Njemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija u vojnoj proizvodnji

Njemacka vazdusna odbrana
14 komentara

Francuska i Njemačka žele da smanje svoju tehnološku zavisnost od SAD – NATO saveznice – i više da se oslanjaju na sopstvene proizvode kada je riječ o proizvodnji vojne opreme.

Vojni proizvođači u Njemačkoj i Francuskoj navodno pokušavaju da ukinu američke tehnologije u izgradnji helikoptera, naprave novu jurišnu pušku za Njemačke oružane snage (Bundeswehr), kao i novi borbeni mlaznjak, razvijen u okviru programa Future Combat Air Sistem (FCAS) ,koji vode planeri ove dvije zemlje.

Zaštita osjetljivih podataka jedan je od razloga koji potiču na sticanje veće nezavisnosti od SAD u vojnoj proizvodnji, izvijestili su iz Njemačke. Štaviše, kompanije su zabrinute da Washington održava kontrolu nad bilo kojom opremom koja koristi njegovu tehnologiju u skladu sa Međunarodnim propisima o prometu oružja (ITAR) i zbog toga može blokirati izvoz oružja.

„Bez ITAR-a i drugih američkih regulatornih sistema, Evropa dobija više slobode u tome ko će je snabdijevati vojnim proizvodima“, rekao je Florent Chauvancy, direktor prodaje francuskog proizvođača Safran za helikopterske motore.

Jedna od prednosti 100% evropski proizvedenih proizvoda je ta što podaci ovih preduzeća ostaju u Evropi i ne padaju u ruke neevropskih zemalja.

Prema izvještaju, Safran želi da sarađuje sa njemačkim proizvođačem ZF Friedrichshafen kako bi razvili novi motor koji bi mogao da se ugradi u veliki vojni dron. Međutim, trenutno je nejasno da li je nastojanje evropske vojske da u potpunosti izbjegne američku tehnologiju realno.

Vijest dolazi ubrzo nakon što su SAD najavile povlačenje otprilike 12.000 američkih trupa iz Njemačke, pošto je američki predsjednik Donald Trump više puta optužio Evropu – a posebno Berlin – da nije platila svoj dio odbrambenih troškova NATO-a. U isto vrijeme, predsjednik je rekao da ne želi da “štiti” Njemačku, koja plaća „milijarde dolara” za uvoz energije iz Rusije.

SAD se glasno protive bliskijoj saradnji Rusije i Njemačke na planu energetike, uključujući izgradnju Sjevernog toka 2 duž Baltičkog mora, istovremeno pokušavajući da pojačaju isporuke ukapljenog prirodnog gasa (LNG) u Evropu. Iako je prošle godine Washington  uspio da zaustavi projekat, nedavno je pojačao pritisak na investitore i sve evropske firme koje su u njega uključene.

„Jasno je upozorenje kompanijama da pomaganje i podržavanje projekata pod ruskim malignim uticajem ne bi trebalo tolerisati. Izađite sada ili riskirajte posljedice “, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo ranije ovog mjeseca, u jasnom upozorenju za strane koje su uključene u projekat.

francuskanjemačkaOružane snageSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Za mir - protiv vojne
3 godine prije

Za mir ne treba proizvodnje oruzja.

Davor drugi
3 godine prije

Oslanjanje na vlastite proizvode i vlastitu namjensku prozvidnju sa mnogo aspekata je vise nego hvale vrijedno. Međutim, zahtjevati će mnogo uloženih sredstava, znanja, truda i volje da se nakon toliko godina apstinencije pokrene nešto s mrtve točke. Osim nešto zajedničkog EU projekta na zrakoplovu Eurofighter Typhoon i nešto njemačkih proizvoda oklopnih sredstava namjenska industrija skoro da i ne postoji. Stanje u europskim, a pogotovo njemačkim oružanim snagama nije alarmantno, ono je vise nego očajno. Pod upravom i vodstvom domaćica kao resornih ministara obrane u OS Njemačke od 50-75% od sofisticiranih sredstava i tehnike pa do vojnih odora i pojedinačne vojne opreme u svim rodovima vojske je zastarilo i potpuno neprikladno za današnje uvjete ratovanja, i tehnike od potpuno neupotrebljivo do spremno za remont ili modernizaciju. Njemačka ne da vise nije u stanju proizvesti nešto od visoko sofisticirane tehnike, ona vise nije u stanju ni jednu običnu jurišnu pušku proizvesti. Problemi… Čitaj više »

opet ja
3 godine prije

Pa Francuska je prilično samostalna u razvoju I proizvodnji oružja. Uzimaju američko npr. vođene bombe GBU-12 I 49 jer ih Ameri rade u velikim serijama zbog čega su prilično jeftine, a znatno jeftinije od francuskih AASM. Ni jedna država na zapadu više ne proizvodi tenkove, već samo repariraju već napravljene. Stanje u nemačkoj armiji je očajno. Nemaju ni jednu podmornicu, razarači su nestabilni. Nemačko vazduhoplvstvo ima operativnih 10-15% letelica. Britanija se već odlučila za F-35 kao i Norveška. dakle ova priča se praktično može odnositi samo na Nemačku i Francusku. I Italija je već nabavila F-35, jer njima verzija B odgovara za poletanje sa mini nosača. S obzriom na trenutno stanje proći će godine i godine dok se ne osamostale, naročito Nemačka.

Sparkling
3 godine prije

Alex
Po meni “izuzetni” su napravili prvu i veliku grešku kada su Rusiju pokušali oslabiti a okidač im je trebao biti Majdan. I sve poslije toga što se je događalo s Rusijom (ili što je netko priželjkivao) nije se ostvarilo. Baš suprotno. Sankcije su polučile suprotan efekt i pretvorili Rusiju u izvoznicu proizvoda koje je prije uvozila i na neki način bila ovisna o uvozu, prvenstveno prehrambenih proizvoda. I ja naslućujem da bi se to isto moglo dogoditi s sankcijama prema EU. Možda sam malo previše optimističan, jer EU nije samostalna kako kažeš od WWII, ali sve ima svoje vrijeme. Zašto to rade? Dali im je to zadnji as u rukavu, nitko nezna. Bojim se naglog pada i nekontroliranog nestanka jedne hegemonije kao što je AM. jer to nikome nije u skoroj budućnosti u interesu.
LP

Max
3 godine prije

Sa strateškog stajališta To je logična odluka da se dobije samostalnost u radu i izbjegnu ucjene SAD a.

Weteran
3 godine prije

Bez SAD, inferiorni vojni patuljci!

nessy
3 godine prije

“Ruski maligni uticaj”? Od malignih uticaja u svijetu ubjedljivo prednjaci americki, bez konkurencije. Jeli se ovo USA oslanja na premisu da je tisucu puta ponovljena laz postala istina?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI