fbpx

”Europa ne bi trebala gajiti iluzije da bi se mogla zaštititi bez pomoći SAD-a”

Europa i SAD

Europski napor za većom ”autonomijom” neće imati koristi ako promiče ideju da se kontinent može braniti bez SAD-a i NATO-a, rekla je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

U svom govoru studentima na vojnom učilištu u Hamburgu, Kramp-Karrenbauer primijetila je kako SAD i dalje čini glavninu NATO-ove obrane u pogledu balističkih raketa, satelitske komunikacije, izviđačkih zrakoplova i helikoptera, dok je oko 76.000 američkih vojnika stacionirano u Europi. Izmjene sustava obrane potrajalo bi “desetljećima” i zahtijevalo bi daleko veći obrambeni proračun nego što ga europske države sada mogu priuštiti, objasnila je.

”Njemačka i Europa ne mogu se zaštititi bez američkih nuklearnih i konvencionalnih sposobnosti. To su obične činjenice.”

“Mi i dalje ovisimo o SAD-u, u pogledu sigurnosne politike, a istodobno, kao Europljani, moramo učiniti više od onoga što su Amerikanci radili do sada. Ideja europske strateške autonomije ide predaleko ako hrani iluziju da možemo jamčiti sigurnost, stabilnost i prosperitet u Europi bez NATO-a i bez SAD-a,“ upozorila je Kramp-Karrenbauer.

Koncept nazvan “strateška autonomija za Europu” kojeg je otkrio Bruxelles, zapravo je odgovor na rastući razdor između zemalja EU i SAD-a, odnosno američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je često s prezirom govorio o NATO-u i vrijeđao saveznike poput Njemačke zbog, kako je rekao, neuspjeha u plaćanju njihovog dijela proračuna za obrambene potrebe saveza. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u rujnu da je težnja za većom autonomijom “cilj ovoga naraštaja” i da se njome želi učiniti Europu neovisnijom i snažnijom u pogledu potencijalnih i postojećih kriza.

Trumpov stav zaprepastio je mnoge u Berlinu. Kancelarka Angela Merkel nekoliko je puta primijetila da se Europa ne može osloniti na SAD kao što je mogla prije.

Ipak, 02. studenog, dan prije američkih predsjedničkih izbora, časopis Politico objavio je članak Kramp-Karrenbauer pod naslovom “Europa još treba Ameriku”. Ministrica je u tekstu napisala da “iluzijama o europskoj strateškoj autonomiji mora doći kraj”, te da Europljani “neće moći zamijeniti ključnu ulogu Amerike kao pružatelja sigurnosti”.

Ovaj je pristup pokrenuo odgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, zagovornika ideje da se Europa mora ponovno postaviti kao jači igrač na svjetskoj sceni. U intervjuu za magazin Le Grand Continent koji je objavljen u ponedjeljak, Macron je rekao da se “duboko” ne slaže s opcijom Kramp-Karrenbauer, nazvavši to “povijesnom pogrešnom interpretacijom”.

“Srećom, ako sam dobro razumio stvari, njemačka kancelarka ne dijeli ovo stajalište. Ali Sjedinjene Države će nas poštovati kao saveznike samo ako budemo ozbiljni i ako budemo suvereni u odnosu na svoju obranu”, rekao je Macron, ponovivši kako Europljani “trebaju nastaviti graditi svoju neovisnost za sami sebe.”

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je novinarima da se Berlin “u potpunosti slaže” s Parizom u pogledu toga da Europa mora preuzeti “još veću odgovornost” za svoju sigurnost. Istovremeno, Europa se mora suočiti s velikim izazovima sa SAD-om, ako na njih želi učinkovito odgovoriti, izjavio je.

Kramp-Karrenbauer pridržala se istog mišljenja u utorak, rekavši da Njemačka i Francuska žele da Europljani mogu “djelovati neovisno i učinkovito u budućnosti, kada to bude bilo važno”.

“Želimo da Europa bude snažan partner u očima SAD-a, a ne štićenik po potrebi”, rekla je ministrica.

4 2
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tucker carlson
Gost
tucker carlson
6 dana prije

da nema americke vojske u europi rusija bi ju odmah progutala jer joj jako trebaju europske energetske zalihe,kojih ima napretek..kao i nepregledna europska polja zita,psenice kojih je rusija gladna..nisu problem milijuni pridoslica bez dokumenata vec vanjska ugroza.kakav kretenizam ali dobro placen.hvala.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 dana prije

Bravo, odlično rečeno.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 dana prije

Njemačka je već okupirana sa 4-5m. turaka, a RU da se brani od koga, Turske jer je nisu primili u EU ? Možda poljaci i ukrajinci žele vladati Europom pa USA mora da bude spremna da brani EU od mrskog neprijatelja. Zapravo skroz sam zbunjen sa takvom izjavom da se EU mora braniti od nekoga.

Spartak
Gost
Spartak
6 dana prije

Ova bi nam mudrijašica još samo trebala objasniti OD KOGA se to Europa ne može zaštiti bez pomoći SAD. Možda mi obični smrtnici ne znamo da se na primjer Senegal sprema napasti EU. Ili možda Mozambik? Sumnjam. Pa čak ni Kina, jer je predaleko, silni bi to bili njoj logistički problemi, a i veća joj je korist da prodaje Europljanima svoju robu. Rusija? Pa ima 4 putra manje stanovnika i 6 puta manju ekonomiju. I što bi s EU nakon što je, recimo, napadne i “pobijedi”? Kako bi je, i teorijski, držala pod okupacijom? Nuklearno oružje? Pa može li itko razuman (osim ove gospođe ministarke) i pomisliti da bi RF njima napala Pariz, Berlin, Rim itd, osim u slučaja napada na nju, dakako. Sve su to idiotarije totalnih idota
Preostaje dakle jedino SAD od koje se Europa treba zaštiti. To govori logika. Sve ostalo je prozirno politikantstvo

Ringo10
Gost
Ringo10
6 dana prije

Od Zapada već odavno ništa normalno ne može se očekivati

nessy
Gost
nessy
6 dana prije

Tako je, Rusija moze ratovati sa EU ili USA samo u samoobrani. Nikakav drugi razlog ne postoji. Druga je prica sto bi USA rado transirali RF na nekoliko drzava, da se domognu nepresusnih resursa i sirovina. Ali, u bilo kojem konfliktu, EU ce biti hebena stranka, to je bar jasno svakoj budali. Kao sto je @Spartak rekao, jedina sila koje se EU treba paziti, to su USA, sa svojim imperijalistickim, megalomanskim, sebicnim planovima.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 dana prije

Rusija se mora paziti Jugoslavenskog scenarija, i jugo obrana je bila bazirana samo na obrani od vanjskog neprijatelja pa je uništio unutarnji.

mislim
Gost
mislim
6 dana prije

mudrijašica govori što su joj trgovci oružjem sugerilari.
kad si na položaju ministra obrane, koliko tim trgovcima vrijedi takva izjava?
po mom 10 milja$ je sića.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 dana prije

Odlično zboriš.
Vidiš da je ovcama dovoljna i proizvedena Covid-19 histerija da se sami drže pod okupacijom.
Za ostale tu su Stožeri, političke elite i njihove odluke i sankcioniranja da ih drže okupiranima.
Nema veze što se smrtnost nije povećala u odnosu na prošlu godinu.

“Ako se činjenice ne uklapaju u teoriju, tim gore po činjenice” – Hegel

eks
Gost
eks
6 dana prije

Evropa će uvozom migranata doći u situaciju da se od njih mora i braniti . Sve u svoje vreme . Planeri i režiseti “uvoza” migranata misle da će ih večno moći držati pod kontrolom, ali to ne ide tako. Dešavaju se i nepredvidive stvari.

nessy
Gost
nessy
6 dana prije

Koliko znam, Rusija nema nikakvih pretenzija na EU teritorij. Da li je ikome od ovih EU mudraca palo na pamet da normaliziraju odnose sa Rusijom? Vise vrijede dobrosusjedski odnosi nego svo oruzje. Da ne spominjemo da bi u slucaju kurslusa Evropa dobila po labrnji, a velicanstvena USA bi, kao i uvijek do sada gledala svoju guzicu. Rusi nisu evropljanima neprijatelji, i kad to stigne iz dupeta u glavu, stvari ce ici nabolje.

Max
Member
Famed Member
Max
6 dana prije

Rusi su Europljani kao i mi

Red Dog
Gost
Red Dog
6 dana prije

Ne bi.
Ali od koga?
Kad ne bi bila uz USA ne bi bila meta uopste.
Najaktualnije mete sada su Rumunija i Poljska. Zbog uvlacenja u dupe USA.

BOL&$AN
Gost
BOL&$AN
6 dana prije

Nemojte nas više štitit ,života vam!!!
I ne šaljite nam Atentatore, nama dovoljna pomoć s vaše strane.unaprijrd zahvalni .
Svi Zdravoumni

Max
Member
Famed Member
Max
6 dana prije

Europa pa i Njemačka se može braniti ali treba ulagati u vojsku a ne LGBT udruge a Mladiće pa i djevojke slati na odsluženje vojnog roka A ne na transparade.

nekoime
Gost
nekoime
6 dana prije

Od koga bi se to Europa trebala braniti, drugarice Kramp Motika?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 dana prije

Ne znam od koga bi se to EU trebala braniti, ali s obzirom na to da dobar dio europskih vojski, pa i dvije najveće vodi ovaj zapovjedni kadar na slici dolje slažem se s tim da se EU teško može sama obraniti od bilo koga.
comment image?fit=scale

CAN
Gost
CAN
6 dana prije

Tu ni kondom ne pomaže?

nekoime
Gost
nekoime
6 dana prije

Škarnicl !

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 dana prije

Sumnjam da su se puno igrale sa muškim alatima, sada im zapovijedaju.

kinez
Gost
kinez
6 dana prije

Potpuno logicno si napisao.!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 dana prije

Kakva zaštita?
SAD i NATO *ebu Europu već desetljećima bez kondoma!

BOL&$AN
Gost
BOL&$AN
6 dana prije

We’re all living in Amerika
Amerika is wunderbar.
“”We’re all living in Amerika
Amerika, Amerika.
We’re all living in Amerika

Coca-Cola, sometimes WAR
We’re all living in Amerika
Amerika, Amerika.””

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 dana prije

”Njemačka i Europa ne mogu se zaštititi bez američkih nuklearnih i konvencionalnih sposobnosti. To su obične činjenice.”

Obična činjenica jest da će Sunce izaći ujutro na Istoku i sići navečer na Zapadu.
Štite protiv koga? Nasilnik uvaljuje ciglu i traži lovu za to.
Što ne bi Europu štitile ruske nuklearne i europske konvencionalne sposobnosti?
Što je američki vojnik Uebermensch i vrijedi kao deset europskih?

Merkel: “Iluzijama o europskoj strateškoj autonomiji mora doći kraj”, te da Europljani “neće moći zamijeniti ključnu ulogu Amerike kao pružatelja sigurnosti”.

Jedina iluzija je da jalova baba Merkel radi dobro za njemački narod i ostale Europljane.
Najjače je kada političari govore da se nešto mora.
Ne mora se ništa. Mora se samo umrijeti. Narod odlučuje na izborima što hoće.
Širi defetizam, uvaljuje doktore i inžinjere sa Bliskog Istoka, krade radnu snagu iz drugih europskih zemalja koji trče za šarenim papirićima.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 dana prije

Šteta što jalova stasijevska babuskara nije bila u mogućnosti prije 80 godina objasniti generalima i vojnicima Wehrmachta i Waffen SS-a koliko su ustvari slabi i bespomoćni pa da ljudi ne gube džaba vrijeme ratujući šest godina istovremeno na istočnom, zapadnom i afričkom frontu protiv Amerikanaca, Britanaca, Francuza i Rusa da sve ostale manje narode ne spominjem. .

cro crv
Gost
cro crv
5 dana prije

pa mi obicni cobani planinari i to smo im zadrzavali divizije ovdje ne znam samo koliko divizija su upotrebili da nas istrebe i nikako nisu uspjeli a jos koliko su nas u konc logore pozatvarali ubijali nas u dusu raznoraznim sopstvenim izdajnicima

cro crv
Gost
cro crv
5 dana prije

evropski narodi trebaju autonomiju od americkih tkz saveznika i uopste se ne trebaju plasiti rusije kao prvo rusima nije u interesu nikakav rat ma koliko god govorili rusi se spremaju za rat to nije istina vec rusima je najpreca sad obrana a oni sto govore da bi njih rusi figurativno receno unistili ustvari da obrnemo malo stvar ti bi htjeli da uniste rusiju jer im sad smeta velika autonomija rusije od odluka gazda iz vasingtona i zato su uvedene sankcije protiv rusije a ne zbog ukrajine zbog kakve ukrajine sta to ima ukrajina nema nista sem budaletina na vlasti koje se nisu htjele dozvati pameti od kucme do evo zelenskog jer sta je ej teritorij ukrajine nego teritorij ako cemo pravo u sridu nego protektorat rusije oni su rusi ljudi moji zar nije pola ako ne i vise teritorije ukrajine bilo pod drugim drzavnim zajednicama od poljske sto bi i dan danas poljaci htjeli do austrougarske narocito to madjari naglasavaju i jos prizeljkuju da se vrate te teritorije u veliko madjarski san pa ne treba biti ni veci filozof od filozofa koji uporno truju vec ionako lose odnose medju narodima evrope naravno velikim gazdama u vasingtonu nikako ne odgovaraju mir a pogotovo ne ekonomski prosperitet svih naroda u evropi pa uopste i u svetu i sta sad normalno dolazi vreme kad i oni moraju okusiti onu istu bol koju su drugima namjenili

Siniša
Member
Siniša
6 dana prije

Off a i nije jer se veže na članak glede “zaštite” odnosno odabira “zaštitnika”…
Izuzetan člank o tome kako je premijer Jermenije uništio Jermeniju,primer kako je Rusija u stvari spsila narod Karabaha očigledno bez kalkulacije sudbinom toga narada….
https://webtribune.rs/kad-marioneta-dodje-na-celo-drzave-kako-je-pasinjan-unistio-jermeniju/

Antun Tun
Gost
Antun Tun
6 dana prije

Amerika treba stititi potomke Napoleona i Hitlera da ih Rusi ponovo ne pregaze.

Ive
Gost
Ive
6 dana prije

Tko to napada ili prijeti Evropi? Nije rekla ministrica odbrane. Jeli to Turska opet kreniula u osvajacki pohod na Evropu ili se rodio neki novi Napoleon, Hitler ili slicnih ambicija evropljanin?
Doticna ministrica ni svoju guzicu nije u stanju odbraniti vec je dragovoljno preda svakome tko pokaze namjere da udje.

Alex
Gost
Alex
6 dana prije

Ser*m ti se na takvu državu… treća,četvrta ekonomska sila svijeta…Nije ni Japan ništa bolji, doduše…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik