Ne, Turska nije legalizirala pedofiliju

Erdogan - Ustavni sud
0
0

Nekoliko Internet stranica ekstremne desnice u Francuskoj su objavile vijest da je u Turskoj omogućen seksualni odnos s osobama mlađim od 15 godina. To što se radi o ekstremnoj desnici, nije zasmetalo hrvatskim internet medijima da tu vijest prenesu bez provjere – iako se radi o totalnoj neistini.

Glasine su krenule s anglofonih ili germanofonih internet stranica 20min.ch i breitbart.com, koje su prenijele sljedeću informaciju:

„Sve do sada u Turskoj je bilo zabranjen seksualni odnos s osobama mlađim od 15 godina. Ustavni sud Turske je upravo ukinio taj limit. Odluka datira od srpnja 2016., ali je prošla totalno neopaženo zbog puča u Turskoj.“

Pošto se radilo o glasinama, reakcija Turske nije bila potrebna. Onoga momenta kada se umiješalo ministarstvo vanjskih poslova Švedske, turska strana je vrlo oštro osudila fabriciranje lažnih vijesti, te o tome dala razjašnjavajuće priopćenje.

Turska strana je vrlo oštro osudila fabriciranje lažnih vijesti, te jasno izvjestila:

„Suprotno tvrdnjama, seksualni odnos s osobama mlađim od 15 godina je kazneno djelo“

Turski zakoni predviđaju kaznu od 3 do 8 godina za iskorištavanje maloljetnika starosti između 8 i 15 godina. Kazne mogu biti i teže ako se radi o težem kaznenom djelu pa čak i do kazne doživotnog zatvora.

Tekst daje dvije opće definicije kaznenog djela:
• Svaki seksualni akt s maloljetnikom ispod 15 godina
• Svaki nasilni seksualni akt s prijetnjom ili bilo kojim drugim utjecajem na volju djeteta

Na zahtjev distrikta Bafra, Ustavni sud je analizirao članak 103 kaznenog zakona 26. svibnja 2015., te utvrdio da postoje slučajevi gdje ove kazne treba ublažiti zbog specifične situacije. Primjer je seksualni odnos dvoje maloljetnika iste starosne dobi gdje opće defincije kaznenog djela ne vode računa o proporcionalnosti kazne.

Ministar vanjskih poslova Turske je kritizirao lažne naslove u medijima, pogotovo u Austriji, potvrđujući da je Turska svjesna svoje odgovornosti i zadaće u domenu zaštite prava djece.

glasineustavni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI