„Neprijateljski“ Zapad odlaže plaćanje ruske energije

Putin - Ruski gas
31 komentar

Banke iz neprijateljskih zemalja ne plaćaju na vrijeme, kaže Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da određene zapadne zemlje ne plaćaju na vrijeme isporuku ruske energije.

„Banke iz većine „neprijateljskih“ zemalja odlažu transfer plaćanja“, rekao je šef države.

Prema Putinovim riječima, uprkos pozivima da se smanje isporuke energije, zapadne nacije priznaju da ne mogu bez ruskih energetskih resursa. Oni na taj način „podižu cijene i destabilizuju tržište“, rekao je on, upozoravajući da će Moskva preusmjeriti svoju energiju na istok.

Pokušaji Zapada da troše zalihe energije neizbježno će uticati na cjelokupnu globalnu ekonomiju, rekao je Putin, dodajući da u Evropi trenutno ne postoji racionalna zamjena za ruski gas.

„U početku su ozbiljni stručnjaci i analitičari upozoravali i javno govorili da je ubrzanu zelenu tranziciju nemoguće sprovesti u praksi bez velikih troškova. Ovako je sve ispalo u praksi“, rekao je on. „A sada postoji divan razlog da prikriju sopstvene pogrešne procjene i za sve okrive Rusiju.“

Ruski predsjednik je naglasio da je već postavljen zadatak da se u plaćanju energenata prijeđe na nacionalne valute i da se postepeno udalje od dolara i eura.

„Generalno, namjeravamo da radikalno povećamo učešće obračuna u nacionalnim valutama u spoljnoj trgovini. A ključni zadatak ovdje je da pripremimo naše devizno tržište za takvu tranziciju, tako da se svaka strana valuta može slobodno i u potrebnom iznosu zamijeniti za ruske rublje.

Putin je takođe postavio tri ključna zadatka za blisku budućnost za naftnu i gasnu industriju zemlje. Prije svega, neophodno je obezbjediti održivo snabdijevanje energetskim resursima domaćeg tržišta i povećati snabdijevanje ruskih potrošača, rekao je on. Drugo, izvoz treba diverzifikovati i preorijentisati na brzorastuća tržišta na jugu i istoku. Treće, naredio je razvoj duboke prerade nafte i gasa.

EnergijagasplaćanjePutinrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
2 godine prije

Za početak ide odlaganje plaćanja, a kasnije ide odbijanje plaćanja. Zapadom vladaju američki gangsteri i psihopate, koji su poznati po pljačkanju drugih država. Ruska tolerancija neprijateljskog ponašanja zapada nema racionalno objašnjenje, jer zapadni gangsteri samo silu poštuju, a sve drugo smatraju slabošću. Naivnosti Rusa nema kraja .

gigi pinna
2 godine prije

Ajde da vidimo tko će prvi trepnuti – ako ti tvrdiš da možeš bez Zapadnog tržišta zavrni više taj plinovod. Nije ti valjda žao ovih mrzitelja svega ruskog?

Sir Oliver
2 godine prije

Grijem se i imam toplu vodu zahvaljujući ruskom gasu ( Austrija ).Al daj molim te zatvori sve Evropi a ja ću se snaći.

radoznalo_mače
2 godine prije

Sve se vraća, sve se plaća, vrijedi za svih, pa i za zapadne partnere. Nitko neće ostat dužan, riješit će ih drug Putko.

Šele
2 godine prije

Nevezano za ćlanak,kasnim malo za potonuli ruski brod, pošto volim pratiti ratne brodove, avione i ostale zanimljivosti, odavno znam da je taj brod bio teret Rusima, prevaziđena tehnologija,stari tip raketa,koje se mogu oboriti, nije bio za popravku,preskupo održavanje,a već Rusi imaju manje i efikasnije brodove,mislim da su ga namjerno žrtvovali,a razlog ,sad imaju izgovor da osvoje Odesu i ostatak obale Ukrajine,

2 godine prije

ukrajina navodno trazi 8 mld. eura mjesecno uzdrzavanje od eu. kazu da cak nije ni za vojsku vec za normalne troskove drzave, mirovine i place.

Franciska Z
2 godine prije

Predsjednik Biden je ove godine obećao dodatnih 15 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u Europsku uniju u obliku LNG-a, dok se EU obvezao stvoriti potražnju za 50 milijardi kubičnih metara US-ranog LNG-a godišnje “do najmanje 2030.”.

Prije međusobnih obećanja, Europa je već početkom ove godine postala najveći kupac US-ranog LNG-a, uzimajući rekordnih 12,5 milijardi kubnih metara u obliku super-ohlađenog goriva.

Ali postoji problem. Potražnja, posebno iz Europe, ove godine će naglo porasti: Wood Mac očekuje da će europski LNG dodati 25 metričkih tona do kraja 2022. Globalna opskrba, s druge strane, predviđa se povećanje od 17 milijuna tona.

Znakovi ove neravnoteže već su vidljivi kod US-ranih.

Prošlog tjedna cijene prirodnog plina dostigle su najvišu razinu u 13 godina, a dok su neki analitičari za to krivili rast cijena ugljena, rekordni izvoz LNG-a svakako je pridonio trendu.

Max
2 godine prije

Novac diktira sve,

Jomla
2 godine prije

Kako su naši stari govorili ako nema volje za dogovor: TRAK PARE-TRAK ROBA! Sve ostalo je Zeleniš (Sviranje qrcu, ma znate šta mislim 😀 )!

rade
2 godine prije

Holandska vlada je izmedju ostalih objavila da se plin nece placati u rubljama.Ocekuje se da ce to biti zajednicki stav EU,jer misle da Rusija ne moze bez njihovih para.Ne znam da li mogu ili ne,ali bi trebali u slucaju ne placanja po Ruskim zahtjevima zavrnuti ventil.A ako vremenom dodju u situaciju da se vise ne mogu izboriti sa sankcijama onda ce raspaliti nuklearne rakete po neprijateljskim zemljama.Zapad je toliko arogantan da uopste ne racunaju da je to moguce.

2 godine prije

Zavrni plin..Skladišta su i onako blizu nule popunjenosti zive od onog sto ide kroz cijevi…

Ruby
2 godine prije

Ma platio bi zapad ali eto Putin kaže u rubljima. Ček malo da skupimo..😁😁

Minn
2 godine prije

Kako da im plate kad ne znaju kako izgledaju Rublje.

Tristan
2 godine prije

Putinu bi moralo biti jasno, do sada, da taj navodni Zapad, ili njegovi predstavnici imaju istu taktiku kao Zeleni. Odugovlačenje, da bi na kraju rekli ne. Ne vjerujte im ništa.

Zoran
2 godine prije

Anders klovnu zapadnjači

Davko
2 godine prije

Prije bih bilo zločinalki zapad

Issa
2 godine prije

Slušajući EU hvata me pomalo smijeh.Te angloameričke pudlice kažu:ne želimo više ovisiti o Ruskom plinu i nafti!Bravo,sada će te ovisiti o Američkom plinu ali po dvostrukoj cijeni!
Kažete Rusi “siluju”,tek će da vidite kako Ameri “siluju”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI