NATO planira veliko vojno jačanje, nakon što je primio dvije nove članice, Finsku i Švedsku

NATO
15 komentara

NATO se nastavlja pozicionirati kako bi se suprotstavio Rusiji, dovodeći pritom stotine milijuna ljudi u opasnost od mogućnosti nuklearnog rata.

Iako je napredak Rusije u Ukrajini zaustavljen, Moskva posjeduje najveću i najmoćniju nuklearnu silu na planetu i ako bude pritisnuta do točke poraza, nema sumnje da će je koristiti, čak i na ograničen način.

No, čini se da to ne smeta NATO globalistima, koji nastavljaju graditi snage saveza na europskom kontinentu, nasuprot ruskim snagama.

CTV News izvještava:

”Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da će vojni savez povećati veličinu svojih snaga za brzo reagiranje gotovo osam puta na 300.000 vojnika, kao dio svog odgovora na “eru strateškog natjecanja”. NATO snage za odgovor trenutno imaju oko 40.000 vojnika, koji se mogu brzo rasporediti kada je to potrebno.

S drugim mjerama, uključujući raspoređivanje snaga za obranu određenih saveznika, Stoltenberg je rekao da je taj potez dio “najvećeg remonta kolektivne obrane i odvraćanja od Hladnog rata”.

Šef NATO-a dao je svoje primjedbe na tiskovnoj konferenciji uoči summita saveza, koji je održan u Madridu kasnije ovog tjedna, gdje se 30 saveznika složilo pružiti daljnju smrtonosnu potporu Ukrajini, u njezinoj borbi protiv ruske invazije.

Stoltenberg je rekao kako očekuje od svih NATO saveznika da prijete Rusiji, jasno dajući do znanja da Moskvu smatraju “najvažnijom i najizravnijom prijetnjom našoj sigurnosti”. Štoviše, članovi saveza također su svoju pozornost usmjerili na Kinu, legitimnu silu u usponu koja prijeti sigurnosti cijelog svijeta, ali još važnije, nastavak postojanja Tajvana, neovisne zemlje, za koju Peking tvrdi da je ”otpadnička provincija”. Saveznici su razgovarali o rastućem utjecaju i Rusije i Kine u njihovom “južnom susjedstvu”, rekao je.

Šef NATO-a rekao je da je savez suglasan pružiti mnogo veću vojnu potporu Kijevu, a od članica se očekuje usvajanje “ojačanog sveobuhvatnog paketa pomoći”, koji uključuje isporuke sustava protiv bespilotnih letjelica i sigurne komunikacijske opreme.

Dugoročno, Stoltenberg je rekao da će NATO pomoći Ukrajini u odbacivanju oružja iz sovjetske ere i da će opskrbiti zemlju modernom vojnom opremom i sustavima naoružanja.

U međuvremenu, bez znanja većine Amerikanaca, Bidenov režim šalje sve više američkih vojnika u Europu, podižući razinu vojnika na oko 100.000 ili više nego što ih je bilo stacionirano na Starom kontinentu od 2005. godine. Tijekom svog mandata, tadašnji predsjednik Donald Trump počeo je vraćati američke snage natrag u SAD te se izjasnio da članice NATO-a trebaju povećati svoje izdatke za obranu na 2 posto svog BDP-a, na što su pristale učiniti kada su se pridružile savezu. Trumpa su zbog toga oštro kritizirali, ali sada trenutni režim moli NATO na činjenje istoga, jer SAD ne može opskrbiti cijeli NATO sukladno potrebama saveza.

“Nakon početne demobilizacije nakon Drugog svjetskog rata, broj američkih vojnika u Europi porastao je s 97.000 1950. na više od 450.000 1957.”, kada je Sovjetski Savez počeo premještati snage u svoje zapadne satelitske zemlje poput Poljske, Bugarske i Čehoslovačke, izvijestio je Axios u ožujku, nekoliko tjedana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Bilo je to prvo od dva velika povećanja hladnoratovskih snaga, a drugo je doseglo vrhunac s oko 340.000 vojnika 1987. godine“, nastavlja se u izvješću, dodajući: “U 2018. broj američkih vojnika u Europi pao je na dno na oko 65.000, kao što je pokazalo stanje“.

Čini se da su se Švedska i Finska sada spremne pridružiti savezu, nakon što je Turska okončala svoje prigovore, doslovno oživljavajući nekadašnji hladnoratovski stav protiv Rusije, koja se bez sumnje osjeća sve ugroženijom.

NATO i SAD guraju planet prema još jednom svjetskom ratu koji će, s pojavom nuklearnog oružja, dovesti do smrti milijardi i vjerojatno do kraja svijeta kakvog poznajemo.

FinskaNATOrusijaŠvedskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eduard
1 godina prije

Od svih mogućih referenduma u HR neka me netko podsjeti kada se to Hrvatska ‘voljom naroda’ odlučila postati članicom NATO tvorevine ?

Tupko Glupko
1 godina prije

Ima odličan danas objavljen članak na portalu Devno naziva “Novi veliki rat pred vratima! Bliži se kraj komfornog života, Europska unija sprema se za sukob: Na zapadu fijasko, a ruski BRICS ‘guta’ zemlju za zemljom”, lako se nađe na netu. Preporučam, odlično opisuje današnju situaciju u svijetu i što se dešava. BRICS je budućnost, Zapad je na gospodarskom i političkom umoru svojom voljom. BRICS trenutno ima pet članica (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) koje čine 40% svjetskog stanovništva, 26% svjetskog BDP-a i 25% svjetskog kopna, ali želju za pridruživanjem su istaknuli i 280-milijunska Indonezija, 130-milijunski Meksiko, 80-milijunski Iran, čak i 80-milijunska Turska, i 100-milijunski Egipat bi tamo, a UAE i Saudijska Arabija su već članice Razvojne banke BRICS. Ali kako bi Plenković rekao da nema nikakve dileme da je Hrvatska na pravoj strani povijesti, slobode, prava i morala. Istina, i druge relevantne političke opcije u Hrvatskoj pričaju potpuno istu… Čitaj više »

mrdo
1 godina prije

Ko će da plaća te ekstra troškove? Zna se! Narod, stoka sitnog zuba.
Ko će da postane još močniji i bogatiji? Kapitalisti, vojno industrijski kompleks, naravno.
Pozdrav proroku i đeneralu Tuđmanu, ma gdje god bio.

Max
1 godina prije

Rusijas parira tome jačim savezništvom s Kinom i Iranom a čini se da zove i Tursku u svoj tabor.

hiber
1 godina prije

Napredak Rusije u Ukraini zaustavljen? Ma nemoguće. Pa do jucer Putler nepobjediv. Sada glumi Hitlera sa nukleusima. Eto neka se vrati na pozicije 24.02. i sve će mu biti oprošteno.

tuf
1 godina prije

Kakvih 300.000 vojnika, prazne tlapnje militantne NATO vrhuške. Dobro je neki dan rekao Scott Ritter, Velika Britanija može osigurati i kvalitetno opremiti cca. 5.000 vojnika. O ostalima po Europi da i ne govorimo. A nešto mi se ne čini da će ameri slati stotine tisuća svojih pasa.

nekoime
1 godina prije

Kada živiš od proizvodnje oružja, moraš proizvoditi i ratove.

boža
1 godina prije

đaba vam novci, moji sinovci

eduard
1 godina prije

Pošto “Moskva posjeduje najveću i najmoćniju nuklearnu silu na svijetu” može se zaključiti da je sve ovo do sada igra za malu djecu.

I za državne medije čiji je posao trovanje bez granica.

mainstream medijiPostoji li jedan dragovoljac koji će rušiti mainstream medije ??
– Naravno da nema – nema tu nadoknade za PMSPT 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI