NATO „nikada nije obećao“ da se neće širiti, tvrde SAD

Antony Blinken
44 komentara

Mnoštvo dokumenata sa kojih je odavno skinuta oznaka tajnosti pokazuje da je Moskvi obećano da blok neće primiti još država.

NATO nikada nije obećao da neće primiti nove članove, izjavio je u petak američki državni sekretar Antony Blinken, označivši ruske zahtjeve prema bloku nedopustivim. Međutim, zapadni dokumenti sa kojih je odavno skinuta oznaka povjerljivosti govore drugačije.

„NATO nikada nije obećao da neće primiti nove članove“, rekao je visoki američki diplomata novinarima tokom brifinga za štampu u petak, komentarišući prijedloge Moskve bloku o bezbjednosnim garancijama, uoči predstojećih sastanaka NATO i Rusije sljedeće sedmice.

„Nije bilo i neće biti – ’politika otvorenih vrata’ bila je ključna odredba Sjevernoatlantskog ugovora iz 1949. kojim je osnovan NATO“, dodao je Blinken. Zatim je ukazao na činjenicu da su i Mihail Gorbačov – sovjetski lider koji je navodno dobio garancije o neširenju od zapadnih lidera – i bivši američki državni sekretar James Baker, koji ih je navodno dao, između ostalih – negirali da se nešto tako ikada desilo.

„Nije bilo obećanja da se NATO neće širiti“, zaključio je Blinken, dodajući da je, umjesto toga, Moskva sama priznala pravo svake evropske nacije da izabere sopstveni put u oblasti bezbjednosti pristupanjem Istanbulskoj povelji za evropsku bezbjednost 1999. godine.

Takav stav je očigledno postao uobičajen u bloku nakon što je Moskva iznijela niz prijedloga za koje je rekla da bi ublažili trenutne tenzije između Rusije i kolektivnog Zapada. Tim prijedlozima bi se organizacija sa sjedištem u Briselu složila da obuzda svoj teritorijalni rast kao oblik bezbjednosne garancije za Rusiju.

Nakon što su prijedlozi predstavljeni NATO u decembru 2021, njegov generalni sekretar Jens Stoltenberg je takođe izjavio da blok nikada nije obećao da se neće širiti. Ipak, mnoštvo dokumenata, objavljenih u javnosti još 2017. godine, sugeriše da jeste.

Ili bolje rečeno mnoštvo zapadnih lidera tog vremena, uključujući državnog sekretara James Bakera, predsjednika George H.W. Busha, kancelara Zapadne Njemačke Helmut Kola, direktora CIA Robert Gatesa, francuskog predsjednika Fransoa Miterana i britansku premijerku Margaret Tacher, zajedno sa tadašnjim generalnim sekretarom NATO Manfredom Vernerom, davali su razna takva uvjeravanja Sovjetima dok su povlačili trupe iz Zapadne Evrope i pristali na ponovno ujedinjenje Njemačke.

Desetine dokumenata koje su analizirali istraživači Arhiva nacionalne bezbjednosti Univerziteta George Washington Svetlana Savranskaja i Tom Blanton pokazuju da su mnogi zapadni lideri odbacivali ideju o „članstvu Centralne i Istočne Evrope u NATO od početka 1990. do 1991. godine” i da su „žalbe Rusije” o njegovim kasnijim proširenjima „pronađene u pisanim savremenim memorandumima i telefonskim razgovorima na najvišim nivoima“.

Rusija je više puta izjavila da ju je NATO „prevario“. Krajem decembra, predsjednik Vladimir Putin je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare na kraju godine rekao da je blok to uradio na „žestok“ i „bezobrazan“ način, progutavši zemlje Centralne i Istočne Evrope i sada upire u oči u bivše Sovjetske republike.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada se Savjet NATO-Rusija sprema da se sastane – po prvi put od 2019. – u Ženevi i prati zakazane razgovore između SAD i Rusije o bezbjednosnim garancijama. Kremlj je iznio ideju o sveobuhvatnom bezbjednosnom sporazumu između Rusije i zapadnih nacija usred pojačanih tenzija izazvanih zabrinutošću Zapada zbog navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu – nešto što je Moskva više puta odbacila kao „histeriju“.

Antony BlinkenNATOrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

NATO se nikad ni bi širio, da ne svrgne najprije legitimnu vladu, ta nakon toga postavi na vlast i figuru i strukturu, koja vuče poteze, koji so toliko idi**e, da te zaboli glava!
Gledamo Ukrajinu, što su uradili od nje.
A pola država bi odmah izašlo iz te kriminalne združbe, da to ne bi značilo, ako nisi sa nama, protiv nas si. E, pa sada pij sankcije.Blokirat čemo vam kompletno ekonomiju…
Sječate se Washington Posta, sa tabelom, koliko SAD plačaju SVAKI DRŽAVI, koja je pod njihovim uticajem? Egipt, revimo, dobija 2 milijarde godišnje, koje ne idu u proračun…
Iz svakog poteza, koji Bela kuča vuče, vidi se korupcija, prijetnje. Mrkva i palica..
Znači, isto, kao je kompletna Europska unija rob, tako su i sve države članice NATO, ROBOVI!

Yup
2 godine prije

Sad je vrijeme

miroslav lončar
2 godine prije

pa to su tvrdili i 1776 .izgleda da se jedino laž isplati u ovom pokvarenom svijetu

Anno domini
2 godine prije

mali prilog : …..Sviđa mi se početak poruke. Bit će napravljeni veliki koraci, to je sigurno, ali bit će i neravnih prolaza dok se bude čistio nered u tom svijetu. U ovoj godini će doći do promjene igre, i tko će bolje od mene reći da je krajnje vrijeme da se zaustavi okrutna igra koju neki u mom jatu igraju na zemlji. To nije prosudba, to je činjenica.Onda sada, moja ljubljena djeco, ono što osjećate i mislite o meni važno je vama, stoga i meni, jer svi ste vi dio mene i u svakom trenutku mislim i osjećam baš kao i svatko od vas. Stoga mi je vrlo važno što mislite i osjećate o vama samima. Oni koji čine štetu u mom jatu žele da razlike u vašim kulturama, rasama i religijama vas podijele. Oni imaju dugu povijest u uspješnom provođenju toga i kroz vijekove koristili su mnoge lažne metode… Čitaj više »

Drago
2 godine prije

NATO kao Alibaba i 40 razbojnika

preseren3
2 godine prije

Da bi malo bolje shvatili, šta se dešava več dugo, pogledajte si film Zero Days.
U toku je rat nad kojim nijedna zemlja nema više kontrole.
I taj rat može uništiti civilizaciju isto kao atomsko oružje.
A baš SAD, najrazvijenija zemlja u tehnološkom smislu je najviše izložena.
Čaj je i Iran razvio mogučnosti, da udari po američkim bankama.
U Njemačkoj je više od 80% firmi bilo žrta kibernetskog napada. Šteta se meri u milijardama.
A kako znamo več iz Snowdena, Države, kao Japan, imaju u svojoj mreži viruse, koji mogu ugasiti kompletan Japan. U trenu. Sve, od energije, interneta, banaka….

Čistokrvni
2 godine prije

NATO je po svojoj prirodi jedna užasno demokratična i humanitarna organizacija koja ima otvorena vrata za sve i nije mi jasno zašto to Rusima smeta. Ja sam siguran da bi NATO i njih rado priglio u svoj topli saveznički zagrljaj samo kad ne bi bili tako tvdoglavi, prihvatili napredne zapadne vrijednosti, riješili se Putina i izabrali naprimjer Navalnog za cara. Barem kao privremeno rješenje dok ne nađu odgovarajuću trans ili lgbt osobu za čelnika/cu. .I usput natjerali Lukašenka da odstupi u korist blogereove žene.

Perun
2 godine prije

Ovaj tjedan izgleda da je prosla nezapazeno vijest na Euronews tv o CIA zatvorima u Litvaniji ….Tesko je povjerovati u dobre namjere nato saveza ( citaj vojnog otpada ) poslije niza budalastina koje se decenijama nižu jedna za drugom …nisu to jedine CIA buxe Poljska Rumunija i Albanija ugostile su ,,firmu” ( CIA ) i ponudile ,,hotele” za smjestaj neistomisljenika u politici ….The Guantanamo Bay detention camp trebao je biti zatvoren za vrijeme nobelovca Baracka Obame ali nije zatvoren……Julian Paul Assange osnivac WikiLeaksa nepravedno zatvoren u britanskom zatvoru ….a sam nato savez parazitira na vojnom i ekonomskom planu …..vojnicki gledano ustroj ,doktrina i imbecilno ponavljanje da je Russija prijetnja sigurnosti svojim susjedima je tema iz hladnog rata …..Ovaj imbecil i mongoloid Blinken ne shvata da je vrijeme pregazilo anglosaxonski svijet i ostavilo ih na margini svjetskih trendova …..Dolazi novo vrijeme a svijet nece biti onakav kakvog ga zamisljaju nato majmuni… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Blinken laže jer bez tog uvjeta Moskva ne bi pristala na sporazume.

Legendarni Grk
2 godine prije

Sjećam se da je negdje pisalo da je u dogovoru s Gorbačovom bilo spomenuto da se nakon raspada SSSR-a NATO neće širiti na novonastale države, ali je vojska bankarske oligarhije zvana NATO taj dio dogovora naravno mrtvo-hladno ignorirala.
Zna Putin jako dobro kakav je bio tadašnji dogovor.

Alen
2 godine prije

Jesu – nisu , koga briga , nije ni bitno…Sad su ih Rusi stavili pred sebe i dali dva izbora , ili da se lijepo kulturno povuku na polozaje iz ’97e ili će se usra.nih gaća povući na polozaje iz ’97e…
Prilično jednostavno..

Ivek z Pusce Donje
2 godine prije

Kaj NATO poveda: mi ne lazemo pa tudi istene ne znamo povedati.

Гавран
2 godine prije

Maternji jezik zapada je jezik sile. Takav razgovor sa njima garantuje da nikakvih nerazumevanja neće biti.

ledeno doba
2 godine prije

NATO pripada onima, kojima pripada i ovaj šarlatan, Antonije koji blješti.. Blinken= na njemački; blještati, svjetlucati, sjajiti se, žmigati.. A zna se da oni vole sve što blješti: zlato, srebro, dijamante… novčiće.. sve je njihovo

Selena
2 godine prije

NATO je nacistička torevina. Pol Hauzer, general Vermarhta i visoki komandant Vafen-SS: ,,NATO se uzdigao iz međunarodnih SS snaga”.

Boba Lazarević
2 godine prije

Blinken je žešći glupson. U rangu našeg Ćorića (tć).

Perun
2 godine prije

Treba razumjeti da ameri ne brane sopstvene interese u srednjoj evropi …poslije pada zeljezne zavjese i berlinskog zida ovim dijelom evrope pocinje da se distribuira oprani prljavi novac americke mafije i cionista iz usa …..primjer je Ukrajina u kojoj haraju jevrejski oligarsi a ameri se trude iz petnih zila da zastitte investicije tih kriminalnih skupina ….Azov se otvoreno hvali „izraelskom“ podrškom koju dobijaju…Bataljon Azov nije ništa drugo do ološ koji pljuje na sjećanje na milione svojih ljudi ubijenih u jevrejskom holodomoru…..izgleda da razlog prisustva nato na tlu zemalja srednje i istocne evrope nije nista drugo do logisticka podrska i drzanje odstupnice mafiji,oligarsima i domacim majmunima sa kriminalnom prosloscu kad ih zateknu s prstima u pekmezu….pritiskanje vecine stanovnistva pricama o sigurnosti i blebetanju o demokratizmu….P.S…Blinkena i njemu slicne treba nauciti igrati Russki rulet i kazačok …SFSN

preseren3
2 godine prije

Ovo o NATO šireju možete vidjeti u momentu kad uključite neki njemački TV kanal…
Na jednom kanalu pljuju po Rusima, spominju Sovjetski savez…
Na drugom kanalu ljepote Rusije. TV kuče se takmiče, koja če objaviti senzacionalnije pejsaže.
Zašto?
Cjede sline.
A kako kaže Rjbjakov, proči če ih to, samo neka razmjeste rakete..

medo
2 godine prije

Rusi dozivljavaju NATO kao Hitlerovu vojsku

Sun
2 godine prije

Citam komentare i svi su anti US-ranski zasto? Ljudi bi trebali voliti US-raniju – da nije nje danas bi svi bili gladni i spavali bi po pecinama.

Гавран
2 godine prije

Krenulo je prijateljsko ubeđivanje. Asimetrično. Imate li šibice? Ne ali znam koliko ima sati. Ti meni Kazahstan, ja tebi kablove.

“Спејс Норвешка” потврдила је да је дошло до престанка рада једног од кључних светских подводних арктичких каблова за пренос података који подржава више од 100 сателита у поларној орбити и опслужује архипелаг Свалбард. Тренутно арктичка сателитска станица не ради.
Prekid je na 3 km dubine.

Krle
2 godine prije

Pa SAD su se pos.rale na pisane međunarodne ugovore i sporazume a vi tupite o nekom obećanju i neobavezujućim dokumentima. Zar bi SAD bile to što jesu da nisu varale, lagale i krale.

Ringo10a
2 godine prije

Koje su to pedercine lazljive

Ringo10a
2 godine prije

Kako rece onaj indijanski poglavica-kako da se bilo sta dogovorimo sa vama kad neprestano lazete

Scorpiorex
2 godine prije

Kakva crna obecanja,sta se desava,zaboravio svijet kako funkcionira zivot? Pobjednici pisu istoriju i pravila,izgubljen hladni rat,nema sta ko da obecava,sretni sto ih nisu sa lica zemlje zbrisati, prije hladnog rata,2ww izgubljen,zbrisati sa lica zemlje,ili je neko nazi njemackoj ” obecao” necemo se siriti prema Poljskoj i madjarskoj ne brinite,nego bas ti pobjednici u poljskoj i mađarskoj najtvrdjr rezime sluga uveli. Od 1990 se stalno cudim jako nato nije toyalno ispeglao Rusiju,izvrsio preraspodjelu pevih materija iz sibira I nastavio vadit gas,petrol itd. Pobjednici to uvijek rad historija puna primjera,a nijednog drugačijeg.

Scorpiorex
2 godine prije

U citavom postojanju covjecanstva Pobjednici ne obecavaju nista,uzimaju sta I kako hoce,Cartagine docet

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI