NATO obećava više teškog naoružanja za Ukrajinu

Rusija i Nato
18 komentara

Ukrajina mora dobiti više teškog naoružanja NATO-a, rekao je šef vojnog bloka u utorak, uoči sastanka “kontakt grupe” koju predvode SAD  na kojoj se razgovaralo o logistici tog poduhvata. NATO pokušava da se prilagodi zahtjevima Kijeva koji se “konstantno mijenjaju”, kaže američki izaslanik u alijansi.

„Ukrajina bi trebalo da ima više teškog naoružanja, a saveznici i partneri iz NATO-a su obezbedili teško naoružanje… i oni takođe pojačavaju“, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg u utorak u Hagu, gde se sastao sa liderima sedam zemalja članica uoči Samit NATO-a zakazan za kraj juna.

“Što se tiče naoružanja, ovdje smo ujedinjeni da je ključno da Rusija izgubi rat”, rekao je holandski premijer Mark Rutte, koji je bio domaćin sastanka.“A kako ne možemo imati direktnu konfrontaciju između NATO trupa i Rusije, ono što trebamo učiniti je osigurati da Ukrajina može voditi taj rat, da ima pristup svom potrebnom oružju.”

Sastanku u Holandiji prisustvovali su i predsjednik Rumunije Klaus Johanis, danska premijerka Mette Frederiksen, belgijski premijer Alexander De Croo, premijer Poljske Mateusz Morawiecki, portugalski premijer Antonio Costa i premijer Letonije Krisjanis Karins. Stoltenberg je ranije posjetio Švedsku i Finsku, koje su podnijele zahtjev za ulazak u NATO, ali najvjerovatnije neće biti zvanično pozvane na samit 29.-30. juna u Madridu, zbog prigovora Turske.

U međuvremenu, izvještava se da je stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u Julianne Smith rekla da zemlje NATO-a pokušavaju da se prilagode zahtjevima Kijeva za dodatnim naoružanjem, koje se stalno mijenja.

Prema Pentagonu, početni napori za snabdijevanje Ukrajine bili su fokusirani na prijenosne protutenkovske i protivavionske rakete, ali se sada prebacuju na tenkove i tešku artiljeriju zbog prirode trenutnih borbi u Donbasu.

Mikhail Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Kijevu hitno treba 1.000 haubica, 300 višestrukih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

Dok su SAD obećale samo četiri raketna bacača HIMARS, šef politike Pentagona, Colin Kahl, u utorak je otkrio da će oni biti snabdjeveni teškim vođenim projektilima, dometa od 70 kilometara.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lloyd Austin stigao je u Brisel, gdje će predsjedavati sastankom Ukrajinske kontakt grupe za odbranu kako bi se razgovaralo o tome kako najbolje snabdjeti Kijev. Prema neimenovanom američkom zvaničniku kojeg citira Pentagonovo saopštenje za javnost, “Ukrajinci sami najbolje znaju s čime imaju posla, i mi aktivno tražimo njihove informacije o uslovima na bojnom polju.”

“Generalno, njihovu procjenu smatramo pouzdanom i valjanom”, dodao je zvaničnik.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

NATOOružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Podoljak je narucio za jul 1.000 haubica, 300 VBR, 500 tenkova …
Ovim tempom na jesen ce EU biti razoruzana osim Turske i Madjarske koje odbijaju slati oruzje.
Isilovcima su slali tojote, a nacistima su poslali 14.000 micibusi terenaca. Sta je sa tolikim vozilima posto ni jedno nisam vidio na frontovima? Viso sam po isporuci kolonu koja se krece od Odese prema Nikolajevu i vise ih nigdje nema.

1 godina prije

Sve je manje Ukrajinaca, koji su sposobni uzeti oružje američke proizvodnje u ruke i spremni su umrijeti za američke interese…
Pre dva dana ubili su s leđa 32 vojnika, koji su se htjeli predati.
To nije prošlo nezapaženo…
Ni to, da je opet 2500 u nekoj tvornici, kojima ne preostaje drugo nego da se predaju.
Tko če pucati u leđa?
Sada smo došli u situaciju, u kojoj je jedan komentator upitao: ” zar Ruski vojnici nisu mogli spasiti onih 32, kojim je bilo pucano u leđa?”….

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajinci sami najbolje znaju s čime imaju posla, i mi aktivno tražimo njihove informacije o uslovima na bojnom polju”

Naravno. Zato vaše obavještajne službe i izjavljuju da bolje poznaju stanje u ruskoj vojsci, nego u ukrajinskoj. 😌

Ali, ipak, ono u čemu ste najbolji: osnovne računske operacije: pa ste, je li, vidjeli da toliko metaka nikako nisu mogli Ukrajinci ispaliti niti da pucaju po 24 sata…🤔😄

Lucija, prva
1 godina prije

Sami ste imali samo S- 300 na početku rata 80 komada ?
Možda malo slabija vojska od Turske.

Da vam Ameri ovo daju, – ostali bi razoružani.

Sumnjam da u EU ima i pola od toga.
Možda da EU i Turska sve skupe i daju vama?

Na kraju s oružjem ostanu Kinezi, i, ako što ostane Rusima.
I, naravno, oni koji kupuju od Ukrajinaca.

1 godina prije

Prošlo ispod radara…
Radoslav Sikorski, poslanik u EU parlamentu, bivši vanjski ministar Poljske, predložio je, da se da Ukrajini nuklearno oružje!!!!!!
Normalno, slijedio je Ruski odgovor.
Prvo, tog čovijeka pod hitno psihiatrjski pregledati!
Drugo, dati ga u kučni pritvor, nadzor!
Treče, ako se nešto takvo desi, nema više Poljske, Ukrajine, pa ni Europe!
Dali je bilo u EU kakve reakcije oko tog diplomate? NEEEE!.
Sve opcije su na stolu…

tuf
1 godina prije

Eto Stoltenberga, prljave fašističke lažovčine. Prodaje javno neke priče o teritorijalnim ustupcima i potrebi za što bržim primirjem – a onda sa svojim zvjerima dogovara nove isporuke teškog oružja na teren i klima glavom kad nizozemski militant Rutte kaže da Rusija ne smije pobijediti. Šteta što Ukrajinci ne mogu doći pameti pa shvatiti da će ih ovi žrtvovati do zadnjega.

Throne
1 godina prije

Nakon ovog buncanja na sastanku te velike teroristicke organizacije treba poslati par kalibra da se osvjeste nacisti koji prezive.

Throne
1 godina prije

Pentagon pristaje na takvu isporuku oruzja od haubica, tenkova i mrls-a (samo postoji problem ako takvu kolicinu oruzja isporuci usa vojsko ostaje razoruzana, znaci vjerovatno us army i ostale nato vojske biti ce poslane u ukrajnu). To znaci veliku konfrotaciju jer rusi ni bijelorusi nece gedati to mirno. Iako svjetski rat duze vec traje kroz proxy ratove, mislim da sada pomalo dobija pravi oblik i dimenzije. Rusilacka agenda elite izgleda da ce uspjeti u smanjivanju glavnine ljudske populacije kroz rat a manji dio putem cjepljenja, jer veliki dio ljudi shvatio je sto nam tzv. pandemije donose.

Inzersdorf
1 godina prije

Za ocekivati je da Amerima a ni EU nije u interesu da rat prestane,niko ne prica o diplomatiji, cvjeta vojna industrija .Djubrad jedna licemjerna….

Ahmat sila
1 godina prije

Polovina tog NATO naoružanja več je u skladištima republika NDR i LNR, kao ratnog pljena. Večina je posle kratke upotrebe neupotrebljiva i brzo se kvari.

Ahmat sila
1 godina prije

Zapad je odjedfnom počeo širiti propagandu o prekidu rata i pregovaranju. A to znači, da zapad kupuje vreme, jer Ukrajina gubi rat. Za dva tjedna če ukrajinska vojska u Donbasu potpuno kapitulirati i bježati prema Kijevu. Zapad to sad želi na svaki način sprječiti da Ruse ubjedi na prekid borbenih dejstava. Za to vreme bi zapad opet organizovao novu liniju bojišnice. Mislim, da kod Rusa to više neče proči i da če produžiti dalje prema Odesi i zatvaranju dostupa do Crnog Mora. Cilj Rusije nije zaposjedanje cjele Ukrajine, nego njeno odvajanje od Crnog Mora i postavljanja granica Malorusije, koja če se priključiti preko referenduma matičnoj Rusiji.
Kad zapadni Ukrajinci shvate, da su izgubili istočnu i južnu Ukrajinu, počet če ratovati između sebe, jer svi ne žele priključenje Poljskoj, koja se več priprema vojskom uči u zapadnu Ukrajinu i zaposjesti nekadašnje svoje istorijske granice

Bruno
1 godina prije

Oružije iz Amerika zavrašava u zemljama NATO-a a neku sitnicu proslijede u Ukrajinu. Kada kritična masa bude postignuta, napasti će Rusiju odjednom i sa svih strana.

Max
1 godina prije

Nije to dosad bilo NATO nego staro Sovijetsko oružje a donatori će morati kupiti novo Američko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI