NATO se suočava sa ‘katastrofalnim porazom’ u Ukrajini

NATO i Ukrajina
18 komentara

Zemlje NATO-a mogu samo spriječiti neizbježni gubitak ruskih snaga u Ukrajini tako što će rasporediti svoje trupe u bivšu sovjetsku republiku, tvrdi bivši savjetnik američke vojske.

“Aritmetika ovoga je neizbježna: zemlje NATO-a će uskoro morati poslati vojnike u Ukrajinu, ili će u suprotnom prihvatiti katastrofalan poraz”, napisao je vojni strateg Edward Luttwak u objavi koju je u četvrtak objavio britanski onlajn medij UnHerd . „Britanci i Francuzi, zajedno sa nordijskim zemljama, već se tiho pripremaju da pošalju trupe – i male elitne jedinice i logistiku i pomoćno osoblje – koje mogu ostati daleko od fronta.”

Sukob se ne može dobiti bez direktnog raspoređivanja trupa, jer bez obzira na količinu i kvalitet oružja poslatog u Kijev, ukrajinske snage su previše brojčano nadjačane od Rusa, ustvrdio je Luttwak. „To znači da će ukrajinske trupe iznova i iznova biti potiskivane, osim ako [ruski predsjednik Vladimir] Putin ne odluči prekinuti rat, gubit će vojnike koji se ne mogu zamijeniti.” Luttwakovi komentari su uslijedili nakon sedmica napredovanja ruskih snaga na bojnom polju u regionu Donbasa. Zapadni lideri su insistirali da mogu osigurati ukrajinsku pobjedu pružanjem pomoći Kijevu, ali francuski predsjednik Emmanuel Macron je u februaru sugerirao da se ne može isključiti direktno raspoređivanje trupa članica NATO-a.

Evropske članice NATO-a suočene su s “važnom odlukom” jer s obzirom da se američke snage suočavaju sa rastućom prijetnjom potencijalnog kineskog napada na Tajvan, na njima će biti da obezbijede ljudsku snagu koja je potrebna Ukrajini, rekao je Luttwak. „Ako Evropa ne može da obezbedi dovoljno trupa, Rusija će prevladati na bojnom polju, a čak i ako diplomatija uspešno interveniše kako bi se izbegao potpuni debakl, ruska vojna moć će se pobedonosno vratiti u centralnu Evropu“, dodao je.

Odnosi NATO-a i Rusije toliko su se pogoršali usred ukrajinske krize da je zapadni savez već u “direktnoj konfrontaciji” sa Moskvom, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Putin je upozorio da bi NATO rizikovao da izazove nuklearni sukob ako njegove članice pošalju trupe u Ukrajinu.

Luttwak je sugerirao da bi pružanjem trupa podrške za takve zadatke kao što su obuka trupa i popravka oštećene opreme, NATO nacije mogle osloboditi više Ukrajinaca da služe na linijama fronta. “Ovi NATO vojnici možda nikada neće vidjeti borbu, ali ne moraju da bi pomogli Ukrajini da maksimalno iskoristi svoju oskudnu ljudsku snagu”, rekao je on.

Luttwak, rođen u Rumuniji, koji je odrastao i obrazovan uglavnom u Velikoj Britaniji, savjetovao je Pentagon, američki State Department i Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, između ostalih entiteta u Washingtonu. Profil Luttwaka iz decembra 2015. od strane The Guardiana označio ga je kao “Machiavellija iz Marylanda”. Sada ima 81 godinu, navodno je savjetovao klijente, od Dalaj Lame do premijera Kazahstana.

Uprkos tome što je zagovornik umiješanosti Zapada u sukob, Luttwak je 2022. stavljen na ukrajinsku crnu listu zbog mišljenja da se Kijev ne može realno nadati da će potpuno poraziti Rusiju i svrgnuti Putina.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
23 dana prije

to mu i treba…budali rusofobnoj!

Schwarze Hunderte
23 dana prije

Malo podsjećanje … TKO U OVOM RATU POBJEDI – NOSI SVE 😉 , dokle se pobijeđeni može nadati , jedino milosti pobjednika ako je ovaj uopće bude imao – ak ne – onda 😱 😱 😱 !!!

Hahahaha
23 dana prije

Zamjenit će ukraince i “omogučiti im” da hrabro poginu na frontu. Licemjeri da ne mogu biti veći. Za čije naseljavanje pripremaju ukrainu. Da li afrikanaca, azijata. To je strašno bogata zemlja pa mi odmah padaju napamet i židovi. Možda i Pernara s ljudima gušterima🤣🤣🤣

Sparkling
23 dana prije

Znači ulozi se podižu na najviše razine. Poslije ovoga nema natrag. Podg.zne muhe od EU političara ne mogu reći “jako nam je žao, nismo znali”. Kad napadate Ruske trupe na tuđem teritoriju, legitimna ste meta ma gdje god se nalazili.
Ili možda misle da se Rusi neće usuditi ispaliti neki iskander van teritorija Ukraine? Luđaci se izlažu mogućem udaru taktičkog nuk. oružja.
Nitko ne razmišlja o tome da ako strane trupe uđu u Ukrajinu, da će ubrzo nakon toga Bjelorusija pristupiti kolektivnoj obrani. Na što je obavezuje sporazum s Rusijom.
Ili su ovo samo natpisi i propaganda zastrašivanja kako bi se Vlado omekšao i na neki način primorao na pregovore dok još ima vremena za kakvu takvu Ukrajinu.
Previše je Rusa izginulo u ovom sukobu da bi samo tako odustali od svog prvobitnog zacrtanog cilja.
Lp

Bruno
23 dana prije

Čime misle popravljati naoružanje? Na agregate. Ovi zapadnjaci ne moraju dokazivati da su glupi. Pa to je očito. I sve što na sebi ima maskirnu uniformu, čak i da je modni detalj, predstavlja ruskog neprijatelja, legitiman cilj. Bilo je dovoljno da se u politici pojavi samo jedan glup, koji je oko sebe skupljao još gluplje, a ovi oko sebe još gluplje i tako je verikala postala verikala gluposti. Neka nam je bog na pomoći.

tatamata
23 dana prije

gdje li je nestao Djuro sa pajdashima ,,,jedno je sigurno ,,ni u najvecem ludilu ti nece u ukrainu , to je sigurno ,

Nekoime
23 dana prije

NATO idioti se prave kako nisu čuli Kineze koji su najavili intervenciju ukoliko NATO u potpunosti zarati s Rusijom.

Max
23 dana prije

Zapad nema ljudi za takvo nešto.

jupiter
22 dana prije

nisu valjda ocekivali pobjedu!!!???

Nesko
22 dana prije

A dobar im ovaj savetnik Rumun poreklom ko da ga je Ana Brnabic podučavala vojnoj strategiji ,kao i dikciji. A to da NATO gubi ,to je bilo jasno od početka i deci iz vrtića. Kako se može pobediti NUK sila. Nikako. Mogu Rusima nanositi štetu kao i gubitke i to i čine, jedino sto time usput štete daleko više i sebi, ali se Rusija vojno pobediti nemoze. Lično mislim da je jedini način bio pobediti Rusiju, pomoću pete kolone ali za to je pre svega nužno vreme, i golema strpljenje. Možda strpljiv rad obavešteni službi od najmanje nekoliko vekova i čekati pobunu iznutra ako je ikako moguće. Zaista ne postoji drugi način a pogotovu ne vojni, posle svih ratova , stradanja Rusa, a onda je prvo rodila majka Dr Andreja Saharova, oca one CAR hidrogenske bombe a posle je došao i PERIMETAR i time je stavljena tačka na bilo kakvu… Čitaj više »

Darko
22 dana prije

Rusi vrijeme je da potaracate Zelenskog i njegovu fašističku bagru razbojnika i spasite Ukrajinu iz Black Rock gramzivih ruku i ropstva, Oderite maksimalno i ne štedite bagru..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI