Netanyahu je izazvao paniku planom da zatvori izraelski vazdušni prostor za Jordan zbog kašnjenja aviona

Netanyahu
10 komentara

Prošle nedjelje je Benjamin Netanyahu potvrdio da je njegova posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkazana zbog „poteškoća“ u vezi sa prelijetanjem Jordana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu planirao je narediti zatvaranje vazdušnog prostora zemlje za letove iz Jordana prošle nedjelje nakon što je Amman povukao odobrenje za planirani Netanyahuov let preko jordanskog vazdušnog prostora do Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), javlja hearijski list Maariv.

Prema dnevnom listu, premijer je preduzeo taj korak bez konsultacija sa kabinetom ili vazduhoplovnim zvaničnicima, koji su se navodno uspaničili zbog tog poteza, kojim bi se prekršio mirovni sporazum između Tel Aviva i Amana iz 1994. godine, kao i izraelski vazduhoplovni sporazum sa nizom zemalja.

Direktor izraelske uprave za civilno vazduhoplovstvo Joel Feldschuh navodno je pokušao da spriječi sprovođenje naloga preplavivši kancelariju premijera (PMO) gomilom relevantnih zahtjeva.

“Bilo je zaista na ivici. Nemate pojma kakva bi međunarodna šteta bila nanijeta Izraelu da se ova direktiva sprovela na terenu”, citirao je Maariv neimenovani izvor.

Izvor je tvrdio da se Netanyahu očigledno predomislio u vezi sa direktivom samo nekoliko minuta prije nego što je trebalo da stupi na snagu prošlog četvrtka. PMO još uvijek nije komentarisao ovo pitanje.

Ministar odbrane Benny Gantz, sa svoje strane, osudio je Netanyahuovu navodnu namjeru da zatvori izraelski vazdušni prostor kao nešto “štetno za izraelsku nacionalnu bezbjednost”.

“Netanyahu je vođen ličnim, političkim motivima, a njegovi postupci su u suprotnosti sa izraelskim diplomatskim sporazumima. To samo pokazuje da je u potpunosti izgubio sposobnost dobrog prosuđivanja i čini sve da pazi na sebe umjesto na zemlju,” tvrdio je Gantz.

Izjava je uslijedila nakon što je Jordan odbacio putanju leta Netanyahuovog aviona vezanu za UAE nakon izraelskog poteza da otkaže posjetu jordanskog prestolonasljednika jerusalimskoj džamiji Al-Aksa.

Jordanski ministar spoljnih poslova Aiman al-Safadi rekao je za CNN da je Aman “ljut” na Izrael nakon otkazivanja posjete prestolonasljednika Huseina bin Abdulaha džamiji zbog spora oko bezbjednosnih aranžmana na tom mjestu.

Netaniahu je pak tvrdio da su veze Tel Aviva i Amana pozitivne i da „Jordanu trebaju dobri odnosi s nama ni manje ni više nego nama sa Jordanom“.

Mirovni ugovor između Izraela i Jordana 1994. godine reguliše odnos između dve zemlje, koji se s vremena na vreme zaoštre, uglavnom zbog tenzija u džamiji Al-Aksa. Dvije države zaključile su sporazum o omogućavanju letova da prelaze njihov vazdušni prostor 8. oktobra 2020.

Avio prevozIZRAELJordanNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sotonyahu
3 godine prije

Samoproglašena famtomska država nastala na otimanju svete Palestinske zemlje je krivac za svo zlo koje se događa na zemaljskoj kugli.
Oni su ti koji su osmislili WWI, WWII, itd., i dok oni budu printali novac i kontrolirali medije svijet će i dalje grcati u bijedi neimaštini i ratovima, to treba svima biti jasno.

RENEW
3 godine prije

Kako je mogoče, da nekateri Izraelce povezujejo s Hiksi?
Hiksi so nasprotniki boga Enkija, ki naj bi ustanovil Mezopotamijo?
Je res to, da smo bili pred prihodom Enkija na ravni jamskega človeka? Ali pa je to laž in so Egipčani in tudi Indijanci častili sonce kot boga?

Max
3 godine prije

Ganzov opis Netanyahua je točan Egoističan opasan i štetan. Kakve bi poslijedice bile da je naljutio još i Jordan koji se tradicionalno dodvorava Izraelu? krajnnje štetne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI