Netanyahu reaguje na mogući nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda

Benjamin Netanyahu
31 komentar

Nalozi za hapšenje ili bilo koji drugi koraci koje poduzima Međunarodni krivični sud (ICC) protiv izraelskih zvaničnika neće utjecati na vojnu operaciju zemlje u Gazi, ali će stvoriti “opasan presedan”, upozorio je premijer Benjamin Netanyahu.

Ranije ove sedmice, britanski novinar Douglas Murray objavio je članak u New York Postu u kojem tvrdi da MKS, koji istražuje Hamasov upad u Izrael 7. oktobra i odgovor jevrejske države na njega, planira pokrenuti pojedinačne slučajeve ratnih zločina protiv Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i jedan od najviših vojnih komandanata zemlje, najvjerovatnije načelnik generalštaba.

Netanyahu je u petak podijelio Murrayev članak na X (bivši Twitter), insistirajući da sve dok je on na vlasti, “Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa svoje inherentno pravo na samoodbranu”.

“Prijetnja da se zarobe vojnici i zvaničnici jedine demokratije na Bliskom istoku i jedine jevrejske države na svijetu je nečuvena. Nećemo mu se klanjati”, rekao je.

Izraelska vojna operacija u Gazi je “pravedan rat protiv genocidnih terorista”, koji će se nastaviti sve dok se ne postigne pobjeda, insistirao je premijer.

„Iako MKS neće uticati na akcije Izraela, on bi postavio opasan presedan koji ugrožava vojnike i zvaničnike svih demokratija koje se bore protiv divljeg terorizma i bezobzirne agresije“, upozorio je on.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, broj poginulih u izraelskim zračnim napadima i kopnenoj ofanzivi u palestinskoj enklavi već je dostigao 34.388 ljudi, a 77.437 je ranjeno. Kampanja je pokrenuta kao odgovor na upad palestinske oružane grupe Hamas u Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci.

MKS je još 2021. godine pokrenuo istragu o navodnim ratnim zločinima izraelske vojske i palestinskih oružanih grupa na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi. Istraga pokriva događaje od 2014. Sud sa sjedištem u Hagu insistira na tome da su kršenja počinjena tokom izraelsko-palestinskog sukoba eskalacije koje su uslijedile nakon napada 7. oktobra također su u nadležnosti njegove istrage.

Izraelski Kanal 12 izvijestio je prošle sedmice da je Netanyahuova vlada znala za moguće naloge MKS-a čak i prije Murrayjevog članka i održala je “hitnu raspravu” o tom pitanju u uredu premijera u kojoj je učestvovalo nekoliko ministara i pravnih stručnjaka.

Izrael nije član MKS-a i ne priznaje njegovu jurisdikciju, ali Palestinci su se toj organizaciji pridružili 2015. Ako se raspišu potjernice protiv Netanyahua i drugih izraelskih zvaničnika, 124 države članice MKS-a bile bi obavezne da ih uhapse ako zatvore nogom u svojim zemljama.

Benjamin NetanyahuICCIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
duki
14 dana prije

Ovaj narcisoidni-bolesnik skupa sa svojom koljačkom klikom je uspio zapečatiti sudbinu izraela kao države ! Kad-tad po x-ti put u povijesti ! Uzalud Ultra moderni IDF – F 22-35 merkave, praćke kupole patrioti NUKSICE !! Tajne,javne službe ,sve pada u vodu kada 400 milja krene @¡!, BRAVO BIBI !!!

Metabaron
14 dana prije

“Vrana vrani oci ne vadi”.

Ico
14 dana prije

Netanijahu treba otkipčati šlic, izvaditi Qrac, te se popišati na tzv međunarodni sud koji je zločinačka tvorevina.

Ico
14 dana prije

Tzv međunarodni sud je zločinačka tvorevina, protuljudski smrad!

Ico
14 dana prije

Očekujem “pičvajz” na potezu BiH – Srbija ( Sandžak) – Crna Gora – Kosovo !
Lp oz USA.

Josip
14 dana prije

Kakvo hapsenje, gada odmah izvesti pred zid i streljati.

Nekoime
14 dana prije

UN i međunarodna zajednica služe isključivio zaštiti Izraela. Tako piše u Starom zavjetu, izdanje 1947.

Ico
14 dana prije

Netanyahu, tzv kaznenom sudu u Haagu pokaži ” srednjak”.

Ico
14 dana prije

Netanyahu je legenda, Židove su u srednjem vijeku naseljavali u Bosnu da “podignu” gospodarstvo. Židovi su radišni i pošteni!

Pero
14 dana prije

Baš me zanima ko bi se usudio hapsit Židova,čista utopija pa da i sve Palestince poubijaju.

tuf
14 dana prije

Netanyahu, pose*em ti se na grobu smeće fašističko. Da te vidim uživo ne bih bio ovako kulturan. Golim rukama bih te zadavio i osmjehom dočekao zatvor ili smrt od strane tvojih plaćenika.

Max
14 dana prije

Taj mari za sud koliko i vrag za posvećenu vodu.

Tito
14 dana prije

Nabijem i njega i izrael na ovaj moj

Nenad
14 dana prije

Bog vas glada sotonjare i kada on odluči vas kazniti (ako budete imali sreće prije Irana) neće vas se niko ni sjećati …

Nenad
14 dana prije

Non stop pišem da njihovo društvo svakog dana preuzimaju sve veće psihopate koji znaju da idu u pogrešnom smjeru ali i dalje idu u tom smjeru jer je to BOLEST jača od njih i da vode Hazare u nestanak a mogli bi pokušati stvoriti rezervnu državu za sebe na nekom djelu svijeta mada je i to skoro nemoguće … pokušali su na Ruskoj zemlji tzv ukraini ali ne ide. NIJE NI NJIMA LAKO🤣🤣🤣🤣P.S. NE SUOSJECAM DA ME NE BI NEKO KRIVO SHVATIO🤣🤣🤣

Karma
14 dana prije

Mentalni bolesnik i njegov jahve sotona koji zove druge Goyim

Hogar
14 dana prije

Psihopati kabale

hugo
14 dana prije

Natovci ce ga zastiti

tango
13 dana prije

Sta si ti novi svetac,jedi govna skupa s ostalima,klatno kad dostigne maximum najopasnije je kad se vraca.

Josip
13 dana prije

Neitanahua treba rijesiti jedan posteni agent s propuhom izmedu usiju, a ne jos gnjidu hraniti i vuci po sudovima.

žile29
13 dana prije

Vidi ti ovog hrabrog židova odmah kmeče i zove Bidena neka ga spasi pred sudom al sudit ce tebi bog za svih 15000 mrtvih djeca al bogami i vlastiti narod kad se završi ovaj genocid u Gazi!!!

Herc
13 dana prije

Što mislite ako padne izrael ko je sljedeći,zato vazda između dva govna za Izrael i staroga Bena
Dok god su inženjeri doktori zauzeti Izraelom linija baltik,poljska,mađarska ,slovenija jadran je sigurna
a zapadno od toga rata će bit ,kad? za 5 ili 55 godina ali će ga bit ,rat za opstanak ili mi ujedinjeni katolici i pravoslavci ili oni doktori inženjeri

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI