Nizozemska predlaže stvaranje ”Schengenske vojne oblasti”

Schengenska vojska
17 komentara

Podijele između ”stare” i ”nove” Europe su sve dublje. Od ”Europske unije na dva ili više kolosijeka” se ušlo u razdoblje otvorenog sukoba oko brojnih tema.

Na kraju je nizozemska ministrica obrane, Jeanine Hennis-Plasschaert, ovih dana pozvala čelnike Europske unije da stvore ”Schengensko vojno područje”, kako bi se brže prebacivale trupe na području Europe, razmjerno tempu potencijalnih prijetnji.

Ministrica je rekla da se europski vojnici takozvane ”Schengensko vojske” moraju moći brzo kretati i u najkraćem roku stići na bilo koje mjesto gdje se postoji prijetnja”.

”Ovo je iznenađujuće složen proces za neke zemlje, zbog potrebe za dozvole za kretanje vojnika, oružja, streljiva, čak i samo redovnih humanitarnih konvoja”, rekla je nizozemska ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert.

Prema njezinim riječima, ”samo za prebacivanje američkih vojnika iz Poljske u Njemačku je potrebno obavijestiti vlasti pet dana ranije”.

NATO savez, sa svoje strane, navodno podupire prijedlog nizozemskog Ministarstva obrane.

Razgovori ”vojnom području Schengena” se u EU ne vode prvi put. U veljači su europski političari ponovo podsjetili na potrebu stvaranja jedinstvene vojske. Međutim, stručnjaci su skeptični oko mogućnosti realizacije ovakvog saveza, uz napomenu da Europa u stvari nema sredstava za vlastiti vojni blok.

Jeanine Hennis-PlasschaertNATOSchengensko vojno područje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Jadnici već 17 god. vodite rat u afganistanu a ginete kao i prvog dana a ne smijete reći nacionalnost poginulih vojnika već ih krijete pod pojmom NATO da bi ih neprimjetno sahranili bez pompe i buke da ne uznemiravate birače.

Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, ako inicijativa zaživi, a s izbjegličkim valom može, mi smo papci, a Slovencofi su ”Schengen Army”. A ’em mu miša……

6 godine prije

U pocetku spominje europske vojnike da bi potom izasla sa stvarnim problemom koji je vezan zapravo za americke vojnike?
Kolko znam, Nizozemska je vec clanica slicne “vojske” eurogendfor ali ta ocito ima ogranicenja po pitanju americkih vojnika na tlu evrope. Kakve veze americka vojska ima sa schengenom?

Milan
6 godine prije

Ceo dan mi brisete komentare na tu sramnu cinjenicu!? Why???

Anarho: Ima mnogo portala koji se bave tim tema a Logicno nije jedan od tih. Ako ikada bude objavljen clanak na tu temu, slobodno komentarisite o tome, naravno bez vrijedanja, a do tada, ja smatram takve teme trolovanjem i zagadjivanjem portala.

Zvrk
6 godine prije

Neće proći

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI