”Europa ne bi trebala gajiti iluzije da bi se mogla zaštititi bez pomoći SAD-a”

Europa i SAD
28 komentara

Europski napor za većom ”autonomijom” neće imati koristi ako promiče ideju da se kontinent može braniti bez SAD-a i NATO-a, rekla je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

U svom govoru studentima na vojnom učilištu u Hamburgu, Kramp-Karrenbauer primijetila je kako SAD i dalje čini glavninu NATO-ove obrane u pogledu balističkih raketa, satelitske komunikacije, izviđačkih zrakoplova i helikoptera, dok je oko 76.000 američkih vojnika stacionirano u Europi. Izmjene sustava obrane potrajalo bi “desetljećima” i zahtijevalo bi daleko veći obrambeni proračun nego što ga europske države sada mogu priuštiti, objasnila je.

”Njemačka i Europa ne mogu se zaštititi bez američkih nuklearnih i konvencionalnih sposobnosti. To su obične činjenice.”

“Mi i dalje ovisimo o SAD-u, u pogledu sigurnosne politike, a istodobno, kao Europljani, moramo učiniti više od onoga što su Amerikanci radili do sada. Ideja europske strateške autonomije ide predaleko ako hrani iluziju da možemo jamčiti sigurnost, stabilnost i prosperitet u Europi bez NATO-a i bez SAD-a,“ upozorila je Kramp-Karrenbauer.

Koncept nazvan “strateška autonomija za Europu” kojeg je otkrio Bruxelles, zapravo je odgovor na rastući razdor između zemalja EU i SAD-a, odnosno američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je često s prezirom govorio o NATO-u i vrijeđao saveznike poput Njemačke zbog, kako je rekao, neuspjeha u plaćanju njihovog dijela proračuna za obrambene potrebe saveza. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u rujnu da je težnja za većom autonomijom “cilj ovoga naraštaja” i da se njome želi učiniti Europu neovisnijom i snažnijom u pogledu potencijalnih i postojećih kriza.

Trumpov stav zaprepastio je mnoge u Berlinu. Kancelarka Angela Merkel nekoliko je puta primijetila da se Europa ne može osloniti na SAD kao što je mogla prije.

Ipak, 02. studenog, dan prije američkih predsjedničkih izbora, časopis Politico objavio je članak Kramp-Karrenbauer pod naslovom “Europa još treba Ameriku”. Ministrica je u tekstu napisala da “iluzijama o europskoj strateškoj autonomiji mora doći kraj”, te da Europljani “neće moći zamijeniti ključnu ulogu Amerike kao pružatelja sigurnosti”.

Ovaj je pristup pokrenuo odgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, zagovornika ideje da se Europa mora ponovno postaviti kao jači igrač na svjetskoj sceni. U intervjuu za magazin Le Grand Continent koji je objavljen u ponedjeljak, Macron je rekao da se “duboko” ne slaže s opcijom Kramp-Karrenbauer, nazvavši to “povijesnom pogrešnom interpretacijom”.

“Srećom, ako sam dobro razumio stvari, njemačka kancelarka ne dijeli ovo stajalište. Ali Sjedinjene Države će nas poštovati kao saveznike samo ako budemo ozbiljni i ako budemo suvereni u odnosu na svoju obranu”, rekao je Macron, ponovivši kako Europljani “trebaju nastaviti graditi svoju neovisnost za sami sebe.”

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je novinarima da se Berlin “u potpunosti slaže” s Parizom u pogledu toga da Europa mora preuzeti “još veću odgovornost” za svoju sigurnost. Istovremeno, Europa se mora suočiti s velikim izazovima sa SAD-om, ako na njih želi učinkovito odgovoriti, izjavio je.

Kramp-Karrenbauer pridržala se istog mišljenja u utorak, rekavši da Njemačka i Francuska žele da Europljani mogu “djelovati neovisno i učinkovito u budućnosti, kada to bude bilo važno”.

“Želimo da Europa bude snažan partner u očima SAD-a, a ne štićenik po potrebi”, rekla je ministrica.

Angela MerkeleuropaNATOnjemačkaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tucker carlson
3 godine prije

da nema americke vojske u europi rusija bi ju odmah progutala jer joj jako trebaju europske energetske zalihe,kojih ima napretek..kao i nepregledna europska polja zita,psenice kojih je rusija gladna..nisu problem milijuni pridoslica bez dokumenata vec vanjska ugroza.kakav kretenizam ali dobro placen.hvala.

Ringo10
3 godine prije

Od Zapada već odavno ništa normalno ne može se očekivati

nessy
3 godine prije

Koliko znam, Rusija nema nikakvih pretenzija na EU teritorij. Da li je ikome od ovih EU mudraca palo na pamet da normaliziraju odnose sa Rusijom? Vise vrijede dobrosusjedski odnosi nego svo oruzje. Da ne spominjemo da bi u slucaju kurslusa Evropa dobila po labrnji, a velicanstvena USA bi, kao i uvijek do sada gledala svoju guzicu. Rusi nisu evropljanima neprijatelji, i kad to stigne iz dupeta u glavu, stvari ce ici nabolje.

mislim
3 godine prije

mudrijašica govori što su joj trgovci oružjem sugerilari.
kad si na položaju ministra obrane, koliko tim trgovcima vrijedi takva izjava?
po mom 10 milja$ je sića.

BOL&$AN
3 godine prije

Nemojte nas više štitit ,života vam!!!
I ne šaljite nam Atentatore, nama dovoljna pomoć s vaše strane.unaprijrd zahvalni .
Svi Zdravoumni

Max
3 godine prije

Europa pa i Njemačka se može braniti ali treba ulagati u vojsku a ne LGBT udruge a Mladiće pa i djevojke slati na odsluženje vojnog roka A ne na transparade.

nekoime
3 godine prije

Od koga bi se to Europa trebala braniti, drugarice Kramp Motika?

Stara kuka
3 godine prije

Ne znam od koga bi se to EU trebala braniti, ali s obzirom na to da dobar dio europskih vojski, pa i dvije najveće vodi ovaj zapovjedni kadar na slici dolje slažem se s tim da se EU teško može sama obraniti od bilo koga.
comment image?fit=scale

Tupko Glupko
3 godine prije

Kakva zaštita?
SAD i NATO *ebu Europu već desetljećima bez kondoma!

BOL&$AN
3 godine prije

We’re all living in Amerika
Amerika is wunderbar.
“”We’re all living in Amerika
Amerika, Amerika.
We’re all living in Amerika

Coca-Cola, sometimes WAR
We’re all living in Amerika
Amerika, Amerika.””

Tupko Glupko
3 godine prije

”Njemačka i Europa ne mogu se zaštititi bez američkih nuklearnih i konvencionalnih sposobnosti. To su obične činjenice.”

Obična činjenica jest da će Sunce izaći ujutro na Istoku i sići navečer na Zapadu.
Štite protiv koga? Nasilnik uvaljuje ciglu i traži lovu za to.
Što ne bi Europu štitile ruske nuklearne i europske konvencionalne sposobnosti?
Što je američki vojnik Uebermensch i vrijedi kao deset europskih?

Merkel: “Iluzijama o europskoj strateškoj autonomiji mora doći kraj”, te da Europljani “neće moći zamijeniti ključnu ulogu Amerike kao pružatelja sigurnosti”.

Jedina iluzija je da jalova baba Merkel radi dobro za njemački narod i ostale Europljane.
Najjače je kada političari govore da se nešto mora.
Ne mora se ništa. Mora se samo umrijeti. Narod odlučuje na izborima što hoće.
Širi defetizam, uvaljuje doktore i inžinjere sa Bliskog Istoka, krade radnu snagu iz drugih europskih zemalja koji trče za šarenim papirićima.

Tupko Glupko
3 godine prije

Odlično zboriš.
Vidiš da je ovcama dovoljna i proizvedena Covid-19 histerija da se sami drže pod okupacijom.
Za ostale tu su Stožeri, političke elite i njihove odluke i sankcioniranja da ih drže okupiranima.
Nema veze što se smrtnost nije povećala u odnosu na prošlu godinu.

“Ako se činjenice ne uklapaju u teoriju, tim gore po činjenice” – Hegel

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Siniša
3 godine prije

Off a i nije jer se veže na članak glede “zaštite” odnosno odabira “zaštitnika”…
Izuzetan člank o tome kako je premijer Jermenije uništio Jermeniju,primer kako je Rusija u stvari spsila narod Karabaha očigledno bez kalkulacije sudbinom toga narada….
https://webtribune.rs/kad-marioneta-dodje-na-celo-drzave-kako-je-pasinjan-unistio-jermeniju/

3 godine prije zadnji put uredio Sinisa
Antun Tun
3 godine prije

Amerika treba stititi potomke Napoleona i Hitlera da ih Rusi ponovo ne pregaze.

Mikojan
3 godine prije

Rusija se mora paziti Jugoslavenskog scenarija, i jugo obrana je bila bazirana samo na obrani od vanjskog neprijatelja pa je uništio unutarnji.

Ive
3 godine prije

Tko to napada ili prijeti Evropi? Nije rekla ministrica odbrane. Jeli to Turska opet kreniula u osvajacki pohod na Evropu ili se rodio neki novi Napoleon, Hitler ili slicnih ambicija evropljanin?
Doticna ministrica ni svoju guzicu nije u stanju odbraniti vec je dragovoljno preda svakome tko pokaze namjere da udje.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
Alex
3 godine prije

Ser*m ti se na takvu državu… treća,četvrta ekonomska sila svijeta…Nije ni Japan ništa bolji, doduše…

eks
3 godine prije

Evropa će uvozom migranata doći u situaciju da se od njih mora i braniti . Sve u svoje vreme . Planeri i režiseti “uvoza” migranata misle da će ih večno moći držati pod kontrolom, ali to ne ide tako. Dešavaju se i nepredvidive stvari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI