Nazovite Rusiju “sponzorom TERROR-a”! Imperijalistički nastrojeni republikanci prizivaju povratak hladnog rata i politiku drastičnih sankcija

SAD vs Rusija vs Kina
26 komentara

Republikanska strana poslaničkog parlamenta objavila je „strategiju nacionalne bezbjednosti“ koja predviđa eskalaciju sankcija Kini i Rusiji, više rata protiv terorizma na Bliskom Istoku i info-hladni rat.

Prijedlog na 120 stranica, koji je Republikanski komitet za istraživanje(RSC) objavio u srijedu, predstavljen je kao „konzervativni plan orijentisan na rješenja za očuvanje američkog liderstva širom svijeta“.

On nudi spisak mogućih akcija protiv „najagresivnijih protivnika u svijetu“ poput Kine, Rusije i Irana, uključujući „najstrože sankcije koje su ikada predložene“. RSC takođe nastoji da reformiše State Department, USAID i međunarodne propagandne napore, a pritom napusti „nepopravljive“ međunarodne organizacije u korist novih sastavljenih od „demokratskih zemalja“.

Kina najviše pažnje privlači u ovom radu, sa 25 stranica, a slijedi Bliski Istok sa 23. Samo devet stranica posvećeno je Rusiji, ali ono što je na njima je ništa manje od potpunog povratka tempu hladnog rata.

RSC želi da imenuje Rusiju državnim pokroviteljem terorizma zbog – navodne – podrške Iranskom islamskom revolucionarnom gardijskom korpusu (IRGC), Hezbolahu, talibanima i nečemu što se naziva „ruski carski pokret“.
Takođe preporučuju sankcije za ruske naftne i gasne projekte – i sve strane kompanije koje su uključene u njih; sankcije protiv svakog ko kupuje ruski državni dug; sankcije protiv „ruskih šefova propagande“; i sankcionisanje Društva za svjetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT) dok ne protjera Rusiju.

Pored toga, trebalo bi naručiti „finansijske vježbe“ oduzimanja ruske finansijske imovine, proširiti vojnu pomoć Ukrajini za „protiv-brodsko oružje“ i proširiti podršku aktivistima EU „protiv suzbijanja dezinformacija“ i „demokratskim aktivistima u Rusiji“, zadužujući State Department da „direktno prenose informacije ruskom narodu“ kako bi „podržali njihove težnje za demokratijom i ljudskim pravima“.

Odnosi između SAD i Rusije su već blizu prekida, zahvaljujući malom dijelu američkih medija koji su prihvatili teoriju zavjere po kojoj se Moskva „miješala“ u američke izbore 2016. godine kako bi pomogla Donaldu Trumpu. Bilo koji od prijedloga RSC eskalirao bi stvari izvan popravka. S obzirom na to da RSC takođe želi osuđivačku štampu protiv Kine i na Bliskom Istoku, teško je sagledati logiku takvih poteza.

S druge strane, ove preporuke imaju malo šanse da prođu bilo gdje u parlamentu, koji trenutno vode demokrate koji možda mrze Rusiju, ali u potpunosti nisu voljni da sarađuju sa republikancima ni na kakvom prijedlogu. Rečeno je da dokument RSC-a ne bi trebalo da se odbacuju, jer ih podržava 147 od 199 republikanskih članova parlamenta. Predvode ih političari veterani poput Mike Johnson (R-Louisiana) i Joe Wilson (R-South Carolina). Jedan značajan potpis na dokumentu pripada Dan Crenshaw-u (R-Tekas), bivšem pripadniku SEAL američkih marinaca.

kinarepublikanciRepublikanska stranarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Quds
3 godine prije

Ti neokonzervativni jastrebovi su dio duboke države kao demokrati, FED, vojno-industrijska tvrtka Lockhead Martin…Nadam se da će i njih Trump u sljedećem mandatu počisti. Zamislite samo da su u Americi na vlasti Biden i ti republikanci…katastrofa

Venom
3 godine prije

Gotovi su,…………… voda jim teče u grlo, čim između redova prizivaju na rat !

opančar
3 godine prije

možete kini i rusiji samo stavit soli na rep, hi hi

neznanje
3 godine prije

‘ko će sve to platit’?
Ukoliko prejako stisnu idu im državni zapisi na prodaju i ….

Antikabalista
3 godine prije

Nazovite USA sponzorom terora !!!!

Antikabalista
3 godine prije

Ovi američki republikanci se služe istom retorikom i mržnjom kao ukrajinski neonacisti. Njihov problem je baš u tome, što za njihove prljave interese, neče niko više rukom u žeravicu. Polako ostaju bez saveznika i morat če sami u prve ratne linije. A to jim nikako ne odgovara, jer ni Amerikanci nisu više tako glupi, da masovno umiru za interes američke bogate sionističke kabale.

Antikabalista
3 godine prije

Dok god budu Rusija i Kina zajedno držale Amerikance na uzdima, do tad če biti svjet miran.

Dopizdilomi
3 godine prije

A izmišljena UN organizacija šuti li ga šuti.

Amater
3 godine prije

Sve se mjenja …. sa ” novim svjetskim poretkom ” je definitivno gotovo …. ide novi ….

Snicla
3 godine prije

RSC takođe nastoji da reformiše State Department, USAID i međunarodne propagandne napore, a pritom napusti „nepopravljive“ međunarodne organizacije u korist novih sastavljenih od „demokratskih zemalja“.
Hoće reći ove su provaljene te treba vuku nova koža.

nessy
3 godine prije

USA ne odustaje od pokusaja manipulacije i dominacije cijelim svijetom, sto oni zovu “dominacija punog spekta”. Konkretno to znaci dominaciju u zraku, na tlu, na moru, svemiru, i cyber prostoru, naravno. Posto je ovo i tekako zahtjevan zadatak, sluze se pored vojne sile i sa “mekom silom”, tj., sankcijama, ekonomskim pritiskom, laznim novostima i sl. Mada meka sila ne izgleda tako smrtonosna i razorna kao vojni pritisak, nije tako, meka sila je nista manje maligna i razorna. Sjetimo se samo, u vrhu pandemije, USA odbija Iranu i Venecueli dozvoliti kupnju prijeko potrebnih medicinskih sredstava. I ne samo to, vec obecava sankcionirati one drzave koje bi se usudile djelovati humanitarno, a suprotno USA direktivama. U meku silu spadaju i americke diverzije Venecuelanskih elektrana izvedene kombinacijom hakiranja i sabotiranja na licu mjesta. Srecom, ili na zalost, maske su pale, i malo tko danas pusi americke budalaste price o slobodnoj trgovini (samo kada… Čitaj više »

dobagan rogić
3 godine prije

Izgleda da ovi idioti žele rat jer ne vidim da će Rusija mirno trpiti ovakve ponižavajuće sankcije.

cro crv
3 godine prije

PO KOMENTARIMA BI REKAO DA SU SVI SHVATILI SRZ AMERICKE POLITIKE NE DAO BOG DA IM SE OSTVARI NIJEDAN CILJ KOJI SU ZACRTALI

Stribor Panov
3 godine prije

Nadam se da je sada svima jasno zbog čega će V.V.Putin biti predsjednik do 2036.
Da nisu republikanci isti prijedlog bi donjele demokrate.
Sve je to ista bagra ( nije go*no nego se pas po*rao ).

Max
3 godine prije

Suludi zahtjevi ratohuškača ali varaju se ako misle da će se itko dati pokoriti. Svi rivali ih čekaju spremni.

Ringo10
3 godine prije

Pa to bi bilo jednako otvorenoj objavi rata

Amerika je tesko bolesno drustvo

Podrzavam ove najave i namjere republikanskih jastrebova jer to hoce i Rusiji i Kini izazvati probleme ali ce ubrzati kraj i konacni nestanak monstruma zvanog USA.

Da ovaj terorizirani svijet konacno odahne u slobodi

tango
3 godine prije

Gdje vaša demokratija dođe tu trava ne raste

Посматрач
3 godine prije

Шта би од некадашње свјетске силе број 1? Сад кад су најрањивији у задњих 70 година они хоће двије најјаче силе (у успону) да у исто вријеме означе као непријатеље и нападну свим (невојним, бар не са сопственом војском) силама. Зар предлагач овакве стратегије заиста мисли да је паметно ударити истовремено на кинески новац и руско оружје?! Изгледа да су и њима риалити програми “попили мозак”…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI