Njemačka odgovara Americi: “Nije vrijeme za eskalaciju”

Angela Merkel - SAD - Njemačka
14 komentara

Njemačka diplomacija ocjenjuje da moguće usvajanje američkog Kongresa novih sankcija usmjerenih na sprečavanje puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2 u Europi neprimjereno.

Sada nije pravo vrijeme za pooštravanje američkih sankcija plinovodu Sjeverni tok 2, kada postoje i drugi problemi koje treba riješiti, izjavila je u srijedu, 27. svibnja glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Maria Adebahr, na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

„Ako govorimo o konkretnom napretku na projektu, ima smisla kontaktirati tvrtku. Što se tiče sankcija, mogu ponoviti ono što smo rekli jučer: prema našem mišljenju, nije vrijeme za pokretanje spirale eskalacija i prijetnje novim sankcijama, imamo i drugih problema – rekla je gospođa Adebahr.

Njemačka je već kritizirala sankcije protiv Sjevernog toka 2, za kojeg smatra da je ekonomski projekt, koji ne bi trebao biti na udaru ekstrateritorijalnih sankcija. Glasnogovornica njemačke savezne vlade Ulrike Demmer izjavila je u utorak, 26. svibnja, da je položaj Berlina o Sjevernom toku 2 ostao nepromijenjen.

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell rekao je njemačkom dnevniku Handelsblatt 26. svibnja da bi američki Kongres mogao usvojiti nove sankcije protiv Sjevernog toka 2, usprkos izbornoj kampanji. Washington bi naime mogao odrediti novčane kazne tvrtkama koje pružaju tehničko održavanje cjevovoda kako bi spriječile njegov početak rada.

Sjedinjene Američke Države protiv Nord Stream 2

Projekt Nord Stream 2 uključuje polaganje dviju cijevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi m3 plina godišnje, koje će rusku obalu povezati s Njemačkom preko dna Baltičkog mora. Sjedinjene Države koje promoviraju ukapljeni plin u Europi, kao i Ukrajina i ostale europske zemlje protive se tom projektu.

U prosincu su Sjedinjene Države usvojile obrambeni proračun za fiskalnu godinu 2020. koji uključuje sankcije protiv tvrtki vezanih za izgradnju cjevovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok. Švicarska tvrtka Allseas, odgovorna za polaganje cijevi za Sjeverni tok 2, povukla je svoje brodove iz Baltičkog mora. Rusija nastavlja posao sama.

njemačkaSADSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Mislim da politicari narede da se kolje narod po kucama da niti tada nebi bilo ozbiljnijeg prosvijeda, a kamoli za ovako nesto… Zasto tako mislim? Ne zato sto sam pesimist ili zato sto navijam za Kabalu nego evo primjera protiv 5G mreze 18 prosvijednika u Osijeku. Protiv Korona mjera i protiv cjepljenja u mjesec dana u Rijeci su bila 3 prosvijeda ni na jednom vise od 30 mozda 40 ljudi, i to ako racunamo mama, tata i beba u kolicima takvih par. Te neko bice kratko osisano koje je tu zalutalo misleci da je valjda Lgbt parada. E da bio je i jedn tetovirani i pun pircinga koji bi prosvijedovao valjda i da se kotac izbaci iz upotrebe…Uzas i bijeda …Uglavnom manje negoli li junaka na ovome forumu koji mi lupaju minuse jer bi se oni kao nesto borili, a ja kao nebi… Imaju i pravo. Necu da se borim… Čitaj više »

Brainstorm
3 godine prije

kad su njemci isli protiv rusije nisu ih htjeli podrzati. sad kad oni idu protiv rusije njemacka ne treba njih podrzati.

Kkk
3 godine prije

Zato je eskaliralo u usa ,gdje su poceli prosvjedi i pljacke,jer su redarstvenici ubili crnca.ima i upucanih jer vlasnici ducana oruzjem brane trgovine.Korejanci su na krovu svog ducana i naoruzani su poluautomatskim oruzjem.Mineapolis, jug , complite chaos.

Vojak
3 godine prije

Poštovani Saša. F., jako često redoslijed riječi u rečenici nije tako bitan, ali ponekad se dogodi da je rečenica zbog toga nerazumljiva.
Naime, ovo je vaš podnaslov članka:

“Njemačka diplomacija ocjenjuje da moguće usvajanje američkog Kongresa novih sankcija usmjerenih na sprečavanje puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2 u Europi neprimjereno.”

Zanima me da li se usvaja američki kongres ili možda nove sankcije za sprječavanje puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2?

Primjedba se odnosi na brzopletost prilikom pisanja članaka općenito kod svih autora na logicno.com, a i pravopis je veoma upitan kod većine…

Perun
3 godine prije

Ovu kokosku niko nista ne pita a kad daje izjave izvan su svakog konteksta i zdrave pameti……P.S njemacka drzava i svaki njen poslijeratni kanzelar skidaju usrane gaće pred svakim americkim predsjednikom…toliko o moci i utjecaju njemacke ,njemackih poslijeratnih kancelara i opcenito drzave …..oni su americko roblje koje ima pravo na misljenje ali ne i na donosenje odluka , jednostavno su ignorirani u visokoj politici

Max
3 godine prije

Kao eskalirajte vi samo ne sad. Joj i ova Njemačka politika je cirkus.

Perun
3 godine prije

Skandal „Dizelgejt” izbio je pre pet godina kad se saznalo da je nemački proizvođač automobila štimovao merenje izduvnih gasova tako da se na testiranju prikazivala daleko manja količina izbačenih zagađivača i stetnih plinova …..PS Ova baba(citaj Angela Merkel) se pravi luda kao da je zaboravila da je VW financirao njenu izbornu kampanju kampanju a kao nije znala prevaru ..

nessy
3 godine prije

Evo, neka mi netko objasni, kakve logike ima da USA udara sankcije na trgovinu izmedju dvije suverene drzave, koja je u obostranom interesu? Da li je to u duhu slobodne trgovine, ili ta fraza vrijedi samo kada je u interesu USA? Sto je cilj USA? Da se od njih kupuje plin, debelo skuplji? Pa, ako, mogu konkurirati cijenom, problem ne postoji. Ovo me podsjeca na pricu o Opijumskim Ratovima, kada je Kina zabranila Britanskim brodovima uplovljenje, jer su donosili indijski opijum, a odvozili kinesku svilu i srebro. Britanska flota je topovima devastirala obalne gradove, dok Car nije popustio. Ipak, USA to nece napraviti, jer njihov primarni cilj je zastita napacenog Njemackog naroda, od povampirenih, krvolocnih Rusa, koji bi trgovali na obostrani interes. E, nece moci. A gdje je skroman postotak (30-40%), za zastitu, demokratskom i istinoljubivom uncle Sam-u.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI