Njemačka može oporezovati američki uvoz gasa kao odgovor na američke sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2

Gasovod
21 komentar

Berlin bi trebalo da uvede kaznene carine na uvoz američkog tečnog prirodnog gasa (LNG), jer Vašington teži svojim ciljevima uvođenjem sankcija protiv gasovoda Sjeverni tok 2, izjavio je njemački poslanik.

Klaus Ernst, predsjedavajući Odbora za ekonomska pitanja i energetiku njemačkog parlamenta rekao je da su kazne protiv korporacija angažovanih u projektu snabdjevanja gasom koji vodi Rusija, neprihvatljive.

„Svježe američke sankcije kompanijama koje učestvuju u izgradnji Sjevernog toka 2 neće dovesti do očekivanog efekta, ali uprkos tome, one su neprihvatljive“, rekao je političar.

Ernst je dodao da SAD nisu imale pravo da promovišu samo ekonomske interese američkog gasnog sektora, a istovremeno da degradiraju svoje takozvane saveznike, pretvarajući ih u potčinjene. Predsjedavajućći je takođe pozvao saveznu vladu da pozove vršioca dužnosti američkog ambasadora da jasno objasni stav SAD.

„Takođe je neophodno uvesti kaznene carine na uvoz gasa iz SAD“, rekao je Ernst, izražavajući duboku zabrinutost da dolazeći predsjednik Joe Biden neće promijeniti američku „agresivnu ekonomsku politiku“.

Poziv dolazi ubrzo nakon što je Bijela kuća najavila ograničenja protiv broda za polaganje cijevi pod zastavom Rusije pod nazivom “Fortuna” zbog njegovog učešća u izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije do Njemačke i Centralne Evrope.

„Iako ne komentarišemo buduće sankcione mjere, nastavit ćemo da razmjenjujemo ideje sa saveznicima i partnerima o potencijalnim pitanjima sankcija“, rekao je portparol američke ambasade, pozivajući njemačke vlasti da preispitaju svoj stav o Sjevernom toku 2.

Potez je uslijedio dan prije inauguracije Joea Bidena. Novoizabrani predsjednik se ranije protivio projektu, ali ostaje nejasno da li će slijediti čvrstu liniju predsjednika Donalda Trumpa o tom pitanju.

Američke sankcijenjemačkaSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
3 godine prije

Treba imat J.J. za to.

Max
3 godine prije

Očekivana protumjera

WHO is your daddy!!
3 godine prije

Dajte puzavci … bez lažnih prijetnji a pogotovo Nijemci …. pssss!!😏

Moja žena sve vidi
3 godine prije

Može Njemačka ovo i ono al neće ništa od toga. I u njih raste spoznaja da otkupljuju plin od jednog totalitarnog diktatora.

tuf
3 godine prije

Ma sad kada je zasjeo Džo biti ćete poslušne pudlice kao i prije. Nećete se više ni oglasiti, kamoli poduzeti nešto.

Sirius
3 godine prije

Znala je severina oko cega ce biti frke kad je pjevala gas gas…

Felix
3 godine prije

Je li? Kad su im Ameri opalili onu neviđenu kaznu VW-u za namještanje emisije CO2 prije par godina stresla se Njemačka. Mercedes nisu dirali a mogli su. Pa kad bi im ponovili slično i još uveli carine, sami bi demontirali cjevovod! A ima tu još toga, recimo udar na BASF kojemu su utrapili za zdravu paru svoj Monsanto protiv kojeg su izvjesne bilijunske tužbe i odštete, a da ne spominjemo Deutsche Bank koju drže za gušu, kad bi i to aktivirali Njemačka bi bila kao Grčka! Zato se tu ishod zna, jedino ako nekako udobrovolje novu vladu, ali ako i uspiju neće biti jeftino.

3 godine prije zadnji put uredio Felix
Spartak
3 godine prije

Ovo je smijurija. U naslovu kaže “Njemačka MOŽE oporezovati…”, a onda u prvoj rečenici teksta “Berlin BI TREBALO da oporezuje…” I onda zatim saznajemo da je to mišljenje jednog od oko 350 poslanika Bundestaga, koji je trenutno (po nekom stranačkom rotacijskom ključu) predsjedavajući Odbora za ekonomska pitanja i energetiku. Njegovo “mišljenje” ima otprilike težinu mišljenja moje strine. Odluke se u politici donose po drugim kanalima, a ne prema “mišljenju” nekog parlamentarca. Donose se po principu ” sila ne pita” . U slučaju Njemačke to je odnos sile okupatora (Usanije ) prema okupiranoj zemlji u kojoj je uz to još i sve u željeznoj šaci međunarodne banksterske mafije. I Deutsche Bank je na koljenima, no ne ubijaju je , jer im je probitačnije ovako. Bit će kako anglocionističko carstvo odluči , a ono je već davno obznanilo da joj je plan uništenje Rusije kao suverene države. Sve je javno poznato.To je… Čitaj više »

Spektator
3 godine prije

HA, HA, HA

Joe
3 godine prije

Švabe su obična gofna i ništa više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI