Netanyahu ne isključuje mogućnost preventivnog napada na Iran

Netanyahu - Iran
177 komentara

Prošlog mjeseca izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je odluku Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Vijeća o neproduljenju embarga na oružje za Iran, nazvavši tu odluku ”skandaloznom” dodajući kako će njegova zemlja nastaviti suradnju sa Sjedinjenim Državama, kako bi spriječila ono što je nazvao “iranskom agresijom”.

Izrael nije isključio mogućnost preventivnog napada na Iran, upozorio je premijer Benjamin Netanyahu tijekom održavanja dana sjećanja u utorak za sve poginule u Jom-Kippurskom ratu 1973.

“Preventivni napad vrlo je ozbiljna stvar. Znam da smo, ako Iran poželi otvarati svoje baze na sjeveru, spremni za borbu protiv njih. Ovo je izravna lekcija iz rata Jom-Kippura”, primijetio je Netanyahu, tvrdeći da će “učiniti sve kako bi zaštitio državu Izrael; što isto tako znači i neisključivanje mogućnosti preventivnog napada”.

Premijer je nastavio iznositi svoja razmišljanja o ”moći koja je na njihovoj strani”, rekavši da je ta moć ono što je “donijelo mir s Jordanom i Egiptom, kao i sporazume s UAE-om i Bahreinom”.

“Moć koja će donijeti mir s dodatnim državama. Moć i ustrajnost omogućit će nam pravilno nošenje s krizom uzrokovanom koronavirusom”, nastavio je Netanyahu.

Tijekom spomen-obilježja izraelski predsjednik Reuven Rivlin upozorio je da “naše žrtve koje smo izgubili” u ratu ni na koji način ne smiju biti zaboravljene i da se takvo što ne smije nikada ponoviti.

“Borio sam se na bojišnicama u tom strašnom ratu i evo nas danas. Dobro se sjećam kako smo taj rat dobili. U rovovima smo se borili, rame uz rame”, naglasio je Rivlin, pozivajući na nastavak obnove ugovora između javnosti i izabranih predstavnika kao i na “pomirbu među ljudima” radi nacionalne sigurnosti.

Zaželio je svojoj naciji neka bude snažno usmjerena na cilj. Sada trenutno je cilj pobjeda nad virusom.

Ministar obrane Benny Gantz tijekom službe primijetio je da je koronavirus zatekao Izrael nespremnim, što je bilo vrlo slično ratu Jom-Kippur ili takozvanom Listopadskom ratu, kojeg su 1973. vodile koalicija arapskih država predvođena Egiptom i Sirijom i Izrael, koji je na kraju pobijedio.

“Nismo isprva reagirali kako smo trebali, ali i ovoga puta ćemo pobijediti”, izjavio je Gantz.

Embargo na uvoz i izvoz oružja Iranu

Sredinom kolovoza izraelski premijer osudio je odluku Vijeća sigurnosti UN-a zbog odustajanja od produljenja embarga na oružje Iranu, nazivajući tu odluku ”skandaloznom”, dodajući da će Tel Aviv i dalje usko surađivati sa svojim saveznikom Sjedinjenim Državama, kako bi pobijedio ono što je okarakterizirao kao “iransku agresiju”.

Dian Triansyah Djani, predsjednik UNSC-a od srpnja, rekao je kako Rezolucija nije dobila potreban broj glasova za usvajanje, jer su je samo SAD i Dominikanska Republika prihvatile, dok su Rusija i Kina prigovorile, uz čak 11 suzdržanih zemalja.

Incident s Natanzom

Napetosti između dviju zemalja eskalirale su tijekom prošlog ljeta, nakon što su se u lipnju pojavili izvještaji u vezi s tim da je Izrael taj koji je odgovoran za ogromnu eksploziju u Natanzu u Iranu, nakon koje je uništeno jedno cijelo postrojenje za proizvodnju centrifuga, koje se koriste u preradi nuklearnog materijala.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz uzvratio je na tvrdnje o navodnoj izraelskoj umiješanosti, rekavši kako “sve vrijeme svatko može biti sumnjičav u vezi s nama, no kako nije svaki događaj koji se odnosi na Iran povezan s nama”.

Tijekom nastavljenih verbalnih i diplomatskih prepirki, Tel Aviv je tvrdio kako Iran nastoji nabaviti nuklearno oružje radi širenja terorizma u tom području, čime bi izravno želio ugroziti izraelsku nacionalnu sigurnost.

Teheran je odgovorio izjavom o tome da je izraelska vojna umiješanost u Siriji, Libanonu, na teritoriju Palestine i u Iraku ilegalna te da je Izrael stvarna opasnost za mir i sigurnost na tom području zbog toga što on već posjeduje nuklearno oružje.

Benjamin Natanjahuiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
177 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

E kad bi UN i Izraelu uveo embargo na uvoz – izvoz oružja, tada bi se moglo reć da u svijetu postoji neki minimum međunarodnog prava.

Istražuj
3 godine prije

“… Netanyahu ne isključuje mogućnost preventivnog napada na Iran …”

Evo ga!
Stvari polako izlaze na cistac!
Dakle CIonisti namjeravaju napraviti neki veci picvajz uskoro – jer im “stamparija para” odlazi u p.m…
Smijesno je cak da “koordinacija” izmedu ratova na tom prostoru…

  1. rat izmedju Armenije i Azerbedzana (dakle Azeri “napadaju” – i to upravo u trenutku kada Armenija ima puno borbenu spremnost, zbog vjezbi sa CSTO – sto je suludo! )
  2. a sada nam “filantrop” Netanyaho (kome je “mesia” satanistickog Habada, zlocinac Schneerson javno spocitao da “nije dovoljno uradio na dolasku Moschiaha”) – priprema “iznenadjenje” tj – napad na Mahdija (Iran)…

Prozirna zvaka…

Anam
3 godine prije

Da nema ciomafije sve bi u svijetu izgledalo puno bolje za sve Nas. Ovako vojno-narko-banko-farmako mafija određuje sve još, ako ima ono cio e to ja Bingo.

davor3
3 godine prije

MOSKVA, 29. rujna ……rekao je u utorak šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Naryshkin, CIA i Pentagon umiješani u bjeloruske nemire. ****************** “Prema dostupnim podacima, ekstremistički protivnici sadašnjih bjeloruskih vlasti koji se skrivaju u inozemstvu smišljaju plan provokacije velikih razmjera, koja bi uključivala uhićenje, ozljedu ili čak ubojstvo jednog od uglednih članova katoličke crkve,” Primijetio je Nariškin. ******************  “Cilj je rasplamsati protuvladine osjećaje među katolicima i potaknuti ih na aktivnije sudjelovanje u uličnim prosvjedima,” Sjedinjene Države miješaju se u vjersku situaciju u Bjelorusiji i nastoje uvući katoličke zajednice u protuvladine prosvjede, smatra Sergej Nariškin.  “Prema dostupnim informacijama, Sjedinjene Države otvoreno se miješaju u vjersku situaciju u Bjelorusiji, nastojeći suprotstaviti pravoslavne i katoličke kršćane. Pokušavajući povući Vatikan, do sada demonstrirajući suzdržanost, u bjeloruska zbivanja, Amerikanci nastoje uključiti katoličko svećenstvo u antivladine prosvjede “, rekao je, dodajući da SAD poziva katoličko svećenstvo da iznese kritike bjeloruskih vlasti i koristi vjerske događaje, uključujući… Čitaj više »

SULE
3 godine prije

Izraelci su davno trebali izvršit udar na Iran da ih nije sprecio SAD a sad idu izbori pa se poklopilo da Trump dobije priliku za rat koji bi mu možda donio pobjedu jer zidovi su gospodara politicara u SAD-e sad ćemo vidjeteta šta su pripremili?Možda i hezbollah ide u paketu?

Ante
3 godine prije

Sada ce da kukmacu erđini trolovi za masni burek.
😂😂😂

Dokurčilomi
3 godine prije

Blizu. Blizu je 2026.

Ante
3 godine prije

Imali ste priliku u par ratova sa nama pa vam nesto nije islo, razbili smo arape ko beba zvecku.
😂😂

davor3
3 godine prije

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Vatikan da se pridruži Sjedinjenim Državama u osudi kršenja navodnih vjerskih sloboda u Kini, rekavši da bi Katolička crkva trebala biti na čelu borbe za osnovna ljudska prava u Kini….

Pompeo pokušava izazvati vjerski rat u Ukrajini, u Bjelorusiji i Kini.

Kad su Turci pretvorili muzej Aja Sofijai pretvorili u džamiju Pompeo je prešutno to odobravao.

PROTIV UN-politike
3 godine prije

Velika i snazna Turska bila bi stabilizator za mir na bliskom istoku.

Alex
3 godine prije

Kada se sukobe,bit ćemo pametniji. Perzijanci su ratnički narod.

Vrane
3 godine prije

Bar više neće gnjaviti sa Koronom kada počne treći svjetski rat. Svako zlo za neko dobro 😂😂😂😂😂

Emiliano Zapata
3 godine prije

Sad se moramo bojati ww3, kako bi zaboravili da su nam uskracena sva ljudska prava, te da nebi spominjali kako nam treniraju djecu pod maskama da drze distancu dok se polagano guse…

Frodo
3 godine prije

Pobijedit će koronu imunitetom krda. Stvarno junački. Da imaju samo jednog pravog susjeda bili bi manji od makovog zrna.

ijefwiugwiugtniuwerg
3 godine prije

A kad će Nosferatu preventivno udariti po onima koji redovito, jednom u stoljeću, prave genocid nad rusima? Pa neće nikada jer je bruder sa Natijem.

vinko
3 godine prije

Norvezanin, glavni za NATO je izjavio da je vrijeme doslo da Gruzija udje u ovaj vojni savez protiv Rusije.
Rusija bi morala uci u Gruziju prije nego sto udje u nju neprijatelj ako misli postojati.
Takva je bila i politika za vrijeme ili uoci drugog svj. rata.

burt
3 godine prije

govori se o protu korona mjerama u Australiji, Munchenu, Madridu a ne govori se da je u Izraelu uveden lockdown, škole i supermarketi su zatvoreni, nema kretanja dalje od 500 metara od kuće, uvedene su vojne i policijske kontrolne točke, hapse se oni koji prekrše anti korona mjere, policija je razbila demonstracije u Tel Avivu, ako je sve covid zavjera struktura čiji su eksponenti SAD, Izrael i V. Britanija zašto je onda najgore stanje s koronom baš u te tri države ako se izuzme Brazil, u Aziji je najgore stanje s koronom u Izraelu i Iranu i baš se sad govori o mogućoj krizi i ratu, teoretičari zavjere nisu objasnili zašto su zdravstveni dužnosnici Irana i Izraela izjavili da je u tijeku drugi val covida a te dvije države su na potpuno suprotnim političkim i vojnim stranama

3 godine prije zadnji put uredio burt
Dalmatinac
3 godine prije

ako netenjahu ima muda da raketira iran i pri tome ne dobije adekvatan odgovor od irana ,onda skidam kapu izraelu na mudima, niko im nemože ništa.

Kon
3 godine prije

Ako je istina da Izrael razmišlja o nekom preventivnom ili preemptive udaru onda je to vrlo ozbiljno. Izrael se pokazao kao država koja ostvaruje sve svoje zamisli i Iran bi se trebao zamisliti nad ovom izjavom. No bitnije je pitanje zašto Izrael želi povući tako radikalan potez. Rat s Iranom je neizvjestan, skup i štetan za Izeael. Što je to toliko bitno da bi se Izrael odlučio na rat? Ostavljam malo prostora mrziteljima svega i svačega prije nego ponudim odgovor. Pa Iran hoće doći do atomske bombe, a stalno ponavlja da mu je cilj uništiti državu Izrael. Da li je to normalno promišljanje državnika?

shumadinac
3 godine prije

@Piretis
Šta priča čika shumadinac…

gigi pinna
3 godine prije

To će se i dogoditi ako Narančasti Pavijan dobije drugi mandat.
A onda će zio-naziji dobiti ono od čega strahuju najviše – uključivanje svojih kopnenih snaga, koje se nisu u stanju boriti niti sa Hamasom, a kamoli sa Hezbollahom.
Satanyahu serucka jer je pod pritiskom svog pravosuđa…

ijefwiugwiugtniuwerg
3 godine prije

Ivo, kad će naš preventivni???

Tadija
3 godine prije

Putin je naglasio,da u slucaju napadnu Rusiju,nece gadjati niti razarati gradove vec ciljati proizvodjace ratova,a to su London city i cionisti.

FATIH
3 godine prije

MALO MORGEN,KOPILE HAZAESKO
SELAM IRANSKOM NARODU!!💚💚💚💚

mario
3 godine prije

HR SOTT NET: Libanon može preživjeti samo ako se Hezbollah razoruža
OVO JE PRIJE 3 GODINE IZJAVILA S.ARABIJA I S NJOM SE SLOŽIO IZRAEL, MOŽDA JE TO POZADINA EXPLOZIJE U BEJRUTU I NJIHOV SKRIVEN CILJ

Max
3 godine prije

Nije Izrael mirotvorac nego agresor a ako taknu u Iran gorko bi se pokajali Iran je sila nije to Palestina.

mario
3 godine prije

IMBEX.HR
U Hrvatskoj se prosječno živi 78 godina, a umrli od korone prosječno imaju 76 godina

loki
3 godine prije

Hvala ti što nas sa svakom izjavom podsećaš na to kakav si “čovek”.

Kuga
3 godine prije

Zasto mi tabet zablokira r kad pocmem pista komentar na logicnom. . Odnosno treba mu 10 sekundi da upise slovomkoje sam pritisnuo

Mali Mujo
3 godine prije

Ovaj Netanyahu me likom podsjća na ortodoksnog FRANKENSTAINA ili Drakulu. Pogledajte samo kako mu oči svijetle kada govori o ubijanju.

3 godine prije zadnji put uredio Mali Mujo
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI