Njemačka tvrdi kako ne postoji ruska opasnost od napada na NATO

Boris Pistorius
11 komentara

Uniji je ipak potrebno odvraćanje Moskve u stilu Hladnog rata, rekao je ministar obrane Boris Pistorius

Trenutno nema prijetnje da će Rusija napasti NATO ili bilo kojeg od partnera vojnog bloka predvođenog SAD-om, sugerirao je njemački ministar obrane Boris Pistorius.

Ruska vojska sada je potpuno zaokupljena ukrajinskim sukobom, objasnio je Pistorius u intervjuu za tabloid Bild u petak. “U ovom trenutku ne vidim nikakvu opasnost od ruskog napada na teritoriju NATO-a ili na bilo koju zemlju-partnera NATO-a”, dodao je. No ministar je istaknuo kako je ovo samo “snimka” trenutne situacije i ne može se znati kako će se stvari odvijati u budućnosti.

Pistorius je upozorio na podcjenjivanje navodnih rizika vezanih uz Rusiju, rekavši da se NATO mora oslanjati na “načelo odvraćanja, kakvo poznajemo iz vremena Hladnog rata”. Tijekom tog vremena, stvari između Zapada i Moskve bile su “puno predvidljivije od situacije koju imamo danas”, ustvrdio je.

„Izlazimo iz 30 godina mira od kojeg smo svi imali koristi. Sada taj put ide u drugom smjeru”, rekao je ministar. NATO i Njemačka moraju “zaista požuriti’ kako bi se mogli suočiti s nadolazećim izazovima, naglasio je.

Njemačka je Ukrajini dala “puno sustava” koje je Berlin trebao za sebe od izbijanja borbi između Moskve i Kijeva u veljači 2022., ali “dobit ćemo ih ponovno”, obećao je Pistorius.

Ranije ovog tjedna, komentirajući mogućnost izravnog sukoba između NATO-a i Rusije, glavni tajnik bloka Jens Stoltenberg rekao je da “ne vidimo nikakvu izravnu ili neposrednu prijetnju bilo kojem NATO savezniku”. Naglasio je, međutim, da NATO “pomno prati što Rusija radi” i da je povećao svoju “budnost i prisutnost u istočnom dijelu saveza” kako bi se mogao suprotstaviti bilo kakvim potezima Moskve. Pistorius je u ponedjeljak za ZDF rekao da bi Njemačka trebala biti spremna odgovoriti na mogući ruski napad. Da biste se mogli oduprijeti agresiji “za koju ne znate hoće li se i kada dogoditi, onda to znači da se morate naoružati – a to je ono što trenutno radimo sa saveznicima u NATO-u”, objasnio je. U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio Pistoriusove spekulacije o mogućem sukobu između Rusije i NATO-a, rekavši da, zbog unutarnjih problema s kojima se EU suočava, njezini političari “sada moraju nekako poboljšati javno mišljenje, umjetno ga uzburkati, izmišljajući vanjskog neprijatelja”. Govoreći u sjedištu UN-a u New Yorku sljedećeg dana, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je da “nitko ne želi veliki rat”, posebno ne Moskva. ”Proživjeli smo ‘velike ratove’ mnogo puta u našoj povijesti”, dodao je.

Predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca odbacio kao “potpunu besmislicu” tvrdnje da bi Rusija mogla napasti NATO. Moskva nema “nikakav geopolitički, ekonomski ili vojni interes za takvo nešto”, istaknuo je. Rusija je, naprotiv, zainteresirana za razvoj veza s blokom, rekao je.

Boris Pistoriusnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Bolje da ste objavili plan od 10 tacaka koji je potpisao.
Jedna tacka je da ce svi nijemci morati da se jave u vojsku. Druga je da ce svi morati da izgrade sklonista o svom trosku.

Max
3 mjeseci prije

Čas ima čas nema.

македонец
3 mjeseci prije

sad ima ili nema 🤣 aj se odlučite več jednom 🤨

nastran
3 mjeseci prije

ni pri sebi

Darko
3 mjeseci prije

Nijemci shvaćaju da su pomažući ukrajinske fašiste pobili jako puno Rusa i da im to ovi neće oprostiti pa sada polako seru klince. A u strahu su velike oči..

Roccos
3 mjeseci prije

Dakle nema opasnosti,ima opasnosti,ima,nema…ovo ko cigo u jednom filmu’mož da bidne,a i ne mora’.

Strateg
3 mjeseci prije

Rusija nije u stanju nakon ukrajine napasti bilo koga,a posebno ne članice NATO saveza.To su samo obavještajno propagandne floskule kako bi građani Europe podržavali svoje Vlade da nemilice šalju novac i oružje u ukrajinu a ovi to prebacuje malo na front plaćenicima,a većinu novca na svoje privatne račune ili bunkere.

Reis
3 mjeseci prije

Ajde ne seri više. Sami više ne znate šta bi,bitno da je stanovništvo uvijek u nekom strahu.Tako je bilo za vrijeme korone,tako je bilo nakon što je Nordstream misteriozna ekipa digla u zrak itd.Vrijeme je došlo da ne samo nijemci izađu na ulice i da se makne ova nesposobna politička garnitura koja vlada u Njemačkoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI