list objašnjava da NATO u stvari služi za održavanje američke hegemonije i plaćanje skupih projekata nabave u američkoj obrambenoj industriji.

“NATO je farsa, pa bismo možda s tim trebali i završiti?”, pita se retorički Obserwator Polityczny.

„Ova organizacija je stvorena da vrši pritisak na SSSR, a danas SSSR više ne postoji. Nema razloga podržavati farsu i graditi jedinstvo na navodnoj ruskoj prijetnji. Ovo je čista farsa. Europskim zemljama nije u interesu da djeluju u skladu s retorikom licemjernih sankcija i stalnim pritiskom na Rusiju. Zdrav razum pobjeđuje tamo gdje ima novca i Europi je potrebna stabilnost, a Rusija je najveći i najpouzdaniji dobavljač ovog “proizvoda na svijetu”, objašnjava poljski list, koji Rusiji čak pripisuje neizostavnu ulogu „faktora stabilnosti“ u svijetu, čime je Obserwator Polityczny otišao korak dalje od predsjednika Andrzeja Dude.

„Svi znaju da Francuzi ne žele umrijeti za Gdanjsk, a nakon Macronovih riječi to možemo dodati i za Vilnius, Rigu ili Tallinn. Zauzvrat, Turska je zemlja koja traži solidarnost u svom sukobu s nacionalnom manjinom u susjednoj zemlji koju bombardira. Štoviše, ona je neprijateljski raspoložena prema drugoj članici saveza i otvoreno prijeti europskim saveznicima upotrebom „humanitarnog oružja“, odnosno da će povećati priliv izbjeglica. Osim toga, Turci još uvijek kupuju plin, nuklearne elektrane i oružje od Rusije“, navodi Obserwator Polityczny.

Publikacija također skreće pozornost na Njemačku koja je u strateškom partnerstvu s Rusijom i od koje kupuje nevjerojatne količine plina, i ne samo nje. Uz to, Njemačka nema ništa protiv kineske 5G tehnologije, čija se primjena isključuje u skupini američkih saveznika.

„Vanjska politika Njemačke u posljednjih 30 godina značajno je pridonijela ratovima na Balkanu i tragediji u Ukrajini“, piše poljski list.

„Velika Britanija je na rubu samouništenja, gdje se duh nacionalističkog carstva očitovao u populizmu za idiote, što je zauzvrat prisililo društvo, podvrgnuto manipulaciji elita, da se suprotstavi vlastitim interesima. Teško je predvidjeti rezultate, ali sve bi moglo završiti raspadom zemlje”,  naglašava publikacija.

„Štoviše, mnoge zemlje zapadne Europe imaju problema s identitetom. Pojava neautohtonog stanovništva i njegov brzi demografski rast dovode do stalnih promjena u strukturi stanovništva. Uz to, Zapad, odgajan i kastriran rodnom i seksualnom ideologijom, više nije interno ujedinjen na individualnoj razini. Jednostavno se nema protiv koga boriti“, upozorava Obserwator Polityczny, list blizak vladajućoj stranci Pravo i pravda.

„Svim ostalim pitanjima NATO saveza možemo dodati da najjača država, Sjedinjene Države, predvođene Donaldom Trumpom, jednostavno očekuju da Europljani plaćaju za svoju sigurnost. U Americi nema besplatnog zdravstvenog osiguranja, ali u Americi postoje nosači zrakoplova. Europski čelnici se ne mogu pretvarati da ne vide ovu vezu. Sigurnost je skupa i za nju morate stalno plaćati, a to znači da Trump ne očekuje ništa drugo nego realizam u odnosima“, objašnjava publikacija.

„Još jedan značajan političar, Emmanuel Macron, zaustavio je širenje Europske unije na Balkanu, ali nije zaustavio širenje NATO saveza. Danas u Sjevernoatlantskom savezu postoje države koje je u demokratskoj dimenziji jednostavno teško definirati i koje su zaglavljene u buradima baruta. Imaju tako velike probleme da ih nisu u stanju same riješiti. Ne tako davno postojale su ideje da se prihvate i zemlje poput Ukrajine ili Gruzije. Ali gdje bismo bili danas da su se realizirale takve lude ideje. Zar bi NATO trebao sudjelovati u oružanim sukobima koje su pokrenuli luđaci?”, pita se Obserwator Polityczny.

„Zapad se ne može mobilizirati oko zajedničke obrambene akcije zato što je politički podijeljen, a njegove vođe jedni druge vrijeđaju. Postoji i otvoreno nadmetanje. Očekivanje Turske da će Zapad zatvoriti oči pred njenim postupcima u Siriji i istovremeno potkopati legitimitet obrane zemalja saveza konačni je dokaz ne samo moždane smrti NATO saveza, već i činjenice da nema nikoga tko bi sahranio ovog pokojnika – NATO”, naglašava poljski list.

„Suočeni smo sa situacijom da NATO služi samo za održavanje hegemonije i za skupe nabave u američkoj obrambenoj industriji. NATO ni za koga neće ginuti, a jer je smrt za gubitnike“, rezimira Obserwator Polityczny.

Obserwator Polityczny

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Interesantno.
A neki drugi Poljaci mole na koljenima, da ih okupira američka vojska, da ih brani od Rusa…
Čak nude 2 milijarde dolara zato….
Šta je tim ljudima?

mars
4 godine prije

“Svirao je David Bowie
I Pauci s Marsa,
Mi smo bili kao novi
A sada smo farsa” – Riblja Corba

Trenutno najaktuelniji hit medju NATO liderima. Mozda ga usvoje i kao himnu pakta.

Alex
4 godine prije

NATO za Tursku predstavlja samo eventualni supermarket za oružje,ako ga bude na akciji…ostalo…Mržnja prema Francuzima,Englezima I Amerikancima datira još od 1.sv.rata.A činjenica da Ameri otvoreno stoje na strani Izraela I da Židovi imaju stravičan lobi u USA,čini Tursku da Amere smatra pencijalnim neprijateljima.Jer Erdogan je taj koji želi postati novi Sultan Bliskog Istoka.Turcima nitko nikada neće moći objasniti što imaju Yankie mrsit mu*da po Bliskom Istoku,koji je tisućama kilometara daleko od njihove zemlje.Osim toga NATO je radio na uništenju ISIL a,koga je Turska podržavala,pomagao Kurde,pa Gulen….Turska doduše,neće istupiti iz Nato a,ali neće dati ni pišive lire za njega.

IP Lovac
4 godine prije

O danasnjoj ulogi NATO-a pakta se moze slobodno voditi polemika , cak je i pozeljna ali cinjenicama i argumentima,ideoloska baljezganja bazirana na indoktrinacijama i osobnim frustracijama ne mogu i nece rijesiti tako kompleksna geopoliticka i ekonomska pitanja.Cinjenica jest da je NATO samim svojim postojanjem sprijecio barem 10 -tak ratova koji bi se dogodili u periodu od 1949-2019.samo na prostoru Europe, medjutim za sloziti takvu sliku potreban je holisticki pogled na svijet u kojem zivimo, um koji je fragmentiran ideologijama i pecinskim nacionalizmom svakako nije u stanju spoznati cinjenice i kao takve ih procesuirati.

Laki Topalović
4 godine prije

Već drugi u tri dana, jesu “poludili Polaki”? Ili……??????

Kajzer Soze
4 godine prije

Sjajna analiza čak i malo prehrabra za nekoga iz Poljske !

Brave new world
4 godine prije

Vidjeli Poljaci da sva sredstva koja vuku iz EU trebaju dat Amerikancima za oružje pa malo uzeli kalkulirati i dobili rezultat.

Siniša
4 godine prije

Ovo već postaje ozbiljno zabrinjavajuće stanje!!!

Toni
4 godine prije

…”NATO u stvari služi za održavanje američke hegemonije i plaćanje skupih projekata nabave u američkoj obrambenoj industriji”…
To i jeste suština cijele priče (oko NATO i stalnih izazivanja sukoba i ratova), a datira još od I. svjetskog rata kada je USA razvila svoju namjensku industriju do takvih razmjera, da je to sada nemoguće zaustaviti. Zato iznova i iznova USA ratuje na sve strane svijeta, zavađa susjede elem samo da bi njena namjenska (bolje reći ratna) industrija radila i prodavala oružje tim korumpiranim i ucijenjenim bijednicima (koliko smo vidjeli u SA čak i neupotrebljivo oružje tipa “Patriot”). U toj branši su toliko jaki jaki lobiji i toliko veliki profiti, da svaki političar u USA koji bi se tome suprostavio rizikuje da izgubi glavu.
Ima toga još za napisati, ali neda mi se, mislim da je to svakome već poznato.

nije bitno tko
4 godine prije

Činjenica je da je NATO podržavao svaku američku vojnu agresiju i služio USA kao alat za osvajanje evropskog istoka.

nessy
4 godine prije

Evo, da covjek doceka, da cuje i nesto pametno iz Poljske.

Slavonac
4 godine prije

Evo ljepi komentara za Poljake.Prije par dana samo pljuvanje i uvrede.Kako se ovdje navija za i protiv.Sve staje protiv NATO i Amerike je super.Ja to razumjem,jer oni koji su sprecili veliku drzavu su uvjek krivi.

Moreno
4 godine prije

Ako neko misli kako Poljskom upravlja poljski narod odnosno dvi suprotstavljene struje poljskog naroda onda se grdno vara. Valjda smo došli na taj nivo kako smo shvatili da su dvi suprotstavljene struje aproksimirane u dvi stranke sa pripadajućim satelitima u svim državama u stvari jedan te isti mainstream, ili ipak još nismo na tome nivou . . . Sve ovo u Poljskoj ima svoje razloge i svoj tajming . . . ovo je čisti psihopatski obrazac sje*avanja znanja, ne samo Poljaka nego i puno šire. Modaliteti politike se minjaju ka šta se i sve ostalo minja . . . dokaz je sama pojava Trumpa . . . jeli Trump lutak ili nije, jeli Trump samo neki osebujan lik ili nije, jeli se Trump slučajno pojavija ili nije, ko je taj ko more odgovorit na ta pitanja, volija bi ga čut . . . ono šta se da vidit je to… Čitaj više »

MilanPraha
4 godine prije

Prije Pola godine pisao dá ide raspad Nato snaga..ví mi niste vjerovali..Londonu své rijeseno,zbogom Nato..glasno i jasno Trump to rekao a sada i ostali politicari to otvoreno píšu.

Red Dog
4 godine prije

Allah…
Cekaj… kad nesto deluje suvise dobro da bi bilo istinito…
Ovo deluje suvise dobro :/

politicki nekorektan
4 godine prije

.poljaci brane ruse !!???…a,jbt, svet je otisao u p.m…..

Pi-zdro
4 godine prije

“Ništa se ne događa slučajno u politici. Kad se nešto dogodi, možete biti sigurni da je tako već izplanirano. Franklin D. Roosevelt (1882-1945)”

Žukov (IP Lovac)
4 godine prije

Koliko lupetanja na jednom mjestu,fascinantno.

Max
4 godine prije

Počjaci su u pravu.

ad astra
4 godine prije

Nit je NATO farsa nit je stanje u EU ovakvo kakvim ga autor teksta prikazuje. Međunarodni odnosi su “živi organizamm” i oni se razvijaju i njeguju da bi se ostvarili određeni benefiti za svoju državu. NATO je naj jača vojno politička organizacija na svijetu i kao takviu je treba gledati. To je daleko, daleko naj močnija vojna organizacija na svijetu. Nema ni države ni organizacije koja joj donekle može parirati. No međutim, među 29 članica mora biti neslaganja, ali se ta neslaganja rješavaju civilizirano. Svijet počiva na sukobima. Za one koji sukob gledaju samo kao rat, moram kazati da postoji mnogo vrsta sukoba. Sukob mišljenja je eklatantni primjer sukoba koji se može riješiti civilizirano ili prerasti u nasilje. I da ne dužim s tim. NATO i zapadna civilizacija su maksimum civilizacijskih dostignuća društva ovog vremena. U NATO-u i EU su koncentrirane države predvodnice razvoja čovječanstva i prizivanje bilo kakvog kraha… Čitaj više »

FATIH
4 godine prije

13.PLEME BOLUJE OD MULTIPLERSKLEROZE……..

Bosanac
4 godine prije

U slucaju narednog ‘gradjanskog rata[ letjet ce se u avionima od ‘nato-a’

Miki
4 godine prije

Nisu Poljaci ludi nego oni koji neznaju što se u Poljskoj tačno događa. Svi znamo ko nam je u Evropi največi neprijatelj – Nemačka.

MARIJAN
4 godine prije

Nato savez je mrtav, to odavno znamo a ta kreacija živi jedino zahvaljujući američkim interesima najvećeg trgovca smrću i najveće terorističke zemlje svijeta.

Perun
4 godine prije

NATO je perspektivni vojni otpad , vojnih arheoloskih artefakata ne tehnologije …..Gori su od Scientoloske sekte …P.S imaju i slicne simbole , taktiku i ,,strategiju” ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI