UK najavljuje ‘najveći ikada’ paket vojne pomoći Ukrajini

Velika Britanija i Ukrajina
29 komentara

Velika Britanija je otkrila planove za pružanje najvećeg paketa britanske vojne pomoći Ukrajini. Premijer Rishi Sunak službeno će predstaviti novi plan pomoći kada u utorak otputuje u Varšavu na razgovore sa svojim poljskim kolegom Donaldom Tuskom.

Paket je procijenjen na 500 miliona funti (617 miliona dolara) i uključivat će više od 400 vozila, 60 čamaca i neotkriveni broj projektila dugog dometa Storm Shadow, saopćeno je iz Sunakovog ureda , nazivajući ga “najvećom opskrbom ikada vitalne municije.” Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će SAD odobriti vojni i paket pomoći Kijevu vredan 61 milijardu dolara.

“Odbrana Ukrajine od brutalnih ambicija Rusije je od vitalnog značaja za našu sigurnost i za cijelu Evropu”, tvrdi Sunak. „Ako Putinu bude dozvoljeno da uspije u ovom agresorskom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici.

Najnovija runda naoružanja donijet će vojnu pomoć Londona Kijevu na 3 milijarde funti samo ove godine. Takođe će uključivati ​​1.600 udarnih i protivvazdušnih projektila i skoro 4 miliona komada municije za malokalibarsko oružje.

„Današnji paket će pomoći da se osigura da Ukrajina ima ono što im je potrebno da se bori protiv Rusije“, rekao je Sunak. “Ujedinjeno Kraljevstvo će uvijek igrati svoju ulogu na čelu evropske sigurnosti, braneći naše nacionalne interese i stojeći uz naše saveznike u NATO-u.”

Saopćenje dolazi dva dana nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio dugotrajni nacrt zakona o hitnoj potrošnji koji uključuje 61 milijardu dolara dodatne pomoći Ukrajini. Američki predsjednik Joe Biden obećao je u ponedjeljak da će brzo povećati isporuke oružja Kijevu nakon što Senat odobri zakon o potrošnji, što bi se moglo dogoditi već u utorak.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ostala je bez sredstava za Ukrajinu ranije ove godine, nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u paketima pomoći koje je odobrio Kongres. Prekidi u podršci Washingtona, daleko najvećeg dobrotvora Kijeva, doveli su do nestašice municije koja se okrivljuje za neuspjehe na bojnom polju posljednjih mjeseci. Druge članice NATO-a i EU odgovorile su pojačavanjem svojih obaveza pomoći, kao što je paket od 500 miliona eura koji je Njemačka dala prošlog mjeseca.

Šef britanske odbrane Grant Shapps pozdravio je činjenicu da je London bio prvi saveznik koji je Ukrajini dao rakete dugog dometa i “moderne” tenkove. „Sada idemo još dalje“, rekao je on u saopštenju. “Nikada nećemo dozvoliti da svijet zaboravi egzistencijalnu bitku koju Ukrajina vodi, a uz našu trajnu podršku, oni će pobijediti.” Dodao je da će posljednja runda pomoći Ukrajini dati ono što joj je potrebno da potisne ruske snage i “vrati mir i stabilnost u Evropi”.

Ukrajinski lideri su navodno manje optimistični po pitanju potencijalnog uticaja dodatnog zapadnog naoružanja. Račun američke pomoći od 61 milijarde dolara – skoro 100 puta veći od najnovijeg poklona Velike Britanije – vjerovatno neće “dramatično promijeniti situaciju Kijeva na prvoj liniji fronta”, objavio je Financial Times u ponedjeljak, pozivajući se na neidentifikovane ukrajinske zvaničnike i vojne analitičare.

Rishi SunakUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
10 dana prije

Indijac razoružava Britance…

”Britanija ne bi mogla održati sukob protiv Rusije više od dva mjeseca” – zamjenik načelnika stožera obrane, general pukovnik Rob Magowan

P.S.
”Svaki takav sukob vodio bi se zajedno sa saveznicima iz NATO-a, koji bi “kolektivno mogli nadmašiti Rusiju, a ne samo s Velikom Britanijom”. – ministar obrane Shapps
Izgleda da Britanci svoje nade polažu u svoje NATO saveznike.
A ko i ne bi…
I ja bi!
Otkad sam saznao da će Estonija pobijediti u ratu s Rusijom.
“Rezultat ruskog napada bit će naša vojna pobjeda – 20.000 mrtvih na njihovoj strani i samo 1.000 na našoj”, rekao je šef estonskih obrambenih snaga general Martin Herem.
Doduše, general je objasnio da je riječ o hipotetskoj prijetnji ratom. Pa možemo odahnuti…
Inače, estonska vojska ima 7.000 ljudi. Sudeći prema dnevnim ukrajinskim gubicima, Estonci bi potrajali oko tjedan dana.

Pero
10 dana prije

Budala indijska,rezultat če biti samo tisuče mrtvih Ukrajinaca i nešto manje Rusa.Skoro su izbori u Indiji pa se budala neka tamo kandidira kao dijaspora.

nastran
10 dana prije

Ukrajina da potisne ruske snage i “vrati mir i stabilnost u Evropi”?!?!? ovaj treba pod hitno kod psihijatra

tihobl
10 dana prije

Pesto miliona sunakova zena trozi na cipele i torbice.
Nije se nesto pretrgao.

xyz
10 dana prije

Kad nije bilo dosta svo naouružanje, kojeg je zapad u Ukrajini nakupljao deset godina, neče ni ove nove tranše išta promjeniti. Rusi če se još više zauzeti i pobrigati, da to sve lepo pretvore u odpadno gvožđe. A ruske čeličane imat če povečan biznis i izraditi nove oklopnike za rusku armiju.

nekoime
10 dana prije

Riši će poslati 500 oklopljenih rikši…

oli
10 dana prije

Trebaju Ukrajincima poslati 500000 holograma koji ce zamjeniti prave vojnike

Hogar
9 dana prije

Haha gamad white trash mogu samo kredite dat ukro plavusama. Koji looseri u ukri. Pusu anglima i rusima a mogli su lijepo imati bez zapadne GMO gamadi
JBG

Hogar
9 dana prije

Kad britti porinu ratni brod onda ga moraju vaditi na suhi dok jer pusta more na stellamorte propelera. Porka mizeria

Max
9 dana prije

Kome oni pomažu tomr pomoći nema.

gogo
9 dana prije

kakav idiot moraš biti da ideš ginuti za klauna i angloameričko smeće …

tuf
9 dana prije

Sunak dobio radni nalog sinkronizirati se s Maticom pa je najavio povećanje izdvajanja za vojne svrhe na razinu 2.5% BDP-a. Naravno, najava je popraćena floskulama o prijetnji osovine zla koju čine Rusija, Iran i Kina – ksenofobično ih opisujući kao države koje “imaju drukčije vrijednosti od nas”. Maltene kao da se poslužio krilaticom o untermenschu. Jer treba demoniziranjem neprijatelja narod pripremati na nadolazeću eskalaciju.

Lucija, prva
9 dana prije

Sunak: “Mi ćemo britansku odbrambenu industriju staviti u ratni režim.

Jedna od centralnih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe municije da industrija bude u stanju da je brže proizvodi – rekao je Sunak tokom zajedničke konferencije za novinare u Poljskoj zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Rojters….”

Lucija, prva
9 dana prije

“U Poljskoj je u toku aktivna evakuacija poginulih i ranjenih vojnika NATO trupa koje su primećene pre nekoliko dana na Dnjepru. Ovu informaciju potvrđuju podaci „Flightradara24“, koji ukazuju na dolazak francuskog aviona u avio-bazu i odlazak britanskog A330MRTT. >>Udari protiv plaćenika Ovo se dogodilo zbog napada Oružanih snaga Ruske Federacije na centre za obuku operatera bespilotnih letelica, privremene baze jedinica Oružanih snaga Ukrajine, nacionalnih formacija i stranih plaćenika od 13. do 19. aprila… Evakuacija NATO trupa iz područja Dnjepra liči na ponavljanje događaja iz Odese, gde su prošle godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije zadale snažan udarac Kijevu napavši hotel „Mrija“, u kome su bili smešteni ukrajinski vojnici i francuski plaćenici. Bilo je toliko mrtvih da su tela transportovana kopnom i vazduhom. >>Uništen štab Oružanih snaga Ukrajine Na Dnjepru su Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale hotel u blizini vojnog aerodroma, gde se nalazio štab Oružanih snaga Ukrajine. U njemu su bili i vojnici… Čitaj više »

Gad
9 dana prije

Praćke su isto u paketu?

Schwarze Hunderte
9 dana prije

Nema UK više snaga za takvo što ….

Zvone
9 dana prije

Te pare koje se daju Ukrajini bile bi bezvredni papir ako ne bi ostatak svjeta još uvjek podržavao dolar i funt.

Dante
7 dana prije

Ova hazarska mafija je gecrkt hahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI