Ne, Rusija neće bankrotirati, nego će svoj dug plaćati rubljama

Ruski dug placanje rubljama
18 komentara

Moskva planira otplatu vanjskog duga u rubljama, izjavio je u srijedu predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin. Ovo dolazi nakon što su SAD blokirale Rusiju da otplaćuje dug američkim vlasnicima obveznica.

Volodin je dodao da zemlja ima sva potrebna novčana sredstva za plaćanja.

“SAD i sateliti koji podržavaju odluke Washingtona trebali bi se naviknuti na rublju”, rekao  je Volodin na svom Telegram kanalu u srijedu, navodeći iskustvo Rusije u kojoj se zahtijevaju plaćanja u rubljama za isporuke gasa kao primjer kako nagodbe mogu funkcionirati.

Rusko ministarstvo finansija također je u saopćenju potvrdilo da će Moskva nastaviti ispunjavati svoje obaveze prema državnom dugu, uprkos pooštravanju vanjskih ograničenja.

“Odluka Ministarstva finansija SAD-a da odbije da obnovi licencu… narušava, prije svega, prava stranih investitora u ruske dužničke instrumente i podriva povjerenje u zapadnu finansijsku infrastrukturu”, navodi ministarstvo. U saopštenju se dodaje da “Ministarstvo finansija Rusije, kao odgovoran zajmoprimac, potvrđuje svoju spremnost da nastavi sa servisiranjem i otplatom svih dugova”.

Ministarstvo finansija SAD-a u utorak je objavilo da neće produžiti ukidanje sankcija koje su Rusiji omogućile plaćanje državnog duga američkim investitorima, što je potez za koji su zvaničnici ranije rekli da će dovesti do toga da Moskva bude u tehničkom neispunjenju svojih dužničkih obaveza. Odricanje od licence je isteklo u srijedu u 04:01 GMT.

U međuvremenu, ruski ministar finansija Anton Siluanov osudio je odluku Washingtona, rekavši da se Rusija suočava sa “vještačkom situacijom koju je stvorila neprijateljska nacija”.

Napomenuo je da „Trenutna situacija nema ništa zajedničko sa 1998. kada Rusija nije imala dovoljno sredstava da plati svoje dugove“, naglašavajući: „Imamo novac i spremnost da platimo“.

obaveznicerusijaSADSpoljni dug
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

To je samo faza 1.
Jer, u Ruski Dumi vodi se debata, zašto uopšte Rusija otplačuje kamate, jer joj zapad drži pare kao taoca. Iz zapljenjenih para naime otplate su vrlo teške. Neke države ne dozvoljavaju.
Ali Rusija uvijek ima odgovor. Ako eventualno uistinu pare budu konfiscirane, isplata prestaje.
A tek vlastništvo stranih firmi u Rusiji…

tihobl
1 godina prije

Svaki put kad ameri ili EU najavi bankrot Rusije skoci rublja.

tuf
1 godina prije

Možda će zapadnim medijima to biti zgodna priča dan-dva uz psihopatske osmjehe i naklapanja “jesmo vam rekli da je Rusija pred bankrotom”, ali ovdje se zaista radi o umjetno generiranom bankrotu koji, baš kao i cjelokupni zapadni sustav financija, nema više puno veze sa stvarnošću.
Što će se Rusiji dogoditi uslijed proglašenja tehničkog bankrota? Baš i ne puno. Glavna osobina koju se navodi je otežavanje ili onemogućavanje zaduženja kod MMF-a. Well, guess what – Rusija je zatvorila MMF aranžmane, ima tome već nešto godina.
Mogli bi to više osjetiti razni svjetski hedge fondovi i asset manageri nego Rusija koja ima trenutno daleko više drugih briga.

Jomla
1 godina prije

Poštovani,
Vaša država ne dozvoljava da vam isplatimo (što god), vaša sredstva su deponirana kod Ruske banke i dostupna kad god poželite.
Za sve detalje obratite se svojoj vladi/državi!
Ajd’ vozdra!

Max
1 godina prije

Logično.

antinato
1 godina prije

Ha, ha, ha…bravo Rusi. Zapadnjacima vračaju milo za drago. Klin se klinom izbija…

antinato
1 godina prije

Šta ima zapad ponuditi Rusiji, a da ona nije sposobna to samo eksplatirati, stvoriti ili proizvesti? Praktički Rusija danas nema nikakve koristi od zapada.

antinato
1 godina prije

Američki pederajzluk nije više nikome potreban.

nepoželjni
1 godina prije

Ma, bravo za Ruse!… tako igra prva liga!

…Da sam kojim slučajem predsjednik vlade ili države Hrvatske istog bi trenutke rekao – EUUSA fu.k of! Vi ste gubitnici! …ne želimo biti u ligi gubitnika! Rusija je naš izbor….!
(znam da bi nam Putin oprostio i prihvatio “kao otac izgubljenog sina” … možete si zamisliti kako bi procvjetala industrija, brodogradnja, energetika, turizam, trgovina i razmjena poljoprivrednih proizvoda, kako bi se i drugi Jugoslavenski sinovi isto vratili kući i pomirili se i udružili kao braća pod štitom velikog Ruskog brata…)
Molim vas ne budite me, volim ovakve snove….

Karma
1 godina prije

Amerika postaje ruglo u svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI