NATO u Afganistanu ”greškom” sije smrt među policajcima i civilima

Afganistan - civilne žrtve
6 komentara

Američki zrakoplovi su greškom u zračnim udarima ubili 16 afganistanskih policajaca, a dvojica su ranjena, pozivajući se na lokalne vlasti prenosi agencija France Presse.

Prethodno je Associated Press izvijestio o 12 mrtvih. Incident se dogodio u petak navečer u 17.00 po lokalnom vremenu u pokrajini Helmand u području u kojem su afganistanske snage sigurnosti provodile čišćenje sela od skupine Talibana, rekao je glasnogovornik policije Salam Afgan.

”Tijekom štrajka je 16 afganistanskih policajaca poginulo, a dva policajca su ranjena”, rekao je Salam Afgan, a vijest je potvrdio predstavnik guvernera pokrajine, Omar Zwaak.

Ranije su u sjedištu operacije ”Inherent Resolve”, koji u zemlji provodi NATO pakt, izvijestili kako je nekoliko afganistanskih vojnika ubijeno tijekom greške u provođenju zračnih udara u pokrajini Helmand.

Incident se dogodio tijekom operacije koju su afganistanske snage sigurnosti provodile uz potporu američke vojske, što pokazuje visoku razinu nekoordiniranosti kopnenih snaga Afganistana i američkih zapovjednika.

Prije tjedan dana, 15. srpnja, zrakoplovi NATO pakta su ranili najmanje troje djece, kada su, opet greškom, pogodili školu u Kunduzu.

Zrakoplov je oko 4.15 po lokalnom vremenu potpuno razorio školski objekt, jednu susjednu zgradu i oštetio 13 trgovina.

Direktor provincijskog Odjela za obrazovanje Dzhanat Gul Nasiri je rekao da su se žrtve uspjele izbjeći, jer u školi u ranim jutarnjim satima nije bilo učenika.

Dodao je kako je zrakoplov napad proveo u vrijeme kada je veća skupina Talibana bila nadomak Kunduza, gdje se vode teške borbe između vladinih snaga i Talibana.

Situacija u Afganistanu se u posljednjih nekoliko mjeseci znatno pogoršala.  Talibani su ranije osvojili velika područja u ruralnim dijelovima zemlje i pokrenuli veliku ofenzive na veće gradove.

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai je 27 travnja ove godine komentirao američku ”pomoć” u borbi protiv terorizma i operaciju ”Inherent Resolve”.

”Teroristička skupina ISIL je američki agent u regiji. Nema razlike između takozvane ‘Islamske države’ i Sjedinjenih Država. Sjedinjene Američke Države su došle u Afganistan kako bi se borile protiv terorizma i ekstremizma. Ali, nakon 15 godina, imamo više terorizma i ekstremizma ili manje? Mnogo više. Definitivno! Ovo je poraz, pogotovo ako uzmemo u obzir žrtve među civilima”, rekao je Karzai.

Ubijeni u Afganistanu
Ubijeni u Afganistanu
Hamid Karzai
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

A danas se u američkoj bazi Bagram srušio amrčki transportni avion.

turbo
6 godine prije

Amerikanci imaju precizno oruzje a Rusi nemaju, tako pisu anglo-cionisticke novine.

stipa
6 godine prije

Čuj “Incident”… Kad rusi pogode i razore podzemno skladišteili ZC terorista u blizini “pekare ili bolnice” onda je to ratni zločin… kad ameri pogode “lokalne saveznike” ili regularne vojne postrojbe koje se bore bore protiv terorista onda je to incident ili greška… Kad rus preleti ili leti uz NATO objekt na 50/100m onda je to neprofesionalnost… itd. itd. … Tko je s njima tikve sadio nije ih se najeo

davor
6 godine prije

Karzai je “popušio” još davnih dana

Crni žutokljunac
6 godine prije

Tim nazovi slučajnim pogrešnim bombardiranjem. škola, svadbi i civila općenito rade revolt kod muslimanskog stanovništva. To rade i u Pakistanu, Jemenu, Iraku, radili u Libiji. U biti rade gdje mogu po cijelom Bliskom Istoku. Među takvim revoltiranima Isil, Al-Qaida i ostale islamističke skupine nalaze regrute za svoje redove. A vrh tih islamista je pod kontrolom CIA-e, Mosada ili muslimanskih službi odanih njima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI