Netanyahu obustavlja reformu pravosuđa

Benjamin Netanyahu
7 komentara

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečnih prosvjeda koji su se održali širom Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je obustavu kontroverzne reforme pravosuđa, nakon mjeseci masovnih prosvjeda diljem zemlje. U izjavi koju je izjavio danas u tijeku dana, Netanyahu je rekao da je zapovjedio “timeout” za kontroverzni zakon do nakon stanke u Knessetu, kako bi “dao stvarnu priliku za pravi dijalog”.

Osudio je “manjinu ekstremista koji su spremni rastrgati našu zemlju na komadiće, vodeći nas u građanski rat i pozivajući na odbijanje služenja vojske”, što je nazvao “užasnim djelom”.

Ranije su lokalni mediji izvijestili da je izraelski premijer tijekom noći o tome dugo razgovarao sa svojim političkim saveznicima. Reforma je ključni zahtjev ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira. Njegova stranka Otzma Yehudit ima samo šest mjesta u Knesetu, ali ako napusti vladajuću koaliciju, Netanyahu će izgubiti većinu i morati raspisati nove izbore.

Najava dolazi nakon što je Netanyahu smijenio svog ministra obrane Yoava Gallanta, koji je osporio reformu, tvrdeći da prijeti nacionalnoj sigurnosti. Taj je potez dodatno potpirio prosvjede, a stotine tisuća ljudi izašlo je na ulice diljem zemlje. Kako su se prosvjedi intenzivirali, što je rezultiralo sukobima s policijom, izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je vladajuću koaliciju “neka odmah zaustavi donošenje zakonskog teksta”, dodajući da nemiri prijete nacionalnoj sigurnosti, gospodarstvu i društvu.

Najveći izraelski radnički sindikat, Histadrut, pozvao je na opći štrajk u ponedjeljak. Štrajk je zatvorio međunarodnu zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu, velik dio izraelskog zdravstva, pa čak i veleposlanstva i konzulate diljem svijeta.

Reforma je trebala ograničiti ovlasti Vrhovnog suda da presuđuje protiv zakonodavne i izvršne grane vlasti, dok je vladajućoj koaliciji dala većinu u odboru koji imenuje suce. Prijedlog je naišao na žestoko protivljenje, a protivnici su reviziju opisali kao napad na demokraciju.

IZRAELNetanyahuReforma pravosudja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Kod nas se donosi gomila nakaradnih zakona, a narod šuti i šuti.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Reforma je trebala ograničiti ovlasti Vrhovnog suda da presuđuje protiv zakonodavne i izvršne grane vlasti, dok je vladajućoj koaliciji dala većinu u odboru koji imenuje suce.” Kod nas je to odavno odrađeno. Ustavni sud je najviši sud u RH, i može poništiti bilo koju odluku svih drugih sudova i vratiti suđenje na početak. Ustavne suce bira politika, tj. izglasavaju ih u Saboru. Prije godinu i pol dana EU je odrezala Poljskoj financijsku sankciju od milijun eura dnevno zbog slične problematike. Poljska je, naime, osnovala novu instituciju Disciplinsko vijeće u okviru reforme pravosuđa koje je zaduženo za disciplinske postupke protiv sudaca Vrhovnog suda i za žalbene postupke protiv sudaca redovnih sudova. EK je u tužbi tvrdila da novi disciplinski režim ne jamči neovisnost i nepristranost vijeća čiji su članovi suci koje je izabralo Nacionalno vijeće za pravosuđe. To se, pak, vijeće sastoji se od 15 sudaca koje bira Sejm, donji dom… Čitaj više »

Herc
1 godina prije

Protivnici Netanjahua pored izraelskih mašu pederskim zastavama i vijore transparente u kojima je obučen kao robijaš a do njega Trump i Putin. nije me baš to zanimalo ali sad znam da je to dobro što je stari Ben opet na vlasti.

DEDA
1 godina prije

OVCE SU NAJAČE KAD POSTANU LAVOVI.TKO JE NAJAČI?NAROD,NAROD,NAROD OVCE NAŠE.OVI IZ ČISTOĆE I DOKTORI SU MOGLI UCIJENIT VLADU REPUBLIKE RVACKE DA PLAĆE BUDU PREVELIKE ALI KOD NAS JE JOŠ UVIJEK ROBOVSKI I PATRIJARHALNI MENTALITET PA NERAZUMIJEMO DA SMO MI VLAST A NE VLADA.

nonwo
1 godina prije

Israeli Protests Live: Tel Aviv Embassy In India Goes On Strike After Instruction From Labour Union
youtube

TIMES NOW
2,99 mil. pretplatnika

Max
1 godina prije

Narod je pobijedio.

tri p
1 godina prije

Možda malo prerano veselje, kako kaže autor ovdje, to je time out i drugi mediji prenose da je to samo odgoda. Odustajanje i odgoda su dvije različite stvari, neće Benjamin odustati tako lako, za ono što je optuživan nema zastare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI