Nijemcima je rečeno da se pripreme za novi rat s Rusijom

Boris Pistorius
52 komentara

Njemačka bi trebala biti spremna da odgovori na mogući ruski napad, upozorio je ministar odbrane Boris Pistorius. On je rekao da se Njemačka i njeni saveznici u NATO-u moraju posvetiti jačanju svojih vojnih sposobnosti da bi se pripremili za takav scenario.

U intervjuu njemačkom javnom servisu ZDF u ponedjeljak, šef odbrane je istakao da, iako Njemačka trenutno nije pod direktnom prijetnjom napada, zemlja treba dati sve od sebe da bude spremna za to.

Ako Njemačka želi da bude spremna za napad “za koji ne znate da li će i kada će se dogoditi, onda to znači da se morate naoružati – a to je ono što trenutno radimo zajedno sa saveznicima u NATO-u”, objasnio je.

Pistorijus je dalje rekao da je „odvraćanje jedino efikasno sredstvo za pozicioniranje protiv agresora od samog početka“ jer signalizira potencijalnom protivniku da je meta sposobna da uzvrati udarac. Međutim, da bi postigla takav stav, Njemačka mora imati “vjerodostojno sredstvo odvraćanja” i biti u stanju da “vodi rat koji nam je prisiljen”, napomenuo je.

Komentarišući potencijalni scenario u kojem je Rusija napala Baltik, Pistorijus je napomenuo da Berlin osniva svoju “Litvansku brigadu” posebno da bi se pozabavio tim problemima. Očekuje se da će jedinica, sastavljena od oko 4.800 vojnika, biti spremna do 2027. godine i biće prva njemačka snaga koja će biti stalno stacionirana u inostranstvu od Drugog svjetskog rata.

Pistorijus je sugerirao da bi usred ukrajinskog sukoba Rusiji trebalo najmanje nekoliko godina da bude spremna za ofanzivu punog razmjera, te da bi zapadne zemlje trebale iskoristiti vrijeme da se intenzivno naoružavaju.

Njemački tabloid Bild izvijestio je ranije ovog mjeseca, pozivajući se na tajni dokument, da se Njemačka priprema za scenario u kojem Rusija pokreće “otvoreni napad” na NATO sredinom 2025. godine, nakon velikih pobjeda u Ukrajini. Moskva je ismijala predviđanje kao “prognozu zodijaka”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je tvrdnje da bi Rusija mogla napasti NATO kao “potpunu glupost”, tvrdeći da Moskva nema “nikakav geopolitički, ekonomski… ili vojni interes” u tome. Ipak, Kremlj je decenijama izražavao zabrinutost zbog širenja vojnog bloka predvođenog SAD prema ruskim granicama, smatrajući to egzistencijalnom prijetnjom.

Boris Pistoriusnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
3 mjeseci prije

NISTE VI INTERESANTNI ZA RF.
RUSIJA NE IGRA SA MALIM IGRAČIMA.AKO KOJIM SLUČAJEM ZAIGRA ,MINISTRE TI ĆEŠ BITI PRVI KOJI ĆE SE …CA NAPUŠITI ZBOG POGANOG JEZIKA.

Rudar
3 mjeseci prije

Najgore od svega je da ljudi vjeruju u te medijske napise.
A hoće li Rusija napasti Njemačku, da, hoće ako NATO udari na Rusiju i Njemci budu među njima.
To će biti baš kako to USA radi po svijetu, iz daljine, bez nepotrebne pješadije.
I opet se ponavljam, da ukrajinski nacionalisti nisu počeli progon Rusa, Rusija nikada ne bi voljno ušla u ukrajinu.
24 godina je ukrajina bila samostalna demokratksa država i odlučili su da je unište, svaka im čast ili slava im.

Sir Oliver
3 mjeseci prije

Bijedniče bili ste mnogo jači 1941 pa svi znaju kako ste prošli. A danas pogotovo nemate šanse.

xyz
3 mjeseci prije

Njemci nek radije čuvaju svoje žene i kčeri, jer se nad njima trenutno vrši seksualna invazija sa bliskok istoka i afrike. Njemci očito imaju preslabe pištolje. Njemačka neče biti napadnuta od strane Rusa ali je Njemačka več odavno okupirana i Njemci genetski polako nestaju.

Koja
3 mjeseci prije

Pih… građanski ratovi su budućnost

Josip
3 mjeseci prije

Cim americke svinje pucnu prstima Nijemci skacu ko zeceki i ne shvacaju koliko bi im svijet bio zahvalan da su nekada posao odradili kako treba.

Ra Tutankhamon
3 mjeseci prije

Hmmm,…. knjiga 1984., pisac G.Orwell,…kao da je imao viziju budućnosti , jer ovo što se događa kao da je preslikano iz knjige.

Gad
3 mjeseci prije

A s kime i čime vi mislite ratovati protiv Rusije? Dajte se saberite.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Prije par dana pročita dobar komentar na temu da se pripremimo hrane, baterije i tranzistor.
Kaže komentator, trebali bi mi pripremiti giljotinu za svakog huškaća rata.

Nebitno
3 mjeseci prije

Hahaha biti ce otkaz – andrej plenkovic – stoltenberg – biden – vucic – cijeli HDZ …govorim o otkazu ugovora o zivotu … kad izbije rat

Noname
3 mjeseci prije

Europska unija je “pakleni sustav” koji mora biti brzo uništen prije nego što uništi Europu, rekao je čelnik francuskog pokreta Patriot Florian Philippot.Političar je na svojoj stranici na X ( bivši Twitter; društvena mreža je blokirana u Ruskoj Federaciji) komentirao prijedlog stručnjaka da se u EU uvede “porez na ugljik na poljoprivredno podrijetlo”. Usred “poljoprivredne pobune”, poljoprivrednicima bi se to “svidjelo”, primijetio je ironično.
Philippot je rekao da EU kao sustav nastoji uništiti nacionalnu poljoprivredu u Francuskoj. “Brzo uništimo EU prije nego što ona uništi nas”.

Max
3 mjeseci prije

I to prema namjerno puštenim dokumentima Dan X slijedi 2025.

throne
3 mjeseci prije

Pa sada kada su ruske snage usle u Ajdijevku, i unistile ukro-nazi veci dio uporista, te zarobile velik broju ukro vojske, postoji mogucnost daljnjeg prodora prema unutrasnjosti ukrajinskih stepa i veliko probijanje i opkoljavanje druge linije.

A onda prodor prema Odesi i Pridestrovju kao i prema Kijevu. Normalno ovo ne ide bez zrtava. Sto reci nego da njemacke vojne, politicke i bankarske elite upozoravaju nato organizaciju te traze pripreme kako svojeg budeswera tako i vojne industrije zapada prvenstveno francuske, svedske, engleske, danske, norveske i nizozemske za buduci rat na teritoriji zapadne ukrajne, poljske te baltickog podrucja.

Lp.

Krle
3 mjeseci prije

Ma koje pripreme za napad Rusije na NATO? Propalo ovo sa Ukrajinom pa će morati sami da napadnu Rusiju. Očevidno. plan već postoji i radi se na realizaciji. U tijeku je naoružavanje i raspoređivanje još samo da smisle kako će ih “napasti Rusija” pa da se “brane”.

tihobl
3 mjeseci prije

Pistorius je nasao rjesenje za manjak vojnika – primace i one koji nemaju drzavljanstvo.

xyz
3 mjeseci prije

Njemačka ratove započinje i gubi, a Rusija ratove završava i pobjeđuje.

Zbljuvvvv
3 mjeseci prije

Ako Njemačka želi da bude spremna za napad “za koji ne znate da li će i kada će se dogoditi, onda to znači da se morate naoružati Ahahaha vrhunac demagogije. Nije li sirenje laznih vijesti kaznjivo?

Ziv je Geza
3 mjeseci prije

Pa njemci vec jesu objavili rat Rusiji, kako bi se inace zvalo slanje njemackih instruktora,obavjestajaca i ratne tehnike ukrajini,pa sto to nije objava rata?

Zoro
3 mjeseci prije

Retardi švapski, ne slušaju šta su im Rusi rekli prije 10 godina,
Nikakvog rata u evropi protiv Rusije kao 41-45 više NEĆE biti,
ko krene prema Rusiji ozbiljno bit će spržen prestat će postojat, četrdesetprve godine su koncentrirali snage na Ruskim granicama, eu i nato 1. izdanje, napali i pobili 27 miljuna Sovjeta, Rusija je izvukla pouke, razvila znanost i oružje za obranit se kad zapadnjaci ponovo pomahnitaju, neće biti dozvoljena koncentracija vojske u istočnoj evropi
Anglosaksi su za razliku od švaba čuli šta su Rusi rekli, čačkaju huškaju budale ali sami neće rizikovat vlastito uništenje u direktnom sukobu s Rusijom, ako pak i tamo prevladaju budale bijeli narodi sjevera prestaju postojati kao civilizacija i štafetu preuzimaju Kina Indija Afrika i ostali narodi Juga

Zoro
3 mjeseci prije

ovo sa Ukrajinom to je građanski rat u Rusiji ili Sovjetskom prostoru, nema veze sa onim što slijedi

oli
3 mjeseci prije

Njemacka daje drzavljanstva svim pridoslicama ,a oda ide lagano mobilizacija .
Celavi globus misli da je pametan

Tupko
3 mjeseci prije

Ovo je smiješno, očekuje se da ce u 3 godine pripremiti 5000 vojnika. Rado ide švabo u vojnike… svjesni su da im je bolje proizvodit aute 🙂

Tupko
3 mjeseci prije

Tih 5000 je dovoljno da si zakapare dio litve i podijele bratski sa braćom rusima, to je realno

Profesor Živago
3 mjeseci prije

Znam dosta Nijemaca, mladih i starih… Nitko od njih ne bi izdržao sat vremena u zoni SVO, a kamoli da bi od njega/njih bilo ratnika ili vojnika. Nisu to oni Nijemci (Prusi) od nekad, ovo je sve ciljano pripitomljeno i naviklo na dobar život.
Kakvi rovovi, kakvi bakrači.

Zivko
3 mjeseci prije

Nakon što su rusi dobrovoljno napustli Istočnu Njemačku sada se spremaju da je osvoje, i to po treći put u istoriji, i otme joj plin i naftu. Sasvim je ispravno reagovao njemački ministar odbrane, švaba mora da se naoruža i brani od ruske pljačke. Čovijek bi rekao na prvi pogled da je ludak i kreten, ali nakon ovih izjava vidiš koliko je to muda i pametan čova!
Još bi valjalo kada bi stupio u kontakt sa pokojnim Hitlerom pa da zajedno naprave plan al’ ovaj puta bolji i zajedno sa Natom (Nata je negdje u Bosni) pošalju planetu u p…u m…..nu!
Veliki pozdrav odAvde!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI