Nova čelnica Sjeverne Irske predviđa glasovanje o izlasku iz Velike Britanije

Michelle O’Neill
21 komentar

Michelle O’Neill je izjavila da se šest okruga suočava s “desetljećem prilika”

Michelle O’Neill, prva irska nacionalistica koja je ikad imenovana za čelnicu Sjeverne Irske, rekla je kako očekuje da će se referendum o irskom jedinstvu održati u sljedećih 10 godina. U intervjuu za Sky News u nedjelju, O’Neill je istaknula da se njezina kampanja temeljila na tome da bude “prva ministrica za sve”.

”Ja sam netko tko želi biti ujedinitelj. Ja sam netko tko želi okupljati ljude”, naglasila je. Na pitanje slaže li se s izjavom svoje stranačke čelnice Mary Lou McDonald da je Ujedinjena Irska ”nadomak dodira”, za razliku od prošlih godina kada se ujedinjenje činilo kao da je desetljećima daleko. O’Neill je rekla kako vjeruje da Sjeverna Irska svjedoči ”desetljeću prilika”.

”Postoji toliko stvari koje mijenjaju sve stare norme: priroda države, činjenica da nacionalistički republikanac nikada nije trebao biti prvi ministar. Sve to govori o toj promjeni”. Prema odredbama Sporazuma na Veliki petak, koje su potpisane između vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Irske 1998. kako bi se okončalo desetljeća sektaškog nasilja, državni tajnik za Sjevernu Irsku trebao bi pozvati na graničnu anketu ili referendum o ujedinjenju Irske, ako “većina glasača glasovanjem odluči da se Sjeverna Irska želi ujediniti s ostatkom Irske, odnosno o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva”. U zapovjednom dokumentu, kojeg je prošli mjesec potpisala suparnička Demokratska unionistička stranka (DUP) istaknuto je da će budućnost regije u Ujedinjenom Kraljevstvu biti sigurna desetljećima i da “nema realnih izgleda za odluke o osamostaljenju”. Međutim, O’Neill je rekla da bi “apsolutno osporila ono što je britanska vlada navela u dokumentu”.

O’Neill, potpredsjednik nacionalističke stranke Sinn Fein, pobijedila je na izborima u subotu. Rekla je da pobjeda “predstavlja novu zoru” za Sjevernu Irsku i izjavila da je njen cilj postizanje ujedinjene Irske. O’Neill je prva imenovana ministrica od svibnja 2022., kada je Irska skupina za ujedinjenje nakon izbora postala najveća stranka u Skupštini Sjeverne Irske (Stormont) od 90 mjesta. Međutim, DUP je spriječio O’Neilla u preuzimanju dužnosti,. DUP je bojkotirao saziv skupštine u znak prosvjeda zbog pravila trgovanja nakon Brexita. Stranka je isto tako izjavila da su trgovinska ograničenja potkopala odnos regije s Britanijom, učinkovito osakativši zakonodavstvo, koje se oslanja na sporazum o podjeli vlasti, kako bi funkcioniralo.

Prije O’Neill bilo je 11 uzastopnih unionističkih čelnika, koji su bili na čelu vlade Sjeverne Irske, otkako je Stormont uspostavljen prije 103 godine. Sinn Fein ima deklarirani cilj postizanje ujedinjene Irske, dok DUP želi da ona ostane dijelom Ujedinjenog Kraljevstva. Referendum o ponovnom ujedinjenju Irske može se održati samo prema odluci britanske vlade.

Michelle O'neillSjeverna IrskaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Ne postoji nikakva sjeverna Irska. Postoji samo komad okupirane Republike Irske.

ljena bitanga
2 mjeseci prije

Oou how yes no! Škote su pokrali, a Sjeverna Irska bu izašla i još se ujedinila s Irskom !
Ako hoda kao patka, glasa se kao patka, izgleda kao patka…!

Raskoljnikov
2 mjeseci prije

Za slobodu se treba izboriti, nikakav referendum (kojeg jedino britanska vlada u Londonu može odobriti) tu neće ništa riješiti. A i svi ti tzv. nacionalisti i Škotske i SJ. Irske žele izlazak i VB samo da bi se opet vratili u divnu i krasnu EU. Eto ti njihovog nacionalizma i borbe za slobodu.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Logicno.com sa lažim protiv istine.

Max
2 mjeseci prije

Napokon otočka političarka koja nije gabor.

Gad
2 mjeseci prije

Ne idete vi nikamo.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Ništ od svega …

Roccos
2 mjeseci prije

Bilo bi pravo čudo kad bi sjeverni Irci prevazišli već vjekovno međusobno inaćenje i nadgornjavanje (baš kao,nažalost,Slaveni) uzrokovano,da se ne lažemo,ponajviše vjerskom podjelom na katolike i protestante.

BlueZg
2 mjeseci prije

Mašala 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Pajdo Kluz
2 mjeseci prije

Neka potra nase hrvate nazad. Fale mi. Vratite se dobri nasi hravti

Steve
2 mjeseci prije

E moji Kelti, imate vi nešto slično sa Slovenima…

Babilon
2 mjeseci prije

Bit će i to uskoro!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI