Netanyahu se zavjetovao da neće dopustiti nuklearni Iran, čak i po cijenu izraelskih trzavica s SAD-om

Benjamin Netanyahu
9 komentara

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će se vratiti iranskom nuklearnom sporazumu, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustrajava da “ne smije biti povratka na prethodni nuklearni sporazum”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi kako vjeruje da za zemlju nema veće prijetnje od “egzistencijalne prijetnje koju predstavljaju iranski pokušaji naoružavanja nuklearnim oružjem”, izvještava Haaretz.

“Bilo da nam prijeti izravno istrebljenjem kao mala i koncentrirana država s atomskim oružjem ili desecima tisuća projektila potpomognutih prijetnjom nuklearnog odvraćanja, to je prijetnja koja prijeti nastavku cionističkog pothvata i protiv ove prijetnje moramo se boriti bez predaha“, rekao je Netanyahu.

Govoreći u utorak na ceremoniji dolaska šefa Mossada Davida Barnee, Netanyahu je otišao toliko daleko da je priznao da bi radije prekinuo sporazum sa Sjedinjenim Državama nego što bi vidio “Iran naoružan nuklearnim oružjem”.

“Govorio sam to svom prijatelju 40 godina, [američkom predsjedniku] Joeu Bidenu, i rekao sam mu: ‘S dogovorom ili bez njega, nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći da spriječimo Iran u naoružavanju nuklearnim oružjem”, rekao je Netanyahu.

Pozivajući se na tekuće bečke pregovore usmjerene na vraćanje sporazuma JCPOA, inače poznatog kao Iranski nuklearni sporazum, u njegov izvorni oblik, na koji se Biden zavjetovao nakon stupanja na dužnost, Netanyahu je dodao:

“Ako trebamo odabrati, nadam se da se to neće dogoditi, između razmirica s našim velikim prijateljem SAD-om i uklanjanja egzistencijalne prijetnje, uklanjanje egzistencijalne prijetnje pobjeđuje.”

Naglasio je da Izrael mora “učiniti sve, mislim sve kako bi osigurao da Iran ni u kojem slučaju ne nabavi nuklearno oružje”. Izraelski čelnik također je pozvao na nastavak tajnih operacija protiv Irana.

Kao odgovor na Netanyahuovu izjavu, ministar obrane Benny Gantz rekao je da će, iako “Iran predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti i svjetskom miru,” bilo kakve “nesuglasice [između Izraela i SAD-a] rješavati izravnim privatnim dijalogom, a ne provokacijama, što bi moglo naštetiti sigurnosti Izraela.”

Netanyahu je otvoreno želio spriječiti ponovno pridruživanje Washingtona sporazumu JCPOA, sporazumu koji je jedno od glavnih vanjskopolitičkih obećanja Joea Bidena.

“Ne bi trebalo biti povratka na iranski nuklearni sporazum iz 2015., sporazum koji je do temelja neispravan”, izjavio je Netanyahu ranije.

Bečki pregovori

Beč je bio domaćin petog slijeda pregovora o JCPOA-i s Iranom, u pokušaju vraćanja sporazuma u njegov izvorni oblik. Nakon što je sredinom svibnja završen četvrti slijed, strane su izrazile oprezni optimizam da je sporazum blizu sklapanja.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi rekao je da su se strane dogovorile održati stručne i tehničke konzultacije te da će i izraditi nacrt sporazuma.

Stvorene su tri radne skupine; dvije rade na ukidanju američkih sankcija i nuklearnim pitanjima, dok treća proučava slijed koraka potrebnih za obnovu nuklearnog sporazuma. JCPOA, dogovoren 2015. godine, Washington je jednostrano napustio 2018. godine, nakon čega su SAD ponovno uvele sankcije Teheranu.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ostaje miran i da ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje. Međutim, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump odustao od dogovora, Teheran je najavio da će obustaviti poštivanje JCPOA.

Teheran je postupno počeo obogaćivati uran na 20 posto, iznad razine od 3,67 posto utvrđene sporazumom.

Prema IAEA, iranske zalihe obogaćenog urana procjenjuju se na 22. svibnja oko 3.241 kg. To daleko premašuje ograničenje od 202,8 kg postavljeno JCPOA-om.

iranIranski nuklearni sporazumjoe bidenNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
2 godine prije

Samo je pitanje kako uvjek bude izabran ? a preetilo mu se korupcijom, utajom, zatvorimm…

2 godine prije zadnji put uredio piždro
bius
2 godine prije

Iranu uran ne treba u terorističke svrhre, isključivo za razvoj kulture i očuvanje tradicije.

FATIH
2 godine prije

HAZARSKI UBICA I GOVNO!
RECI KOLIKO HAZARI DRZE NUKLEARNIH BOMBI U SVOJIM BUNKERIMA????

Weteran
2 godine prije

Iran nikako ne sme doći u operativni posed nuklearnog oružja!

Moshe
2 godine prije

ode bibi sad će Izrael imat Hercegovca za presjedmika a Novosađanina za premijera

Max
2 godine prije

Bit će rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI