Nemiri u Belfastu i dalje se nastavljaju

Nemiri u Belfastu
9 komentara

Policijski službenici opremljeni zaštitnom opremom zasuti su kamenjem, petardama i vatrometom tijekom najnovije noći nemira u Sjevernoj Irskoj u petak. Kao odgovor na to, protiv demonstranata su raspoređeni vodeni topovi.

Nemiri u Belfastu ušli su u drugi tjedan, unatoč pozivima na mir i jedinstvo, koji dolaze od političkih i vjerskih vođa. Navodno je tijekom nemira više od 74 policajca ozlijeđeno. Nije jasno koliko je prosvjednika, ako ih je uopće bilo, ozlijeđeno u nasilju.

 

Sukobi između policijske službe Sjeverne Irske (PSNI) i nasilnih prosvjednika zabilježeni su u petak u zaljevu Tiger, lojalističkom području na sjeveru Belfasta, kao i New Lodgeu, nacionalističkom području.

U jednom je trenutku policijska linija bila na meti automobila, kojeg su demonstranti zapalili i gurnuli prema policajcima. Slična taktika krađe automobila i paljenja korištena je tijekom napete srijede navečer, kada su prosvjednici u zapadnom Belfastu uništili autobus.

PSNI je koristio oklop i policijske pse te je rasporedio vodene topove za smirivanje nemira. Sukobi su se nastavili usprkos pozivima nekih političara, poput predstavnika DUP-a Gavina Robinsona, na prekide masovnih okupljanja, uključujući prosvjede, zbog smrti vojvode od Edinburgha.

Nezadovoljstvo u Sjevernoj Irskoj prošli je tjedan preraslo u nasilje. Potaknuo ga je post-Brexitov dvosmislen status Sjeverne Irske u britanskoj trgovini s EU, koji Uniji omogućuje oporezivanje robe koja dolazi preko Irskog mora. Unionisti se osjećaju iznevjerenima uvjetima sporazuma, rekavši da oni potkopavaju identitet Sjeverne Irske.

Ulje na vatru dodala je i odluka da se protiv članova irske republikanske stranke Sinn Feinneće podnijeti kaznene prijave, zbog nepoštivanja ograničenja Covid-19 tijekom sprovoda kontroverznog aktivista i bjegunca iz zatvora Bobbyja Storeya.

IRAPSNISjeverna Irska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
2 godine prije

Živjela nezavisna Sjeverna Irska !!
(pa da vidimo)

Antiglobalist
2 godine prije

Ima li što o događanjima u Iranu,nakon izraelskog terorističkog čina na iranskom nuklearnom postrojenju ??

Zvrk
2 godine prije

hm, kritike radi az cjepiva, odmrznuo se sukob u sj.irskoj, umro je princ metuzalem, optužbe za rasizam u dvorima. kao da se sapuna daska nekadašnjoj imperiji.

Bok123
2 godine prije

Slučajni neredi se odmah guše, polovi se nekoliko članova i onda gutanamo. Ovo je igrokaz.

bauštelac
2 godine prije

živimo u prebolesno vrijeme pa cjeli život mi prolazi u neredu napet ko promovka

magi
2 godine prije

Kako li ce Bog imati posla sa zlim vladarima ovoga svjieta o kako li ce pasti vlast zloga

sokre
2 godine prije

podržavam sve oblike protesta pa čak i nasilne koji se provode protiv plandemije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI