Njemačka upozorava na eskalaciju između Rusije i NATO-a

olaf scholz
21 komentar

Zapad bi trebao učiniti sve da spriječi eskalaciju između Rusije i NATO-a, rekao je u subotu njemački kancelar Olaf Scholz, ističući uvjerenje da je neophodno nastaviti davati Ukrajini oružje za borbu protiv Rusije.

Govoreći na konferenciji Socijaldemokratske partije u južnom njemačkom gradu Friedrichshafenu, Scholz je rekao da su mnogi ljudi “uplašeni i imaju razloge za to”.

Obećavajući da će nastaviti vojnu podršku Ukrajini, on je napomenuo da bi zapadne zemlje trebale “biti zabrinute da ne dođe do eskalacije koja bi mogla dovesti do rata između Rusije i NATO-a”.

“Važno je djelovati razborito i odlučno u isto vrijeme”, dodao je.

Scholzovi komentari dolaze nakon što je prošlog mjeseca upozorio da se ne poduzimaju “neoprezni koraci” usred sukoba u Ukrajini. “Ne smije biti direktnog sukoba između Rusije i NATO-a”, naglasio je tada.

S obzirom na to da su odnosi između Zapada i Rusije već dosegnuli nizak nivo nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, strahovi od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a nedavno su izazvani spuštanjem projektila u poljskom selu blizu ukrajinske granice.

Ubrzo nakon incidenta, poljsko Ministarstvo vanjskih poslova je tvrdilo da je projektil “ruske proizvodnje”. Kasnije su državne vlasti signalizirale da se mogu pozvati na član 4. Ugovora o NATO-u, koji dozvoljava svakoj članici bloka da zatraži konzultacije ako smatra da je njena sigurnost ugrožena.

Nakon eksplozije, Zelenski je okrivio Rusiju, nazvavši incident “veoma ozbiljnom eskalacijom” i napadom na NATO koji je zahtijevao odgovor. Na kraju, međutim, zapadni zvaničnici su priznali da je projektil ukrajinskog, a ne ruskog porijekla.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je bilo kakvu umiješanost u incident, rekavši da su njegovi vojni stručnjaci analizirali fotografije s lica mjesta i identificirali krhotine kao dijelove raketnog sistema protuvazdušne odbrane S-300 koji koristi Ukrajina.

Njemačka, zajedno sa mnogim drugim zapadnim zemljama, osigurava Ukrajini vojnu opremu, uključujući protuavionske topove Gepard, višecijevne raketne bacače MARS II i sistem protuvazdušne odbrane IRIS-T. Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti ukrajinski sukob.

njemačkarusijaScholzUkrajjina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JATO
1 godina prije

Koji jadnici, gruva, lupeta, u biti što očekivati od švabe kad znamo koja koja zlodjela su činili.

Mario
1 godina prije

Pa koja je razlika između Scholza i Plenkovića i svih ostalih EU političara izuzev Orbana?
Malo je degutantno stalno ponavljati istu mantru mantrajući svaki put jednu te istu mantru, ali iz druge zemlje zapadnog carstva, a mi se nalazimo u Hrvatskoj u kojoj se to isto događa. To otupljuje odnosno smanjuje kognitivne sposobnosti i spušta čovjeka na razini ovce koja bleji.

Čudan lik
1 godina prije

Tko je ovdje lud, tko zbunjen a tko normalan???

Scholz ne želi da dođe do sukoba između NATO-a i Rusije a NATO finacira, obučava, naoružava i snabdjeva vojnicima Ukrajinu???
Neki stručnjak, po mogućnosti psihijatar, bi trebao objasniti Scholzu da NATO već ratuje protiv Rusije!

Ako Ukrajinci ubijaju građane članice NATO-a onda, po Scholz-ovom shvaćanju, nema potrebe za reakcijom, međutim, ukoliko Rusi ubiju ijednog građanina članice NATO-a odmah treba pokrenuti 3. svjetski rat???
I sad se nameće pitanje, tko je tu luđi, Scholz ili ljudi koji vide logiku u njegovim stavovima???

Osam Šezdeset
1 godina prije

“Zapad bi trebao učiniti sve da spriječi eskalaciju između Rusije i NATO-a, rekao je u subotu njemački kancelar Olaf Scholz, ističući uvjerenje da je neophodno nastaviti davati Ukrajini oružje za borbu protiv Rusije.” Taman pomislio da su švabe počele razmišljati svojom glavom, kad ono potpuno kontradiktorna i logički nemoguća izjava u prvoj rečenici!

Nekoime
1 godina prije

A protiv koga sada Rusija ratuje? Udruge ljubitelja ptica pjevica? Kada nešto poklopi Njemačku, čudit se kao pura dreku.

1 godina prije

Šolc je odličan primjer priglupog njemačko naroda..
Da čujem još jednom ono , sine to je švabo 😂.Da , da ..

tihobl
1 godina prije

Prvo su svabe zapocele tajne pregovore o pustanju ST2. Pa je predmet pregovora miniran.
Zatim je Solc letio u Kinu i kineze molio svasta, a izmedju ostalog da posreduju sa Rusijom. Kao se zavrsio taj pokusaj vidimo danas. Juce ameri izjave: Ne zelimo konfrotaciju sa Rusijom, samo zelimo da i dalje naoruzavamo Kijev. Solc je odmah ponovio kao papagaj.

sprdsprd
1 godina prije

meni su sve izjave eu politicara tako jadne kad znas da svako jutro cekaju mail od odredene ambasade da znaju sta smiju reci tog dana. koja sprdacina

Max
1 godina prije

Eh sad su se sjetili.

Bruno
1 godina prije

Šta bi više volio ovaj Šolz, da je glup ili da bogdom nije?

Roccos
1 godina prije

Ili je her Scholz prirodno glup ili mu SADistanci drže jaja u mengelama.Nema treće opcije…ili ipak ima

Dante
1 godina prije

Veze s vezom nema…

nessy
1 godina prije

Kako je lijepo izjavio Seselj (o kojem nemam lijepe rijeci), na Haskom sudu “samo nastavite srati govna, pa cete da ih i pojedete”. Dakle, sav procvat njemacke industrije, u zadnjih nekoliko decenija, pocivao je na jeftinim energentima iz RF. Mudrom politikom njemackog vodstva, takvih energenata nema vise. Cak su u svoj mudrosti, iskljucili pola NE. Ali, tu su USA saveznici, koji ce isporuciti puno manje (zbog realnih kapaciteta), ali po neusporedivo visoj cijeni. Njemacka, kao industrijski motor pokretac EU, moze prebaciti iz pete brzine u drugu, mozda. Nadalje, odluci li Kina uzeti Tajvan (koji je ionako njen), pa zapadni filozofi udare gard kao prema Rusiji, EU ce se vratiti 20-30 godina nazad, bez kineskih proizvoda i jeftinih energenata. Who benefits? Necete vjerovati, USA. Ako niste znali, vise ne postoji laptop ‘made in EU’. Zadnji su bili Fujitsu-Siemens, ali kada se Fujitsu povukao, Siemens je ugasio proizvodnju. Ukupna EU politika, sve… Čitaj više »

Gnostik
1 godina prije

Kad jaganjci utihnu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI