”Nema naznaka” da Rusija planira napad na NATO

Jens Stoltenberg
9 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u srijedu da ta organizacija “nema naznaka” da Rusija priprema “ofanzivne vojne akcije” protiv nje. Dok je Kijev optužio Rusiju da je pokrenula raketni napad na Poljsku, Stoltenberg je rekao da je projektil vjerovatno ukrajinski.

Govoreći nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, Stoltenberg je rekao da je eksploziju u kojoj su u utorak poginule dvije osobe u blizini poljskog sela Przewowdow “vjerovatno izazvao ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane”.

“Nemamo naznaka da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a”, dodao je on.

Za eksploziju je odmah okrivio Rusiju ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji ju je nazvao “ruskim napadom na kolektivnu sigurnost” NATO-a, čiji je članica Poljska.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ovo objašnjenje “malo vjerovatno”, a poljski predsjednik Andrzej Duda odlučio je da ne poziva na hitne konsultacije prema članu 4 NATO ugovora, opisujući eksploziju kao “nesreću” koju je vjerovatno izazvao ukrajinski projektil.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je analiza krhotina na mjestu eksplozije pokazala da je nju izazvao projektil iz sistema protivvazdušne odbrane S-300, sistema iz sovjetske ere koji je postavila Ukrajina.

Stoltenberg je rekao da, iako je projektil bio ukrajinski, “za to nije kriva Ukrajina”. Rusija, nastavio je, “snosi krajnju odgovornost, jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”.

Incident se dogodio usred baraža ruskih raketnih udara na ukrajinske komandne centre i ciljeve energetske mreže. Udari su takođe prekinuli internet i telefonske veze širom zemlje i ostavili “oko deset miliona Ukrajinaca” bez struje, rekao je Zelenski u sredu.

NATOPoljskaprojektilrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

zaboravio je dodati ,da je projektil “vjerovatno ” ispalio kriminalac partner iz ukraine kojeg oni podrzavaju i financiraju i koji je odmah izjavio da su rusi napali poljsku i da treba aktivirati clanak 5 natoa

tihobl
1 godina prije

Jutros su englezi poslali 10 dronova prema Krimu. Rusi su odgovorili sa X-101 po vecem dijelu bivse Ukrajine. Prica se nastavlja. Vidjecemo hoce li englezi opet raketirati neku clanicu NATO.

tihobl
1 godina prije

Зеленски: Ако преживимо ову зиму дефинитивно ћемо победити у овом рату.

Umpah Pah
1 godina prije

A čigove su

govornice

di banda palamudi ?

Karma
1 godina prije

Degenerik Jens na drogama

ForSale
1 godina prije

Hahaha. A ja sam kriv kad razbijem lopova koji mi krade u kući??? Mrš govna anglosaxonska!

Max
1 godina prije

Nikad ih nije ni bilo. Sve je bila NATO propagand.

Bruno
1 godina prije

Lipi moj, da ste proveli sporazume iz Minska, sada bi u Ukrajini narod živio normalno, ali ovako je bolje po tvom mišljenju. Rusi su krivi. Idi na onaj otok i zakopaj se jer ti je manijak pobio prko 70 mladih ljudi. Koliko si nesposoban i beskrupulozan a ti taj zločin nad vlastiom mladeži i ne smeta. Analni otvoru jedan!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI