Neizmirivanje ruskog duga više nije „nevjerovatno“ – MMF

IMF
32 komentara

Sankcije znače da Moskva ne može da plati svoje dugove čak i ako ima novca.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da rusko neizmirivanje duga više nije „nevjerovatan scenario“, pošto Moskva ima dosta novca, ali više ne može da ga koristi zbog sankcija bez presedana koje su SAD i EU uvele prošlog mjeseca zbog rata u Ukrajini. Sankcije će takođe otežati konverziju njenih specijalnih prava povlačenja u valutu, rekla je u četvrtak za Bloomberg izvršni direktor MMF Kristalina Georgijeva.

Oprezni korak MMF ka pripremanju za neispunjavanje obaveza uslijedio je nakon poteza procjenjivača obveznica ranije ove sedmice da smanje rejting ruskog duga, a Fitch Ratings je posebno izjavio da je neizvršenje obaveza „neminovno“ zbog režima sankcija. Agencija je protumačila nagli porast trgovanja kreditno-defalnim svopovima, koji se koriste za osiguranje od neplaćanja i koji su bili istaknuti u finansijskoj krizi 2008. godine, tako da znači da Rusija ima 71 % šanse da ne plati u roku od godinu dana i 81 % šanse u roku od pet godina.

Međutim, vlasnici ruskog duga nisu sigurni da li bi mogli da izmire takve kreditno-defaltne svopove ako zemlja otplati svoj spoljni dug u rubljama. Dok je lokalna valuta izgubila značajnu vrijednost zbog neviđenih finansijskih ograničenja koja joj je nametnuo Zapad, predsjednik Vladimir Putin je tokom vikenda potpisao zakon koji dozvoljava vladi i ruskim kompanijama da svoje dugove izmiruju u rubljama.

Iako Rusija ima značajne zlatne i devizne rezerve, veliki dio tog bogatstva je zarobljen u inostranstvu u zemljama koje su odjednom postale veoma neprijateljske – ili barem otvorenije neprijateljske-nego što su bile ranije. SAD, na primjer, nastoje da zarobe rusko zlato u vrijednosti 132 milijarde dolara nakon što su već uvele sankcije značajnom dijelu deviznih rezervi zemlje.

Međutim, MMF nije pokušao da ukloni Rusiju iz svojih redova, rekla je Georgieva za Bloomberg, napominjući da bi zemlja morala da prekrši svoje ekonomske obaveze na osnovu članova sporazuma MMF da bi se to dogodilo, a Moskva trenutno ispunjava svoje obaveze.

Nije samo Rusija ta čiju bi fiskalnu budućnost MMF morao da preispita zbog rata u Ukrajini. Nakon što je već smanjilo prognozu globalnog rasta u januaru zbog najnovije varijante Covida-19, globalno finansijsko tijelo je upozorilo da očekuje da će morati dodatno da smanji svoju procjenu rasta za ovu godinu. Dok Rusija ulazi u „duboku recesiju“, rekla je Georgieva za AFP, cijene roba i inflacija rastu u mnogim drugim zemljama.

dugIMFrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Koji ruski dug,dame i gospodo? Rusija ma duga manje, negoli ga može isplatiti U JEDNOM DANU! Jer, Ruski dug je manji od 20%. A i to je samo odraz dobre volje, jer Rusija odplačuje sve dugove u istoriji, 100% sigurno, čak i za one izdajice, ako niste znali!

čitalac
2 godine prije

Da Rusija ima 132 milijardi dolara zlata u američkim trezorima?
Jeste li vi ozbiljni! Pa nisu valjda ludi?
Povukli su skoro sve svoje efektive sa zapada i oslobodili se većina dolara.
Rusija ima na zapadu vrijednosnih papira ali to nije ni blizu toga.
Pa, valjda su se godinama pripremali za ovo danas.

tihobl
2 godine prije

Bajden kaze: ne postoji inflacija to su putinova poskupljenja.
Blinken kaze: moramo izdrzati poskupljenja, to je cijena nase slobode.

2 godine prije

Nijedan medij, čak ni ovaj, nije imun na utjecaje u ovo doba.
Potrebno je obratiti pažnju na to, tko je spisao, jer i moderira članak.
Gusto je.

Гавран
2 godine prije

Koliko pročitah, Rusi se smeju. Zlatne rezerve su u Rusiji, i da bi se zamrzle moraju da se iznesu na mraz.

Legendarni Grk
2 godine prije

Dugovi svih zemalja se vide ovdje:

economist .com/content/global_debt_clock

Najzaduženije zemlje su u crvenoj boji, a to su EU, SAD, Kanada, Brazil, Kina, Indija, Australija.
Najmanje je zadužena Afrika.

Na svaku zemlju se može doći mišem i onda se vide detaljni podaci.
Nevjerojatno, ali po ovom grafu je Libija još uvijek u plusu, a ne u dugu!

čitalac
2 godine prije

I činilo mi se da je nekako tako.
Pa nisu valjda Rusi toliko glupi.

2 godine prije

Nevjerovatni pritisci su primjetni.
Nema skoro portala, koji ne osjeti.
U ovo vrijeme je značajo, kome vjeruješ.
Primječujem i ovdje.

Čovjek je življen
2 godine prije

Upravo kako ste rekli. Razumljivo je samo po sebi da priča ne počinje i ne završava na ove dvije navedene burze. Ima tko jedva čeka da se kapital okrene u njihovom smjeru.

Max
2 godine prije

Bankrotirat će lihvari prije Rusije.

Mrčikola
2 godine prije

Ne spominje se ali svemu ovome, oko “izolacije”😁 Rusije, kumuje i to što je došlo vrijeme da majstori odgovore Rusima što je sa zlatom kojim je osnovan notorni FED, a za kojega su “izradili” blentavog ruskog cara. Iako su uredi u Moskvi i New Yorku, u kojima su bili pohranjeni papiri koji dokazuju da je Rusija daleko najveći dioničar FED-a, izgorjeli u istom danu, u ruskom posjedu je ostalo dovoljno dokaza da se pokrene sudski postupak pred međunarodnim sudom (majstori su bolji sa “Šimom” na sudu(vjerojatno su i u rodu) ali Rusi trenutno imaju bolje leteće-eksplozivne naprave kojima mogu utjecati na “Šimu”😁). Ono zlato koje su, onako dobrostivi i dobrohotni, zbog “revolucije” odnijeli na “čuvanje” je, najvjerojatnije, pohranjeno u njihovoj alpskoj jazbini i da me, kojim slučajem, Rusi pitaju što s tim, preporučio bi im da ga iz daljine rastope i zapečate s onim gore spomenutim leteće-eksplozivnim napravama. 😁 A,… Čitaj više »

2 godine prije

Sachs nije bilo tko i dobro zna o čemu govori. Bio je savjetnik ruske vlade još 90-ih te je stručnjak za zemlje u razvoju. Zato je njegovo mišljenje njemački medij sigurno i želio čuti, a prije svega ono o utjecaju uvedenih zapadnih sankcija na Rusiju, odnosno njenu sposobnost da im se odupre.

“Predviđam drugačiji razvoj događaja: značajne negativne posljedice za gospodarstvo ostatka svijeta, osim za Rusiju”, kazao je Sachs.

Jel zvone zvona ! Negativne posljedice za ostatak svijeta imaju za cilj svjetsku ekonomiju da dovedu na nivo američke bankrotirane ekonomij…

nenad
2 godine prije

Najveći svetski zelenaši u panici. Dragi Rusi, vreme je za ih zauvek zakopate.

Bosanac
2 godine prije

A ne sekirajte se, ako zapne “denacificirat” će Rusi London Citty i ostale bankarske distrikte, kolko ja vidim krenula je inventura za zadnjih 2000 godina, valja sad svest račune prije nego se napravi novi poredak.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Da sam ja u vrhu Ruske vlasti,zastupao bih odbijanje plaćanja bilo kakvog duga. Jer je zapadna alijansa višestruko pljačkom Rusije i ruskih kompanija višestruko naplatila dugovanje pa po logici stvari neka onda i plati obveze prema pro zapadnim MMF-u.

Boba Lazarević
2 godine prije

Neka si Zapad lijepo isprinta te pare, ako im fale. A ne vjerujem da uopće primjećuju, koliko su se naprintali u zadnje dvije godine.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Hrvatska sve dugove moze placati kapima znoja von Anemicnog, ali je problem njega dovesti da radi poso od kojega se znoji, on uvijek trazi kruha bez motike. Zato je njegov znoj visestruko vredniji od zlata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI