Netanyahu je ignorirao upozorenja sigurnosnih službi

Benjamin Netanyahu
21 komentar

Sami dužnosnici također su pogrešno procijenili prijetnju od Hamasa, fokusirajući se umjesto toga na Iran i Hezbollah, izvijestio je list

Izraelske sigurnosne službe mjesecima su upozoravale premijera Benjamina Netanyahua da njegova domaća politika potiče opasna politička previranja, izvijestio je u nedjelju New York Times. Dužnosnici su navodno naglasili da unutarnja nesloga slabi sigurnost zemlje i jača izraelske neprijatelje.

Izvješće je bilo dio ispitivanja onoga što je dovelo do najnovijih neprijateljstava između Izraela i Gaze. U jednom trenutku u srpnju premijer se čak navodno odbio sastati s višim generalom koji je pokušavao prenijeti upozorenje na prijetnju na temelju tajnih obavještajnih podataka.

Istodobno, NYT je ocijenio da su sami izraelski predstavnici sigurnosti kontinuirano pogrešno procjenjivali prijetnju koju predstavlja Hamas, uključujući i u tjednima koji su prethodili napadu na izraelski teritorij 7. listopada koji je rezultirao smrću do 1400 ljudi.

Novine su izvijestile da je izraelska vojna obavještajna služba od svibnja 2021. vjerovala da militantna skupina nije zainteresirana za napade velikih razmjera iz Gaze, već da umjesto toga planira napad na Zapadnoj obali, gdje kontrolu drže palestinske vlasti, koje su suparnik Hamasu.

Također je stajalo da su i Netanyahu i vrhunsko izraelsko sigurnosno osoblje podcijenili prijetnju od Hamasa i nisu posvetili dovoljno resursa za suzbijanje toga jer su vjerovali da Iran i libanonska militantna skupina Hezbollah predstavljaju veću opasnost za židovsku državu.

U rujnu su najviši izraelski dužnosnici došli do zaključka da bi Izrael mogao biti napadnut na nekoliko frontova u nadolazećim tjednima ili mjesecima od strane milicijskih skupina koje podržava Iran. Međutim, o mogućem napadu iz Gaze tada nije bilo riječi.

Drugi razlog uspjeha iznenadnog napada ranije ovog mjeseca, prema medijskom izdanju, bila je činjenica da su američke obavještajne agencije uglavnom prestale pratiti skupinu, vjerujući da Izrael upravlja prijetnjom koju predstavlja.

U međuvremenu, dok su mnogi visoki izraelski dužnosnici prihvatili odgovornost za svoju propuste u prosudbi, premijer Netanyahu je to oklijevao učiniti, umjesto toga opetovano je upirao prstom u svoje vojne i obavještajne šefove jer nisu predvidjeli i upozorili ga na Hamasove planove.

U nedjelju je objavio još jednu objavu na X (bivši Twitter) okrivljujući svoju vladu što nije spriječila napad 7. listopada. Međutim, nakon što je dobio negativnu reakciju, Netanyahu ju je izbrisao i objavio drugu poruku u kojoj je naveo “Bio sam u krivu” i obećao da će u potpunosti podržati šefove izraelskih sigurnosnih agencija.

HamasIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Svedočenja od 7. oktobra otkrivaju da je izraelska vojska gađala sopstvene građane pa čak i svoje vojne baze. Izraelska vojska je dobila naređenje da granatira izraelske kuće, pa čak i njihove sopstvene baze, pošto su ih 7. oktobra preplavili militanti Hamasa. Koliko je izraelskih državljana za koje se kaže da su „živi spaljeni“ zapravo ubijeno prijateljskom vatrom? Nekoliko novih svedočenja izraelskih svedoka o iznenadnom napadu Hamasa 7. oktobra na južni Izrael dodaje sve više dokaza da je izraelska vojska ubijala svoje građane dok se borila da neutrališe palestinske naoružane napadače. Tuval Eskapa, član bezbednosnog tima za Kibuc Be’eri, uspostavio je telefonsku liniju za koordinaciju između stanovnika kibuca i izraelske vojske. On je za izraelski list Haarec rekao da su, kako je počeo da se širi očaj, „komandanti na terenu doneli teške odluke – uključujući granatiranje kuća sa njihovim stanarima kako bi eliminisali teroriste zajedno sa taocima“. U odvojenom izveštaju objavljenom… Čitaj više »

Max
5 mjeseci prije

On tvrdi drukčije.

Rudar
5 mjeseci prije

Mda, i nikome ne pika oko da su u Izraelu tjednima bile ogromne demonstracije protiv njega, i vidi sad, eto rata, nitko više da pusti glas protiv njega, kako poznato.

gigi pinna
5 mjeseci prije

Moš’ si misliti – doklegod je na vlasti u zatvor ići neće. Pa se zato okružio “židovskim”, točnije hazarskim, (Smotrič bijelji od Haalanda, LOL!) džihadistima. Odjednom prosvjedi protiv njega prestali.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Dokufcili ste sa ovim Hebrejima. Hamasovci nisu ušli u Izrael kad su napali, to je njihova zemlja okupirana od strane Hebreja. Celu gazu sravnao, sve pobio pravi genocid hvatate se za hamas – napravio genocid. Hamas je bio u svoju zemlju po rezoluciji 1967, koja je okupirana od Hebreja genocidasa.

Гавран
5 mjeseci prije

Ilon mask je sve svoje satelite i zemaljske stanice ustupio Izraelcima.

Gabriel
5 mjeseci prije

Ovaj nečovjek koji je promjenio prezime u Netanyahu pokazuje da mu laž i lažno predstavljanje nije strano, a ni korupcija mu nije strana jer ima optužnicu i za korupciju. Cinjenica je da 07.10. obrana Izraela nije reagirala i nije zaštitila svoje građane, ali “obrana” Izraela vec tri tjedna ne staje ubijati djecu i civile u Gazi.
Pitanje je zasto svijet taj genocid dozvoljava i zasto nema optužnice za ratni zločin.

Hattori Hanzo
5 mjeseci prije

Ono kad kontroliraš obadvije strane pa pričaš šuplje priče.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“…razlog uspjeha iznenadnog napada ranije ovog mjeseca, prema medijskom izdanju, bila je činjenica da su američke obavještajne agencije uglavnom prestale pratiti skupinu, vjerujući da Izrael upravlja prijetnjom koju predstavlja”

🧐🤨🧐😖😖

Not exactly.

Zorule
5 mjeseci prije

Btutalan intervju sa Scott Ritterom na YT-u

Monumental Oversight: Unveiling a Colossal Miscalculation | Scott Ritter

Herc
5 mjeseci prije

Dobar je stari Ben , čim je opet izabran znao sam da će vući vrhunske poteze i učiniti gomile korisnih stvari. Pravi vođa i gromada od čovjeka.

Antee
5 mjeseci prije

Sve je ovo NAZIonistički šou za opravdanje genocida Palestinaca.
Šta je 5000 granata/raketa protiv Izraela?
Rusi to ispale do marende na Ukrope, svakog dana već 600 dana.
A Hamas je to ispalio…i to je to…ma ko bi to išao napraviti a zna de će židovi krenut i sve sravnit sa zemljom…nema takvog idiota.
I oni blesavi videi kako Hamas tobože dronovima nešto gađa, ima neku jebenu paraglajder tehniku i ostale idiotarihe…ako se sjećate slična produkcija (by Mossad) je bila i ona tobožnjeg ISILovog ubijanja ‘taoca’ (ono u kavezima s narandžastim tutama)kad je od ISILa trebalo napraviti Vojsku Zla.
Tako je sad i Hamas izgovor da se ubije 4000 djece…gamad cionistička licemjerna i tu foru prodaju po medijima…

Kancer
5 mjeseci prije

Niti je Izrael bio neiformiran glede hamasovih priprema niti je te pripreme ignorirao, postupanje je bilo smišljeno kako bi se imalo opravdanje za konačno protjerivanje palestinaca iz Gaze i Zapadne obale na neku tamo Golansku visoravan. Zna to vrlo dobro i Zapad (USA i GB) samo se prave mutavi…

Gabriel
5 mjeseci prije

Jedino sto je on ignorirao je istina, jedino što poznaje je laž.

Gabriel
5 mjeseci prije

“Priča da obavještajne službe Izraela nisu znale, to su priče za lakovjerne. Izraelske službe su to znale, one su to dostavile onome kome su trebale dostaviti, a tu prije svega mislim na premijera. Međutim, on je procijenio da je to trenutak da se obračuna s Hamasom i da tako zaštiti svoju poziciju. U Izraelu su prije ovog napada dugo trajale demonstracije te se Izrael podijelio na dva dijela zbog poteza njihovog premijera Benjamina Netanyahu. Nastojeći zaštiti sebe, premijer Netanyahu krenuo je u ustavne promjene kojima je htio postići da Kneset bude nadređen Vrhovnom sudu, odnosno da Kneset gdje Netanyahu ima većinu može poništiti odluke Vrhovnog suda, koji ga je vrlo lako mogao ili će ga vrlo lako osuditi zbog raznoraznih koruptivnih afera u koje je bio uključen. Ovaj napad je bio prilika da se Izrael ujedini, da prestanu podjele, jer kada imate vanjskog neprijatelja, onda unutarnje podjele nestaju.” Ali ovo… Čitaj više »

Drago
5 mjeseci prije

Hazarsko govno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI