Neke izraelske akcije ‘protiv međunarodnog prava’

Josep Borell
28 komentara

Izrael ima pravo na samoodbranu, ali neke od odluka koje je njegova vlada donijela suprotne su međunarodnom humanitarnom pravu, izjavio je u utorak povjerenik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

“Izrael ima pravo na odbranu, ali to mora biti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. A neke odluke su u suprotnosti s ovim međunarodnim pravom”, rekao je Borrell u Omanu, gdje je prisustvovao zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova EU i Vijeća za saradnju u Zaljevu.

I EU i GCC osudili su terorističke napade Hamasa, primijetio je Borrell, ali i osudili sve napade na civile, zatražili hitno oslobađanje svih talaca i pozvali Izrael da poštuje međunarodno pravo i ne blokira isporuku hrane, vode ili struju civilnom stanovništvu Gaze.

Dva bloka su također zatražila od Izraela da otvori “humanitarne koridore” od Gaze do Egipta, kako bi civili mogli napustiti teritoriju prije izraelskih zračnih napada odmazde. Činilo se da su Borrellove primjedbe upućivanje na izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta od ponedjeljka kojom je naredio “potpunu opsadu” Gaze.

“Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno”, rekao je Gallant izraelskim medijima. “Mi se borimo protiv ljudskih životinja i ponašamo se u skladu s tim.”

Više medija također je citiralo Gallanta koji je u utorak rekao da je “ukinuo sva ograničenja” s izraelskih pravila o angažmanu protiv Gaze.

Izrael je započeo zračne napade na palestinsku teritoriju nakon što je Hamas, koji kontrolira veći dio Gaze, u subotu poslao komandose duboko na izraelsku teritoriju. Tri dana teških sukoba rezultirala su najmanje 900 mrtvih Izraelaca i najmanje 830 mrtvih Palestinaca, prema vlastima u zapadnom Jerusalemu i Gazi, respektivno.

Neposredno prije nego što je Gallant najavio “opsadu”, EU je objavila da će staviti 691 milion eura (728,8 miliona dolara) u pomoć Palestinskim vlastima na pregled i obustaviti sva plaćanja na čekanju, navodeći “razmjere terora i brutalnosti protiv Izraela i njegovog naroda” od Hamasa. Borrell je kasnije ” razjasnio ” te primjedbe i napomenuo da će se pomoć nastaviti, jer bi njeno obustavljanje značilo “kažnjavanje cijelog palestinskog naroda” i štetiti interesima EU u regionu.

BorelleuHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
6 mjeseci prije

Kako to “neke” pa u biti sve šta rade i Izrael i EU birokrati i USA u zadnjih 30-ak godina je PROTIVNO MEDJUNARODNOM PRAVU a da ne pominjem ghadosti poput paljenja Biblije i Kurana koje je skoro svakodnevno u Skandinaviji…..

Ukratko
6 mjeseci prije

Svakakva stoka zivi u lijepoj nam našoj…

DUŠAN
6 mjeseci prije

Ursula i EU su davali pomoć.palestincima ,a Rusi oružje preko Irana !! Hoće li Rusi sada spasiti Palestince,mogli bi ih evakuirati u Rusiju,Rusija preogromna i gotovo prazna !!!

Istina
6 mjeseci prije

Neće Ursula skakutat jer ima osječaj krivnje koji joj je dan od malog kaplara njoj i cijeloj naciji.
A cijeli svijet zbog ludog kaplara odnosno njihov pripadnika naroda stalno se ispričava Židovima. Još kada uzmemo da drže financije i sve ostalo Gaza će biti humano raseljenjena uz salonske povike nije to baš uredu ali šta da radimo.
Bitno je da malo zeleno smeće stalno kritikuje Rusiju i traži pare koje se dijele na relaciji USA, GB, EU i kuća u Toskani.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Palestinci naprave masakr Židovima: “Ratni zločin! Životinje! Teroristi!”
Židovi naprave isti takav masakr Palestincima: “Djela su protivna međunarodnom humanitarnom pravu”

Ukratko
6 mjeseci prije

Zasto se ne smije spomenuti rusija u ovom kontekstu?
CENZURA !!!????

Jadranka S.
6 mjeseci prije

Da su ljudi budni/svjesno osvješteni nebi bilo ni mržnje ni rata. 
Sve je igra valova. 
Valovi koji su zaboravili da su more (dio koji je zaboravio da je cjelina), pa sanjaju… 
Val koji se sjetio da je more, ne sudjeluje u igri valova.

Buničar
6 mjeseci prije

Ne zelim braniti izraelce jer su pocinili dovoljno zla palestincima. Medutim ubijanje svega ispred sebe od strane hamasovih komandosa stvarno je prelazak crte. Ucesnik sam rata, vidi sam poprilicno sra*ja (od svih ukljucenih strana) ali ubijanje zena i djece je prelazak crte. Da sam na mjestu izraelskih vojnika neznam dali bih imao milosti za neprijateljsku stranu. Naravno pri tome ne mislim na zene i djecu. Sjecam se slucaja kada je jedan palestinac kao izbjeglica dosao u Europu. Nastanio se je, pronasao posao i nasao curu. Cura je zatrudnjela i lik je odlucio da je posalje svojoj obitelji (mislim bas u Gazu) da tamo rodi. Ono sto cura nije znala je da joj je “dragi” stavio bombu u prtljagu (kontrole su tada bile daleko slabije). Avion je srusen i svi putnici i posada su poginuli. Bez obzira na krivicu izraelaca, takav fanatizam nadilazi granice razuma…

eks
6 mjeseci prije

Borelj prećutkuje da protiv Rusije u Ukrajini ratuje 13 privatnih vojnih kompanija iz Evrope. Ako se ovome doda i najnovija izjava Stoltenberga , upućena Ukrajincima “Vaš rat je naš rat” , onda je sve jasno.

Nekoime
6 mjeseci prije

Cionisti i nacisti, …isti, …isti

R M
6 mjeseci prije

Baš gledam ove + i -. Mosad radi punom parom za minuse. Čudno da nisu imali informacije da će Hamas da napadne, iako im je i Egipat to dojavio.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa maksimalno što mogu su ih sankcionirali ! Vele im – no , no .

Bezimeni
6 mjeseci prije

Jel i varšavski geto bio protiv ‘protiv međunarodnog prava’? A geto u Gazi je u skladu sa međunarodnim pravom?

Steve
6 mjeseci prije

Dok sedi u Briselu, nikad tako nešto ne bi rekao, ali u Omanu bi to bilo poželjno. EU mišovi…

Darko
6 mjeseci prije

Pizda ti materina, koje neke, sve su protiv međunarodnog prava..

Max
6 mjeseci prije

Sve,

Branko
6 mjeseci prije

Neke izraelske akcije ‘protiv međunarodnog prava’ – iju, grozno!A gdje su sankcije, zamrzavanje imovine, zabrana sportistima da se takmiče…?

Sardelino
6 mjeseci prije

Od 1948 g. Izrael se nalazi o vodama kršenja međunarodnih zakona. Po Međunarodnom kaznenom sudu ilegalno je doseljavanje i gradnja naselja na okupiranim području neke države. MKS takav čin tretira kao ratni zločin.
Zar nije hrvatska umalo kažnjena za ratni zločin prekomjernog ili ” prekomjernog” granatiranja Knina. Ovo što Izrael radi u Gazi vjerojatno ovi na sudu nemaju obilježeno u popisu ratne terminologije, znaju da je više od prekomjernog granatiranja ali ne znaju ili ne smiju to imenovati pa će vjerojatno ostati bez osude.

Sardelino
6 mjeseci prije

Zelenski je nešto tužan. Ljubomoran je što on i Ukrajina nisu na naslovnim stranicama.
Da ga se ne zaboravi, nepozvan je uletio na neki skup i počeo nešto pričati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI