NATO priprema Ukrajinu na komadanje

96 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u nedjelju da alijansa predvođena SAD ima za cilj jačanje pozicije Ukrajine za pregovaračkim stolom, ali je dodao da bi svaki mirovni sporazum uključivao kompromise, uključujući teritoriju. 

Stoltenberg je govorio na pregovorima u Finskoj, nakon sastanka sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom. Dok je šef NATO-a rekao da je Zapad spreman da “plati cijenu” za jačanje ukrajinske vojske, Kijev će morati učiniti neke teritorijalne ustupke Moskvi kako bi okončao trenutni sukob.

„Mir je moguć“, rekao je. “Jedino je pitanje koju ste cijenu spremni platiti za mir? Koliko teritorije, koliko nezavisnosti, koliko suvereniteta… ste spremni da žrtvujete za mir?”

Stoltenberg nije predložio koje uslove Ukrajina treba da prihvati, rekavši da je “na onima koji plaćaju najvišu cijenu da donesu tu presudu”, dok NATO i Zapad nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajincima kako bi “ojačali svoju ruku ” kada se konačno postigne riješenje.

Generalni sekretar nije direktno podržao ustupanje ukrajinske teritorije, ali je naveo primjer Finske, koja je ustupila Kareliju Sovjetskom Savezu u sklopu mirovnog sporazuma tokom Drugog svjetskog rata. Stoltenberg je finsko-sovjetsko rešenje opisao kao „jedan od razloga zašto je Finska mogla da izađe iz Drugog svetskog rata kao nezavisna suverena nacija“.

Stoltenbergova izjava dolazi usred rastućeg osjećaja da bi Ukrajinu uskoro mogli pritisnuti na mirovni sporazum od strane njenih zapadnih pristalica. Dok američki i britanski zvaničnici javno insistiraju na tome da Ukrajina “može dobiti” svoj rat s Rusijom, nedavni izvještaj CNN-a sugerira da se zvaničnici u Washingtonu, Londonu i Briselu sastaju bez svojih ukrajinskih kolega u nastojanju da planiraju prekid vatre i mirovno rješenje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je tvrdio da neimenovane strane strane pokušavaju “malo da nas poguraju” ka dogovoru, dok se javnost u zemljama koje podržavaju Ukrajinu  “umorila od rata”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron javno je demantovao da je pozvao Zelenskog da se odrekne neke teritorije u zamjenu za prekid neprijateljstava, kao što je prošlog mjeseca sugerirao bivši američki državni sekretar Henry Kissinger .

Kissinger je u maju predložio da Ukrajina prihvati povratak na “status quo ante”, što znači da će se odreći svojih teritorijalnih pretenzija na Krim i dati autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Krim je u sastavu Rusije od 2014. godine, dok je Moskva priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike nekoliko dana prije nego što je počela njena vojna operacija u februaru.

Zelenski je nekoliko puta mijenjao stavove o potencijalnom mirovnom sporazumu, pri čemu je predsjednik povremeno izražavao interes za pregovore o nagodbi s Rusijom, samo da bi njegovi zvaničnici, američki State Department ili sam Zelenski, ubrzo nakon toga izrazili suprotno mišljenje. Nakon što je krajem prošlog mjeseca najavio svoju spremnost da uđe u pregovore, Zelenski je nekoliko dana kasnije izašao i poručio svojim građanima da “neće biti alternative našim ukrajinskim zastavama” koje vijore nad republikama Donbasa.

“Razumijemo da je Ukrajini veoma teško nakon svih ovih borbi da se odrekne svoje zemlje”, rekao je Niinisto tokom razgovora sa Stoltenbergom u nedjelju. “Ali vidjeti da će Rusija izgubiti sve svoje posjede u ovom trenutku nije predvidljivo. Zadobiti mir je apsolutno teško.”

NATOrusijaStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ima po internetu pametnik komentara. Nekad vrijedi nekog prevesti. Gubi li Ukrajina? By Walrus. Objavljeno 12. juna 2022. od strane morža Prema izvještajima medija, Washington navodi da je Zelenski bio manje nego iskren u vezi sa svojim namjerama prije ruske invazije. NYT i AP objavili su takve informacije tako da moraju biti istinite. Po mom mišljenju, Vašington će odbaciti Zelenskog i Ukrajinu kao gomilu gubitnika. Nestala je fantazija o tome da će nekako „hrapava mala Ukrajina“ poraziti Rusiju. Uprkos medijskoj pomci, Rusija je bila vrlo oprezna u izvođenju onoga što bi se moglo nazvati “hirurškom” vojnom operacijom i nikada nije koristila više od djelića svoje borbene moći. Do ovog zaključka dolazim iz zapažanja da, da se Rusija potrudila, ni jedna cigla ne bi stajala na drugoj u Kijevu ili Lavovu. Pa, Zelenski i dalje ima svoju zgradu parlamenta! Velika pažnja na medijske slike, na primjer, otkrit će da za svaku… Čitaj više »

Emiliano Zapata
1 godina prije

Za to ljudi ginu? Za takve parazite, psihopate za takve ciljeve?
E neka samo ginu!
Sto vise!
Bilo bi dobro jos da moraju na fronti nosit maske!

TBD
1 godina prije

Stoltenberg se obraća Ukrajincima u drugom licu množine “vi”, kao i Biden, a sve do prije dva tjedna Biden se obraćao Ukrajincima u prvom licu množine “mi”. To znači kako se Zelenskom šeta mačka po krovu.

Гавран
1 godina prije

Linearno A pismo je predstavljalo sistem pisanja koji je koristila Minojska civilizacija. Ono nije dešifrovano. Mi imamo prednost da znamo okolnosti u kojim je Stoltemberg šalje svoju neologičnu spin poruku pa je možemo dešifrovati. Ona znači: SADA SMO MI NA REDU.

Ana
1 godina prije

“E naši Ukrajinci, sada će te vidjeti kako izgleda partnerstvo sa Zapadom i koliko vrijede njihova obećanja…”Nisam komentirala na FB jer one vampire tamo je moguce svakako razjariti ali bravo narocito za ovu recenicu kojom ste sve rekli.

1 godina prije

Ja samo čekam novosti od strane NATO kandidata/SKANDINdata. Bit će veselo kad i oni shvate da nema više (Z)ајеbаncije… i da ih Uncle Sam neće braniti. Bit će: “Erdogane, pomozi! Obećaj da ćeš uložiti veto”. 😀

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma lako za to što će raskomadati Ukrajinu. Pitanje glasi, tko će nakon “igre” vratiti mrtve?

HEKPCT
1 godina prije

Prozirni pokušaj kontrole štete od strane UKUSA. Sada bi oni kakti pregovarali. Sada tema mogu biti i Krim i Donbas samo da Rusi ne uzmu Slavjansk jer od Slavjanska nema više ukrajinskih položaja sve do Dnjepra.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A kada I gdje je Ukraine , ikada I postojala prije ?! Duze pod communist Leninom pa do raspada Soviet Union sa kratkom epizodom pod Nazistima . Ovo .. Od 90 seth se moze podvest pod ” sto se grbo rodi ………. ” Da sustavnim narodima treba – I trajala bi – ovako , vise no ocevidno . Neuspjeli pokusaj I KRAJ .

Fabijan
1 godina prije

Teško onom koga armeri brane! Mislim da nije pitanje potmdjele Ukrajine nego treba zadovoljiti apetite lend les kredita. Ameri će pristati na sve ako će netko preuzeti platiti Ujrajinski kredit koji je basnoslovan!

Radar
1 godina prije

Na veliku žalost Ukarajinskog naroda rat će završiti baš kako u Rusi na početku govorili, nikakvo vojno udruživanje sa tkz. zapadom, potpuno razoružavanje Ukrajine, pod lakim naoružanjem samo policija. Tek tada će Rusija prekinuti vojna djelovanja i nakon par godina se povući sa teritorija Ukrajine. Imaju oni dosta istkusva da se ne valja predugo zadržavati u stranoj zemlji a ako bude potrebe lako opet pokrenu vojsku što nikako neće biti dobro za Ukrajince.
Opet, na žalost Ukrajinaca izgubili su fantastičnu šansu da budu tranzit lokacija između istoka i zapada, samo od tranzita energenata, plina, nafte, ugljena i raznih roba između istoka i zapada mogli su financirati cijeli državni aparat. Idrustriju su imali, poljoprivrendunu proizvodnju su imali, imali su sve osim, izgleda, pameti.
Žao mi ih je ali i nije, što si tražio to si dobio.

gandi
1 godina prije

Svi ti ugovori s Ukrajinom nece vrijediti nista, kao sto nikoji ugovor s zapadom ne vrijedi nista.
Za Rusiju vrijedi samo ono sto drzi u saci.
Ipak dobro je da natovci pripremaju psiholoski Ukrajinu i ukrajinski narod na poraz

c-4
1 godina prije

Volio bi cuti sta kaze Hiber. Zadnji post koji sam procitao od njega je tvrdio da ce se zapljenivati ruska psenica po svijetu zato jer Rusi mijesaju svoju i ukrajinsku psenicu.
Jos nisam vidio niti jedan brod zapljenjen.

Mölltaler
1 godina prije

Nakon što je počeo sukob u Ukrajini završila je morona pandemija. Sad postaje očito da će u iduća 2-3 mjeseca sklepati nekakavo primirje, a to opet znači nastavak vakcinalnog terora negdje od 8-9 mjeseca.

Partizan
1 godina prije

Jadni Ukrajinci. Kako ih je kolektivni zapad samo perfidno i podlo izmanipulirao.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Plaćam duplu pivu onome tko likvidira ovoga psa rata Stoltenberga.

Kopf
1 godina prije

De-militariziranje Ukrajine.
Njemacka se demilitirizirala nakon prvog svj rata pa se onda ponovo nauruzala uz podrsku zapada.
Nakon drugog svj rata ponovo de-militirizirala pa sad je izglasala proracun oko nekih 100 miljardi Eura, potrosi godisnje na vojsku vise od Rusije.
To de-milititariziranje Ukrajine nista ne znaci, to samo moze pomoci Ukrajini da dobije na vrimenu.
Ukrajina ce za 20 godina biti nauruzana i ako ne u NATO paktu imat ce vojne sporazume na biliteralnoj razini s Britanijom ili Amerikom i bit ce ponovo Rusiji prijetnja.
To nece raditi.
Ovdje se samo spasava obraz zapadu i Ukrajini.

Vanja
1 godina prije

To mi miriši na truli kompromis na koji je Rusija pristala sa zapadom jer ne bi ovaj lutak to rekao tek tako.

mrdo
1 godina prije

Proces vračanja nestabilne tamnice naroda bivše Ukrajine na tvorničke postavke počeo je 2014 američkim državnim udarom u Kijevu. To nije komadanje već normalizacija. Nestankom Sovjetskog Saveza bivša je Ukrajina ionako bila na vještačom disanju. Ukida se nešto što nikada nije trebalo ni da nastane. Samo ime “države” u-KRAJ-ine sve govori. Zapad je pokušao da upotrijebi tu nesretnu grešku od “države” kao oružje protiv Rusije, ali plan im je propao. Da su toga svjesni, može da se vidi i u izjavama zapadnih smutljivaca, poput ovog gore psihopate na slici.

tuf
1 godina prije

Obzirom s kakvim patološkim, militantnim lažljivcima se tu ima posla ja ne bih vjerovao NATO džihadistu Stoltenbergu niti riječi. Zna on dobro da je *elenskom i njegovoj mafijaškoj kliki pitanje opstanka, pa i života, nastaviti kako je krenuo. U slučaju bilo kakvih ustupaka razderati će ga radikalizirano vlastito stanovništvo ili pripadnici nacističkih odreda a ovi na zapadu neće ponuditi egzil instaliranoj administraciji jer bi to za njih značilo potpunu kapitulaciju i urušavanje Ukrajine. Ovo bih više smatrao pozivom na očitovanje *elenskog koji će po već ustaljenom scenariju junački izjaviti Da Neće Biti Ustupaka Sve Do Ruske Granice. A onda slijedi nova tranša oružja i priprema terena za intervenciju zapadnih snaga, mimo NATO-a naravno. Imajmo na umu da se doktrina zapadnih oligarhija pomaknula u radikalnom, jednosmjernom pravcu eskalacije sukoba bez ikakvih kompromisa, diplomacije, dogovora i ustupaka. Toga više nema. Nedavno je američka administracija osnovala odbor – pazi – za suprotstavljanje i… Čitaj više »

Viza za pakao
1 godina prije

E pa sad, kada bi to moglo tako. Zaboravili su šta je cilj specijalne operacije. Teritorija je onako “uzgred”.

duki
1 godina prije

I. ?
Gdje si bio ?? -nigdje
Šta si radio? -ništa !!
Žali bože pobijenih,osakaćenih,raseljeni i siromašnih ! Običnih ljudi !
A tko je dobio Nitko !!osim onog dementnog usranka preko bare i njegovog lobija! Fuj!
Dobila je i Ukrajina! Zemlja im je sada puno čistija od lopova i smradova koji su je pljačkali a prije 3 mj su prvi izdimili !!

1 godina prije

Ovako usput.
SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!
Svaki čovijek u Europi je več čuo za tu uzračicu!
A nije svaki čovijek u stanju SHVATITI, da živimo u fašističkoj zajednici, a ima INTERNET, na kojem piše svoje komentare. I može potražiti, šta fašizam znači, da bi mogao shvatiti, da u njemu živi.

mrdo
1 godina prije

Ukropi su mnogo skromni. Traže od zapada “1000 haubica kalibra 155 milimetra, 300 višecjevnih bacača (MLRS), 500 tenkova, 2000 oklopnih vozila i 1000 dronova”.

Potjeh
1 godina prije

Jbg, nato je majstor za komadanje, kilavi Rusi u tri mjeseca nisu uspjeli ništa iskomadati…
Nema, čim je stari nosonja Kisindžer rekao mora malo i Rusima, odmah se mjenja retorika…
Zna se ko je režiser predstave…

Kosir i Bat
1 godina prije

Satanskim Americkim Drzavama je cilj zavaditi pa vladati. U ovom slucaju bile su to ukrainske etnicke grupe. Plus sto su uplasili evropske drzave ruskim napadom pa im sada svima prodaju naoruzanje a i energiju zbog sankcija koje su pokrenule prema Rusiji.
Dakle Satanske Americke Drzave su svoj cilj ispunile i zaraduju na ovom ratu bilijarde kao i na svim prethodnim ratovima pocevsi od satiranja americkih indijanaca pa do dana danasnjeg sireci po svijetu demonkraciju i krscanstvo……

Šele
1 godina prije

Rusi I Amerikanci su u istoj ekipi,svi ostali su protivnici, oni imaju dogovor,nije važno kako se ratuje, koliko Rusi napreduju,kojom brzinom,rat će potrajati onoliko koliko im treba i onako kako su dogovorili,završiće onako kako su i kada dogovorili,jedini koji zarađuju su oni,svi ostali gube,EU,Ukrajina pogotovo,

Luksi
1 godina prije

U ovoj skandinavskoj zemlji gdje jesam, pocetkom ruske intervencije u Ukrajini, je uslijedilo kolektivno orgazmicko ludilo, slobodne, dugo zatomljivane, iskonske mrznje prema istocnim untermensima, najzad moglo se dat oduska onom skrivenom od 1945. Svaki televizijski kanal obiljezen ukrajinskom zastavom, svi mediji upregnuti. Sada, malo poslije, nema Putina cak ni u zutoj stampi, a litar bwnzina 2,5 euro. Iz vojske istupilo 1000 obicnih vojnika i 150 oficira. Nece u Letoniju, u rovove, prvi kontakt sa stvarnoscu poslije 50 godina

Max
1 godina prije

To je bio plan otpočetka. Kompromis na tuđi račun.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

ja mislim samo na Yugoslaviju a onda denacifikacija ……

Isto Ime
1 godina prije

Zatvaranje ovog fronta zbog prijetnje slijedece fesste tamo negdje kod Kine?

1 godina prije

(mode Putin=”on” target=”Ukrajina”)
Može, može, samo vi pohapsite SVU Zelensku + nacističku bandu i SVE strane naredbodavce (i NEREDbodavce) na svojoj teritoriji, pa položite oružje, pa ćemo odmah za pregovarački stol. 😀
(mode Putin=”off”)

Lucija, prva
1 godina prije

Nije potrebna velika filozofija:
podsjećam da se dementnom senilcu omaklo na početku “komadanje Ukrajine”.

Sad skiče u strahu da neće dobiti niti jedan dio.

Lucija, prva
1 godina prije

Osobno mislim da je prostor Jugoslavije njihov najveći uspjeh .

No prije svega zahvaljujući Sorošu.

Tuđo Franjić
1 godina prije

Kad Rusi počiste sa ukrjainskom nacističkom armijom, NATO šalje u Ukrajinu Poljsku armiju, da otrgne što veči dio teritorija i na njemu stvori NATO baze. Amerikanci če uraditi sve, da i slučaju vojnog poraza oduzmu što više ukrajinskog teritorija i stave ga pod svoj protektorat. Slično se je desilo sa Korejom.

Ahmat sila
1 godina prije

Putine brate, samo udri jako i bez milosti. Ne daj zapadnim pederima i kretenima da predahnu. Islamski svet je na tvojoj strani i uskoro se pridružuje.

antinato
1 godina prije

Ukrajina je bila raskomadana onaj tren, kad je zapad u njoj podržao neonaciste i iskoristio jih za svoje prljave ciljeve.

Alen
1 godina prije

Kakvo prikrivanje agresije,svi komadaju Ukrajinu,samo ne onaj koji razara i otima tudje trenutno,ne podrzavam zapad jer je sve namjesteno,ali ispranim mozgovima koji nista ne kuze nek je sretno.

Joe
1 godina prije

Rješenje je komadanje Ukrajine i pripojenje 2/3 teritorija Rusiji. Pučanstvo će kao nekada u Istri imati pravo OPCIJE!!.. tj. na koju će stranu a nakon toga željezna kapija na granicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI